Decji strahovi

Detinjstvo, odrastanje, igra, razvoj...
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Decji strahovi

Порукаод Zvoncica » 25 Дец 2007, 10:43

Prvi strah vaseg deteta bice strah od odvajanja roditelja i javice se vec u prvim mesecima zivota


Još dok je beba, dete tačno zna da vi ne samo da ispunjavate sve njene potrebe (hranjenje, presvlačenje, maženje...) već na osnovu celokupnog svog poimanja sveta ona vas shvata kao centar svoga sveta.

Sledeća etapa, veoma poznat većini mama jeste strah od nepoznatih ljudi. Oko 6 meseca života, dete može pokazivati izrazit strah od svih onih koji nisu deo njenog najbližeg okruženja. To, ponekad obuhvata i bake i dede ako ih ne viđa svakodnevno i mnoge druge koje vi, kao odrasle osobe nikada ne doživljavate kao nepoznate.

Iako je ovo samo jedna u nizu razvojnih faza koja ubrzo prolazi,

ponekad se strah od odvajanja, u jednom drugom, ozbiljnijem i zrelijem obliku, vraća kad se najmanje nadate. Da li znate da mnoga deca imaju probleme navikavanja na obdanište jer misle da se nećete vratiti po njih? I da počinju da se navikavaju i prihvataju novu sredinu kada poveruju da ćete, ipak, doći? Zato, uvek recite detetu kada negde idete, kada ćete se vratiti. Ne iskradajte se iz kuće tajno, čak ni na kratko, bez pozdrava, u nadi da ćete se vratiti pre nego što dete primeti da ste otišli. Jer, ako primeti da vas nema, ne samo da će biti veoma uplašeno već ste tako bitno narušili vaše poverenje. Osim toga, dete poznaje samo sada i ovde. Zato mu vaših 10 minuta izgleda čitava večnost.

Dakle, već od prvih meseci dete prolazi iz jednu fazu straha u drugu. Iako jedni prolaze, ustupajući mesto drugima, ne prolaze svi dečji strahovi sami od sebe. Bez vašeg učešća i pomoći detetu u njihovom prevazilaženju posledice i traume mogu biti veoma bolne.

Najčešći strahovi su:
strah od mraka. Dete ne želi da ostane samo u mračnoj sobi, insistira da svetlo bude uvek upaljeno. Udovoljite mu, mala sijalica zaista može pomoći. Vežbajte prevazilaženje ovog straha čestim razgovorima i igrajući se u mraku (igre asocijacija, pogađanja i slično, tj. igara koje ne zahtevaju osvetljenje).
strah od neke institucije. (obdanište, škola, bez obzira da li je već krenulo ili je u pripremnoj fazi). Ovaj strah može imati uzrok u nečemu što je dete čulo i pogrešno razumelo, ili lično doživelo. Razuverite ga predstavljajući mu lepe strane.
strah od neke osobe (vaspitačice, učiteljice, druga iz odeljenja, rođaka...) Posebno u prvim razredima osnovne škole, ponekad i najmanje nesuglasice ili nesporazumi sa učiteljicom mogu dovesti do detetovog otpora i straha prema školi. Iako ovi strahovi često bivaju rešeni sami, ne čekajte predugo. Ako ne uspete sami, vi i dete, razgovarajte sa osobom od koje se dete plaši.
strah od lekara, zubara, injekcija... Dete je ili imalo bolna iskustva i ne želi da ih ponovi, ili je iz vaših razgovora zaključilo da je to nešto “strašno”. S obzirom da i sami imamo ove iste strahove, teško ćemo ih iskoreniti kod naše dece. Pomaže ako kontrolišete ono što govorite u detetovom prisustvu, i naravno, ako ste što manje u kontaktu sa ovim profesijama.
strah od veštica, digimona, čarobnjaka... Imaginarni likovi iz bajki i dečjih filmova nisu za dete manje strašni samo zato što vi, kao odrasli, znate da to ne postoji. Ne govorite kako je smešno da se plaši onoga što ne postoji, i ne insistirajte da gleda filmove sa ovim likovima, da bi se razuverilo (po principu: klin se klinom izbija). Tako njegov strah samo produbljujete. Radije okružite dete knjigama i filmovima bez ovakvih sadržaja i porodičnim vrednostima koje će ga podsećati da bez obzira na svoje strahove ono ima svoju porodicu, mesto gde se oseća zaštićeno i bezbedno.

Posebnu oblast dečjih strahova čine dečji snovi i noćne more.

Još uvek se ne zna pouzdano šta tačno sanjaju deca i čega se tačno oni plaše? Da li sanjaju čudovišta, veštice, bića iz bajki? Sigurno je samo to da snovi prerađuju na svoj način što se decu dešava ali i ono što gledaju ili čitaju u bajkama. Kroz različite faze razvoja, menjaće se i sadržaji dečjih snova.

Noćne more. Iako je za roditelje to veoma uznemirujuće, veoma je uobičajeno da dete u uzrastu od 7 godina ima noćne more. Do toga dolazi zato što dete vremenom dobija sve više znanja iz svoje okoline, sve više razmišlja, sve je više okrenuto društvu oko sebe a istovremeno dobija brojne informacije, utiske, slike, dileme, nejasnoće sa kojima ne ume samo da se izbori.

Najčešći uzroci noćnih mora su različiti stresovi unutar porodice (razvod, česte su svađe, selidbe, smrt neke bliske osobe…) i detetovog okruženja (mogu dolaziti iz vrtića, na primer) Takođe, mogu biti povezani sa fizičkim promenama kod deteta, kao početni znak detetovog smanjenog imuniteta, početak upale uha, rast novog zubica, nagli rast…

Drugim rečima, noćne more imaju uzroke u opterećujućim doživljajima ili situacijama u svakodnevnom životu deteta. Ove događaje deca prerađuju u snu, i zato se bude. Obično se javljaju u drugoj polovini noći. Kada se probudi, često uz vrisak, dete je potpuno svesno, budno, veoma uplašeno. Može se dogoditi da plače toliko snažno da jedva uspete da razumete ono što pokušava da vam objasni. Ne insistirajte. Tek sledećeg dana pokušajte da porazgovarate o tome, da li se seća šta je sanjalo. Dobro je ukoliko može da vam odgovori jer je pričanje o tome, jedan od načina prevazilaženja samog problema. Ali, u trenutku kada se probudi, daleko je važnije da dete čvrsto zagrlite. Telesni kontakt u ovakvim prilikama je neizmerno važan.

Noćni strahovi. Noćni strahovi su blaža forma noćnih mora. Uzrok je najčešće stres ali može biti i nasledna sklonost. Dete ima teškoća da čvrsto zaspi, odnosno, da pređe iz faze plitkog u fazu dubokog sna. Javlja se uglavnom ubrzo pošto je dete zaspalo. Kada se probudi, dete vrišti i pokazuje znake izrazite uznemirenosti. Nije potpuno svesno, ponaša se nekontrolisano. Ponekad ne primećuje svoje okruženje, gleda kroz vas, i ne pokazuje znake da prepoznaje bilo šta iz svoje okoline. Iako može ustati, hodati ili biti fizički aktivno, ono zapravo, nije budno. Nemojte ih buditi, ako vam dopuštaju, zagrlite ih.

Dečje strahove izražene kroz snove i noćne more pokušajte da tretirate sa dužnom pažnjom. Odnosno:
Ne pravite od ovih snova još veći problem nego što su. Ne prepričavajte ih (posebno ne u detetovom prisustvu) ali ni ne omalovažavajte celu stvar rečima: Sve je to samo san... Za dete je san istina za sebe i zato je važno da sa njim o tome pričate najozbiljnije što umete. Recite da se i vama dešava da ponekad jako ružno sanjate i da se zbog toga uplašite.
Ne podstičite dečje strahove. Ne pretite onim čega se plaše. (lekarom, da ćete ga ostaviti samog kući, da ćete ga kazniti….Rečenice kao što su na primer: Mislim da ćemo morati kod lekara da ti ispere uši kada vas dete ne sluša su kontraproduktivne po mnogo osnova.
Nerešeni konflikti sa roditeljima tokom dana, uvek urzokuju probleme sa spavanjem. Zato, pre spavanja koristite rituale pričanje priča, zajednička igre… Bez obzira koliko vam je dan bio naporan ili koliko ste se mnogo svađali sa detetom tog dana, vaša poslednja rečenica pre nego napustite dečju sobu neka uvek bude umirujuća: lepo spavaj i sanjaj labudiće… dobro je da je uvek ista rečenica, takođe utvrđuje vaš ritual.
Utvrdite vreme odlaska u krevet i ostanite dosledni u sprovođenju tog vremena. Red i disciplina učvršćuju nesvesno uverenje da u porodici vlada određena hijerarhija što stvara osećanje deteta da tu pripada.
Ne zaboravite: Kada su deca odmorna i opuštena, noćni strahovi i more se javljaju ređe.
Na sve dečje strahove obratite mnogo pažnje, jer su oni, iako se vama mogu činiti smešnim ili banalnim, za dete veoma ozbiljni i istinski strašni.

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable