Grupni portret s damom: skica za biografiju

Уредници: koen, vuk

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
INSOMNATIC
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 316
Придружен: 16 Јан 2009, 17:25
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Grupni portret s damom: skica za biografiju

Порукаод INSOMNATIC » 14 Феб 2012, 18:54

Grupni portret s damom

Ili: skica za jednu neobičnu biografiju. Kristina Lalić - Spirković, njom samom.


U Srbiji postoji domanovićevsko-nušićevski običaj da se i za pedesetogodišnjake kaže da su još mladi i da treba da sazru kako bi dobili pravu šansu. Sa stanovišta zadovoljavanja sujete većine ljudskih bića u trci s vremenom ( čiji se kraj zna čak iz nesvesnih čovekovih adeta) to je dobra osnova. Bio sam do pre nekoliko godina i sam u prilici da uživam u ''blagodetima'' mladićkog tretiranja od strane okoline. U vreme kada su neki moji nestrpljivi drugari postajali već i dede (a drugarice nerado priznavale najlepšu titulu posle majčinske - babsku), ja sam još uvek za one koji vladaju našim životima bio ''mlad i perspektivan''. Uz pomoć eufemizma ''još je rano za njega'', Srbijom vladaju prdonje koje su prošle isti takav put. U godinama kada nisu sposobni ni biciklu da povezu, oni odlučuju o našim životima i karijerama, onako kako je odlučivano o njihovim. Stoga, kada prosečan Srbin vidi nekog klinca koji je softverskim znanjem stekao u dvadesetoj godini svetsko ime, ni milioni dolara ne mogu ga razubediti da je to neka zapadnjačka ujdurma i da iza tog ''klinca'' stoje neki moćnici , kapitalističke verzije prdonja. Tako Srbija decenijama guši i potire svoju mladost, svoju esenciju, a to nam se proteklih godina i te kako vraća. Bilo odlaskom najpametnijih (''odlivom mozgova'', o kakve li ružne sintagme!) , bilo rezultatima popisa. U Srbiji je zvanično obznanjena bela kuga. Više nas umire nego što se rađa, pa bismo , konačno, mogli da shvatimo i poverujemo da Pavićevi junaci nisu samo plod njegove mašte i pesničke slobode. Licentia poetica kod nas ima vrlo grubo ime i vrlo precizan termin: odumiremo!

Zašto ovaj sociološki lament na početku jedne biografije?

Zato što je ova skica za biografiju posvećana osobi koja je objavila pozitivni rat sredini u kojoj se normalne vrednosti ne priznaju, ili bar ne cene. Ovo, dakle, nije CV ili nekakva uštogljena preporuka za posao. Ovo je moje viđenje donkihotskog napora( u Srbiji je svaki takav napor donkihotski) jedne umetnice da se odupre negiranju svoga talenta i biće. Štaviše, u njenom rečniku Sizif kao takav ima samo mitološko, nikako stvarno mesto. Ona je jedna od retkih Srba kojima ta vrsta mitologije ne stoji.

Kristina Lalić Spirković je ohrabrujuće ime u pozorišnom životu Srbije i ne samo u njemu. Pojavila se sa svojim pozorištem ''Alisa'' i počela da ruši stereotipe o dometima i mogućnostima amatera, ne samo kao glumaca već i kao reditelja, ali i drugih saradnika na predstavi. Nisu samo stereotipi ti koje je ona počela da ruši, već i ustaljeni odnosi u dramskom amaterizmu . Podsećam da u dramskom amaterizmu Srbije decenijama vladaju odnosi za koje se samo u žargonu može naći izraz kao što su - ''kuhinje'', ''klanovi'', ''ključevi'' i slični, pošto prava estetika i aksiologija takve izraze ne poznaje, ne prihvata i ne priznaje. U takvu žabokrečinu uskočilo je pozorište ''Alisa'' . Zahvaljujući talentu i posvećenosti Kristini Lalić uspelo je to pozorište da poremeti (u najboljem smislu reči) te šablonizovane relacije. Pronicljivim odbirom saradnika, a zatim i ulaganjem enormne stvaralačke i fizičke energije, ona je uspela da postigne rezultate za kakve bi drugima bilo potrebno decenije rada.

Posebnu pažnju treba pokloniti njenom psihoterapeutskom radu sa stanovišta pozorišta. Pozorište je, kao što znamo, izvanredna duhovno-kreativna aktivnost u kojoj do izražaja dolaze tri osnovna glumačka sistema. Sva tri podrazumevaju izuzetno poznavanje ljudske prirode , odnosno psihe. Isto tako kao što može da izmesti i protrese ljudsku dušu (i glumca i gledaoca), pozorišna aktivnost može da pomogne umnogome da se mnogi interpesonalni odnosi jedinki razjasne i definišu, pa time i poprave. Pozorišni odnosi su među najkopleksnjim odnosima među ljudima pa se kroz njih oslikavaju svi problemi, ali i njihova lepota. Kristina Lalić Spirković je , kao izvanredno talentovan psihoterapeut uspela da spoji to svoje stručno znanje sa pozorišnim znanjima. Tako je , radeći u desetinama različitih saziva, uspela da uz pomoć psiho-drame utvrdi i učvrsti različite ljudske odnose, stičući dragoceno pozorišno i psihoterapeutsko iskustvo.
Formalna biografija kaže sledeće:

Član je Saveza Dramskih Umetnika Srbije , potpredsednik Srpske Psihodramske Asocijacije , predsednik Udruženja za afirmaciju i razvoj stvaralaštva, psihodramatičar, psihoterapeut osoba koja dakle, nije iz esnafa , uspela je da u svadljivom i subjektivnom festivalskom okruženju Saveza amatera Srbije, osvoji za kratko vreme do tada nedostižne nagrade:
Nagrada za najbolju reziju za predstave:
"Draga jelena Sergejevna"
"Svojoj kuci"
"Majstor i Margarita"

Nagrade za najbolju predstavu:

"Draga Jelena Sergejevna"
"Svojoj kuci"

Nagrade za najbolju glavnu zensku ulogu, glavnu musku ulogu, najbolju scenografiju, najbolju kolektivnu igru, najbolju sporednu musku ulogu, licnost festivala i dr. nagrade.

U međuvremenu, Kristina Lalić Spirković odlučila je (i u tome uspela) da svoja amaterska znanja formalizuje tako što će se školovati za reditelja, te time svojim brojnim naučnim titulama doda i zvanje diplomiranog pozorišnog reditelja.

Repertoar kojim se ona bavi je ruski, što sa stanovišta pozorišne estetike dovoljno govori. San je, i iskušenje, svakog reditelja, da se suoči sa izazovima najbolje škole dramske književnosti na svetu. Kristina je to uspešno uradila čak triput.

No, kako rekoh - ovo je samo formalna biografija (štura, kakva već zna da bude; obično ljudski život svaki birokrata može da smesti na parče papira A4 formata). Moja skica za njenu biografiju, nadam se, to nije. O tim predstavama imao sam čast da napišem kritike, a izdvojio bih, kao najkompleksniju, kritiku i zapažanja u vezi sa predstavom ''Majstor i Margarita''. Nju već možete pročitati na ovom forumu.

Predstave koje sam takođe gledao zaslužuju pažnju sa pozorišno-kritičkog stanovišta i na njih ću se osvrnuti, onoliko koliko se to u ovakvom tekstu može.
U komadu ''Draga naša profesorka'', sada već kultnog pisca Ljudmile Razumovske, Kristina pravi prve ozbiljne i opipljive režiske korake. Vidi se kostur ansambla koji će je, sa neumitnim osipanjima, pratiti do danas. Kao što je Fazbinder kreirao svoje filmove oko dvoje - troje glumaca (''stvorio'' je Hanu Šigulu), tako i Kristina ima svoju okosnicu koja zajedno s njom uči. Nedostatak para (hroničan i vidljiv) u svim njenim predstavama (pa i ovoj) oseća se na spoljnim elementima: kostim, scenografija i rekvizita su , jednostavno, siromašni i šturi, ponekad svedeni, ali ne i stilizovani. Jasno je da bi reditelj znao i mogao i više i bolje kao scenarista, kada bi za to bilo para. Zato i te kako zna da se ponese sa karakterizacijom likova, sa čitanjem teksta i njegovim tumačenjem. Ansambl već u ovoj predstavi oseća njenu sigurnu, pa i čvrstu ruku. Improvizacije su svedene i u funkciji predstave.

Ta svojstva ona pokazuje i u drugom komadu - ''Kući''. Ovde se već oslobođena i ohrabrena, više posvećuje muzici koja doprinosi sadržajnosti odnosa publike i ansambla. Ne iritira, ali uznemirava. Radnja se odvija strpljivo, ali ne sporo. Udarci stižu sa svih strana, ali ne šokiraju. Kao da i publika i ansambl od početka znaju da boga i pravdu na ovom svetu niko nije video, pa neće ni oni.

Te dve predstave učinile su je ''zavisnikom'' ruskog štima, pa nije čudo što je potegla za najtežim delom za dramatizaciju, u nama poznatoj književnosti: ''Majstorom i Margaritom''. Te predstave su bile oni neophodni i važni stepenici kojima se ona pela, na kojima je zastajkivala, ali nije se saplitala, već sa svakog od njih sagledala visinu sledećeg. To rade pravi autori i vizionari.

Nadam se da će jednog dana, kada Kristina postane stvarno veliko i nezaobilazno ime naše pozorišne stvarnosti, neki njen budući biograf stići da pročita i ovaj tekst i zažaliti što se nije prvi setio. Ja, na moju sreću, jesam.

Корисников грб
Sky Seeker
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 20429
Придружен: 26 Сеп 2004, 23:50
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод Sky Seeker » 15 Феб 2012, 16:42

Ne poznajem je lično, ali mi druženje sa njom znači mnogo.
Karakterna i jaka, zna šta hoće, ima viziju, a najviše mi imponuje njen pogled na umetnost.
Drago mi je da sam je bar neposredno upoznao, i ne gubim nadu da ćemo se sresti negde i nekad...
:mah :mah :mah

life preserving boards
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 3
Придружен: 27 Мај 2012, 03:41
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод life preserving boards » 27 Мај 2012, 05:16

Gledao sam dve, od tri pomenute predstave I jos jednu o kojoj nije bilo reci u ovom tekstu.
Prvu slucajno, a druge dve, sasvim namerno, a imao sam u planu da vidim jos neke od iste, izuzetno talentovane I beskompromisne rediteljke, ali sam bio sprecen, takozvanim: “objektivnim okolnostima:.
Imao sam I to zadovoljstvo da upoznam mladu rediteljku Kristinu Lalic Spirkovic.
Malo je reci da je za mene ovaj tekst bio prijatno iznenadjenje.
Sve sto bih imao da kazem o njenom radu, a toga nije malo, je u ovde vec receno I jos mnogo vise od toga. Ne bih se usudio ni da pokusam da sve to, isto kazem nekim lepsim recima, jer sem sto su uvidi potpisnika tih redova (korisnickim imenom Insomnatic-a) apsolutno tacni I na mestu I njegov stil je besprekoran.
Dakle, potpisao bih vase reci. Naravno, ako dozvolite.
Zapitao sam se, zasto se njom ne bave etablirani pozorisni kriticari, (ne kazem da vi to niste, a ili ako niste, svakako bi mogli to da budete) zasto se o njoj ne pise na mestima sa kojih ce informacija o njenom postojanju I radu dopreti do najveceg broja zainteresovanih za “opskurnu” temu kakva je pozoriste? Zasto njeno ime ne cujem ni priblizno dovoljno cesto, onoliko koliko bi bilo ocekivano s obzirom na njene kvalitete? Zasto se uostalom I masovni mediji ne interesuju I za njeno misljenje o nekoj gorucoj temi, kada pozele da dodaju svojim sadrzajima “nivo”, pa se sete da pozovu, intervjuisu nekoga iz sveta pozorista, na primer?
Sve to sam se zapitao, a onda sam se setio gde zivim(o).
To je tragedija ove zemlje, u ovakvim slucajevima je najociglednija.
To je tuzno, ali je I logicno, jer zivimo gde zivimo, a ona je, kao sto rekoh: “beskompromisna”, a takodje I dosledna I iznad svega svoja I kao umetnik I kao covek (kao da se to pa moze razdvajati).
Sve te zakljucke o njoj sam izvukao iz njenih predstava, a potvrdio u samo par razmenjenih recenica, kada sam imao cast I zadovoljstvo upoznati je.
Hvala vam za ovu maestralnu skicu. Zahvalan sam vam, jer kada postoji skica, pogotovo tako dobra, velika je verovatnoca da ce na osnovu nje jednom nastati I slika.
Model, dama Kristina Lalic Spirkovic to svakako zasluzuje.

INSOMNATIC
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 316
Придружен: 16 Јан 2009, 17:25
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод INSOMNATIC » 27 Мај 2012, 12:30

Molim. Ja, bogu hvala, nisam etablirani kritičar, a neću to ni biti, bar dok me mozak i obraz budu služili.

Inače, diplomirao sam na FDU, tako da, kada je reč o stručnoj strani ove ''skice'', možeš biti siguran da je temeljno i metodološki ispravno postavljena. Naravno, to je samo moje mišljenje. Možda neko ima sasvim obrnuto, no ako je tako neka to i napiše. Ja to radim ovako.

PS
Hvala još jednom na reakciji, mislio sam da ovde niko ne svraća.

life preserving boards
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 3
Придружен: 27 Мај 2012, 03:41
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод life preserving boards » 28 Мај 2012, 16:51

Nije mi bila namera da te uvredim. :)
Nije poziv kriticara kriv zbog toga sto su ga pogresno shvatili, kao savrseno sredstvo za dobijanje naklonosti raznih mocnih pojedinca i grupa, pa po potrebi hvale i kude, u zavisnosti od toga sta im moze doneti vise koristi.
Nazalost umetnici se kod nas dele na podobne i nepodobne, a oni koji ne zele da ucestvuju u tim "zakulisnim radnjama", vec da stvaraju i da se usavrsavaju kao na primer vanserijski talentovana rediteljka o kojoj je rec u ovom topiku, bivaju ignorisani, kao da nista ne rade, kao da ne postoje, kao da ne stvaraju nesto vredno i istinski uticu na opsti kvalitet scene.
Nema na cemu i hvala jos jednom zbog ovog prikaza, a u vasu ili tvoju strucnost nisam ni najmanje sumnjao, jer tekst i vise nego jasno govori u prilog tome.
Svratim ponekad, a reagujem retko, ali kad vidim nesto ovako logicno, potrebno i tacno, a tako neocekivano, jer ocigledno nije vodjeno nekakvim materijalnim ili klanovskim interesima, vec samo potrebom jednog umetnika ili postovaoca, a u svakom slucaju poznavaoca pozorisne umetnosti da istakne nesto sto je dobro, a nije u dovoljnoj meri prepoznato i priznato, a i sam delim njegovo misljenje, moram da odregujem.
Pozdrav!

INSOMNATIC
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 316
Придружен: 16 Јан 2009, 17:25
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод INSOMNATIC » 29 Мај 2012, 18:07

Поздрав и теби! Нисам се нашао увређеним. И ја се гадим неких колега којима факултет јесте дао знање, али није могао да их научи поштењу , искрености или да им поклони таленат да запазе оно што други превиде...па онда пишу напамет.

life preserving boards
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 3
Придружен: 27 Мај 2012, 03:41
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод life preserving boards » 01 Јун 2012, 03:45

Jako lepo i potpuno tacno receno.
Ne shvatam, zasto bi ljudi koji su u stanju da prepoznaju kvalitet o tomecutali ( o onima koji to nisu u stanju, nema svrhe trositi reci).
Zbog konkurencije?
Ne verujem da u umetnosti moze postojati konkurencija. Koliko je umetnika dovoljno, a koliko previse? Ko je taj ko bi mogao da kaze da nema mesta za jos jednog talentovanog coveka, koji ima sta da kaze i ume to da kaze?
Samo onaj koji u umetnosti (pozoristu ili ma kojoj drugoj) nije radi nje same, da bi stvarao ili tacnije, zato sto ne moze da se uzdrzi od stvaranja, vec zbog polozaja, pogodnosti I lagodnog zivota koju odredjena pozicija obezbedjuje.
Smesni mali cuvari fotelja, sto u svemu istinski kreativnom,mastovitom, kompetentnom, svezem I odvaznom, vide samo pretnju.
Jadni mali aparatcici, birokrate zalutale u umetnost, ne mogu da pojme da onima koji su zaslepljeni stvaralackim zarom nije ni na kraj pameti da bi s punim pravom mogli da pretenduju na neke od tih visokih polozaja koje mali cinovnici (koju su nekada davno mozda i bili potencijalni umetnici) tako ljubomorno cuvaju.
Sve su pobrkale te sitne duse, al' 'ajde sto su oni sebi zakomplikovali zivot, nego sto ga jos vise komplikuju onima koji sigurno nisu pogresili zgradu kada su resili da upisu neki od umetnickih fakulteta.
I sad ti isti, zalutali odlucuju o tudjim sudbinama, kao kriticari, clanovi zirija, komisija, upravnih odbora, kao profesori, dekani, rektori, ministri, cenjeni umetnici,akademici...
Njihove reci imaju tezinu, njihovi potpisi moc, a pomen njihovih imena izaziva strahopostovanje I u stanju su da nekoga uzdignu ili da ga uniste.
Suvisno je reci da ce uvek da uzdignu onoga za koga smatraju da ih ne ugrozava.

INSOMNATIC
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 316
Придружен: 16 Јан 2009, 17:25
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод INSOMNATIC » 01 Јун 2012, 10:07


Корисников грб
Sky Seeker
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 20429
Придружен: 26 Сеп 2004, 23:50
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод Sky Seeker » 02 Јун 2012, 14:24

Ne bih da kvarim temu, niti da se mešam, ali smem li da pitam:
Zašto se ova tema zove "Grupni portret s damom"?
Hvala unapred!!!

INSOMNATIC
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 316
Придружен: 16 Јан 2009, 17:25
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод INSOMNATIC » 02 Јун 2012, 16:20

Одговор је метафоричан, али свакако врло једноставан: сваки аутор оваквог опредељења (говорим о редитељу), свој портрет не прави сам, за разлику од многих других уметности. Редитељ не може да ствара ако нема ансамбл и глумце с којима може , у интеракцији, да изгради и представу и себе.

Зато овај наслов (позајмљен од Бела), треба да асоцира да уз КЛС могу и треба да стану многи људи како би њен портрет био јасан, слојевит и целовит, те да се она не може одвојено посматрати. Бар не као стваралац.

Је ли сада наслов јаснији?

Breskvica
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 3
Придружен: 16 Јан 2013, 15:35
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Breskvica » 16 Јан 2013, 17:46


INSOMNATIC
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 316
Придружен: 16 Јан 2009, 17:25
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод INSOMNATIC » 18 Јан 2013, 20:56


Корисников грб
toki
~ vredan ucesnik ~
~ vredan ucesnik ~
Поруке: 518
Придружен: 18 Дец 2008, 17:56
Место: Onomad
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод toki » 21 Јан 2013, 17:12

Nisam imao čast da upoznam Kristinu, niti da vidim neku njenu predstavu, ali na razne načine pratim njen rad, čitam njene postove i...dopada mi se sve ono što ona piše, a osobito izbor tekstova za ono što režira!
A nadam se i da ću jednom to videti.
Perpetuum labile


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable