Nemački ovčar

Koliko ih volimo i koliko nam znače...

Уредник: Moderatori

Корисников грб
Hol
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 126
Придружен: 29 Јул 2006, 19:29
Место: Beograd
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Nemački ovčar

Порукаод Hol » 16 Сеп 2006, 11:31

Слика

(sa sajta www.pas.co.yu)

NEMAČKI OVČAR [FCI No. 166]

Originalni naziv rase: DEUTSCHER SCHAEFERHUND
Zemlja porekla: NEMAČKA
Sekcija: 1
Podsekcija:

Klasifikacija FCI: grupa I - Pastirski psi i psi terači stoke (osim švajcarskih pastirskih rasa) Sekcija 1. Ovčarski psi sa ispitom u radu

Opšti izgled: Nemački ovčar je srednje veliki, blago izdužen, snažan i dobro mišićav, kosti su suve i celokupna građa je čvrsta.

Važne mere: Visina grebena kod mužjaka iznosi od 60-65 cm, a kod ženki 55-60 cm. Dužina trupa prelazi visinu grebena za oko 10-15%.

Karakter: Nemački ovčar gledano sa karakterne strane, da bude smiren, nervno stabi­lan, siguran u sebe, miran, oprezan i vodljiv. Mora da poseduje hrabrost, borbenost i oštrinu da bi bio pogodan za raznovrsnu upotrebu, posebno kao pratilac, stražar, čuvar i zaštitnik.

Glava: Glava je klinastog oblika, u skladu je sa veličinom tela (duga oko 40% visine grebena), ali da ne bude gruba ili izdužena. U celokupnoj pojavi treba da deluje suvo, a između ušiju je umereno široka. Čelo je, gledano spreda i sa strane malo zaobljeno bez ili sa slabo izraženom čeonom brazdom.
Gornji deo glave čini 50% dužine ćele glave. Odozgo gledano, ide od ušiju ka nosu, postepeno i ravnomerno se sužava sa kosim, ali ne oštro izraženim stopom u klinasto formiran nosnik. Gornja i donja vilica su snažno razvijene.
Nosnik je prav, udubljenja ili ispupčenja nisu poželjna. Usne su zategnute, dobro priljubljene i tamne boje.
Nos: Nos mora da bude crn.
Zubalo: Zubalo mora da bude zdravo, snažno i potpuno (42 zuba po zubnoj formuli). Nemački ovčar ima makazasto zubalo, tj. sekutići moraju makazasto da se dodiruju pri čemu sekutići donje vilice (vrhom prednje strane) dodiruju sekutiće gornje vilice (unutrašnju stranu). Teške mane su predgriz, podgriz, kleštasto zubalo, kao i palisadno zubalo (veći razmak među zubima). Vilice moraju biti snažno razvijene da bi zubi bili duboko usađeni.
Oči: Oči su srednje veličine, bademastog oblika, malo koso postavljene i nisu buljave. Boja očiju treba da bude što tamnija, a svetle, blještave oči nisu poželjne pošto kvare uti­sak o psu.
Uši: Nemački ovčar ima uši uspravno nošene, srednje veličine, paralelne, nisu uvrnute na unutra, vrhovi su špicasti, a školjke napred okrenute. Klempave i oborene uši nisu dozvoljene. U pokretu ili pri mirovanju unazad nošene uši nisu greška.

Vrat: Jak, sa dobro razvijenim mišićima, bez fanona. Ugao prema horizontali iznosi oko 45 stepeni.

Trup: Gornja linija se proteže od početka vrata, preko dobro formiranog grebena, zatim preko horizontalnih blago padajućih leđa, do blago padajućih sapi bez vidljivog prekida. Leđa su čvrsta, snažna i mišićava. Slabinski deo širok, jak i mišićav. Sapi treba da su duge i blago padajuće (oko 23 stepeni prema horizontali) i da bez prekida gornje linije povezu­ju repni deo.

Grudi: Umerene širine, donji deo grudi što je moguće duži i izraženiji. Dubina grudi treba da iznosi 45-48% visine grebena.

Rebra: Blago su ispupčena. Bačvast grudni koš je teška mana, kao i suviše ravan.

Rep: Doseže najmanje do skočnog zgloba i prelazi sredinu zadnjeg došaplja. Donja strana je nešto više odlakana, nošen u blagom luku na dole, u pokretu nošen nešto više ali ne iznad leđne linije. Operativne korekcije nisu dozvoljene.

Prednje noge: Gledano sa svih strana su prave a gledano odnapred apsolutno su para­lelne. Plećka i nadlaktica su iste dužine i jakom muskulaturom su pričvršćene za trup. Ugao koji zaklapaju plećka i nadlaktica iznosi 90, a uobičajeno 110 stepeni. Laktovi ne smeju biti istureni ili uvučeni ni pri stajanju ni u pokretu. Podlaktice su prave i paralelne, suve i mišićave. Prednje došaplje ima dužinu oko 1/3 podlaktice i zaklapa sa njom ugao do oko 20-22 stepena. Isuviše koso Dostavljeno prednje došaplje kao i strmo prednje došaplje utiču na primenu i izdržljivost. Sape su okrugle, dobro prikupljene i ispupčene, jastučići su čvrsti ali ne i krti. Nokti su čvrsti i tamne boje.

Zadnje noge: Položene su blago unazad, pri čemu su gledano od pozadi paralelne. Butna kost i potkolenica su otprilike iste dužine i grade ugao od oko 120 stepeni, a butine su snažne i mišićave.
Skočni zglobovi su snažni i čvrsti, a zadnje došaplje stoji vertikalno ispod skočnog zgloba.

Šape: Prikupljene, blago ispupčene, jastučići čvrsti i tamni, nokti ispupčeni i tamni.

Kretanje: Nemački ovčar je kasač. Noge moraju biti tako uglovane i duge, da zadnje noge pri hodu dopiru do sredine tela, a prednje noge čine iskorak iste dužine, pri čemu se leđna linija ne menja bitno. Svaka težnja ka povećanju ugla zadnje noge smanjuje čvrstinu i istrajnost, a samim tim i upotrebljivost. Kod korektnih odnosa građe i uglova razvija se hod koji osvaja prostor, tako da se dobija utisak da pas lako korača, bez zamora. Pri blago napred isturenoj glavi uz lako podignut rep, pri ravnomernom i mirnom kasu, ima se uti­sak da od vrhova ušiju preko vrata i leđa, pa do kraja repa, postoji blago talasasta neprek­inuta leđna linija.

Koža: Slobodno naleže, ali pri tom ne stvara nabore.

Dlaka: Korektna je oštra dlaka sa razvijenom podlakom. Pokrovna dlaka treba da bude što gušća, prava i dobro polegla uz telo. Na glavi uključujući i unutrašnjost ušiju, prednjoj strani nogu šapama, kao i prstima dlaka je kratka. Na vratu je nešto duža i gušća. Na zad­njim stranama prednjih i zadnjih nogu, sve do došaplja ili skočnog zgloba, dlaka se produžava, a sa zadnje strane butine stvara gaćice.

Boja: Crna sa kestenjastim, smeđim, žutim do svetlosivim oznakama. Crno siv, siv sa tamnijim oznakama, sedlom i maskom. Neprimetne male bele oznake na prsima, kao i sve-tle unutrašnje strane nogu, dopuštene su ali nisu poželjne. Nosna pečurka je uvek tamna. Psi sa slabom maskom, izrazito svetlim očima, svetlim oznakama na prsima i unutrašnjim delovima nogu, sa beličastim noktima i crvenim vrhom repa ili ispranih boja ocenjuju se kao slabo pigmentisani. Podlaka poseduje slab sivi ton. Bela boja nije dozvoljena.

Veličina: Mužjaci, visina grebena 60-65 cm, težina 30-40 kg, ženke visina grebena 55-60 cm, težina 22-32 kg.

N.B. Mužjaci moraju da imaju dva potpuno razvijena testisa spuštena u skrotum.

Mane: Svako odstupanje od navedenih tačaka u standardu, mora se smatrati greškom, čija ocena mora biti u pravilnom odnosu sa stepenom odstupanja.
Teške mane: Odstupanje od prethodno opisanih rasnih odlika koje utiču na upotre­bljivost.
Greške ušiju: široko nošene, suviše nisko usađene, ovalnog oblika i nedovoljno čvrste uši. Izrazite greške u pigmentu, ukupna slabost tela. Greške zubala: sva odstupanja od makazastog zagriza i zubne formule, ukoliko se ne radi o diskvalifikacionim manama.
Diskvalifikacione mane: Loše naravi, ujedljivi i nervozni psi. Psi sa utvrđenom teškom HD greškom (displazija kuka). Monorhid, kriptorhid, kao i psi sa izrazito nejednakim ili zakržljalim testisima. Psi sa pomerenim ušima i greškama repa. Psi sa telesnim deformacijama. Psi sa greškama zubala pri nedostatku 1XP3 i neki dalji zub, ili 1XC (očnjak) ili 1XP4 ili 1XM1, odnosno M2, ili ukupno tri zuba i više. Psi sa greškama vilice, podgrizanje od dva milimetra ili više, predgriz, ukupno nepravilan odnos sekutića. Psi iznad ili ispod visine grebena, više od l cm, od propisanog. Albinizam (depigmentacija). Bela boja dlake. Duga oštra dlaka, duga, meka nedovoljno čvrsta priležuća pokrovna dlaka sa podlakom zastavice na ušima i nogama, čupave noge i rep sa zastavicom na dole. Duga meka dlaka bez podlake, većinom podeljena na sredini leđa, zastavice na ušima, nogama i repu.

Слика ma bebice ^78^

Корисников грб
Hol
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 126
Придружен: 29 Јул 2006, 19:29
Место: Beograd
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Hol » 16 Сеп 2006, 12:07

Moj najbolji prijatelj je baš jedna takva vučica :D . Ima 4 godine i, naravno, prelepa je ::love . Često kažem da tamo gde ja volim da se šunjam ni jedan čovek ne bi poželeo da pođe samnom. (tek ako ga ucenim :roll: ).
Ona me prati - gde god da idem.
A, boga mi, i ja nju :D

Nažalost, nešto ( :?: ) joj se dogodilo pre dva meseca. Iznenada i niko ne zna zašto. Ni veterinari ne znaju da tačno odrede uzrok. Problem se u roku od par dana ispoljio na sve četiri noge, počela je da ćopa i da se teško kreće :sad: . Snimci su pokazali problem na kostima, a uzrok bi mogao biti bilo šta. Najgori ishod bi bio osteosarkom i njen jako brz... odlazak :cry: . Svi se nadamo da nije to.
Mesec dana je bila pod jakom terapijom i sada se oseća gotovo sasvim dobro. Ostaje nam još samo specijalna ishrana.. i vreme...

I sada ide svuda samnom, samo što ja sada ne idem više baš svuda po prirodi sa njom. I ZNAM da nije 'to'. Znam. Ne može da bude to. Ne sme da bude to.
Nije to. :ne
Držite nam palčeve da nije.

Корисников грб
Hol
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 126
Придружен: 29 Јул 2006, 19:29
Место: Beograd
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Hol » 16 Сеп 2006, 12:41

Još malo o ovim divnim psima.

Nemačka ovčarka Gabi

(preuzeto sa sajta www.beozoovrt.izlog.org/)

Слика

Женка дугодлаког немачког овчара Габи је са осам година старости стигла у Врт. Била је изузетно лепа керуша. Имала је задужење да са још једним псом и радником - ноћним чуварем, патролира по Врту. Иако је била у поодмаклим годинама, непрестано је доказивала своју храброст, срчаност и одлучност.

Судбина је хтела да се једне ноћи догоди нешто непредвиђено. Женка јагуара је успела да искочи из свог кавеза и да дође готово до управне зграде. Када је чувар, који је са псима патролирао, стигао до тог дела Врта, Габи је нагло застала, ослушкујући. Остала је сасвим укочена неколико секунди, а онда брзином метка јурнула у мрак, док је други пас - мужјак немачког овчара, уз цвиљење потрчао у супротном правцу. Чувар је остао збуњен, још не схватајући о чему се ради. Тек када су тишину ноћи почели да парају рика и лавеж и када је у тами разазнао узаврело клупко из кога су се исплитале час канџе час зуби, било му је јасно да је у питању нека звер. Узбуђен, отрчао је до телефона и обавестио полицију о томе шта се дешава у Врту. Полиција је пробудила директора Бојовића и заједно су пожурили да зауставе одбеглу, разгоропађену животињу. Одмах су утврдили да је у питању женка јагуара, млада и пуна снаге. Негде до пред свитање су покушавали да је врате у кавез и на крају, када другог излаза није било, нажалост, морали су да је устреле. Габи је пронађена у једном ходнику у непосредној близини кавеза из ког је јагуар побегао. Лежала је полумртва, у великој локви крви.

Те ноћи је неустрашиво јурнула на јагуара, ухватила се у коштац са њим и, иако се радило о неупоредиво већем и јачем противнику, није одступала ни за тренутак. Онемогућила је опасну звер да насрне на чувара или да прескочи ограду Врта и нападне неког од грађана. Изненађену животињу није престајала да гони све док је није сатерала до улаза у кавез. Тада су изранављеност и изнемоглост учинили да се одвуче до првог заклона, где је и клонула.

Одмах су је возилом пребацили на Ветеринарски факултет, где су јој опрали и ушили ране, дали антибиотике и трансфузију, пошто је била изгубила много крви, и вратили је поново у Врт. Како ми у то време нисмо имали амбуланту, у ту сврху је послужила директорова канцеларија. Чивилук је био сталак за боце са инфузијом, спојене фотеље су биле лежај за болесницу, а његов радни сто место на коме је стајао санитетски материјал.

Уз Габику је бдело, уз бројне ветеринаре, и комплетно људство Зоолошког врта. Опоравак је текао прилично споро, што није ни чудо с обзиром на озбиљност и бројност повреда које је керуша имала. Тек после нешто више од месец дана Габи је први пут устала и направила неколико корака. Поред вртних радника, радовали су се и многи љубитељи животиња и пријатељи Зоолошког врта, пошто је Габикина храброст добила широк публицитет.

Због њеног величанственог подвига, радници Зоолошког врта донели су одлуку да јој се за живота подигне споменик, који ће за сва времена подсећати на одважност и неустрашивост керуше Габи.

Габика је још много година, до краја живота, ревносно обављала свој посао, патролирала са ноћним чуварем или лежала поред капије спремна да скочи ако неко покуша да угрози Врт, његово особље и становнике.

Корисников грб
Hol
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 126
Придружен: 29 Јул 2006, 19:29
Место: Beograd
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Hol » 16 Сеп 2006, 13:09

(Dragan Milošević Princ, vlasnik Odgajivačnice nemačkih ovčara "Sedlarska")

...
Što se tiče stabilnosti karaktera, nemački ovčar je upotrebni pas, preko 90 odsto svih upotrebnih pasa na svetu su nemački ovčari: policijski psi, vodiči slepih, graničarski psi, ovčarski psi. U svom karakteru treba da ima sva ta svojstva, da bude strpljiv, miran, da deca mogu da se igraju sa njim, da zna da se ponaša u prisustvu ljudi i, istovremeno, po potrebi da bude agresivan, da zna da napadne, mada to nije popularno, ljude ili druge pse ukoliko treba nekoga ili nešto da zaštiti.

Obuka počinje od rođenja, štene se uči da jede samo na jednom mestu, da zna da se ponaša u leglu, kad se odabere za dalju obuku sa njim se igra kako bi mu je razvilo interesovanje za različite predmete koji bi mu u daljem životu i obuci koristili, da se sa osam meseci kod njega razvija interesovanje da nešto uhvati ili zagrize, stigne, onesposobi protivnik, prilikom ovčarenja uhvati ovcu i skrene je, s tim što mora da se pazi da se kod njega ne razvija nepotrebna agresija. Kad pas bude u dobu od petnaest-šesnaest meseci, treba primeniti vežbe odbrane i napada, tj. da zna da uhvati protivnika i da se sa njim bori, da može protivniku eventualno da uzvrati. Sa preko 24 meseca kad pas bude zreo, sa njim treba raditi ozbiljno i koristiti sva sredstva koja su za to određena i dozvoljena, pas u obuci mora da istrpi i udarac. Da se od njega stvori pravi borac. Radni vek jednog psa, naročito ako uzmemo policiju ili vojsku, je od druge do šeste godine. To je faza kad je pas u punoj snazi, a posle šeste godine počinje da stari.

Milošević naglašava: ,,Ženke su upotrebljive koliko i mužjaci. Nema bitne razlike. Kuje su za nijansu zahvalnije jer za njih nije neophodan čvrst vodič, čvrsta ruka, ona je sama po sebi strpljivija i više razmišlja od mužjaka, stabilnijeg je karaktera. Sa kujom, govorim iz sopstvenog iskustva, može lakše da radi čovek koji nema iskustva sa psima. Mužjak je predvodnik čopora, uvek će se pobuniti ako ga vodiš, ako nemaš iskustva, on će se uvek buniti, bez obzira što će te slušati. Neće da te posluša na prvu komandu, ili će čekati da izdaš drugu komandu, ili će čekati da ga lupiš pa da shvati da si ozbiljan, dok se kuji tako nešto ne dešava. Mužjak to radi zato što želi da pokaže svoju muževnost.''

Štene se sa 21 dan starosti čisti od parazita odgovarajućim preparatima. Nakon toga, sa šest nedelja, dobija prvu vakcinu protiv zaraznih bolesti (mačje kuge, itd). Posle četiri nedelje starosti revakciniše se protiv istih bolesti. Sa šest meseci se na inicijativu vlasnika može vakcinisati protiv besnila, u zavisnosti od toga da li se pas kreće u prostoru gde potencijalno može da se zarazi.

Kako kaže Milošević, nemački ovčar ne zahteva mnogo nege. Kupa se kad je prljav, ne bi trebalo češće od jednog puta mesečno, kad je toplo može češće, zimi uopšte ne. To je pas za dvorište, ne zato što ne može da živi u stanu, prilagodljiv je, pa tako i životu u stanu, ali pas je za dvorište, naročito ako vlasnik nema mnogo slobodnog vremena, ili ne želi da ga šeta. Ne bi trebalo da bude vezan ni u kojoj varijanti, to ga čini nesrećnim, trebalo bi da bude u boksu dimenzija 2x3. Tu može da spava, ili da danju bude u njemu, a noću van, ili da mu to bude životni prostor. Zatim, mnogo je izdržljiv, ukoliko nije izložen promaji ili vlažnim mestima, onda je zdrav. Može da istrpi tri puta više od čoveka. Niske temperature mu ne smetaju, više mu smetaju visoke i tada treba da ima vode pored sebe.

Što se tiče ishrane, štene se hrani majčinim mlekom, uz mogućnost dodatka veštačkog mleka, ali isključivo mleka za pse jer mleko kuje nemačkog ovčara ima veću kaloričnu vrednost u odnosu na kozje ili ovčije mleko. Zato, ako se štene hrani dodatno kozjim mlekom, treba dodati AD 3 kapi. To se radi dok štene ne počne da jede, sa 1,5 mesec sposobno je da jede gotovu hranu koja se kupuje u šopovima ili blago prokuvano meso. Ako jede meso, najbolje je da jede ovčije, juneće, tj. sve vrste mesa osim svinjskog, zato što svinjsko meso u sebi sadrži izvesne amino kiseline koje smetaju dlakavosti, s obzirom na to da je nemački ovčar pas koji ima srednju dužinu dlake i njegova lepota umnogome zavisi od dlake. Do trećeg meseca pas jede četiri puta dnevno u manjim količinama, dakle jede redovno kako bi se formirala anatomija- uvučen stomak, da ne bude izražen gledano otpozadi ili odozgo. Od šestog do devetog meseca, hrani se dva puta dnevno granulama, samo u nešto većim količinama. Sa devet meseci, vidi se kako pas to podnosi, tj. da li se goji ili ne, i jede dva puta ili jednom dnevno. Posle napunjene godine dovoljno je da se hrani jednom ukoliko nije na nekom treningu, ukoliko jeste onda obrok treba podeliti na dva dela, jutarnji i večernji. Ukoliko konzumira granuliranu hranu, psu koji nije na treningu ne treba nikakav vitamin, jer sve što mu je potrebno ima u toj hrani. Nemačkim ovčarima bi trebalo dodavati preparate koji sadrže kalcijum za kosti da ev. ne bi došlo do displazije kukova. Ovaj pas bi trebalo da jede i meso. To ne mora biti svakodnevno već dva puta nedeljno manja količina mesa. Obrok čini 75 odsto granulirane hrane i 25 odsto mesa. Psima sa četiri do pet meseci koji su pred promenom zubala, treba dodavati veće kosti u obrok da bi njima potpomogli ispadanje starih i posle izrastanja novih, da bi razvijali vilicu. Pas nekada ima potrebu da se osami i gricka kosti. Na taj način smiruje sebe ili se zabavlja.

Nemački ovčar se šteni sa opuštenim ušima koje se uspravljaju od trećeg meseca. Ukoliko uho nije uspravljeno posle godinu dana, to je anomalija, diskvalifikaciona mana.

,,Jedan naš poznati odgajivač koji se bavio nemačkim ovčarima 50 godina je u jednoj svojoj knjizi napisao 'San svakog psa je da postane nemački ovčar', zato što imaju karakteristike koje su najbolje, blizu idealnim.

Корисников грб
Hol
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 126
Придружен: 29 Јул 2006, 19:29
Место: Beograd
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Hol » 16 Сеп 2006, 13:42

Слика Слика
Слика Слика (pogledajte skroz u pozadini :D )
Слика Слика Слика
Последње учитавање од Hol дана 16 Сеп 2006, 13:54, учитано 1 пут укупно.

Корисников грб
Hol
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 126
Придружен: 29 Јул 2006, 19:29
Место: Beograd
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Hol » 16 Сеп 2006, 13:50

Verovali ili ne :D

(Utorak 09. avgust 2005. Izvor: Ananova )

Žena učila psa da pozove ''911''

Amerikanka koja je završila sa 3 policijska automobila ispred svoje kuće tvrdi da je učila psa da okrene broj za hitne slučajeve. Silvia D'Antonio, stara 46 godina, sa Jezera Parsipani, Nju Džersi, optužena je za nepropisno ponašanje jer je u kasne sate 3 puta pozvala broj ''911''. Ali ona insistira da je pozive uputio Slejer, njen nemački ovčar, prenosi Asburi Park Pres. Policijski dispečer je bio zabrinut jer kada je odgovorio na ove pozive ''jedina komunikacija je bilo nečije dahtanje''. Mesto odakle je poziv upućen otkriveno je, a 3 patrolna vozila su odjurila do kuće Silvie D'Antonio gde su ustanovili da opasnost ne postoji. D'Antonio je tvrdila da je pokazala Slejeru kako da pozove ''911'' u slučaju opasnosti i pas je pogodio broj.
''On obori slušalicu sa postolja, a onda zgazi na brojeve.'' - objasnila je žena.

:pa

Корисников грб
mawa
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 364
Придружен: 11 Мај 2006, 18:25
Место: ja sam ovde gospodarica
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод mawa » 16 Сеп 2006, 15:20

I'll get back to you on that immediately after the commercials

Корисников грб
mawa
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 364
Придружен: 11 Мај 2006, 18:25
Место: ja sam ovde gospodarica
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод mawa » 16 Сеп 2006, 15:30

HOL sta ti imas od tih malih zivuljki koje nam ulepsavaju zivot.:))))
I'll get back to you on that immediately after the commercials

Корисников грб
Hol
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 126
Придружен: 29 Јул 2006, 19:29
Место: Beograd
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Hol » 16 Сеп 2006, 15:45

mawa,

pa napisala sam malo poviše, nisi videla.
Imam ovčarku. I ponaša se baš tako, kao ženka ove rase. :yes
Ja se inače družim sa psima mislim od uvek. Međutim, ova cura sada je jedina koja mi nikada, baš nikada (ni kao bebac) nije napravila nikakvu štetu po kući. Prethodni su znali da mi pojedu šta stignu (od obuće, preko nogara nameštaja i enciklopedija, do mirisnih kobasica na šporetu :D). Doduše, kobasicama ne odoli ni ona, samo ako ih noću ostavim nepoklopljene. :shock:
Generalno nije agresivna ali je odličan čuvar. Postoji određeni broj ljudi (mali, i po nekom njenom instinktu određen) koje neće da pusti u kuću. Neće i gotovo, moram da je zatvorim da bi oni prošli. Inače je vesela i razigrana, kao da nije porasla :D nego je još uvek onaj mali klempavi štenac koga sam donela.
Ona je divna.

Корисников грб
mawa
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 364
Придружен: 11 Мај 2006, 18:25
Место: ja sam ovde gospodarica
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод mawa » 16 Сеп 2006, 22:42

hehe pa tek sad sam ukapirala da je ona tvoja
kazem da imas jednu 4 g staru prijateljicu, ne znam zasto nisam ukapirala da je tvoja
mozda su prozujala moja deca pored mene tada , ko bi znao..........ali sam sad ukapirala.............zeMSKo.......... :D

da psi imaju te svoje instikte , drago mi je da se vas dve tako lepo slazete :D


Ja dok sam zivela u srbiji imali smo jednog psa koji je spavao u dvoristu , bio je gazdin i on ju je zvao "cura" i ona se okotila i dobila je male, tako je mama cura bila zaposlena ali je male moj gazda bacio jer nije hteo da ima male kuce, jako tuzno
"cura" je hodala po dvoristu punih sika , mleko joj je cesto u toko dana curilo..........i tako jedan dan posle tog nemilog dogadjaja sam bog zna kako ali je "cura" dobila jako malu macu, koje sa zadovoljstvom sikila njeno mleko
Eh koja je to radost bila u dvoristu....svi smo isli da vidimo to "cudo"
mala maca siki "curu".......... :D
I'll get back to you on that immediately after the commercials

Корисников грб
mawa
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 364
Придружен: 11 Мај 2006, 18:25
Место: ja sam ovde gospodarica
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод mawa » 16 Сеп 2006, 22:46

zaboravih da napisem da mi je zao za tvoju kucu, nadam se da ce ona biti ponovo dobro, mozda je samo stala na neku biljku otrovnicu..glupo je da te tesim znas i sama sta sve moze da se dogodi......zato glavu gore............ona ce biti dobro...samo jos malo vremena joj treba verovatno za oporavak :)
I'll get back to you on that immediately after the commercials

Корисников грб
Hol
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 126
Придружен: 29 Јул 2006, 19:29
Место: Beograd
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Hol » 17 Сеп 2006, 00:29

Tnx, mawa. I ja mislim tako. :)

Корисников грб
trebamisvakidan
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1701
Придружен: 26 Мар 2006, 04:34
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод trebamisvakidan » 17 Сеп 2006, 02:12

evo ga :) crni nemački ovčar, zove se meda (deca su ga tako nazvala i ostade :D )

ovde je bio mali

Слика

Слика

sada ima pet meseci i sav je ušat :) i nevaljao...nemam neke svežije slike (a da su normalne, hi hi), ali čim ga slikam postavljam!....
Kada bismo hteli biti samo srećni, to bismo lako postigli. Ali mi želimo biti srećniji od drugih, a to je uvek teško, jer smatramo druge srećnijima nego što jesu

Корисников грб
mawa
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 364
Придружен: 11 Мај 2006, 18:25
Место: ja sam ovde gospodarica
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод mawa » 17 Сеп 2006, 02:43

joj kako je meden..:)


ja sam ovde pozajmljivala jednog dalmatinca, deca ga vole pa ga mi setamo ponekada ...pitacu ovog svog gde su te slike pa cu vam pokazati :))))
I'll get back to you on that immediately after the commercials

Корисников грб
trebamisvakidan
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1701
Придружен: 26 Мар 2006, 04:34
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод trebamisvakidan » 17 Сеп 2006, 13:02

daj slike!!! ^78^ :skocko
Kada bismo hteli biti samo srećni, to bismo lako postigli. Ali mi želimo biti srećniji od drugih, a to je uvek teško, jer smatramo druge srećnijima nego što jesu


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable