KANARINCI

Koliko ih volimo i koliko nam znače...

Уредник: Moderatori

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

KANARINCI

Порукаод El » 06 Јан 2008, 14:57

Danas su kanarinci, pored papagaja tigrica, najčešći pernati ljubimci u našim domovima.
Omiljeni su zbog melodičnog pevanja - nijedna druga ptica ne peva tako lepo kao ovaj rođak evropske ptice
Serinus serinus koja je doneta pre 500 godina sa Kanarskih ostrva.
Na tom ostrvu ove ptice i danas žive slobodno u velikim raspevanim jatima.


Слика

Serinus serinus(slika gore) je najbliži rođak Evropskog kanarinca.
Ova ptica ima debeo, kratak kljun, a boja perja je žuta ali bez crvene fleke naglavi koja je karakteristična za azijatskog kanarinca.
Boja je zasićenija kod mužjaka a kod ženki su pruge gušće raspoređene.
Dužina tela je oko 11 cm.
Dok peva, radosno skakuće po granju i veštim pokretima akrobate okreće naglavačke, nalevo ili nadesno.
Njegova pesma je najglasnija u vreme svadbenihigara.
Ova ptica potiče iz Severne Afrike Sredozemlja i Južne Evrope.
U 19. veku je doletela preko Alpa i naselila područje oko Severnog i Baltijskog mora.Serinus pusillus (azijski kanarinac, slika dole) se sreće u visokim planinama Male azije.
Dužina tela je oko 13 cm, a glava mužjaka je crna i siva ukrašena na čelu karakterističnaom crvenom kapicom.
Živi u udubljenjima u stenama gde svija gnezda na teško pristupačnim mestima.
Serinus canaria, divlji kanarinac je na izgled najneugledniji od svih rođaka, perje mu je odozgo maslinasto zelene boje, a sa donje strane sivo i žuto sa crnim prugama. Kada su 1478. godine
Španci zavladali Kanarskim ostrvima, bili su očarani ovim pernatim pevačima, pa su uskoro preneli prve kanarince u Evropu.
Nakon ukrštanja sa Carduelis cucculla selekcioneri su dobili pticu lepe crvene boje ali kako je dobro poznato i logično, pažnja odgajivača je bila usmerena ka selekciji dobrih pevača.
Opijeni ovim prelepim pevačem ne smemo zaboraviti da on ima svoje potrebe i prohteve koje bi vlasnik trebao da ispunjava da bi sve funkcionisalo kako treba.
Kanarinci nisu samo odlični pevači već i sjajni prijatelji.
Ako se pridržavate nekih osnovnih saveta iskusnih odgajivača, vaša ptica će se osećati veoma dobro, biće zadovoljna i raspevana.
Pomoći ćemo vam oko samog početka, kupovine ptice i pri opremanju kaveza, zbližavanju sa pticom, pravilnom ishranom i brigom oko zdravlja.
Sva navedena uputstva su veoma jednostavna pa će čak i početnici moći sa lakoćom da preuzmu potpunu brigu o novim ljubimcima.


Слика

Obratite pažnju na sledeće!
Ljudi koji su osetljivi [alerginični] na perje nažalost ne mogu da gaje ovu pticu pa ako postoji i najmanja sumnja u ovom smislu posavetujte se sa svojim doktorom.
Papagajska bolest, psitakoza ili ornitoza, su danas veoma retke kod kanarinaca ali pošto su daleko od bezazlenih nemojte ih potcenjivati. Kada posumnjate na neke pod simptoma što pre sa konsultujte sa veterinarom jer je bolest virusna i uglavnom protiče dosta neprimetno. Ova bolest je česta kod mlađih ptica koje izgledaju živahno iako su nosioci virusa koji se prenosi vazduhom, kontaktom ili virusna i hranom. Kod težeg oblika boelsti fatalni kraj nastupa od trećeg do desetog dana. Glavni simptopmi su veoma slični prehladi ili gripu i mogu biti fatalni ukoliko se ne uoče na vreme pa samo veterinar može prepisati odgovarajuću terapiju.

Razmislite pre kupovine!
Kanarinci su izuzetno društvene ptice pa je najbolje da odmah razmislite o paru ptica ukoliko nemate dovoljno vremena tj. ne možete svakodnevno posvetiti određeno vreme ljubimcu.
Ponašanje i karakter kanarinca
Ovo su temperamentne ptice koje uočavaju sva dešavanja oko sebe i neprekidno su u pokretu. Savršeni su primer ptičje radosti i radoznalosti kao i neiscrpne vitalnosti i energije. Stoga pre nabavke dobro razmislite da li ćete moći da ispunite sve potrebe kanarinca, na primer, konsultujte se sa ostalim članovima porodice.

Слика


Deset pitanja koja će vam pomoći da donesete pravu odluku:

1. Da li ćete moći da se brinete o njemu u tom periodu?
Pri normalnim uslovima, kanarinac živi od 10 do 14 godina.

2. Možete li da odvojite novo mesto u vašem domu za novog ljubimca?
Ako se često premešta, ova ptica se oseća nesigurno.

3. Da li ćete imati dovoljno vremena?
Potrebno je da svakodnevno održavate blizak kontakt a ne samo da se brinete o ishrani i higijeni kaveza.

4. Imate li i druge ljubimce, da li bi i oni mogli da ugroze kanarinca?
Pas može da bude vaspitan i da ne obraća pažnju na pticu što sa mačkom nije slučaj.

5. Da li će vam ljubimac biti podjednako drag i kada prestane da peva?
Kanarinac ne peva istim intenzitetom cele godine. Tokom promene perja recimo, njegov organizam troši mnogo energije za obnavljanje, a često jedinke zaneme i bez očigledih razloga.

6. Mislite na period godišnjih odmora.
Upkros hrani koja je ostavljena u kavezu vaša ptica može ostati sama svega dva-tri dana.

7. Ako želite da poklonite pticu detetu...
...[što se ne preporučuje sa malom decom], obavezno mu objasnite sa koliko pažnje se mora ophoditi sa kanarincem. Najbolje je da u periodu upoznavanja deteta sa pticom budete prisutni.

8. Imajte u vidu i eventualnu bolest i troškove lečenja.
Svakodnevna briga oko hrane i higijene ne zahtevamnogo vremena i sredstava.

9. Imate li uslove da ptica leti?
Morate makar jednom dnevno pustiti pticu da poleti iz kaveza.

10. Da li neko od ukućana ima alergiju na perje?
Nažalost, ovakve zdravstvene tegobe ne dozvoljavaju čuvanje ptica.Pravilan izbor
Danas više nije tako lako izabrati kanarinca. U proteklih deset godina odgajivači su vredno radili svoj posao pa je danas ponuda kanarinaca zaista velika. Za početnika, rasa nije preterano važan faktor - svi kanarinci lepo pevaju, postoji samo razlika u zvuku.
Kanarinci su podeljeni u tri grupe:

1. Pevačikod kojih je primarna pesma i glasovne mogućnosti. Ovde spadaju Harcer-Roler
2. Obojeni,sa najrazličitijim bojama perja, koji su podeljeni u dve grupe: melaninovi i lipohromni.
Melaninovi su karakteristični po tamnoj boji perja, ahatnoj, crnoj ili smeđoj, dok u lipohromne spadaju ptice svetlog perja, bele, žute oranž-ružičaste i crvene boje. Ovoj grupi pripada oko četrdeset varijeteta.

3.Treća grupa različitih figura koji se veoma razlikuju od klasičnih kanarinaca po telesnoj građi. U ovu grupu spadaju kovrdžavi i grbavi [slika dole], kanarinci sa kapuljačicama, ili različitih poza.

Слика

Koju vrstu uzeti?

U suštini je svejedno da li ćete kanarinca izabrati zbog njegovog zanimljivog izgleda, prelepe boje ili mllozvučne pesme. Jednostavno kupite pticu koja vam se dopadne na prvi pogled.

Mužjak ili ženka?

Ne postoji razlika između polova u pogledu karaktera i temperamenta . I jedni i drugi su podjednako privlačni ali ako je reč o pevanju treba znati da ženke nisu posebno nadarene pa ako baš želite pevača bolje uzmite mužjaka. On će vam otprevati skoro svaku pesmu.
Određivanje polova nije jednostavno jer se ptice ne razlikuju po spoljnim belezima. Pesma tu može dosta da pomogne jer mužjaci imaju bogatiji repertoar od ženki koje samo ponavljaju jednu melodiju. Pri kupovini nema potrebe da brinete, jer većinu ptica prodavac dobro poznaje pa mužjaci i ženke već žive u posebnim kavezima. U svakom slučaju se konsultujte sa prodavcem i u pogledu navika konkretnih jedinki o kojima se radi.


Jedna, dve ili više ptica?

Jednu pticu možete uzeti samo u slučaju da možete da joj posvetite dovoljno vremena.
Ptica koja ostaje sama po ceo dan se dosađuje i oseća se usamljeno. Ako se često igrate sa njom ptica vas može prihvatiti za partnera.
mada se kanarinac ne vezuje za čoveka tako snažno kao papagaj. Uprkos tome možda ćete imati i sreće i uspeha da je sasvim pripitomite. Par ptica se preporučuje ako puno radite ili ste često izvan kuće mada se svako ptica bolje oseća u društvu partnera.
Par mogu biti i dve ženke ali je naravno mnogo prirodnije i zanimljivije ako imate pravi par, mužjaka i ženku.

Kanarinci se jednostavno razmnožavaju a podizanje mladunaca je uglavnom uspešno.
Zajednički život dve ptice najčešće protiče harmonično iako su moguće povremene kavge u vreme hranjenja.
Više ptica možete izabrati samo ako imate volijeru koja će obebediti dovoljno životnog prostora. Sa drugim vrstama ptica, kanarinci se obično lako zbližavaju i mogu deliti zajedničku volijeru.
Bez problema i posebnih priprema možete kupiti novog kanarinca i pustiti ga u volijeru sa drugim pticama.


Слика
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод El » 06 Јан 2008, 15:01

Ako ste odlučili da kupite kanarinca, najbolje vreme za to je jesen, počev već od septembra meseca,
kada je ponuda u zoo prodavnicama i kod odgajivača najveća. Odgajivači će se truditi da svoje mlade ptice udome što pre i što bolje, ostavljajući samo jedan par za razmnožavanje tokom sledeće sezone. Na jesen mlade ptice već imaju novo perje i spremne su za prodaju ali ukoliko vam je želja da nabavite iskusnog pevača bolje je da kupovinu odložite do novembra kada se stabilizuju i mogu se procenjivati pevačke sposobnosti svakog pojedinca.
Kupovinu, naravno, obavljate ujutru kako bi ptica imala čitav dan da se adaptira novom okruženju.
Osim toga, iskusni odgajivači vam pticu neće ni prodati po mraku pošto je to vreme u prirodi rezervisano za san pa svako uznemiravanje može loše uticati na razmnožavanje.

Preostaje da odlučite gde da kupite kanarinca?
U zoo prodavnici ili kod odgajivača? Prednost prodavnice je veliki izbor, a ujedno ćete tamo i obezbediti svu potrebnu opremu za kavez i široku paletu hraniva i vitamina.
Odgajivači, međutim, nude i konsultacije oko izbora hrane i uslova gajenja, ostaju u prisnijem kontaktu sa ljudima koji pticu preuzimaju i uvek će vam rado biti na usluzi, pouzdanim savetom.
Jedino vam preporučujemo da izbegavate kupovinu poštom jer je takav put pravo mučenje za pticu pa joj kada do vas stigne sigurno neće biti do pesme.

Слика
Što se tiče kaveza i njegove opreme, postoje finese na koje treba obratiti posebnu pažnju.
Dno treba da je pokriveno slojem rečnog peska debljine oko 1-2 cm. Za razliku od papagaja koji sa nogama nema puno problema, kod kanarinca se često pojavljuje problem sa prstima pa se preporučuje da umesto klasične plastične prečke koja se kupuje u zoo prodavnici, debljine oko 12 mm – što je predebelo za stopalo ovog malenog pevača – jednostavno u kavez ubacite nekoliko tanjih grana iz obližnje šume ili parka.
Pri upotrebi klasične prečke, ptica je prinuđena da neprekidno drži prste u istom položaju što često izaziva deformaciju.
Prečke od prirodnih grana su različitih debljina čitavom dužinom pa ptica ima mogućnost da vežba prste i noge, što rado čini šetkajući napred-nazad po kavezu.
Na taj način takođe i skraćuje nokte koristeći u tu svrhu debelu koru drveta kao turpiju.
Zato je najbolje korisititi brezove ili vrbove grane, poželjno je da budu debljine toliko da ptica ne može potpuno da ih obuhvati ali i da se smenjuje debljina ka kraju.
Dovoljno je da u kavezu srednje veličine umesto dve prečke postavite prirodne grane i to dve horizontalne i jednu poprečnu, samo vodeći računa da ih ne ukrštate nad hranilicom.Ove vesele pevačice je jako poželjno i efektno držati u većoj volijeri, sobnom kavezu većih dimenzija.
Novu jedinku, međutim, ne možete tek tako pustiti u već oformljenu ptičju zajednicu gde već postoji red i gde su ptice naviknute jedne na druge.
Na taj način biste samo poremetili život grupe jer ove ptice već znaju gde da traže vodu i hranu, gde da odmaraju i spavaju a formirani par čak ima i teritoriju koju zajedno brani.
Za novajliju je sve nepoznato i on se ne može orijentisati.
Trebao bi da pronađe svoj kutak i da se nakon nekog vremena osveži vodom i obrokom a često se dešava da on samo ostaje danima u svome kutku zbunjen okruženjem, nakostrešenog perja, a nije retkost i da ga ostale ptice toliko proganjaju da danima nema pristup hrani i vodi.
Za ovako majušnu pticu to može biti problem koji preti fatalnim okončanjem.
U prirodi se ovakva situacija ne može dogoditi jer hrane ima svuda a ptica može postepeno i sa distance da se upoznaje sa novim susedima. Zato je socijalizacija neophodna pa ćete najbolji rezultat postići ako kavez sa pridošlicom postavite pored volijere jer će tako ptica sa bezbedne udaljenosti posmatrati život grupe, uočiće mesto gde su smešteni hrana i voda, gde se odmaraju ostali članovi društva a ujedno će se i ostale ptice navići na njega. Nakon 7 do 10 dana pticu možete pustiti u volijeru gde će se ubrzo i sama opustiti.


I upamtite, ptice nisu stvorene da žive u sićušnim kavezima te im omogućite što veći prostor za život i kretanje.
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
Schnuffel
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 76
Придружен: 26 Јул 2008, 09:18
Место: 3. kamen od Sunca
Контакт:

Порукаод Schnuffel » 28 Јул 2008, 14:26

"Vanzemaljac" u telu čoveka.
Radnik svetlosti


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable