Orhideje

Cveće, drveće, vrtlarstvo...
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Orhideje

Порукаод Mustra » 19 Сеп 2012, 04:15

Orhideje su već dugo godina simbol ljubavi i pažnje, mogu da se nose na reveru ili upletene oko glave pri mnogim svečanostima. Većina orhideja i nemaju miris, ali njihova lepota i elegantne boje čine nosioca ponosnim, što baš i nije slučaj kada neko nosi karanfil. One u sebi nose lepotu koja se ogleda u spektru svetlih i veličanstvenih boja. Njihova stabljika se može poseći, i vrlo se lako mogu staviti u vazu. Orhideje će privlačiti pažnju na sebe dok sobu budu činile svetlijom i živopisnijom spektrom svojih boja i oblika.Zalivajte orhideje.
Temeljno ih zalivajte i dozvolite da se zemlja osuši između zalivanja. Kada cvetaju, biljkama treba više vode. Prskajte lišće između zalivanja, ali izbegavajte prskanje direktno po cveću jer će ih to učiniti podložnim za nastanak korova od kojeg će istrunuti. Održavajte jednak nivo vode i nikad ne dopustite da se zemlja potpuno osuši. Izvadite unutrašnji uzgojni lonac iz dekorativne saksije, potopite je u sudoperu ili u kadu ukoliko imate nekoliko. Sipajte hranu za orhideje u bokal i nalijte dovoljno vode da prekrije dno. Sačekajte da se voda u potpunosti upije pre nego što je prespete u dekorativnu posudu. Nikad ne dozvolite da pliva u vodi, jer će to ubiti biljku. Orhideje se ne sade u zemlju, već u školjku kokosovog oraha, kinina ili plutnjaka. Njihov koren raste sa vrha, a ne sa dna kako je to običaj kod većine biljaka. Takođe izbegavajte prekomerno dolivanje vode u zemlju biljke gde raste novo lišće, jer može istrunuti.

Održavajte odgovarajuću temperaturu, najbolje je 18-30ºC. Za kratko vreme, one se mogu odupreti temperaturnom odstupanju od 16 do 37 ºC, ali ne podnose najbolje temperaturne promene. Hladnoća će učiniti da lišće požuti i na kraju otpadne. Ukoliko se ovo desi, uklonite požutele listove i nastavite da je normalno negujete. U toku zime, ne hranite biljku. U kasno proleće, počnite da dodajete adekvatno đubrivo pri svakom drugom zalivanju, koristeći 1/3 normalne koncetracije.

Pazite na nove mladice. One će se razviti u obliku novih grančica niklih iz korenja starih. Pri normalnim uslovima, novo rastinje može biti veće od pređašnjeg pre nego što bude spremno za novo cvetanje.

Održavajte cvetove. Vreme za branje cvetova počinje u kasnu zimu, obično u februaru ili martu. Cvetovi obično traju od 4 do 12 nedelja. Kada cvetovi izblede, odsecite vrh na 1/8 centimetra od mesta gde su listovi krenuli da blede. Hladne noćne temperature (za 5 stepeni niže od dnevne) će pokrenuti cvetanje. Uz adekvatnu negu, biljka će rasti i cvetati svake godine.

Hranite orhideju. U toku zime, ne hranite biljku. U kasno proleće, počnite da dodajete adekvatno đubrivo pri svakom drugom zalivanju, koristeći 1/3 normalne koncetracije. Novo rastinje će se razviti u obliku novih grančica niklih iz korenja starih. Pri normalnim uslovima, novo rastinje može biti veće od pređašnjeg pre nego što bude spremno za novo cvetanje.

Presadite ih ukoliko je neophodno. Sve orhideje vole da su u zemlji sa korenjem koje izbija iz zemlje. U svakom slučaju, kako biljkama rastu nove stabljike, one naposletku mogu prerasti svoj uzgojni lonac. Pažljivo presadite vašu biljku u veći uzgojni lonac sa poroznom sredinom i dobrom drenažom. Kada je zalivate, pomerite unutrašnji uzgojni lonac iz spoljašnje saksije, uverite se da je sva voda istekla kroz rupice na dnu, i onda je presadite.

Pri sađenju orhideja koristite odgovarajuće plodno tlo (humus). One obično uvenu ukoliko ih posadite u običnu zemlju. Većina orhideja su epifitne biljke i zahtevaju potpuno drugačiju zemlju od ostalog kućnog bilja. Epifitne biljke imaju jako mesnato korenje kojima se vezuju za drveće ili koru odakle absorbuju vodu i hranjive sastojke. One najbolje uspevaju na plodnom humusnom tlu ili ako su vezane za koru ili oblutak. Jedan od najboljih načina da ubijete epifitnu orhideju jeste da je zasadite u običnu zemlju. One zahtevaju plodno tle sa vrlo dobrom provetrenošću i drenažom. Kupcima su dostupne kutije u kojima se čuvaju orhideje, a takođe pakovanja sa orhidejom se mogu i napraviti korišćenjem grančice paprata, vulkanskog kamena, drvenog uglja, kore jelinog drveta ili neke od ovih kombinacija.

Nabavite pogodnu posudu. Posuda može da bude plastična ili glinena, iako je glinena pogodnija zbog svoje poroznosti. Ukoliko koristite glinenu posudu, povećajte rupu za drenažu ili napravite nove rupice sa strane (pri dnu) posude. Koliko redovno će biti potrebno navodnjavanje i đubrenje zavisi od vrste posude i humusa.
Redovno provetravajte prostoriju. Dovoljno dobar protok vazduha je izuzetno važan za zdravlje vaših orhideja. Ovo će pomoći orhidejama da se zaleče ukoliko ih napadnu gljivice ili paraziti. Prohodnost vazduha igra veliku ulogu u prevenciji od ovih vrsta zagađenja tako što održava lišće i cveće suvim.

Biranje orhideje

Orhideje koje su pomenute su predodređene da rastu u kući zbog njihove prilagodljivosti većini uslova, brzog rasta, dostupnosti i njihovog prelepog cveća. Kupite biljke koje već imaju iznikle cvetove, jer može proći i do 5 godina pre nego što iz mladice nikne nov cvet. Izaberite orhideju koja će biti u skladu sa uslovima za rast u vašem domu, jer za svaku vrstu orhideja su potrebni drugačiji uslovi. Uvek pročitajte uputstvo za uzgajanje kako bi bili sigurni da ta vrsta orhideje odgovara uslovima u vašem domu.

Phalaenopsis vrsta: Poznate su još i pod nazivom ’’noćni leptiri’’; ovo su jedne od najelegantnijih orhideja za kućno uzgajanje. Širok spektar živopisnih boja kod njihovih cvetova ostaje svež i po nekoliko meseci. Cvetanje kreće u zimu ili rano proleće i treba im manje svetlosti nego što je to slučaj kod ’’Cattleya’’ orhideja, a i lako se prilagođavaju većini uslova u kući.

Cattleya vrsta: Ove orhideje se najlakše prepoznaju jer se najčešće nose na haljinama i imaju cvet koji može trajati od 4 do 6 nedelja. One najčešće cvetaju jednom godišnje, u proleće, ili venu i tada zahtevaju duplo više svetlosti nego ’’noćni leptiri’’ kako bi se prilagodile uslovima u kući.

Dendrobium vrsta: Ove prelepe orhideje imaju dugačke, dražesne cvetove koji su obično bele boje ili boje lavande, a moguće je i smenjivanje ove dve boje u periodu od jeseni do zime. Njihovi cvetovi mogu ostati otvoreni 3-4 nedelje. One su jedne od najjednostavnijih biljki za održavanje.

Paphiopedilum: Popularno ime za ovu vrstu orhideja je i Damska cipelica, zato što treći list ima oblik koji podseća na damsku cipelicu. Kesica funkcioniše tako što zarobi insekte koji su onda prisiljeni da se penju pored prašnika, iza kojeg sakupljaju polen. Listovi su najčešće atraktivni, prošarani su zelenim i belim ili samo zelenim bojama. One zahtevaju dnevnu svetlost, ali ne i potpunu izloženost suncu. U kući, držite ih kraj istočnog, zapadnog ili zatvorenog prozora na južnoj strani. Sobna temperature je idealna za njihov razvoj. One najviše cvetaju na gore pomenutim temperaturama.


Saveti
Jedan od najlakših načina da ubijete orhideju jeste da je ostavite u posudi punoj vode. Učestalost zalivanja zavisi od vrste orhideje, humusa, osvetljenosti, karakteristika posude i temperature.
U globalu, kada orhideje aktivno rastu, zalivajte ih jednom nedeljno i pustite da se malo osuše pre nego što ih opet zalijete. Pri svakom zalivanju, sipajte dovoljno vode tako da prodre do samog dna posude.
Đubrenje: Orhideje zahtevaju redovno đubrenje kako bi normalno rasle i cvetale, ali prevelika količina đubriva može brzo oštetiti biljku. Đubriva rastvoriva u vodi su napravljena isključivo za orhideje su dostupna u većini ’’garden centara’’ i laka su za upotrebu.
Dodajte rastvorljivo đubrivo jednom mesečno, kako je objašnjeno u uputstvu. Razblaženo đubrivo se može koristiti za zalivanje biljke jednom nedeljno u sezoni rasta. Svakog meseca, koristite čistu vodu kako bi isprali posudu od nagomilanih soli iz đubriva .
Nakon cvetanja, kada listovi prestanu da rastu, smanjite zalivanje i upotrebu đubriva sve dok ne počnu da rastu novi listovi.

Upozorenja

Orhideje su podložne mnogim insektima i bolestima.
Osim uobičajenih parazita podložne su i biljnim vašima i štitastim vašima. Štitaste vaši se najčešće zakače na poleđinu listova, i izrazito prekrivene biljke bi trebalo baciti.
Fizičko uklanjanje štitastih vaši i naknadno prskanje biljke u nezreloj fazi sa hemijskim sprejevima mogu pomoći kod blago prekrivenih biljaka. Puževi mogu da se hrane pupoljcima, cvetovima, listovima i krhkim stabljikama
Bolesti koje su uobičajen problem kod orhideja uključuju tačke na listovima, spaljene listove i razne gljivice kao što je crni koren. Još jedan uobičajen problem je nemogućnost cvetanja, što se obično javlja usled loših uslova za rast, pogotovo kod nedostatka svetlosti i/ili đubriva.
Virusi su trenutno neizlečiv problem i teško se mogu razlikovati od gljivičnih infekcija. Traženje saveta od strane profesionalca je uvek dobra ideja ukoliko sami niste sigurni. U slučaju da su vam orhideje zaražene virusom, momentalno uklonite biljke i dezinfikujte posude ukoliko planirate da u njima držite nove biljke.
Последње учитавање од Mustra дана 21 Сеп 2012, 04:05, учитано 1 пут укупно.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 19 Сеп 2012, 04:16

Postoje hiljade vrsta orhideja različitih boja i oblika. Orhideje su zahtevne po pitanju održavanja pa je uvek važno pročitati preporuke sa etikete kada kupujete sadnicu. Kako je orhideja tropska biljka mnogi ljudi ih drže unutra da ih zima ne bi uništila. Opet neki drugi ih sade u bašti.
Evo nekoliko korisnih saveta za gajenje u saksiji i u bašti.


Unutra:
1. Izaberite orhideju koja odgovara vašoj sobnoj temperaturi. Neke biljke su mnogo zahtevnije po pitanju varijacije temperature u odnosu na neke druge. Ako je u vašoj kući temperatura između 20 i 24 stepena možete izabrati orhideje kojima je potrebna viša temperatura za rast i razvoj. Međutim, ukoliko se noću temperatura u vašoj kući dosta spušta ( recimo na 15 do 18 stepeni), izaberite orhideje koje traže umerene temperature.
2. Mnoge orhideje dolaze zasađene u nekoj vrsti kora od drveta ili u nekom vlaknastom materijalu. Ovo je zato što orhideja većinu hranljivih sastojaka i vode uzimaju preko korenja koje je u vazduhu. Zato nemojte seći ovo korenje.
3. Orhidejama je potrebna povećana vlaga i direktna sunčeva svetlost tokom zimskih meseci i indirektna sunčeva svetlost tokom letnjih meseci.
4. Ne dozvolite da se orhideja previše osuši. Ovo bi brzo uništilo biljku. Stalno navodnjavajte, ali u skladu sa uputstvima za vrstu orhideja koju ste zasadili. Voda mora pokvasiti kompletan koren.
5.Svetlo zeleno lišće ili žuto i povećava se, ukazuje da je potrebno da orhideja zahteva dodatno đubrivo. Drugi problem je kada orhideja neće da cveta, a lišće je tamno zeleno i opušteno verovatno koristite previše đubriva. Biljka koja brzo raste i dobro se razvija zahteva đubrivo. One biljke koje sporo napreduju ne zahtevaju đubrivo. Kada se orhideja zasadi u kori drveta ona zahteva više đubriva nego ona u vlaknastom materijalu. Možete stavljati obično đubrivo za kućne biljke svake 4 nedelje, i dobro čitajte uputstva.


Napolju:
1. U područjima gde se temperatura spušta ispod 5 stepeni orhideja se mora unositi unutra preko zime kako ne bi uginula.
2. Orhideja voli malo sunca i malo hlada. Što je toplije područje to će joj trebati dublja hladovina kako bi cvetala.
3. Napolju se orhideja sadi od početka do sredine maja.
4. Orošavajte orhideju svakodnevno. Budite sigurni da vaša biljka nikad ne bude suva.
5. Znak da mesto ne pogoduje je kada orhideja počne da vene ili dobija čudnu boju, u tom slučaju odmah je presadite. Ovo znači da na mestu na kom raste ima previše sunca i da joj nedostaje hladovine. Proverite da li dajete dovoljno vode.
6. Stavite pomalo đubriva svake dve nedelje.
7. Pritka za koji ćete je privezati je neophodna. U suprotnom cvetovi će se saviti i biti u blatu ili ce se polomiti.
8. Kada nastupi hladniji period unesite orhideju unutra.
9. Zapamtite da svaka vrsta orhideja traži drugačije navodnjavanje, ali u osnovi za sve važi jedno pravilo da zemlja ne sme da bude natopljena već mora biti vlažna. Kvalitet vode je takođe značajan. Mekša voda sadrži soli i svakako će oštetiti koren. Najbolje je koristiti destilovanu vodu. Kišnica je takođe dobra.
10. Orhideja voli vodu koja je na sobnoj temperaturi.
11. Orhideja u maloj saksiji se zaliva dva puta nedeljno. Biljke u većim saksijama ( većim od 15 cm) treba da se zalivaju jednom nedeljno.
12. Nikada nemojte zalivati već vlažnu ili mokru zemlju.
13. Uvek zalivajte ujutru.
14. Zapamtite da je svaka vrsta orhideja pomalo drugačija tako da se uvek raspitate kod prodavca o njenim konkretnim zahtevima.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Nacionalni park orhideja u Singapuru

Порукаод Mustra » 19 Сеп 2012, 04:16

Nacionalni park orhideja
Nacionalni park orhideja je zaista doživljaj kako za stručnjake koji su zainteresovani za nove hibride, tako i za laike koji ne mogu da se načude da takav sklad boja i oblika može priroda da napravi.
Vrt je organizavan tako da se krećete stazom između baštica koje su izdeljene prema vrsti orhideje, uredno obeležene, da bi vas put doveo do lepog letnjikovca u kojem se čak objašnjavaju načini na koje su neke vrste dobijene. Upravo ovde se nalazi i deo pod nazivom "VIP vrt orhideja", gde vas podsećaju da vrste ovog cveća iz uzgajivačkog programa Singapurskih botaničkih bašti tu stoje kako bi promovisale dobru volju i odnose među nacijama.
Vrt orhideja u kojem svaka vrsta nosi ime jedne od poznatih ličnosti iz sveta, među kojima su na primer princeza Dajana ili Nelson Mendela, kao takav je ustanovljen još 1957. godine. Mnogo puta je nagrađivan i predstavlja jednu od atrakcija ovog grada.Među mnogima, jedna vrsta orhideje se uzima kao nacionalni cvet Singapura, i to od 1981. Dobila je ima po Agnes Joakim iz čije je bašte originalno potekla. Danas se zove "Vanda gospođica Joakim". Ova vrsta bila je prva iz Singapura čiji je opis ostao zapisan, a opisao ju je prvi direktor Singapurskih botaničkih bašta još 1893. godine.
Osim orhideja, ovaj park je prepun jarko zelenog rastinja, paprati, harmonično ukomponovanih sa drvenim strehama, mostićima, fontanama. Jedan deo je i takozvani orhidarium, gde su vrste predstavljene u što je bilo moguće prirodnijem okruženju u kojem rastu širom sveta.
U svakom slučaju, za turistu s naših prostora izuzetno interesantno mesto. U maloj galeriji na ulazu moguće je kupiti i malu orhideju u smoli ili silikonu koju možete kao uspomenu iz ovog vlažnog i bujnog dela sveta poneti sa sobom.


Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 19 Сеп 2012, 04:17

Sinapur će vam prirediti kako spektakularan pogled na faunu, tako i čitav spektar svakojakih ptica, koje, s obzirom na organizovanost ovog grada, pretpostavljate, možete naći u posebnom parku. Reč je o Džarong parku ptica, u kojem živi više od 9.000 ptica koje čine oko 600 vrsta i iznenadiće vas svojim bojama, oblicima i veličinom. Poseta parku obično počinje malim performansom za publiku, gde vam pred očima peva papagaj na tri jezika (engleskom, malajskom i kineskom) i perfektno broji do deset, albatros se gega, papige igraju stoni tenis, a kakadu vas nadleće u krugovima.
Park je podeljen u nekoliko celina, pa tako ako ste zainteresovani za grabljivice, možete otići u, za njih, odvojen deo, zatim imate deo za afričke ptice, jedan koji je sav ispresecan povećom barom za bele, roze, crvene i narandžaste flamingose, pelikane, labudove, kao i poseban deo za antartičke ptice, odnosno pingvine svih vrsta.Kroz park možete da se krećete peške, a usput možete da se odmorite na klupicama i posmatrate čaplje kojima ste poslednje na svetu u šta će da pogledaju, ili da idete malim vozovima čije šine se iznad rastinja i jezeraca protežu duž celog parka. Iako izgledaju pomalo "svemirski", ne primetite ih dok vam neki prođu iznad glave, a i tada vrlo nenametljivo.
U ovom parku nijedna ptica nije zatvorena u mali kavez, već sve imaju prostora da se slobodno kreću i lete. Deo posvećen malim papigama svih boja napravljen je tako da se posetioci kreću preko mostića, koji je sasvim iznad šumice ispod vaših nogu iz kojeg samo izleću ptice i prave zaglušujuću buku. Tu ćete sresti turiste svih nacionalnosti, pa nemojte da se iznenadite ako vas čitava grupa Indijaca zamoli da se s njima slikate.
Jedino što ih obično bude puno, a što bi svako voleo da na slici ima samo sebe i vas, pa to traje. Ali, kao i sami Singapurci, i turisti su obično vrlo ljubazni, pa uz prijatan smešak ništa vam ne bude teško.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 19 Сеп 2012, 04:17
Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 19 Сеп 2012, 04:18

--------------------------------------------------------------------------


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable