Ornitologija

Svet životinja...
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
trebamisvakidan
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1701
Придружен: 26 Мар 2006, 04:34
Место: Beograd
Контакт:

Ornitologija

Порукаод trebamisvakidan » 12 Окт 2006, 09:43

Malo je ljudi koji nisu vidjeli ili bar čuli za prelijepu aru ili dekorativnog amazonca, papagaje iz južne Amerike.

Tu su još i inteligentni i pametni žakoi, zatim kakadui, nestvarno koloritni loriji, radoznali crvenočeli papagaji i dr.. Svi oni zajedno predstavljaju veliku ornitološku porodicu koja broji čak 326 vrsta i nevjerojatnih 816 podvrsta.

Osim u brojnosti, još su i bogatiji u svojoj raznolikosti boja, oblika i veličina (počevši od are dugačke oko 1m, pa do najsitinijih pigmejskih papagaja veličine svega 5-10cm).

Ako se ovoj ornitološkj zbirci doda još i nekoliko stotina genetski izvedenih mutacija, dolazi se do zaključka da je riječ o najvećoj porodici ptica.
Papagaje možemo pronaći gotovo na svim mjestima, pa čak i u blizini ili na periferiji nekih gradova.

Većina papagaja živi u tropskim i subtropskim krajevima južne Amerike, Afrike i Australije. Manji broj vrsta naseljava Aziju i Novi Zeland. Nažalost, jedino je Europa mjesto koje nije nastanjeno ovim bićima. Kako kažu neki istraživači, u posljednje vrijeme primiječena je migracija azijskih papagaja aleksandara u Englesku. Koliko će to utjecati na njihovu pojavu na europskom tlu, pokazat će vrijeme.
Kada bismo hteli biti samo srećni, to bismo lako postigli. Ali mi želimo biti srećniji od drugih, a to je uvek teško, jer smatramo druge srećnijima nego što jesu

Корисников грб
trebamisvakidan
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1701
Придружен: 26 Мар 2006, 04:34
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод trebamisvakidan » 12 Окт 2006, 09:43

Tipične karakteristike svih papagaja
Građa tijela – papagaji se mogu opisati kao zdepaste životinje. Dužina im uglavnom ovisi o dužini repa. Za to je najbolji primjer ara, njoj rep daje sjajan efekat dužine i elegancije. Kod kratkorepih papagaja to nije slučaj, te oni deluju zdepasto, poprilično nespretno i negraciozno.

Kljun - kod većine papagaja kljun je snažan i jak, gornji dio je ljevkastog oblika i povijen. Donji dio je također ljevkastog oblika i uglavnom se savršeno uklapa u gornji, što im omogućava ljuštenje, tj.otvaranje raznog sjemenja. Ovisno o vrsti hrane, neki imaju veoma dugačak kljun, dok drugi (kakadu) imaju veoma skladan kljun u odnosu na cijelokupno tijelo. To je posebno uočljivo kada se ptica promatra iz profila. Osnovna namjena kljuna je ishrana, no često se koristi i kao sredstvo samoobrane. Kod većine vrsta kljun praktično zamijenjuje nogu u cilju penjanja i izvođenja vratolomija u periodu udvaranja kada nastoje impresionirati ženku.

Prsti - svi papagaji imaju četiri dugačka prsta i zigodaktilno stopalo (kod kojeg su drugi i treći prst usmjereni prema naprijed, a prvi i četvrti prema natrag). Ovako postavljeni prsti omogućavaju savršenu koordinaciju pokreta prilikom penjanja i vješanja. Također im služe za precizno i čvrsto držanje hrane, jer veliki broj papagaja prilikom ishrane koristi nogu kao mi ruku. Prsti se završavaju uglavnom snažnim, povijenim kanđama, čija je boja od bijelo roze do crne.

Perje - većina vrsta ima složeni kolorit perja, a posebno dominiraju are. Neke druge vrste (amazonci) imaju specifične koloritne nijanse zelene boje, koje se skladno stapaju s plavim, žutim i crvenim dijelovima tijela. U svakom slučaju, može se dati bezbroj primjera boja papagaja, što i nije neobično kad je riječ o najkoloritnijoj porodici ptica.


Karakteristike zajednica

Ishrana - u odnosu na druge ptice, papagaji se svrstavaju u rasipnike kada je u pitanju ishrana. Njihova nespretnost i bahatost pri konzumaciji hrane je prepoznatljiv način ponašanja. Uglavnom koriste samo sitne mrvice koje su najukusnije u raznovrsnoj ishrani. Ova ''ekstravagancija'' je zapažena kod papagaja koji jedu sjemenasto voće, kod kojeg obično koriste samo sočno sjemenje bogato vitaminima i mineralima. Ostatak ploda uglavnom bacaju. Naravno, uz svaku papigu može se preporučiti posebno prilagođena prehrana, što treba proučiti prilikom kupovine.

Lojalnost i privrženost - zbog velike odanosti prema suprotnom spolu, još dok su mladi, pa do svoje duboke starosti, vežu se za jednog i isključivo za samo jednog partnera kada je riječ o jedinkama u prirodi (najveći broja vrsta). U slučajevima kad od oformljenog para ostane samo jedan papagaj, doživljavaju tzv. ljubavni osjećaj tuge i patnje, koji može izazvati ozbiljne psihofizičke traume, pa čak i smrt. U ovakvim slučajevima, preostala jedinka napušta svoje stalno prebivalište, smanjuje konzumaciju hrane, pa samim tim dovodi sebe do smrti.

Životni vijek - ne postoji precizna statistika o životnom vijeku pojedinih vrsta papagaja. Prema statistici, većina amazonaca i žakoa doživi starost od 50 godina, kakadui žive i preko 80 godina, dok veliki broj vrsta srednjih papagaja žive između 20-35 godina. Starosni vijek najmanjih papagaja iznosi maksimalno 18 godina.
Kada bismo hteli biti samo srećni, to bismo lako postigli. Ali mi želimo biti srećniji od drugih, a to je uvek teško, jer smatramo druge srećnijima nego što jesu

Корисников грб
trebamisvakidan
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1701
Придружен: 26 Мар 2006, 04:34
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод trebamisvakidan » 12 Окт 2006, 09:43

Ponašanje i karakter - pored svoje gracioznosti i oholosti, papagaji iskazuju svoju dobroćudnost i veliku sposobnost adaptacije da u svim situacijama iskažu svoj temperament i karakter. Poznati su po tome, za razliku od ostalih pernatih životinja, da se izrazito lako vežu za čovjeka kao za prijatelja. Često postaju privrženi i nekom od kućnih ljubimaca, što jasno ukazuje na njihovu druželjubivost.

Inteligencija – papagaji su sigurno najinteligentnije ptice na planeti. Ima mnogo primjera njihovog pamčenja, koje se kao i kod ljudi, rapidno uvećava svakodnevnim radom sa određenom jedinkom. Poznato je da imaju veliku moć rasuđivanja i sposobnost snalažljivosti i inovacija. Njihova ljubavna igra u periodu parenja, junaštvo u stalnom dokazivanju i demonstraciji inteligencije, čini ih neodoljiivma, pa ni nije čudo što su najzastupljeniji kućni ljubimci.

Sposobnost imitiranja (oponašanja) - predmet najveće sposobnosti oponašanja većine vrsta papagaja su razni uzvici. Većina savršeno imitira zvukove, a neki i mimikom oponašaju nečije pokrete. Često reagiraju na plakanje i galamu u svom okruženju, trudeći se da pri tom nadjačaju svoje okruženje. Brzo nauče oponašati zvukove otvaranja čepa na flaši, trube automobila, alarma, lajanja i mijaukanja. Ovo je početna faza oponašanja, pa ukoliko si damo truda i vremena za rad s pticom, mogu naučiti i imitirati nekog od ukućana (obično onog s kojim je najviše u kontaktu). Iz toga proizilazi i govor koji se od jedne reči razvija do čitavih logičkih rečenica. Pojedine vrste mogu naučiti oponašati i po nekoliko stotina riječi.

Kućni zahtjevi - ako želimo u papagaju pronaći odanog i privrženog kućnog ljubimca, moramo mu svakodnevno posvetiti nekoliko sati, kako bi uspostavili dobar kontakt i inicirli povezanost. Kada se uspostavi povezanost imeđu Vas i papige, što je uvjetovano i sazrijevanjem papagaja, on postaje toliko sličan čovjeku da je nemoguće razdvojiti ga od ostalih članova porodice. Obično se ta povezanost očituje samo za jednog člana porodice, kao za partnera. Kada se odlučujete na kupnju, osnovni kriterij je da je jedinka zdrava i mlada. Ako ih kupujete u paru ili želite više ptica, onda ih treba uzeti istovremeno, jer naknadno dopunjavanje jata uglavnom dovodi do rivalstva i borbe između starih i novih jedinki.
Kada bismo hteli biti samo srećni, to bismo lako postigli. Ali mi želimo biti srećniji od drugih, a to je uvek teško, jer smatramo druge srećnijima nego što jesu

Корисников грб
trebamisvakidan
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1701
Придружен: 26 Мар 2006, 04:34
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод trebamisvakidan » 12 Окт 2006, 09:44

Ponašanje kojim Vas mogu dovesti do ludila ?
Glasni zvukovi - često se nadglašavaju sa ljudima tako što proizvedu hrpu tonova, ali to rade isključivo iz ljubavi prema vama. Najglasnije zvukove proizvode u trenucima kad se ptica osjeti zapostavljenom (kad ukućani vode međusobnu konverzaciju zanemarivajući papagaja), što dokazuje njihovo uklapanje u novonastalu životnu sredinu.

Uvijek su prisutni - papagaji uvijek žele biti dio svega što se oko njih dešava, slično majmunima, pa se shodno tome neizmjerno trude ometati Vas u obavezama. Sve je to u cilju dokazivanja njihove prisutnosti.

Nered (zbrka) - perje prilikom mitarenja, razbacano sjemenje i ljuske pojedinog sjemenja, ekstremna radoznalost, želja da izađu iz kaveza i budu u vašoj neposrednoj blizini, sve su to prave karakteristike ovih kućnih ljubimaca. Kada je papagaj izvan kaveza, do izražaja dolazi njegova kreativnost usko povezana sa radoznalošću, pa su česte pojave ovih nestašnih ljubimaca stradanje vaših vizit kartica ili knjiga koje su mu dostupne, otvaranje kanti za smeće ili skrivanje svih predmeta koje mogu premjestiti ili srušiti.

Destruktivnost - sve što im je dostupno pokušat će gricnuti, srušiti kljunom, prevrnuti ili pomaknuti. Može se dogoditi da strada neki vaš ukras kao npr. slika, knjiga, vaza i da je pronađete u dijelovima. Stoga, kad niste u prostoriji, držite ga u krletki.

Odmor (odsutnost od ptice) - s obzirom na sjemensku ishranu i potrebu za vodom, kao i na povremenu ishranu voćem i povrćem, u slučaju vašeg odlaska na godišnji odmor, morate osigurati ishranu za vašeg ljubimca sve do vašeg povratka. Najbolje je ostaviti ga sa krletkom kod nekog vašeg rođaka ili prijatelja koji je već više puta bio u kontaktu sa pticom i ostaviti im sve potrebne rekvizite, jer je to i garancija da će ptica manje tugovati zbog vašeg odlaska i da sa tim u vezi neće odbijati hranu do vašeg povratka.
Kada bismo hteli biti samo srećni, to bismo lako postigli. Ali mi želimo biti srećniji od drugih, a to je uvek teško, jer smatramo druge srećnijima nego što jesu

Корисников грб
trebamisvakidan
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1701
Придружен: 26 Мар 2006, 04:34
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод trebamisvakidan » 12 Окт 2006, 09:45

Na što treba obratiti pažnju prije kupovine ptice?

* Jeste li vi i vaša porodica spremni i sposobni prihvatiti odgovornost prema papagaju dokle god je živ?

* Životni vijek – zašto se vezati za neku pticu ako je njen životni vijek mnogo kraći nego ste očekivali. Neke ptice, doduše rijetke, u udomaćenim uvjetima žive kraće nego u prirodi.

* Ne treba planirati nabaviti vrstu koju je gotovo nemoguće nabaviti. Za one koje je teško nabaviti, ali ipak moguće, dobro se potruditi, jer će se isplatiti atraktivnošću i zanimanjem koje će izazvati.

* Imate li prostoriju u kojoj možete osigurati životne uvjete za normalan život papagaja? Papagaja NIKADA ne držite u kuhinji. Sva isparavanja, česte promjene temperature zbog kuhanja i provjetravanja mogu vašem pernatom ljubimcu nanijeti ozbiljne probleme!

* Minimalni potrebni prostor za držanje – ako imate dovoljno prostora i ako prostor nije problem onda se može izabrati bilo koja vrsta po želji. Ali ako raspolažete prostorom u koji se može smjestiti samo mala krletka ni u snu ne razmišljajte o velikoj ptici. Smještaj velike ptice u malom i neadekvatnom prostoru, osim što nije humano, predstavlja i mučenje ptice, a osim toga ona u njemu ne može pokazati ni dio svoje ljepote i sposobnosti.

* Osjetljivost na hladnoću – osjetljivije ptice se ne mogu u hladno doba godine držati na otvorenom, a neke zahtijevaju i grijanje prostora u kojem borave. Ako se to ne može osigurati bolje je takve ptice i ne nabavljati.

* Imate li dovoljno slobodnog vremena koje ćete posvetiti ovom pernatom ljubimcu?

* Uvijek su spremni napraviti nered kada su izvan kaveza. Jeste spremni na to?

* Pitomost i aklimatizacija – neke ptice se brzo adaptiraju na novu sredinu i pripitome, dok neke to vrlo teško ili nikako ne postignu. To može biti veliki problem ako ste pticu namjeravali puštati slobodno po stanu.

* Ako je ptica lijepog pjeva ili simpatičnog glasanja i javljanja neće biti problema, ali ako se glasa prodornim, glasnim i neugodnim krikovima može stvarati nelagode ukućanima, pa čak i imati i problema sa susjedima.

* Kako ćete reagirati ako papagaj ne ispuni Vaša očekivanja i ne nauči govoriti?

* Aktivnost ptice – ako volite živahne i stalno aktivne ptice treba izabrati uglavnom manje ptice. Mnoge velike ptice su uglavnom dosta statične, pa tako velike papige i po 18 sati dnevno provode u spavanju i mirovanju.

* Kako ćete postupiti ukoliko se dogodi da Vas nema kod kuće?

* Imate li malu djecu? Kljun velikih papagaja im može biti uzrok ozbiljnim povredama.

* Destruktivnost ptice – očituje se u tome da svojim velikim i jakom kljunom grizu drvene predmete, pa tako i kućnu drvenariju, koju mogu i potpuno uništiti.
To rade mnoge velike papige iz prirodne potrebe za glodanjem drveta, ali može biti i posljedica zanemarivanja i ostavljanja samih duže vremena.

* Imate li još nekog kućnog ljubimca? Ako je u pitanju veliki papagaj, pas može, ali ne i mačka, jer onda je mačka ta koja može postati žrtva. Veliki papagaj može biti opasan i za druge manje ptice, kao i za akvarij, ako ga imate.

* Računajte s tim da papagaj troši novac (hrana, vitamini, minerali, proteini).

* Cijena ptice - mala je korist što smo se odlučili nabaviti neku pticu ako njena cijena prelazi naše platežne mogućnosti.

* Ako su u pitanju mali papagaji (tigrice), razmislite da li je neko od ukućana alergičan na perje i prašinu iz perja?

Kod izbora vrste ptice sigurno će osnovni kriterij biti osobni afinitet i simpatija prema nekoj vrsti. Netko više voli pjesmu pa će se odlučiti za kanarinca ili neku pjevicu, drugi više vole boje perja pa će se odlučiti za papigu ili egzotičnu pticu, treći preferiraju pticu koja može naučiti oponašati govor pa će izabrati pticu koja je u tome najtalentiranija. Neki, pak, vole malene ili čak minijaturne ptice, drugi srednje veličine, a neke fasciniraju što veće ptice.
Kada bismo hteli biti samo srećni, to bismo lako postigli. Ali mi želimo biti srećniji od drugih, a to je uvek teško, jer smatramo druge srećnijima nego što jesu

Корисников грб
trebamisvakidan
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1701
Придружен: 26 Мар 2006, 04:34
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод trebamisvakidan » 12 Окт 2006, 09:45

* Kompatibilnost sa drugim pticama – ako se namjerava nabaviti više ptica, istih ili različitih, koje će se držati u istoj krletki ili letarki, onda treba voditi računa o tome da su papige teritorijalne životinje. Neke ptice ne podnose u svojoj blizini druge vrste ptica, neke svoju vrstu istog spola, dok su neke snošljive prema ostalim pticama. Može se dogoditi da stavljajući u istu krletku više ptica, nađemo iščupano perje, krvave ptice, a u ekstremnim ali i ne baš rijetkim slučajevima i ubijene ptice. Problem može biti i nabava nove mlade ptice i njeno smještanje u istu krletku sa starom pticom, iako se radi o pticama koje inače dobro podnose društvo.

* Hranidba – većina ptica kućnih ljubimaca su granivori (sjemenje im je osnovna hrana), ali ima i onih koje se hrane živim jelima, voćem, nektarom, cvijećem, medom i sl. Prije nabave takvih ptica dobro je provjeriti opskrbljenost trgovina takvom hranom i sigurnost takve opskrbe, a nije zanemariv i podatak o cijeni takve ptičje hrane. Neiskusni uzgajivači papagajima daju samo gotove, izbalansirane smjese, sipinu kost i još ponešto od poslastica koje se mogu naći u specijaliziranim prodavnicama. Ovakve ptice prije ili kasnije počinju pokazivati znakove deficitarne ishrane. To može biti uzrok promjene ponašanja, ali i uginuća papagaja. Sjemenskim smjesama, ma koliko bile kvalitetne i raznovrsne, ptice u najvećoj mjeri dobivaju ugljikohidrate. Usljed toga dolazi do deficita ostalih tvari (bjelančevine, masti, vitamini, minerali, esencijalne masne kiseline, elementi u tragovima), koji su potrebni za normalni metabolizam i odvijanje osnovnih i posebnih životnih funkcija. To znači da se u pojedinim fazama razvoja te tvari moraju nadoknaditi iz drugih izvora.
U periodu rasta i razvoja proteini se najbolje nadoknađuju hranom životinjskog porijekla. Osobito su za takvu prehranu pogodni crvići brašnari, gusjenice i gliste. Prilikom davanja ove vrste hrane pažnju treba obratiti na mogućnost prenosa raznih bolesti. Najsigurnije je ako crviće pripremimo sami. Dobro je papagajima povremeno, a može i stalno, sjemenke dati razvrstane u više posuda. Ptice će instinktivno odabirati hranjiva koja su im u tom trenutku najpotrebnija. Sjemenke treba ponuditi u plitkim posudama. Može se dogoditi da ljuske u dubokim posudama prekriju hranu i papagaji ostanu gladni.
Naklijalo sjemenje je bogat izvor vitamina, ali samo ako se pravilno pripremi. U protivnom, od ovakve hrane može biti više štete nego koristi. Za ovu namjenu najčešće se uzima sitnije sjemenje, najbolje mješavina prosa i svijetlog sjemena, u istom omjeru. Prvo ih treba ostaviti u mlakoj vodi 24-48 sati, vodu odliti, a zatim poklopljeno držati na toplom mjestu. Davati pticama čim pukne opna. Ostale vrste sjemenja, a naročito bar, ne treba naklijavati, jer se time ne postižu dobri efekti u ishrani.
U sezoni treba obilato koristiti zelenu hranu, najznačajniji izvor vitamina. Naročito zelenu papriku, ciklu, mrkvu, grančice s pupoljcima, maslačak i drugo. Zbog preosjetljivosti na pesticide, sve prethodno treba oprati i prosušiti. Papagaji vole jesti hranu bogatu biljnim masnoćama, poput sjemena konoplje, oraha, lješnjaka, kikirikija i drugo. Ove namirnice se mogu ponuditi samo u ograničenim količinama, kao poslastice. U večim količinama djeluju štetno.
Mnogi imaju običaj svojem ljubimcu dati po koji zalogaj sa stola. Ta igra može biti simpatična, ali i izrazito opasna. Treba znati da je nešto od onoga što mi volimo otrovno za papagaje - čokolada, kava, sladoled i drugo.
Također, opasne po zdravlje papagaja mogu biti i namirnice koje su njima namjenjene, ali nisu u ispravnom stanju (pokvarene). Najveću pažnju treba posvetiti na takozvanu meku hranu, koja se priprema kao dodatno proteinsko hranjivo, od lako kvarljivih sastojaka. Takva hrana može stajati samo nekoliko sati u volijeri, i obavezno se mora pripremiti svježa.
Važno je da uzgajivač dobro poznaje porijeklo vrste koju uzgaja i način ishrane u prirodi. To je najbolji putokaz pri izboru dodatnih hranjiva, jer se nedostaci u ishrani teško otkrivaju u pravo vrijeme, pa ih treba spriječiti.

* Promjena obojenosti perja – u raznim godišnjim dobima je osobina mužjaka nekih ptica. Njihovo svadbeno ruho bude veoma lijepih i zanimljivih boja, dok su u većem dijelu godine prilično neugledne boje perja. Ako se takve ptice nabave dok su u svadbenom perju nastupit će veliko razočaranje kada to perje izgube. Isto vrijedi i za mužjake ptica koje u to doba dobiju neuobičajeno duga repna pera.

* Osjetljivost na bolesti – sve ptice treba dobro tretirati i paziti da se ne razbole. Međutim, neke vrste su osjetljivije od drugih, na npr. očne infekcije, bolesti dišnog sustava, probleme sa ljuskanjem nogu i sl.

* Mutacije – su promjene u fenotipu i genotipu ptice, usljed kojih dolazi do obojenja perja, koje je u manjem dijelu ili potpuno, drugačije od perja ptica u prirodi. Takve ptice su obično veoma atraktivne, naročito ako se drže u skupini.

* Teškoća uzgoja – je pitanje koje zanima uzgajatelje. Međutim, i neki ljubitelji ptica, naročito ako ih drže u ukrasnoj letarki, nemaju ništa protiv da se njihovi ljubimci razmnože. Naprotiv, drugi ljubitelji ptica koji ih drže kao kućne ljubimce, ali u paru, ne žele imati problema za podmlatkom i brigom koju on donosi.
Kada bismo hteli biti samo srećni, to bismo lako postigli. Ali mi želimo biti srećniji od drugih, a to je uvek teško, jer smatramo druge srećnijima nego što jesu

Корисников грб
leklerk
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1244
Придружен: 04 Мар 2006, 11:14
Место: nigdina
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод leklerk » 13 Окт 2006, 00:04

hvala za divnu temu :)

Корисников грб
leklerk
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1244
Придружен: 04 Мар 2006, 11:14
Место: nigdina
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод leklerk » 13 Окт 2006, 00:04

hvala za divnu temu :)

Корисников грб
trebamisvakidan
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1701
Придружен: 26 Мар 2006, 04:34
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод trebamisvakidan » 13 Окт 2006, 00:58

cmok
Kada bismo hteli biti samo srećni, to bismo lako postigli. Ali mi želimo biti srećniji od drugih, a to je uvek teško, jer smatramo druge srećnijima nego što jesu

Корисников грб
leklerk
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1244
Придружен: 04 Мар 2006, 11:14
Место: nigdina
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод leklerk » 29 Нов 2006, 20:25glasanje Amazona albifronsa

Слика

Корисников грб
Viktorija Vi
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 2979
Придружен: 09 Окт 2004, 10:20
Место: Beograd
Контакт:

Re: Ornitologija

Порукаод Viktorija Vi » 15 Феб 2019, 22:54

ПОСЛЕ 100 ГОДИНА:
Појавили су се пеликани на Дунаву, има их дуж тока на више локација!


Дунав је ове године права оаза за птице. Поред лабудова, сиве чапље и патака од скоро су почели да стижу и пеликани, преноси Каледиоскоп медиа.

Реч је о кудравим пеликанима који су на овим просторима последњи пут виђени пре стотинак година. Како јавља Замедиателевизија, има их дуж Дунава на више локација а неколицина њих уточиште је нашла код Михајловца.

Пеликан је једна од најугроженијих врста птица. То је познати кудрави пеликан, чије је научно име Пелецанус цриспус.

Кудрави пеликан је највећи од свих пеликана. Изванредан летач, одличан пливач, ненадмашан риболовац. Испод више од пола метра дугог кљуна виси необична кеса, јединствена у птичјем свету. Верује се да ту пеликан чува залихе уловљене рибе. Заправо, кеса је пре свега “риболовачки алат”, помоћу ње птица лови рибу у плиткој води, пошто је пеликан једина птица-пловуша која не може заронити. Из кесе храни младе, њоме се хлади за време врућих летњих дана, стоји на сајту Каледиоскоп медиа.

Истраживања су показала да пеликани гнезде искључиво на малим пловећим тресетним острвима, познатим као “арбуноси”. Острва су настајала зими, од одумрлих трсова барске траве и трске, дејством ветра и таласа. На одабраном острвцету или на више њих, пеликани граде своја гнезда. Након завршеног гнежђења, плодна тресетна подлога, додатно нађубрена изметом пеликана, одмах обрасте бујном трском, тако да острвце више није погодно за пеликане и они догодине морају да траже ново.

Величанствена појава пеликана, њихова приврженост гнездилиштима, мирно и безазлено понашање, као и вештина у риболову, условили су да они буду веома омиљени. Нарочито њихов труд код исхране младих буди племенита осећања код људи. Зато су пеликани веома присутни у свакодневном животу човека.

Извор:


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable