Arhipelag na 57. Beogradskom sajmu knjiga

Za sve događaje iz kulture, bilo da su se desili ili će se tek desiti

Уредник: koen

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
Sky Seeker
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 20429
Придружен: 26 Сеп 2004, 23:50
Место: Beograd
Контакт:

Arhipelag na 57. Beogradskom sajmu knjiga

Порукаод Sky Seeker » 19 Окт 2012, 14:40

Слика


Izdavačka kuća Arhipelag objavila je, u petoj godini svog rada, između dva Sajma knjiga u Beogradu više od 40 knjiga u svojim prepoznatljivim edicijama iz oblasti srpske i svetske književnosti, istoriografije, političke teorije, filozofije i psihologije. Peta godina Arhipelaga ispunjena je velikim brojem vrhunskih knjiga i kapitalnih izdanja, domaćim i stranim nagradama za knjige i autore, prevodima knjiga domaćih autora Arhipelaga na više od deset jezika, kao i mnogobrojnim književnim programima.
U 2012. godini Arhipelag je pokrenuo jednu novu biblioteku, organizovao Beogradski festival evropske književnosti i pokrenuo rezidencijalni program za pisce iz Jugoistočne Evrope Kuća na Ravnom Bregu, Arhipelag magazin, online magazin za književnost, kulturu i nove ideje, postao je jedan od najuticajnijih magazina ove vrste, dok je Klub čitalaca Arhipelag postao jedna od najaktivnijih mreža čitalaca u Srbiji. Tokom 2011. godine Arhipelag je organizovao gostovanja i srpske turneje sedam poznatih savremenih svetskih pisaca.
Posle prošlogodišnjeg izdanja Izabranih dela Danila Kiša u sedam knjiga, Arhipelag ove godine objavljuje Izabrane poetičke spise Danila Kiša u tri knjige. Pored Časa anatomije i Gorkog taloga iskustva, sastavni deo ove celine jeste reprezentativni izbor Kišovih eseja od njegovih ranih tekstova do tekstova iz njegove književne zaostavštine koji je u knjizi Poslednje pribežište zdravog razuma priredio Gojko Božović.
Arhipelag je u ovoj godini objavio i nekoliko kapitalnih dela iz oblasti istoriografije koja su plod višegodišnjih istraživačkih radova njihovih autora. Među tim knjigama nalaze se Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968. Aleksandra Rakovića, jedinstvena tematska zbirka dokumenata Napukli monolit Ljubodraga Dimića i Aleksandra Životića, velika sinteza Ivana T. Berenda Evropa posle 1980. i knjiga koja nadomešta jedno prazno polje evropske istoriografije Rat u miru. Paravojno nasilje u Evropi posle Prvog svetskog rata Roberta Gervarta i Džona Horna.
Prepoznat kao izdavač vrhunske savremene književnosti, Arhipelag je objavio francusku trilogiju Milana Kundere, sačinjenu od romana Usporavanje, Identitet i Neznanje, roman Evakuator jednog od najznačajnijih savremenih ruskih pisaca Dmitrija Bikova, Nenapisani roman slovačkog pisca Stanislav Rakusa i Dijakova smrt makedonskog pisca Dragog Mihajlovskog. Na Sajmu knjiga premijerno će biti predstavljeni roman modernog flamanskog klasika Huga Klausa Hladni ljubavnik, kao i romani dva sloevačka pisca iz edicije Sto slovenskih romana: Igra anđela i šišmiša Aleša Čara i Balerina, balerina Marka Sosiča. Arhipelag je objavio novo kolo edicije Sto slovenskih romana, najvećeg međunarodnog projekta u koji je u ovom trenutku uključena srpska književnost.
Arhipelag će na Sajmu knjiga predstaviti novu knjigu priča Vide Ognjenović Živi primeri, roman Ratka Dangubića Moving Day, kao i istorijski roman Nikole Moravčevića Radičevo zaveštanje posvećen uzbudljivoj slici Srbije u prelomnim decenijama XV veka. Među novim knjigama nalaze se i priče Jelene Rosić, jednog od najznačajnijih pripovedačkih glasova u novoj srpskoj književnosti, o iskustvu nove emigracije Dan kada je Miz Lili postala ono što je oduvek bila. Zajedno sa ranije objavljenom tematskom antologijom savremene srpske priče Starost, koju su priredili David Albahari i Srđan V. Tešin, romanom Raskovnik Borislava Čičovačkog, kao i novim knjigama priča Vladislava Bajca Gastronomadske priče i Mirjane Pavlović Trpeza bez glavnog jela, Arhipelag je zaokružio jednu od svojih najuspešnijih godina u objavljivanju savremene srpske književnosti.
Ubrzo posle Sajma knjiga biće objavljen i novi roman Lasla Blaškovića Posmrtna maska i roman poznate nemačke književnice Terezije More Jedini čovek na kontinentu.
Arhipelag je upravo objavio knjigu Kriza je grupno putovanje, u kojoj poznati svetski pisci kao što su Karlos Fuentes, David Grosman, Klaudio Magris, Čarls Simić ili Enrike Vila-Matas svedoče i raspravljaju o savramenoj svetskoj političkoj, društvenoj, ekonomskoj i kulturnoj krizi. Na Sajmu knjiga biće predstavljen Izveštaj o stanju duha, nova knjiga na srpskom jeziku Đerđa Konrada, velikog mađarskog i evropskog pisca i prvorazrednog svedoka evropske istorije druge polovine XX veka i naših dana, u kojoj ovaj autor govori o književnosti, politici i društvu, evropskom nasleđu i evropskoj savremenolsti, kao i o svojim prijateljima Danilu Kišu i Aleksandru Tišmi.
Među esejističkim knjigama Arhipelaga nalazi se i nesvakidašnja knjiga velikog španskog pisca Sesara Antonija Moline Gradovi u kojima umine bol u kojoj ovaj pisac piše o gradovima iz različitih krajeva sveta, od Trsta i Berlina, preko Beogtrada i Petrograda, Rabata, Bombaja i gradova u Siriji. Ovo izdanje knjige Sesara Antonija Moline posebno je pripremljeno za srpske čitaoce i ono je jedinstveno u svetu, jer u ovom obliku nije objavljeno ni na španskom jeziku.
Knjiga istoriografskih eseja Predraga J. Markovića Lišće i prašina predstavlja zanimljivu, provokativnu i podsticajnu raspravu o o današnjem srpskom društvu u istorijskoj perspektivi.
Arhipelag objavljuje knjigu Budućnost moći Džozefa Naja, jednog od najuticajnijih savremenih političkih teoretičara, čoveka ogromnog teorijskog uticaja i praktičnog političkog iskustva. Ova izuzetna knjiga govori o strukturama moći u današnjem svetu, naročito o igri moći u odnosu SAD, Kine, EU, Rusije, BRIK, ali i smelo i podsticajno razmatra kako će izgledati naš svet u narednim godinama i decenijama.
Arhipelag objavljuje i knjigu istoriosofskih eseja Bogoljuba Šijakovića Istorija : Nasilje : Teorija, kao i jednu od prvih srpskih studija o mobingu koju je napisala Jelena Todosijević.
Verujući u kulturnu i socijalnu odgovornost izdavača, Arhipelag nastavlja da objavljuje svoju pesničku ediciju u kojoj se, pored letos objavljene knjige Vesne Goldsvorti Solunski anđeo, nalaze knjiga pesama velikog izraelskog pesnika Amira Ora, knjiga izabranih pesama Rista Lazarova i nova knjiga pesama Živorada Nedeljkovića.
Ekskluzivni gosti Arhipelaga na 57. Beogradskom sajmu knjiga biće Amir Or, čija knjiga izabranih pesama Pohara upravo izlazi iz štampe u prevodu Vide Ognjenović i Davida Albaharija, hrvatski pisac Igor Štiks, autor nagrađivanog i prevođenog romana Elijahova stolica, po kome je nastala istoimena predstava koja je prošle godine dobila Veliku nagradu BITEF-a, kao i poznati makedonski pesnik Risto Lazarov.
Pored njih, gosti Arhipelaga biće njegovi domaći pisci, među kojima su Vida Ognjenović, Jelena Lengold, David Albahari, Vladislav Bajac, Uglješa Šajtinac, Laslo Blašković, Mirjana Pavlović, Ratko Dangubić, Borislav Čičovački, Predrag J. Marković, Aleksandar Raković, Tihomir Brajović, Srđan V. Tešin, Nenad Novak Stefanović, Mihajlo Pantić, Nikola Moravčević, Ljubodrag Dimić, Aleksandar Životić, Jelena Todosijević, Bogoljub Šijaković, Snežana Milinković i Živorad Nedeljković.
Svakog dana od 15 do 17 časova na štandu Arhipelaga pisci će razgovarati sa čitaocima i medijima i potpisivati svoje knjige.

Корисников грб
Sky Seeker
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 20429
Придружен: 26 Сеп 2004, 23:50
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод Sky Seeker » 19 Окт 2012, 14:42

Pisci na štandu Arhipelaga
na 57. Beogradskom sajmu knjiga

Ponedeljak, 22. oktobar, 15-17 časova
Mirjana Pavlović (Trpeza bez glavnog jela)
Nenad Novak Stefanović (Svetlarnik)
Jelena Todosijević (Mobing)

Utorak, 23. oktobar, 15-17 časova
Borislav Čičovački (Raskovnik)
Nikola Moravčević (Radičevo zaveštanje)
Amir Or (Pohara)
Aleksandar Raković (Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968)

Sreda, 24. oktobar, 15-17 časova
David Albahari (Starost)
Tihomir Brajović (Fikcija i moć)
Srđan V. Tešin (Starost)
Uglješa Šajtinac (Sasvim skromni darovi)

Četvrtak, 25. oktobar, 15-17 časova
Laslo Blašković (Priča o malaksalosti)
Ratko Dangubić (Moving Day)
Ljubodrag Dimić (Napukli monolit)
Bogoljub Šijaković (Istorija : Teorija : Nasilje)
Aleksandar Životić (Napukli monolit)

Petak, 26. oktobar, 15-17 časova
Jelena Lengold (Baltimor)
Predrag J. Marković (Lišće i prašina)
Snežana Milinković (Dekameron: Knjiga o ljubavi)
Živorad Nedeljković (Talas)
Igor Štiks (Elijahova stolica)

Subota, 27. oktobar, 15-17 časova
Vida Ognjenović (Živi primeri)
Vladislav Bajac (Gastronomadske priče)
Risto Lazarov (Otplesana istorija)
Mihajlo Pantić (Mala kutija)

Корисников грб
Sky Seeker
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 20429
Придружен: 26 Сеп 2004, 23:50
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод Sky Seeker » 19 Окт 2012, 14:44

Strani pisci gosti Arhipelaga
na 57. beogradskom sajmu knjigaAmir Or
(boravak u Beogradu: 22-25. oktobar)
Amir Or (Tel Aviv, 1956), pesnik, esejista, urednik i prevodilac.
Amir Or je u mladosti bio pastir, građevinski radnik i restaurator, da bi potom studirao filozofiju i uporednu religiju na Univerzitetu u Jerusalimu, gde je kasnije predavao starogrčku religiju. Predavao je poeziju na univerzitetima u Izraelu, Velikoj Britaniji i Japanu.
Autor je sedam knjiga poezije: Gledam kroz oči majmuna (1987), Lica (1991), Otkup mrtvih (1994), Dakle! (1995), Pesma (1996), Dan (1998), Tahirina pesma (2001), Muzej vremena (2007), Životinja u srcu (2010).
Or piše eseje o poeziji, antici i religiji.
Pesme Amira Ora do sada su prevedene na više od trideset jezika.
Za svoju poeziju Or je, između ostalog, dobio Premijerovu nagradu, Bernštajnovu nagradu i Fulbrajtovu stipendiju.
Or je bio stipendista Univerziteta u Ajovi (SAD), Jevrejsko-hebrejskog centra Univerziteta u Oksfordu (Velika Britanija), Literarnog kolokvijuma u Berlinu, Fondacije Valparaiso, Fondacije „Hajnrih Bel“ i drugih.
Za prevode antičke grčke poezije dobio je nagradu izraelskog Ministarstva kulture.
Amir Or je osnivač i glavni urednik Izdavačke kuće Helikon. Godine 1993. osnovao je i istoimenu arapsko-hebrejsku školu poezije. Or je priredio nekoliko antologija hebrejske poezije na evropskim jezicima. Osnivač je i urednik Međunarodnog festivala poezije Šar. Član je Evropske mreže za programe kreativnog pisanja i nacionalni koordinator programa Pesnici za mir, pod pokroviteljstvom UN.
Živi u Tel Avivu.

Igor Štiks
(boravak u Beogradu: 25. oktobar)
Igor Štiks (Sarajevo, 1977), romansijer, pesnik, esejist.
Diplomirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je na Institutu za političke studije u Parizu (Sciences Po) i na Nortvestern univerzitetu u Čikagu.
Romani: Dvorac u Romagni (2000; 2007) i Elijahova stolica (2006).
Knjiga pesama: Povijest poplave (2008).
Sa Srećkom Horvatom objavio je politički esej Pravo na pobunu – uvod u anatomiju građanskog otpora (2010).
Za svoj prvi roman Dvorac u Romagni Igor Štiks je dobio nagradu „Slavić“ za najbolju debitantsku knjigu. Ovaj roman do sada je objavljen na nemačkom, engleskom i španskom jeziku.
Za roman Elijahova stolica Štiks je dobio nagrade „Ksaver Šandor Ðalski“ i „Kiklop“ za najbolje prozno delo godine u Hrvatskoj.
Po romanu Elijahova stolica nastala je istoimena predstava u JDP koja je dobila Veliku nagradu BITEF 2011. godine.
Roman Elijahova stolica preveden je do sada na desetak evropskih jezika.
Odlomak iz romana Elijahova stolica uvršten je u antologiju Best European Fiction koja je objavljena u SAD 2010. godine.
U izdanju Arhipelaga objavljen je Štiksov roman Elijahova stolica (2010).
Trenutno radi na Univerzitetu u Edinburgu.

Risto Lazarov
(boravak u Beogradu: 26. oktobar)
Risto Lazarov (Štip, 1949), pesnik, esejista, kritičar, novinar.
Završio je jugoslovensku književnost i makedonski jezik na Filološkom fakultetu u Skoplju.
Radio je kao novinar. Bio je generalni direktor novinske agencije Tanjug. Bio je glavni urednik međunarodnog časopisa Balkan forum. Od 1997. godine je direktor i glavni urednik nacionalne televizije Telma.
Predsednik je Makedonskog PEN centra.
Objavio je više od dvadeset knjiga poezije, od prve Noćna ptica u parku (1972) do knjige Sitnokoračarka (2012).
Objavio je nekoliko knjiga izabranih pesama i izabrane pesme u četiri toma (2009).
Knjige izabranih pesama Rista Lazarova objavljene su u Engleskoj, Rusiji, Srbiji, Bugarskoj, Albaniji, Sloveniji, Češkoj, Australiji.
Dobitnik je više književnih nagrada: „Mladi borac“, Nagrade grada Skoplja „13. novembar“, nagrade Makedonske radio televizije za najbolju knjigu za decu objavljenu između dve Struške večeri poezije, nagrade „Aco Šopov“ za najbolju pesničku knjigu, nagrade „Braća Miladinovci“ Struških večeri poezije, nagrade Praznik lipa, nagrade Književno žezlo i nagrade Velja kutija Makedonskih duhovnih konaka.
Prevodi sa engleskog, srpskog i bugarskog jezika. Preveo je knjige poezije Česlava Miloša, Karla Sandberga, Čarlsa Simića, Georgi Konstantinova, Abdulaha Sidrana, Gorana Babića i drugih autora.
Objavio je nekoliko publicističkih knjiga, među kojima i Prvo lice jednine (knjigu intervjua s najznačajnijim makedonskim književnicima i umetnicima) i knjigu zapisa i eseja List po list.
Autor je više novinskih i televizijskih putopisa.
Živi u Skoplju.

Hazard
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 4
Придружен: 27 Авг 2013, 08:15
Контакт:

Порукаод Hazard » 27 Авг 2013, 08:19

Među novim knjigama nalaze se i priče Jelene Rosić, jednog od najznačajnijih pripovedačkih glasova u novoj srpskoj književnosti, o iskustvu nove emigracije Dan kada je Miz Lili postala ono što je oduvek bila. Zajedno sa ranije objavljenom tematskom antologijom savremene srpske priče Starost, koju su priredili David Albahari i Srđan V. Tešin, romanom Raskovnik Borislava Čičovačkog, kao i novim knjigama priča Vladislava Bajca Gastronomadske priče i Mirjane Pavlović Trpeza bez glavnog jela, Arhipelag je zaokružio jednu od svojih najuspešnijih godina u objavljivanju savremene srpske književnosti.
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable