Duga

Čovekov uticaj na prirodu i njen odgovor nama...

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 29590
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Duga

Порукаод Mustra » 10 Јан 2007, 16:54

Слика

Gotovo da nema coveka koji ne oseti neku neobjašnjivu toplinu dok posmara dugu, jedan od najlepših prirodnih fenomena, ali retko ko zna kako ona nastaje i šta se sve dogadja sa svetlom pre nego što na nebu napravi taj bravurozni luk u jednom ili više izdanja.
Vecina nas zna da je duga vezana za kišu i da se pojavljuje najcešce po njenom prestanku, ali retko ko, dok posmatra dugu, obrati pažnju gde je sunce. Takodje, mnogi znaju da se duga uvek pojavljuje u obliku luka, da u njemu ima citav spektar boja i da svi razlicito obojeni lukovi imaju zajednicki centar, ali veoma malo ljudi može tacno i naucno da objasni kako do tog fenomena dolazi.

Ovaj opticki problem prvi je jasno uocio Rene Dekart (Rene Descartes) 1637. godine. Jedan njegov intersantan istorijski proracun, pronadjen je u knjizi Karla Bojera (Carl Boyer) "DUGA OD MITA DO MATEMATIKE" u kojoj se opisuje kako je Dekart pojednostavio izucavanje duge, svodeci svoje istraživanje na analizu jedne kišne kapljice i interakciju sa svetlom koje prolazi kroz nju.

"Imajuci u vidu da ovaj luk ne dolazi samo sa neba, vec ga ima i u vazduhu oko nas, kad god su kapljice vode osvetljene suncem, kao što možemo videti oko fontana, ja sam zakljucio da to zavisi samo od nacina na koji svetlosni zraci prolaze kroz kapljice vode i dolaze do naših ociju", napisao je Dekart.
"Dalje, znajuci da je kišna kap okrugla, što je nepobitno dokazano, i videci da njena velicina ne utice na pojavu duge, odlucio sam da napravim jednu veliku, da bih mogao da je bolje proucim", stoji u Dekartovom opisu nastanka duge.

On, takodje, opisuje kako je podigao jednu široku kuglu i gledao kako se sunceva svetlost reflekuje na nju. U opisu tog eksperimenta Dekart piše:
"Pronašao sam, da ako sunceva svetlost dolazi, na primer, sa dela neba koje je oznaceno AF, a moje oko je na tacki E, kada postavim kuglu na poziciju BCD, njen deo D postaje ceo crven i mnogo svetliji nego ostatak. Bez obzira da li joj se približavam ili udaljujem, stavljam je levo ili desno ili je okrecem u krug oko svoje glave, deo D ce se uvek pojavljivati jednako crven, pod uslovom da linija DE uvek cini ugao od oko 42 stepena sa linijom EM - za koju smatramo da vodi od centra sunca da našeg oka.

Ali, cim sam napravio da ugao DEM bude samo malo širi, crvena boja je nestala. Kada sam smanjio ugao boja nije nestala odjedanput, vec se prvo podelila na dva dela, manje sjajna i u kojima sam mogao videti žutu, plavu i druge boje.
Kada sam ispitivao mnogo preciznije u kugli BCD, šta je to bilo što je ucinilo da deo D postane crven, pronašao sam da su to bili zraci sunca koji su se prelamali, dolazeci od A do B, gde su ušli u vodu i potom prolazeci do tacke C, pa se reflektovali na tacku D. Tu su se ponovo prelomili i izašli iz vode"
Ovaj citat ilustruje kako je pojava duge objašnjena. Da bismo na ovom mestu pojedostavili analizu razmotrimo put zraka monohromatskog svetla (Svetlost jedne boje iz duginog spektra) kroz jednu loptastu kišnu kapljicu.

Odbijena svetlost iz kišne kapi je difuzna i slaba osim one u blizini putanje duginog zraka. Koncentracija bliskih zraka sa minimumom devijacije omogucava podizanje duginog luka.

Sunce je dovoljno daleko, da mozemo radi približnosti, uzeti da sunceva svetlost može da bude predstavljena kao grupa paralelnih zraka koji zajedno padaju na vodenu kap. Tu se prelamaju i odbijaju sa unutrašnje strane kapljice, a zatim, opet prelamaju kad se pojavljuju iz kapljice.
Dekart u svom daljem opisu eksperimenta piše:

"Uzeo sam olovku i napravio tacan proracun putanje zraka kojom treba da padnu na razlicite tacke vodene lopte, da bih odredio pod kojim uglom, posle dva prelamanja i jednog odbijanja, dolaze u oko. Pronašao sam da posle takvog odbijanja i prelamanja ima mnogo više zraka koji se mogu videti pod uglom od od 41 do 42 stepana, nego pod bilo kojim manjim uglom, kao i da nema nijednog zraka koji se može videti pri širim uglovima".

Tipicna kišna kapljica je okrugla i zato je njen efkat sa suncevim svetlom simetrican, jer osa koja ide kroz centar kapljice je i pravac prolaska zraka. Zato bi na nebu trebalo da se pojavi pun krug. Medjutim, mi taj pun krug ne možemo da vidimo jer nam ga, naprosto zaklanja horizont. Bitno je, takodje, da se naše oko nalazi baš u centru rotacije položaja u kojoj ucestvuju sunce i duga. Zbog toga, što je niže Sunce prema horizontu duga se odiže od njega pa može da se vidi veci deo kruga i obrnuto, što je Sunce višlje na nebu, to je manji luk duge iznad, a veci ispod horizonta. Naravno, kada sunce zadje sasvim, nema suncevih zraka, pa nema ni duge, a u granicnom slucaju, kad je sunce na samom horizontu, vidi se tacno polovina kruga ciji vrh vidimo tacno pod uglom od 42 stepena u odnosu na horizont.
Слика

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 29590
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 10 Јан 2007, 16:57

Kako vidimo dugu


Naravno ceo predjašnji opis dat je za jednu kap i jedan zrak. Ako bi tako bilo u prirodi mi bismo videli samo jednu boju. Koja bi to boja bila zavisilo bi od mesta na kome se nalazimo u odnosu na kišnu kap, jer se svetlost razlicitih boja razlicito prelama i ima drugaciju putanju po izlasku iz kapljice, pa ce do našeg oka stici samo svetlost jedne boje, a korak napred ili nazad druga. Medjutim, na nebu, odnosno u oblaku, ima beskonacno mnogo kišnih kapi i do njih se odbija beskonacno mnogo zrakova razlicitih boja. Ovako vidimo dugu:

Bitno je da se svi odbijeni zraci jedne boje krecu paralelnim putanjama i to pod tacno odredjenim uglom. Zato ce po liniji koja spaja naše oko i oblak, a koja u odnosu na pravu koja spaja naše oko i centar duge zaklapa ugao od, recimo, 42 stepena putovati crvena svetlost i mi cemo na tom mestu videti crveni deo duge. Pod uglom od 40 stepeni videcemo plavu boju koja dolazi iz nekih drugih kapi i od nekih drugih zrakova u odnosu na kapi i zrakove od kojih je do nas došla crvena boja. Plava boja iz tih "crvenih" kapi padace nam na trepavice ili obraz, ali ne i u zenicu oka koju smatramo fizickom tackom.

Dakle, zbog prelamanja i refleksije svetlosti unutar kapljice, neke kišne kapi vidimo kao crvene, druge kao plave, trece u nekoj drugoj boji, a one izvan najveceg i najmanjeg ugla refleksije kao bele koja je skup svih boja. Otuda je i boja oblaka - bela.

Prema tradicionalnom opisu, duga se sastoji od sedam boja - crvene, narandžaste, žute, zelene, plave, indigo i ljubicaste. Medjutim, duga sadrži sve boje od crvene do ljubicaste, a njene boje proizilaze iz dva osnovna faktora:

1) Sunce stvara citav asortiman boja koje oko može da registruje. Ali, kada se sve te boje pomešaju, naše oko vidi - belo. To svojstvo sunceve svetlosti prvi je otkrio Ser Isak Njutn 1666.

2) Svetlo razlicitih boja se razlicito prelama pri prolazku iz jedne sredine (npr. vazduh) u drugu (voda ili staklo npr.).

Dekart i Vilbrord Šnel (Willebrord Snell) su odredili kako se zrak svetla krivi ili prelama, dok prelazi granicu izmedju sredina razlicitih gustina, kao što su voda i vazduh.
Kada je kroz kišnu kap prolaze recimo plava i crvena svetlost, može se uociti da je ugao devijacije razlicit za te dve boje i da se plavo svetlo više prelama nego crveno .

To znaci da kada vidimo dugu i njene boje mi, u stvari, gledamo u svetlo koje je razlicito prelomljeno i odbijeno u kišnim kapima koje sunce (koje je u tom trenutku iza naših ledja) obasjava na horizontu ispred nas. Neke od tih boja vidimo pod uglom od 42 stepena, neke pod uglom od 40, a neke izmedju.
(Iz istih razloga je i dnevno nebo plavo, a jutarnje ili vecernje crveno, samo što je u tom slucaju kišna kap zamenjena celom atmosferom. Tu se prelamanje svetlosti ne obavlja pri prelasku iz vazduha u vodu i iz vode ponovo u vazduh, vec pri ulasku svetlosti iz bezvazdušnog prostora u atmosferu. Da nema atmosfere, odnosno vazduha, nebo iznad nas bi bilo crno, što predstavlja odustvo bilo koje boje, jer svetlost ne bi imala od cega da se odbije i mi ne bismo videli ništa, odnosno, videli bismo samo crnilo.)
Слика

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 29590
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 10 Јан 2007, 16:58

Dupla duga

Ponekad se na nebu pojavi i dupla duga. Tada vidimo dva luka od kojih je jedan manjeg poluprecnika, ali svetliji, a drugi je širi i bledji. Takodje, u tom širem krugu boje su poredjane obrnutim redosledom. Duga koju mi normalno vidimo zove se PRIMARNA duga i nju proizvodi prvo prelamanje. SEKUNDARNA duga dolazi od drugog, unutrašnjeg prelamanja. Fenomen dvostruke duge:
Efekat duple duge nastaje zato što nije sva energija zraka istekla kroz kišnu kap jednim prelamanjem. Deo zraka se pri izlasku odbije od unutrašnje strane kapljice i napravi jednu izlomljenu putanju kroz kišnu kap, pre nego što konacno izadje iz nje. Putanja kojom ide crvena boja iz tog dela zraka od kišne kapi do nas u odnosu na horizont stoji pod uglom od 50 stepeni, za razliku od putanje kojim ide prvi crveni deo zraka, a koja, kako je vec receno, stoji pod uglom od 42 stepena. Plavo svetlo u sekundarnoj dugi vidi se pod uglom nešto vecim od 53 stepena.

Cistoca duginih boja zavisi od velicine kišnih kapljica. Šire kapljice (precnika nekoliko mm) daju sjajnu dugu, jasno definisanih boja, dok male kapljice (precnika 0,01mm) i izmaglica stvaraju duge cije se boje preklapaju i mešaju, pa idu skoro do bele.

(Izvor: Znanje)
Слика

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 29590
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 21 Јун 2007, 01:17

Duga ima poseban značaj među ljudima.

Proročanstva mnogih nacija, od Hopi i Zuni indijanaca na severozapadu do Čiroki indijanaca na jugoistoku, od Kri indijanaca na jugu, kod Sijuksa u planinama, do Maja na dalekom jugu, Duga je sabirna tačka spiritualnog verovanja.

U Svetom Pismu duga je čovekov zavet Bogu da će poštovati božije zakone kako se ne bi ponovio potop.

Kada se bela svetlost, nosilac energije u prirodi razloži kristalom ili kapljicama vode,
javlja se Duga
Proročanstvo Kri indijanaca

U prošlom stoleću jedna stara mudra žena iz Kri Indijanske nacije, zvana "Oči od Vatre" imala je viziju budućnosti. Prorekla je da će jednoga dana, zbog pohlepe belog čoveka, doći vreme, kada će zemlja biti opustošena i zagađena, šume uništene, ptice padati sa neba, vode će biti potamnele, ribe potrovane u potocima, a drveća neće biti, čovečanstvo kakvo znamo prestaće da postoji. Doći će vreme kada će čuvari legendi, priča, kulturnih rituala i mitova i svih Drevnih Plemenskih Običaja, biti potrebni da nas povrate u zdravlje, čineći zemlju ponovo zelenom. Oni će biti ključ čovečanstva za opstanak, oni su "Dugini ratnici".
Doći će dan buđenja kada će svi ljudi svih plemena formirati Novi Svet Pravde, Mira, Slobode i prepoznavanja Velikog Duha.

"Dugini ratnici" će širiti ove poruke i učiti sve ljude Sveta. Učiće ih kako da žive na
"Način Velikog Duha". Reći će im kako se današnji svet odaljio od Velikog Duha i da je zato Zemlja "Bolesna".

"Dugini ratnici" će pokazati ljudima da je Veliki Duh pun ljubavi i razumevanja i kako da načine Zemlju ponovo lepom. Ti ratnici će dati ljudima principe ili pravila da slede da bi učinili svoju stazu od svetlosti u svetu. Ti pricipi će biti od Drevnih Plemena.
"Dugini ratnici" će ljude učiti drevnoj praksi o Jedinstvu, Ljubavi i Razumevanju.
Oni će učiti harmoniji među svim ljudima na sve četiri strane sveta.

Kao drevna plemena, oni će učiti ljude kako da se mole velikom Duhu sa ljubavlju koja teče kao prelepi planinski potok i utiče stazom u okean života. Još jedanput, oni će biti sposobni da osete radost u osamljenosti i društvu. Oni će biti slobodni od jadne zavisti i voleti čovečanstvo kao svoju braću, bez obzira na boju, rasu ili religiju. Osetiće kako im sreća ulazi u srca i postaće jedno sa čitavom ljudskom rasom. Njihova srca biće čista i zračiće toplinom, razumevanjem i poštovanjem za čitavo čovečanstvo, Prirodu i Velikog Duha.

Oni će još jedanput napuniti svoje umove, srca, duše i dela najčistijim mislima.
Tragaće za lepotom Oca Života - Velikog Duha!
Naći će snagu i lepotu u molitvama i usamljenosti života.

Siromašni, bolesni i sa potrebama biće paženi od braće i sestara sa Zemlje.
Ova praksa postaće ponovo deo njihovih svakodnevnih života.

Onaj koji će voditi ljude biće odabran na stari način - ne po političkoj struji, ili ko govori najglasnije, ko se hvali najviše, ili po imenu ili po blaćenju, već prema tome čija dela govore najviše. Oni koji pokažu svoju ljubav, mudrost i hrabrost i oni koji pokažu da mogu i koji su radili za dobro svih, biće izabrani za lidere ili Poglavice. Biće izabrani po svojim "kvalitetima" a ne po sumi novca koju koriste. Kao brižne i odane "Drevne Poglavice" razumeće ljude sa ljubavlju i gledati da se deca obrazuju sa ljubavlju i mudrošću svojih bližnjih. Pokazaće im da čuda mogu biti ostvarena, da se izleči svet od bolesti i povrate njegovo zdravlje i lepota.

Zadataka ovih "Duginih ratnika" će biti mnogo i velikih. Biće zastrašujućih planina ignorisanja da se osvoje i naići će na predrasude i mržnju. Oni moraju biti odani, nepokolebljivi u njihovoj snazi i snažna srca. Oni će naći voljna srca i umove koji će ih slediti na ovom putu povratka "Majke Zemlje" lepoti i izobilju - ponovo.

Taj dan će doći, nije dalek.
MANATAKA - SAVET AMERIČKIH INDIJANACA
Слика

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 29590
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 21 Јун 2007, 01:19

Nismo ljuti zbog ekstremno bolesnog tretmana naših ljudi i zemlje u rukama ovih
pohlepnih i plašljivih ljudi - jer razumemo ispunjenje duginog proročanstva
koje dolazi na svetlost "..i sve stvari koje su bile, biće ponovo..."
Proročanstvo Sijuks indijanaca

"Doći će vreme kada je zemlja bolesna i životinje i biljke će početi da umiru. Tada će indijanci ponovo dobiti svoj duh i okupiti ljude svih nacija, boja i verovanja da se udruže u borbi da se spasi svet: Dugini Ratnici."
Priča Čiroki indijanaca

Priču je pričala baka indijanka svojoj unuki

Znaš li šta je duga?
Da, prelepi most boja na nebu.
Znaš li šta je ratnik?
Ratnik je hrabra osoba.
Onaj ko ima hrabrosti umesto da se plaši.

Sada mi dozvoli da ti postavim pitanje.
Voliš li, ili mrziš životinje?
Voliš li, ili mrziš drveće?
Voliš li, ili mrziš ljude?
Voliš li, ili mrziš dugu?

Pa, ako voliš životinje i drveće, ljude i
duge, onda si možda
"Dugin Ratnik"

Spominjanje duge u Bibliji

Biblija mnogo detaljnije i obimnije govori o ispunjenju istog proročanstva,
što je preobimno za predstavljanje na ovim informativnim stranicama.
To će biti posebna tema jednog od radova u publikacijama
1MO 9:12 I reče Bog: evo znak zavjeta koji postavljam između sebe i vas i svake žive tvari, koja je s vama do vijeka:

1MO 9:13 Metnuo sam dugu svoju u oblake, da bude znak zavjeta između mene i zemlje.

1MO 9:14 Pa kad oblake navučem na zemlju, vidjeće se duga u oblacima,

1MO 9:15 I opomenuću se zavjeta svojega koji je između mene i vas i svake duše žive u svakom tijelu, i neće više biti od vode potopa da zatre svako tijelo.

1MO 9:16 Duga će biti u oblacima, pa ću je pogledati, i opomenuću se vječnoga zavjeta između Boga i svake duše žive u svakom tijelu koje je na zemlji.

1MO 9:17 I reče Bog Noju: to je znak zavjeta koji sam učinio između sebe i svakoga tijela na zemlji.

Knjiga proroka Jezekilja
Glava 1

JZK 1:28 Kao duga u oblaku kad je kiša, taka na oči bijaše svjetlost unaokolo. To bijaše viđenje slave Božje na očima; i kad vidjeh, padoh na lice svoje, i čuh glas nekoga koji govoraše.

Otkrivenje, glava 4

OTK 4:1 Potom vidjeh: i gle, vrata otvorena na nebu, i glas prvi koji čuh kao trubu gdje govori sa mnom, reče: popni se amo, i pokazaću ti šta će biti za ovijem.

OTK 4:2 I odmah bih u duhu; i gle, prijesto stajaše na nebu, i na prijestolu sjeđaše neko.

OTK 4:3 I onaj što sjeđaše bijaše po viđenju kao kamen jaspis i sard; i oko prijestola bješe duga po viđenju kao smaragd.

Otkrivenje, glava 10

OTK 10:1 I vidjeh drugoga anđela jaka gdje silazi s neba, koji bješe obučen u oblak, i duga bješe na glavi njegovoj, i lice njegovo bješe kao sunce, i noge njegove kao stubovi ognjeni;

Dao sam ti Dugu, da spojiš Nebo i Zemlju....

Indijanci su rekli Belom čoveku

" Ne uzimate vi našu zemlju jer zemlja je Božija, samo nam je data na korist.

ne postoji vaš i naš Bog, Bog je samo Jedan, shvatićete to jednom ali će biti kasno"
Слика

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo

Порукаод El » 10 Авг 2007, 13:53

Дуга (енг. Rainbow) је визуелни ефекат који око доживљава када посматра преламање сунчеве свјетлости кроз ситне водене капи, најчешће након кише. Зраци свјетлости се тада разлажу на своје основне компоненте, чинећи траку различитих боја. Дуга има облик широког лука на хоризонту, па се дуго вјеровало да је материјалне и/или магија природе. Изрази "ходати по дуги" и "далеко иза дуге" означавају ово вјеровање и осликавају да је човјек примјећивао да се до ње не може "стићи".
Izvor:Wikipedia

Слика
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 29590
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 03 Феб 2008, 16:19

Ако угледаш дугу
Буди сигурна
Води те у небо
Где мир влада
Далеко од бола
Ђачки раздрагану
Ешарпом скривену
Жарко насмејану
За нови искорак
И преокрет спремну
Јер не можеш у миру вечно остати
Кад ти срце игра
Лако као лептир
Љубављу поново обузето
Морем среће преплављено
Надом испуњено
Његовим погледом обасјано
Онако као зрацима сунца
Преко облака
Радошћу ношено
Сновима оствареним - у живот претворено
Тако ће ведрина испунити дан
Ћилим среће полетети
Улепшати јутра бојама осмеха
Финим додирима обасјати ноћи
Хиљадама звезда
Целу стазу љубави нежношћу осветлити
Чесму жеља отворити
Џак жита за срећу просути
Шапатом у наручје живот узети.


Слика
Слика

Корисников грб
Schnuffel
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 76
Придружен: 26 Јул 2008, 09:18
Место: 3. kamen od Sunca
Контакт:

Порукаод Schnuffel » 02 Авг 2008, 23:39

I dan danas kad vidim dugu ja se obradujem. Ne znam zašto, možda me seća na detinjstvo. Ipak te boje na lepom plavom nebu me očaravaju.
"Vanzemaljac" u telu čoveka.
Radnik svetlosti
Слика

Anny
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 4010
Придружен: 01 Авг 2008, 15:20
Место: ...

Порукаод Anny » 25 Сеп 2008, 14:01

Duga me podseća na harmoniju...na ujedinjenost...
Preplitanje svih boja...prelepo. :P
...

Корисников грб
Sparrow
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 105
Придружен: 25 Јул 2010, 09:24

Порукаод Sparrow » 04 Сеп 2010, 20:23

KAKO JE NASTALA DUGA

Pre mnogo vremena boje su učestvovale u strašnoj prepirci. Svaka se boja proglašavala apsolutno najboljom, najvažnijom, najpotrebnijom, najdražom...

ZELENA tako reče: «Jasno, ja sam najbitnija. Ja sam simbol života i nade. Izabrana sam od trave, od drveća, bez mene bi i životinje uginule, pogledajte oko sebe prema prostranstvima šuma i livada, videćete da da me ima najviše...»


PLAVA je prekine i kaže: «Ti misliš samo na zemlju, a ne uzimaš u obzir nebo i more. Voda je izvor života i dolazi nam iz nebeskih oblaka sve do morskih dubina. Plavetnilo neba daje nam prostor, mir i vedrinu. Bez mene vi ostale boje ne biste bile ništa...»


ŽUTA tada dobaci: « Vi ste sve tako ozbiljne boje. Ja donosim osmeh, veselje i toplinu svetu. Sunce je žuto, mesec je žut, zvezde su žute. Kada procvetaju suncokreti kao da se celi svet smeje. Znajte da bez mene ne bi bilo radosti...»

Tada se probije i NARANDŽASTA: « Ja sam boja zdravlja i snage. Možda sam malo oskudna, nema me tako puno i baš sam zato dragocena jer služim potrebama ljudskog života.
Nosim u sebi najvažnije vitamine, ako samo pomislite na šargarepu ili na pomorandže.
Nisam prisutna celo vreme, ali kada ispunim nebo u zoru i u suton, moja je lepota toliko impresivna da niko više ne pomisli ni na jednu od vas...»

Malo podalje CRVENA poviče: «Kraljica sam među vama. Ja sam boja krvi, a krv je život.
Boja sam opasnoti i hrabrosti. Spremna sam boriti se, ja palim vatru u krvi i bez mene bi zemlja bila pusta kao i mesec. Ja sam boja strasti, ljubavi, crvene su ruže i makovi...»


Podigne se LJUBIČASTA u svoj svojoj veličini, bila je visoka i govorila je zvonkim glasom:
« Ja sam boja vladajućih i moći. Kraljevi i vođe uviek su mene birali jer ja sam simbol vlasti i mudrosti. Ljudi ne pitaju kada sam ja u blizini...samo slušaju i služe.

Na kraju INDIGO vrlo mirno, ali jasno progovori: «Pomislite samo na mene, ja sam boja tišine i vi me teško primećujete, ali bez mene svi biste bili površni. Ja predstavljam misao i beskonačne dubine. Vi me svi trebate da biste odvagnuli i suprotstavili stvari, za molitvu i za pokretanje mira...»

I tako su boje nastavile diskusiju u uverenju da je svaka važnija i superiornija od ostalih, svađajući se na kraju i ne primećujući da su počele gubiti svoje pravo značenje.
Odjednom munja zapara nebom i začuje se zaglušujući zvuk. Grom i silovit pljusak prestrašili su ih do te mere da su se boje stisle jedna uz drugu.
Začule su boje tada KIŠU kako im se obraća: « Vi glupe boje svađate se međusobno u želji da dominirate nad drugima...zar ne znate da je svaka od vas stvorena za određeni zadatak, jedinstven i različit od drugih.
Držite se za ruku i dođite sa mnom.» KIŠA nastavi: « Od sada kad god bude padala kiša svaka od vas protegnuće se nebom i stvoriće tako veličanstveni luk boja koji će vas podsetiti da ste najepše kad ste zajedno.»

DUGA je znak nade i mira za bolje sutra. I tako kada god jedna lepa kiša umije lice sveta, a duga se pojavi na nebeskom svodu setimo se ceniti i poštovati jedni druge.


Слика

Корисников грб
Nut
~ napredni clan ~
~ napredni clan ~
Поруке: 909
Придружен: 04 Окт 2010, 15:09
Место: U carstvu kraljice noci duhovnog princa Tamina...

Порукаод Nut » 06 Нов 2010, 16:36

http://www.youtube.com/watch?v=V1bFr2SWP1I

Ohhhhh yeaaa
Mmmmmmmmmmmmm

Somewhere over the rainbow,
Way up high.
There's a land that i've heard of,
Once in a lullaby.

Somewhere over the rainbow,
Skies are blue.
And the dreams that you dare to dream really do come true.

Someday i wish upon a star, (someday i wish upon a star)
Where the clouds are far far far behind me
(and wake up where the clouds are far behinnnd me)
Wherrrreeee.

All my troubles melt like lemondrops.
Way above the chimney tops, (way above the chimney tops)
That is where you will finnnnnnddddd meeeee.

Somewhere over the rainbow,
Bluebirds fly.
If birds can fly over over the rainbow,
Then why, then why can'tttttt IIIIIIIIIIII!
(bids fly high, why can't I)
Ohh wahy ohhh why ohhh why ohhhhh
(if birds fly high, why can't I)
If every little bluebirds fly (if every bird fly)
Over the rainbow,
Somebody tell me why, somebody tell me
(if bids fly high, why can't I)
Whyyyyyyyyy cannnn't I.


Слика
LJudi se plase da ce zaboraviti svoju dusu, da ce propasti kroz ono prazno, jer nece imati zasta da se uhvate....