Rudolf Nurejev

Savremene i istorijske
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Rudolf Nurejev

Порукаод Mustra » 05 Јан 2013, 11:38

DIVLJANJE USPALJENOG GENIJA

Rudolf Nurejev (Rudolf Nureyev) je bio jedna od najblistavijih, a istovremno najtajanstvenijih osoba svog vremena. Piter Votson, autor knjige o fascinantnom ruskom baletanu, otkriva kako je veliki majstor igre bio usamljeni, seksom i novcem opsednuti homoseksualac, koji je umro dostojanstveno i elegantno, s mnogo slave a malo ljubavi.Dok je bio živ Nurejev je znao da kaže: Često zamišljam svoje rođenje kao najromantičniji momenat u životu.

Nije bio daleko od istine.

Njegova majka, Farida, bila je presrećna kada je posle tri devojčice konačno dobila sina.

Prva sećanja Rudolfa Nurejeva nisu bila baš tako divna. Njegova porodica delila je sobu od devet kvadrata sa još jednom porodicom i nekim njihovim ujakom. Svet malog Rudolfa počinje da se menja 31.decembra 1945. godine kada je njegova majka sa jednom propusnicom uspela da uvede troje dece u pozorište. Kasnije je o tom događaju Rudolf pisao u svojoj biografiji: od trenutka kada sam stupio na to začarano mesto, učinilo mi se kao da sam svet ostavio iza sebe, kao da me je san odneo daleko od svega poznatog, san koji se odigravao tu ispred mene, na pozornici, bez reči...

Očaran tim trenutkom, deset godina kasnije Rudolf se prijavljuje u baletsku školu Veganova, na klasi čuvene profesorke Kortovičkaje, koju su smatrali najboljom učiteljicom baleta u Rusiji. Školu je završio za samo tri godine. Iako na kraju nije još uvek imao savršenu tehniku, njegova sposobnost izuzetnog odraza prikrila je sve. Nakon toga njegova profesorka je konstatovala: Mladiću, ili ćete postati izvanredan igrač ili ćete bedno završiti. Najverovatnije ovo drugo.


Nakon ispita, Rudolf odlazi u Lenjingrad gde sreće Inu Gickovu koja će mu kasnije postati veoma dobra prijateljica i koja je prva otkrila da je Nurijev homoseksualac, jer kako je govorila: Nikada se prema meni nije ponašao kao muškarac prema ženi, bio je potpuno ravnodušan.

Rudolf je radio u pozorištu Kirov i bio je prvi solista koji je to postao nakon školovanja.

Nizao je uspeh za uspehom pa je za nekoliko godina postao jedan od vodećih igrača u Rusiji. To mu je bio dobar kredit da bi ga izabrali za predstavljanje ruskih umetnika u Francuskoj. I dok se kritika obazirala na loše svetlo i staromodnu scenografiju, jedan kritičar je za Rudolfa napisao sledeće: Nikada neću zaboraviti njegov nastup. Kako je samo leteo po pozornici. Neću zaboraviti ni taj način da se održi na kosoj površini, kao da je mačka. Nosio je belu ešarpu preko ultramarin plavog kostima, a ispod turbana ukrašenog perom videle su se samo njegove velike i divlje oči. Triko je savršeno stajao na njegovim nabreklim butinama.


Uprkos blistavom uspehu, u osvajanju seksa Rudolf Nurejev je bio dosta spor. Kasnije su to pripisivali njegovoj prevelikoj poistovećenosti sa klasičnim baletom u kome sve ide polako. U Rusiji je svoju seksualnost prikrivao- bila je opasna. Ako bi se primetilo da je neko homoseksualac, KGB bi se odmah zainteresovao za njega što nije bilo u skladu sa Nurejevljevom željom za slobodom. Morao je da kontroliše svoj seksualni nagon, pa makar i po cenu onanije.


Prva velika ljubav Rudolfa Nurejeva desila se sa Erikom Brunom, starijim muškarcem u koga je Rudolf bio više nego ludo zaljubljen. Zapravo, Erik je bio dobro rešenje za Rudijev emotivni život, rešenje koje mu je nedostajalo. Prvi put je doživeo nežnost. U seksu je voleo da bude pasivni partner, primaoc. Kasnije se međutim promenio i postao više nego grub. Potencijalnim partnerima je govorio: Ako je vaš penis veći od mog, aktivnu ulogu ćete igrati vi, ako nije onda će biti obrnuto.

Sa Erikom je puno putovao. Zajedno su boravili u Londonu tokom Rudolfovih proba za tamošnji balet. Na probama je ulagao celog sebe, a kada ga je Margot Fontejn, najpoznatije ime u baletu tog vremena, upitala zašto deo snage ne ostavi za predstavu on je samo konstatovao: Vidite, to je baš originalna ideja !!!

Upravo sa Margot, Rudolf je nastupao u Londonu. Igrali su Romea i Juliju punih četrnaest godina. Nakon toliko vremena, 10.januara 1976. Margot mu je posle predstave pružila crvenu ružu iz svog buketa. Tada joj je poljubio ruku. Bio je to isti gest kojim joj se zahvalio posle Žizele, 1962. godine, ali i gest koji je označio kraj jedne baletske epohe.


Čitavog svog zivota Nurejev je u svim gradovima u kojima je boravio, mogao da računa na odredjeni broj žena koje su mu bile dobre prijateljice i na koje je mogao da se osloni. U Londonu su to bile Margot Fontejn i Mod Lojd, a bio je prijatelj i sa Li Radživil koja je tada bila priceza i supruga Stanislava Radživila. Li je bila sestra Žakline Kenedi. Džeki je bila očarana Rudolfom i pozvala ga je nakon jedne predstave u Belu kuću na čaj.

Rudolf Nurejev posle predstava nije mogao da spava. Bio je noćna ptica i stalno je, tragajući za novim uzbuđenjima išao od bara do bara. Sredinom šezdestih Nurejeva je osvojila mešavina slave, bogatstva, seksualnih sloboda, stalnih putovanja... Još uvek je voleo Erika, ali su se sada vidjali samo sporadično. Rudolf je bio privlačan i zahtevan muškarac koji je otkrio da postoje ljudi koji su spremni da izađu u susret njegovim strastima, posebno seksualnim. Nurejev je počeo da pravi izlete u onu vrstu promuskuiteta koja će kasnije biti odlika njegovog privatnog života.

Sredinom šezdesetih, iako je bio zvezda, Rudolf nije imao neki stalni izvor prihoda ili neku sigurnu zaradu, a na sve to treba dodati da mu je uvek pretila opasnost od povrede koja bi okončala njegovu karijeru. Novac mu je bio jako važan, a on je bio veoma škrt i oprezan sa njim. Skoro nikada nije imao para da ode u neki restoran, ali je znao da će se tamo naći neki bogati obožavalac koji će mu platiti večeru.


Nurejev je živeo uglavnom po hotelima, gde je kroz razne sporedne ulaze krijumčario muškarce sa kojima je spavao. Ipak, nije voleo da se budi pored neznanca, pa se često čulo kako u pet sati ujutru poziva svoju prijateljicu Džoan i nalaže joj: "Plati momka, molim te".

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 05 Јан 2013, 11:39

Vremenom je Džoan shvatila sa kakvim muškarcima Rudolf voli da bude pa mu je sama pronalazila momke. Tokom leta 1971. Rudolf se veoma puno družio sa Mikom Džegerom. Upoznali su se još sredinom šezdesetih, kada je Džeger često prisustvovao njegovim predstavama na koje je dovodio njegovu tadašnju prijateljicu, pevačicu Marijanu Fejtful. Sa Džegerom, Rudolf je posećivao saunu u njujorškom hotelu Ansonia, gde se Rudi često druzio i imao intimne odnose sa Đorđom San Anđelom, Leonardom Bernstajnom i Entoni Perkinsom.

Seksualni nagon dovodio je Rudolfa do situacije da često izmakne kontroli. Tako ga je jednom prilikom italijanski režiser Franko Zafireli pozvao da bude gost u njegovoj vili Positano, na jugu Italije. Jedan od gostiju bio je Gregori Pek, što je Rudolfa odmah oneraspoložilo, jer je Pek kao velika zvezda bio smeštan u najbolju gostinsku sobu. Da bi skrenuo pažnju na sebe, Nurejev je stavio veliki turban, nosio razdrljenu košulju, a ispod toga šorc i čizme sa visokim potpeticama. I kao da mu nije bilo dosta, nego je na lice stavio ogromne količine šminke. U tom društvu se nalazio muškarac sa kojim je Rudolf otvoreno flertovao. Posle večere dok su se vraćali u vilu, njih dvojica su sedeli sasvim pozadi na jahti. Kada su stigli u luku pored vile, mladić i Rudolf su malo zastali. Ostali su stigli u vilu, a Zafirelijev batler je, misleći da su svi ušli, zaključao kapiju. Tek čitav sat kasnije Zafireli je primetio da mladića i Rudija nema. Kada su ih pronašli, Rudolf je bio više nego besan i posrao se na stepenicama Zafirelijeve vile.


U časopisu Women`s Wear Daily objavljen je članak u kome je bilo reči o Rudijevim posetama sa poprilično muževnom Bjankom Džeger, ozloglašenom baru za homoseksualce "The Anvil". Bio je to krajnje nepovoljan publicitet. Bar Anvil je verovatno bio blistavi vrhunac, ili iz drugog ugla gledano, mračno dno i najniža tačka seksualne revolucije. U ovom baru je postojala velika kada u kojoj bi muškarci legali da bi drugi muškarci po njima urinirali. Postojao je i glori hol koji je Rudolf voleo da koristi.

U Njujorku, Rudolf je posećivao saunu za homoseksualce, najveću na svetu. U St. Marks Bath su tokom osamdesetih redovno održavane homoseksualne orgije. Prijatelji su nagovarali Rudolfa da se odvikne od takvog načina života, ali uzalud. Tek kada je 1984. Nurejev saznao da je Rok Hadson oboleo od side, a znao je da ih je povezao isti partner, shvatio je, konačno, opasnost koja je vrebala iz ovakvog načina života. Obratio se za pomoć čuvenom francuskom lekaru Mišelu Kanesiju. Test na sidu je odobren početkom marta 1985. i Nurijev mu se podvrgao. Pariška gay scena je u roku od nekoliko sati, mnogo pre samog Nurejeva saznala da on boluje od side.


Iako je terapija sa HPA-23 imala izvesnog uspeha, Nurejev je, kao zvezda počeo da bledi. Nastupao je u školama i sportskim halama; u manjim gradovima; muzika sa trake... Nekada je govorio da je muzicka pratnja sa trake odvratna a sada je pristajao na nju. Bio je to znak da se približava neslavan kraj jednog veličanstvenog umetnika. Za vreme svog boravka u Australiji, Rudolf je odlučio da se povuče.Odluku je doneo jer neposredno pre nastupa imao operaciju bubrega i neko vreme je morao da nosi kateter. I pored bolova koje je zbog toga trpeo, on je nastupao, čak i sa kateterom.

U septembru se vraća u Pariz gde je 8.oktobra trebalo da prisutvuje premijeri baleta Bajadera. Na aerodomu ga je sačekao njegov lekar Kenesi koji nije uspeo da sakrije da je užasnut onim sto je ugledao.
Premijera je održana jednog od lošijih dana za Nurejeva. Oni koji su ga videli u pozorištu bili su uplašeni njegovim izgledom. Odveli su ga u njegovu ložu i on se samo spustio na ležaj prekriven jastucima. Jedva je disao. Svetla su se ugasila i predstava je počela. Bajadera je 1961, uvela Nurejeva u svet slave koju je uživao na Zapadu.
Sada nije mogao da govori, delimično zbog iscrpljenosti, i zato sto je imao tešku infekciju usne duplje. Posle predstave, posto su se igrači poklonili publici, čuli su se brojni uzvici koji su trazili da Rudolf izađe na pozornicu. Došlo je do kratkog zastoja, a onda je Rudolf krenuo iz svoje lože.


Na pozornicu je izašao u fraku, beloj kravati, sa crveno-crnim turbanom. Preko levog ramena je nosio crveno-zlatnu ešarpu. Bio je elegantan i ezoteričan. Imao je pogled čoveka koji umire i toga je bio svestan. Prolomio se gromoglasan aplauz. Gledaoci su u jednom trenutku ustali, bio je to onaj trenutak kada su shvatili da se on od njih oprasta. Na pozornicu je padalo cveće, ali je Rudolf bio isuviše slab da ga podigne.

Carls Džud, nekadasnji Rudolfov ljubavnik , bio je jedan od poslednjih koji je razgovarao sa njim. Četvrtog januara 1993. godine ujutro njih dvojica su razgovarali o Rudijevoj nameri da otputuje u Šangaj kako bi Kineze upoznao sa zapadnjačkim baletskim tehnikama.

Istog dana, negde oko 16.25 časova Rudolf je pao u komu, a dva dan kasnije, u sredu 6.januara, Rudolf je umro.
Veliki majstor igre i kontraverze je zauvek otišao u legendu.


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable