Egon Savin

Savremene i istorijske
Корисников грб
vuk
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 6435
Придружен: 11 Сеп 2005, 12:53
Место: nigdina

Egon Savin

Порукаод vuk » 29 Мар 2007, 12:53

Egon Savin, reditelj, rođen je u Sarajevu 1955. godine. Diplomirao režiju 1979. na FDU u Beogradu. Režirao više od pedeset predstava širom prethodne Jugoslavije... Redovni je profesor režijena katedri za režiju na FDU u Beogradu, a režiju predaje i kao gostujući profesor na FDU na Cetinju. Dobitnik je svih značajnih stručnih priznanja i nagrada. Na Sterijinom pozorju učestvovao je jedanaest puta i osvojio pet nagrada.

Слика

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30112
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 08 Нов 2011, 00:27

Prvu pozorišnu nagradu, uopšte, dobio je tačno pre 30 godina na sarajevskom MESS, prvu Sterijinu nagradu deset godina posle, a između i nakon toga i sve druge značajne teatarske nagrade na prostoru nekadašnje Jugoslavije, i to po nekoliko puta (samo Sterijinih ima sedam). „Bojan Stupica“ prvi put mu je dodeljena za režiju Sterijine „Laže i paralaže“, potom za Šekspirovog „Mletačkog trgovca“ postavljenog u Jugoslovenskom dramskom, a sada za Nušićevu dramu „Tako je moralo biti“, takođe u izvođenju JDP. Kad se obrati pažnja baš na ovu, najznačajniju domaću nagradu za režiju, u slučaju Egona Savina dolazi se do još jednog podatka i činjenice - sva tri puta Savin je nagradu dobio za režiju tekstova pozorišnih klasika. „Smatram da su političko pozorište i avangarda staromodni u savremenom pozorištu, a da su klasični komadi i bulevarsko pozorište u najboljem smislu u modi. Nama je neophodna restauracija klasičnog teatra jer ga nikad nismo imali. Mi smo iz partizanskog pozorišta uskočili u avangardu“, izjavio je u jednom intervjuu tim povodom.

Vikipedija je izbrojala ukupno sedamdeset režija u dosadašnjoj Savinovoj karijeri. Tamo još stoji i podatak da je rođen 2. septembra 1955. u Sarajevu, u porodici operskih pevača. Režiju je diplomirao 1979. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dejana Mijača. Radi kao redovni profesor na Katedri za pozorišnu režiju FDU. Oženjen je, ima ćerku Leu.

Trideset godina od diplomiranja i prve pozorišne nagrade, osim svega gore rečenog, dovoljni su da se na njega primeni priča koju, kako je rekao u jednom intervjuu, stalno govori studentima na prvoj godini - „u starim zanatima, a pozorište je stari zanat, ti si prvo deset godina šegrt, a onda deset godina kalfa, a onda možda majstor“.
Слика