Open Source

Sve o kompjuterima, internetu... Korisni programi, pitanja, saveti...
Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 23051
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo

Open Source

Порукаод El » 16 Феб 2009, 14:21

Слика Слика

Otvoreni kod (Open Source)opisuje praksu u proizvodnji i razvoju koja promoviše pristup izvornom kodu krajnjih proizvoda. Neki ga smatraju za filozofiju, a neki za pragmatičnu metodologiju. Pre nego što je otvoreni kod postao široko zastupljen, autori i tvorci su koristili različite fraze da bi opisali ovaj koncept. Termin otvoreni kod stekao je popularnost s pojavom Interneta i omogućavanjem njegovih različitih modela proizvodnje, puteva komunikacije i interaktivnih zajednica.

Termin otvoreni softver (Open source software) odnosi se na softver čiji je izvorni kod dostupan unutar "open source" licence svim korisnicima, koji ga mogu menjati, prepravljati i poboljšavati njegov sadržaj. To znači da uz "open source" programe dolazi i čitav izvorni kod u nekom programskom jeziku, što nije slučaj s plaćenim softverom.

Model otvorenog koda dozvoljava istovremeno korišćenje različitih planova i pristupa u proizvodnji, za razliku od centralizovanijih modela razvoja, kao što je to slučaj kod onih koji su tipično u upotrebi od strane komercijalnih kompanija. Otvoreni kod, kao filozofski i kulturološki fenomen, definiše kulturu u kojoj su tvrđenja generalno dostupna. Učesnici u takvoj kulturi imaju mogućnost da modifikuju ove proizvode i redistribuiraju ih nazad u zajednicu.

Naziv otvoreni kod proistekao je iz strateške akcije održane u Palo Altou kao odgovor na Netskejpovo (Netscape) obaveštenje o objavljivanju izvornog koda Netscape Navigator-a januara 1998. godine. Grupa pojedinaca u ovoj akciji, uključujući Kristinu Peterson, koja je predložila naziv "otvoreni kod", iskoristila je priliku da ovim terminom zameni stari pojam "besplatan softver" (free software) pre objavljivanja izvornog koda Navigatora. Softver otvorenog koda je softver čiji je izvorni kod objavljen pod licencom koja korisnicima dozvoljava da proučavaju, prave izmene i unapređuju softver, kao i da ga redistribuiraju u modifikovanom ili nemodifikovanom obliku. Netskejp ih je poslušao i objavio i licencirao svoj kod kao otvoren kod pod nazivom Mozilla.

Слика Слика

http://www.opensource.org/
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 23051
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo

Порукаод El » 16 Феб 2009, 14:25

Open Source II

Слика Слика

Open Source licenciranje određuje povlastice i ograničenja za korisnika licence, koji mora pratiti ta pravila da bi koristio, menjao i prosleđivao open source softver. Neki primeri open source licenci uključuju Apache License, BSD license, GNU General Public License, GNU Lesser General Public License, MIT License, Eclipse Public License i Mozilla Public License. Pokret otvorenog softvera većinom je podržan od strane velikog broja programera, naučnika i ostalih računarskih korisnika koji zagovaraju neograničen pristup izvornom kodu nekog programa. Besplatni softver i otvoreni softver su slični, ali ne isti pokreti, iako su osnovani sa sličnim namerama.
Zagovornici otvorenog softvera su mišljenja da je njihov način superiorniji od softvera zatvorenog koda, kao i da su u mogućnosti da zajedničkim i neograničenim radom naprave program koji je bolji nego kod zatvorenih projekata. Prema open source advokatima, oko 90% kompjuterskih programera slaže se s tim da se softver ne prodaje direktno, već da se softver osmišljava za druge namene koje bi koristile samom korisniku; uostalom, vrednost programa meri se po njegovoj korisnosti, a ne po tržišnoj ceni i uspehu. Prema zagovornicima open source softvera, to je budućnost računarstva, jer bi time ponudili sve znanje drugim postojećim i potencijalnim programerima.

Danas postoji mnogo otvorenog softvera koji obuhvata skoro svaku vrstu softvera, kao što su programi za obradu teksta (OpenOffice.org), antivirusni programi (ClamAV), internet pretraživači (Mozilla Firefox), e-mail klijenti (KMail), program za obradu video zapisa (VirtualDub), programi za gledanje filmova (Media Player Classic), 3D grafički program za modelovanje (Blender 3D), programi za obradu zvuka (Audacity), program za kompresiju podataka (7-Zip), kao i čitavi operativni sistemi (Linux, BSD/juniks itd.). Sa stranice SoftwareFor.org može se skinuti čitav cd imidž za Windows i Mac OS X s besplatnim softverom koji je namenjen prvenstveno studentima i učenicima, ali i svima ostalima.

Слика


Dragomir Vlajsević
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...