NASA testira međuplanetarni internet

Sve o kompjuterima, internetu... Korisni programi, pitanja, saveti...
Корисников грб
Kordun
~ vredan ucesnik ~
~ vredan ucesnik ~
Поруке: 548
Придружен: 23 Јун 2008, 05:51

NASA testira međuplanetarni internet

Порукаод Kordun » 23 Нов 2008, 15:11

Primjetno je u posljednje vrijeme dosta problema sa internetom i mejligom, pa su plasirane informacije o virusima i sl, siguran sam da je to sve iz NASA-ine kuhinje

kako nam "Blic" prenosi

Inženjeri američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA) obavili su završna testiranja takozvanog „međuplanetarnog interneta”, koji bi trebalo da bude odlučujući za buduću komunikaciju sa terenskim vozilima i astronautima prilikom istraživanja Meseca, Marsa ili nekih drugih planeta, saopštila je NASA.

NASA objašnjava da se sistem oslanja na sonde i satelite koji bi trebalo da posluže kao usmerivač za širenje specifične svemirske i-mejl komunikacije Sunčevim sistemom. Svemirska agencija je deset godina radila na ovom projektu zajedno sa Vinton Kerfom, jednim od „očeva interneta”, a sada njegovim propagatorom zaposlenim u kompaniji „Gugl”, objavile su danas praške „Hospodaržske novini”.

Protokoli koji se koriste za naš sadašnji internet, neće delovati u kosmičkom prostoru jer pretpostavljaju da su vezne mreže stalno pripojene, a da vesti putuju brzo. Komunikacija između objekata u svemiru je, međutim, često narušena burama na Suncu i u vreme kada se one dešavaju predstavljaju prepreku za međuplanetarnu komunikaciju tako da, recimo, slanje vesti od naše Zemlje do Marsa može da traje 20 minuta. Zbog toga su inženjeri iz laboratorije mlaznih pogona svemirske agencije NASA utvrdili nove „svemirske” internet protokole nazvane DTN (Disruption-Tolerant Networking).

Predlog za svemirsku komunikacionu mrežu polazi od toga da bi svaku vezu trebalo da podržavaju paketi podataka do tog doba dok ne bude pronađen put informacije do cilja. „Jedan od zadataka pri stvaranju internet protokola za svemirske veze bio je da se iskoriste pogodnosti automatizovanog usmeravanja”, izjavio je Li Torgerson iz agencije NASA.

Rukovodilac tima agencije NASA Edrijan Huk je napomenuo da su protokol prvo testirali Laponci koji teraju stada pomoću motonih sanki u područjima iza polarnog kruga, kao i korisnici mobilnih telefona koji se nalaze na samom rubu oblasti do koje dopiru signali. „Svemirski internet” isprobao je i Pentagon za komunikaciju među vojnicima na borbenim linijama.

U oktobru je NASA testirala taj novi sistem upotrebom sonde EPOXI, koja se sada nalazi na dvogodišnjem putu svemirom na čijem bi kraju trebalo da se „susretne” sa kometama. Sonda koja koristi protokol DTN komunicira sa devet zemaljskih stanica u Centru mlaznih pogona agencije NASA koji simuliraju komunikaciju sa Marsom, sa zakašnjenjem, zatim sa satelitima, vozilima na površini i zemaljskim vezama. Stručnjaci ocenjuju da komunikacija protiče bez problema, a svemirska letilica šalje sa udaljenosti od preko 35 miliona kilometara fotografije nazad, bez bilo kakvih poteškoća. (Blic)