Pitanja:odgovori

Sve o kompjuterima, internetu... Korisni programi, pitanja, saveti...
Корисников грб
dragica zdralic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1519
Придружен: 01 Авг 2007, 14:29
Место: Novi Sad
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Pitanja:odgovori

Порукаод dragica zdralic » 23 Мај 2008, 16:39

Otvaram temu koja je slična temi "treba mi pomoć" ali se razlikuje po koncepciji jer sam je osmislila kao pitanje i odgovor na pitanje.
Smatram poželjnim da svoje znanje prenesemo na ostale članove tako što će mo zapisivati moguća pitanja i odgovore za koje pretpostavljamo da su "aktuelna"...Molim obratiti pažnju na stepen znanja i razvoja budućih korisnika koji će korak po korak hodati po našim objašnjenjima, i da će te biti uviđavni i svoje "znanje o informacionoj tehnologiji" prilagoditi čitaocima teme na raznim nivoima znanja i sposobnosti.


"...čudno je, kako nam malo treba da budemo srećni
a još čudnije kako nam baš to malo i nedostaje..."

Корисников грб
dragica zdralic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1519
Придружен: 01 Авг 2007, 14:29
Место: Novi Sad
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод dragica zdralic » 24 Мај 2008, 22:30

Kako da napravim kraciju "oslikana poezija"?

Razni programi mogu da se koriste kad je u pitanju grafika.
Možete pogledati ponuđene na temi "PREPORUČUJEM PROGRAM"

...ali za početak preporučujem najjednostavniji "Paint.net"

njegov download
je na adresi http://www.dotpdn.com/downloads/pdn.html

Neizostavno uradite download i ".net framework" na ovom linku http://msdn.microsoft.com/en-us/netfram ... fault.aspx

Nakon instalacije (program je free) startujete program
i krenete redom:


-file:open (birate sliku kao podlogu za tekst)
-kad ste dobili sliku kao pozadinu
birate boje,veličinu,font i sl
-tools vam je potreban za biranje alata koje možete koristiti po želji
-window:colors
(treba vam paleta boja na dohvat ruke)
i sve je spremno za rad.

-na tools birate "A"(označava koristenje tekstualnog alata)

Kad smatrate da ste postigli željeno
(moguća opcija na layers:Imoprt From File-gdje možete po želji ubaciti male sličice gif formata i time možda obogatiti kreaciju)

-file:save as
napomena sliku je pozeljno sacuvati u "gif" formatu ili "jpeg"
pored imenovanja slike podesite i format i "save"
-na "save configuration" mozete podesiti po želji ostale parametre prije konačnog "save"

Time je vaše prvo djelo sačuvano tamo gdje ste mu odredili putanju na save in:napr: my picture,desktop i sl




"...čudno je, kako nam malo treba da budemo srećni

a još čudnije kako nam baš to malo i nedostaje..."

Корисников грб
Sky Seeker
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 20429
Придружен: 26 Сеп 2004, 23:50
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод Sky Seeker » 28 Мај 2008, 10:13


Корисников грб
dragica zdralic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1519
Придружен: 01 Авг 2007, 14:29
Место: Novi Sad
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод dragica zdralic » 28 Мај 2008, 13:21



paint.net program
( dodatna pitanja - odgovori )

Ponekad kad sacuvam sliku ne mogu da je vidim kao da ne postoji?

To znaci da ste je sacuvali ne u formatu gif ili jpeg nego u izvornom formatu programa i može se vidjeti samo u tom programu,i mogu je vidjeti
samo oni koji imaju taj program (napr saljete je poštom kao attachment)...
sliku morate sacuvati u formatu gif ili jpeg to je najcešci i najprihvaceniji standard (format za slike u internet okrizenju)
i još jedna napomena: ponekad kad joj date ime ili uradite cjelokupnu proceduru "save as"
tražice od vas i da na prozoru "save" uradite i opciju "flatten" da bi save bio kompletan ili odustajete.

Kako da se riješim "onog što treperi oko slike i uokviruje je"?



-Ako želite da se riješite "isprekidanih linija" koji uokviruje sliku- to je selektovanje objekata.
pošto program sliku koju ste ubacili shvata kao poseban objekat.
( ono je tu zato da to što sledece radite na slici a vezano je za promjenu boje,velicinu,tekst i sl
podrazumjevace samo na uokvirenom podrucju linijama,a vi možda tako ne želite )
idite na edit:deselect .Time je slika oslobodena.


Kako da uradim resize-smanjivanje slike koja je unešena na "layers: import from file"?

-kad ubacite sliku na "layers: import from file"
dobicete okvir aktivan oko slike (objekat je selektovan)
da bi smanjili postojecu sliku koju ste ubacili
dodete mišem na njen ugao i kad kursor popirimi izgled "ruke" možete da uradite rucni resize
(smanjivanje slike do željenih dimenzija)

Kako da sliku koja je unešena na"layers: import from file" rotiram tj."iskrivim slova u raznim uglovima"?

-unešenjem slike i njenim automackim selektovanjem, prosto "desnim klikom miša"
na sliku koja je selektovana ili pored slike kliknete
i kad kursor miša dobije izgled "ruke" rotirate je kako želite.Lijevim klikom miša je šetate po pozadini
ako ste za pozadinu odabrali vecu ili manju sliku...
to možete uraditi na nekoliko nacina
ili možete na tools ponudenoj paleti alata odabrati recimo onu na kojoj kad dodete kursorom miša
pisace "Move Selected Pixels" a zatim možete pomjerati sliku koja je selektovana lijevim klikom miša.



Kako da šetam "tekst"?


-za šetanje teksta tj pomjeranje po slici koristite + ili prosto odmah birate mjesto gdje želite pisati tekst.
Ako odaberete mjesto a naknadno želite da ga pomjerite koristite +.koji se odmah pojavio kad ste aktivirali kursor na pozadinsku sliku

-Ubacim sliku na postojecu pozadinsku sliku preko"layers: import from file" ali je ona cetvrtasta tj ne uklapa se?

slike koje se unose mogu biti sa izbrisanom pozadinom ili ne...neke su vec spremene za ubacivanje
(pogledaj temu fotografija non-stop i podtemu "gif") te fotografije uglavnom se "uklapaju".
ako vam se neka slika svida ali ona ima "tu pozadinu u bojama"...slijedite sledece korake kako da uradite "prepravljanje slike"
-unešena slika je automacki selektovana "tools"- paleta alatki sadrži alatku koja se zove"eraser",ima oblik školske gumice
klikom mišem na nju,uzeli ste je.
sad sa njom brišete šta želite na selektovanom ili ne selektovanom dijelu slike.
ako je nešto vec selektovano briše do ivice selektovanog...to smo vec primjetili.


Kako da cvijet koji je na bijeloj podlozi "izdvojim- samo kao cvijet",tj da nema te okoline bijele boje koja sliku cini cetvrtastom ili okruglom?

-Na paleti alata "tools" postoji alat koji se zove "magic wand" lijevim klikom miša uzmete taj alat i na slici klikom gdje i šta želite
dobijete selektovanje.Sad uzimate gumicu alat i brišete ono što želite.

Naravno ovaj program ima skromnije mogucnosti kad su u pitanju preciznosti i neke vrste grafickog savršenstva
ali poslužice kao podloga za prve korake ...vaših licnih kreacija.
Ako vas ne nasmije,onda ce vas sigurno obradovati vaše "prvo djelo" uradeno rukom vaše mašte i kreativnosti.

Znaci svaki alat na paleti "tools" možete isprobati i vidjeti šta radi.
sve padajuce menije : file,edit,view,image,layers...i sl istražiti...posebno obratite pažnju na skromne mogucnosti "effects"
gdje se mjenjaju nijanse i sl
selektovanog dijela slike...


...Za sve što vam se "omakne" kako niste željeli idete na alat "undo" u obliku i funkciji unazad ili unaprijed...

Корисников грб
dragica zdralic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1519
Придружен: 01 Авг 2007, 14:29
Место: Novi Sad
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод dragica zdralic » 29 Окт 2008, 22:32

Kako da napravim ovakvu jednu animaciju?



-za početak
otvorite program «jasc animation shop» koji posjedujete instaliran ( pogledajte temu «preporučujem program») .
-pošto ste već sebe snadbjeli «gradients» dodacima za program «jasc paint shop pro» i smjestili ih u folder instalacionog programa na hdd.
1. sada kad otvorite program «jasc animation shop» file-OPEN-pronađete taj folder «gradients» i iz njega odaberete neki predlozak koji vam se trenutno sviđa.u mom slučaju izabrala sam ovaj koji možete vidjeti na sledećoj prilog fotografiji:


Ovako izgleda fajl «gradients» koji ste otvorili u programu.
2.Sledeći korak je selektovati CTRL + A




3.Desnim klikom misa plavo zaglavlje prozora i « copy» da bi u već utvoren program «jasc paint shop pro» isto tako na plavi dio prozora uradili desni klik i odaberite «paste animation as multiple images»
I u «jasc paint shop pro» programu dobicete 3 frejma tj.komada jedne te iste slike (predloska), koji sad imaju ime image 1*,image2*, image 3*
Ako ste kojim slučajem isključili opciju «materijals možete je vratiti na F6 pošto će vam biti potrebna u sledećim koracima.



4. sad mišem kliknete na prvu lijevu kocku



dobicete prozor materials properties na kartici stayle odaberete pattern i pronađete svoj odabrani predložak(image 1) zatim kliknete ok da bi ste potvrdili izbor.



5.otvorimo file-NEW (CTRL+N) i podesimo raster ili vektor pozadinu po želji.
U mom slučaju raster,zatim veličinu napr 600x 300 koju želimo,tip fonta a na kartici materijals i unutrašnju boju slova (desna kocka) u mom slučaju plava i ok.



6.ispišemo tekst
u mom slučaju podaci su podešeni ovako




posebno obratiti pažnju na sledeće
line stile (pogledati sve opcije i odabrati željenu)
stroke width (pixsels) je debljina okvira slova u mom slučaju «plavog predloška» i sl
(po želji odabrati boju unutrašnjosti slova koja će ostati nepomična a sijati će se samo plavi predložak)

7.ispisani tekst izgleda ovako i isli smo na selektovanje teksta nakon ispisa



nakon selektovanja idemo na selections /INVERT



Zatim uradimo «copy» pa se vratimo u program «jasc animation shop» i CTRL+V




primjećujemo da je sad ispisani tekst dobio svoju optimiziranu veličinu.
Time je prvi dio kreiranja anaimacije završen.
Svi sledeći koraci su metod ponavljanja jednog postupka.


[
Za animation shop umjesto «past as new animation» svaki sledeći put biramo opciju




Postupak za «paint shop» :
Potrebni su vam na F8 layer- vektor 1
(Ili na view-palettes-layers) koja izleda ovako:




kliknete na materijals-patern pa kliknete na image 1*odaberete je i potvrdite izbor sa ok.sledeći korak je F8




kliknete na + i otvoriće vam se
tekst prostor za ispisivanje ( već ispisanog teksta»pitanja i odgovori»)
potvrdite remember text i applay.
Zatim poniovite korak selections pomocu čarobnog stapića (magic wand tool) pa selections -invert zatim copy i ovaj put( na plavi dio prozora prethodne paste animacije)= paste -after curent frame.

Ponavljamo ... pa vektor. slika 2 ....(selection-invert mozete izostaviti)...copy – paste -after curent frame.
pa vektor.. slika 3 ... ..(selection-invert mozete izostaviti)......copy – paste -after curent frame

(Ako želimo da blještavi odsjaj plave boje u ovom slučaju bude sporiji
Ponavljamo sve ovo još jednom...od slike 1 do 3 na biranju paterna tj.cjelu proceduru «postupka»
Kad smo zavrsili u «jasc animation shop» idemo na file-save as i slijedimo wizard: next (3x) i finish.

Za kraj naša prva aktivna animacija izgleda ovako:





"...čudno je, kako nam malo treba da budemo srećni

a još čudnije kako nam baš to malo i nedostaje..."

Корисников грб
Sky Seeker
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 20429
Придружен: 26 Сеп 2004, 23:50
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод Sky Seeker » 30 Окт 2008, 09:36

Pogledaj našeg drugara Nebstara, možda nađeš to što ti treba...
:wink:

Корисников грб
Sky Seeker
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 20429
Придружен: 26 Сеп 2004, 23:50
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод Sky Seeker » 15 Нов 2008, 11:52

Ima li neki program kojim mogu da smimam svoj glas, pa da šaljem zvučne zapise kao poruku?
Imam mikrofon i sve... fali mi program.
Hvala!

Корисников грб
dragica zdralic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1519
Придружен: 01 Авг 2007, 14:29
Место: Novi Sad
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод dragica zdralic » 16 Нов 2008, 20:30





"...čudno je, kako nam malo treba da budemo srećni

a još čudnije kako nam baš to malo i nedostaje..."

Корисников грб
dragica zdralic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1519
Придружен: 01 Авг 2007, 14:29
Место: Novi Sad
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод dragica zdralic » 29 Нов 2008, 17:01



Kako da napravim pero koje ispisuje željena slova?
Koji programi su mi potrebni?


Potrebna su vam dva programa kompanije “Ulead” i to :“Ulead photo impact “ i “Ulead gif animator ”.
Nakon što ste pomenute programe instalirali na svom računaru,biće vam neophodan i jedan fajl sa ufo.ekstenzijom
Tj .slika sa ponuđenim perima,olovkama raznih vrsta,mastionicama…kao početak.
Takođe možete neka vama draga pera i olovke pretvoriti u alat za pisanje…i koristiti ga ,tako što ga pretvorite u sliku sa ufo. ekstenzijom u programu “Ulead photo impact “ ili skinuti sa interneta.

Sljedite sledeće korake:

1.Otvorite sliku sa ufo.ekstenzijom u programu “Ulead photo impact “
dobićete olovke i pera koja možete mišom da pomjerate i birate koje vam se sviđa
taj fajl izgleda ovako



2.otvorite file-NEW-new image sa pozadinom koja je transparentna ili sa bilo kojom drugom koju možete kasnije da napravite transparentnom klikom na view-base image.

3.Odabrano pero,olovku ili paletu prosto mišem premjestite na novo otvoreni fajl tamo gdje želite
na paleti alata koristite klik na
da bi ste ih premještali.
4.Klikom na “text tool“(ili T tipka na tasturi ) pišete tekst koji želite, odabirom fonta,veličine i boje slova
koje smještate pored alata za pisanje.Sada imamo na lijevoj strai radne površine imate svoj radni papir sa ispisanim tekstom a na desnoj pomenuti ufo fajl.
Možete koristiti alat da bi ste izrezali veličinu slike ali morate voditi računa da prvo selektujete pero pa ga postavite na tačku najvećeg slova.

Sliku sa primjera veličine 400x300 možemo izrezati isključivo u donjem dijelu i sa lijeve strane.to bi izgledalo ovako:


Ovim korakom smo zavšili sa početnim pripremama za pravljenje naše animacije.Još uvijek smo u programu “Ulead photo impact “i sada slijede prvi koraci.Pošto se naša animacija sastoji od frejmova (niz slika koje je čine)
Sada će mo početi sa pravljenjem frejma,onog prvog

1.Uzmemo pero i njegov prvi položaj je na samom početku prvog slova,u našem primjeru je to slovo” f”


Sada selktujemo slova pomoću alata
I desnim klikom miša odaberemo na padajećujem meniju convert object type-from text/path to image.
Time smo obezbjedili brisanje koje će nam biti potrebno .

Uzimamo alat
Object Paint Eraser Tool i koristimo ga zabrisanje slova koja nam trenutno nisu potrebna.
Znači obrišemo naše natpise.Kod brisanja natpisa povoljno je voditi računa o kontinuitetu brisanja pošto će mo pomocu alatki undo- redo koje će nam u svim sledećim koracima biti potrebne olakšati sebi ako brisanje izvedemo tako što će mo prvo brisati sa desna na lijevo…I voditi računa kod brisanja da svako slovo koje obrisemo otpustimo klik misa kako bi sebi kasnije olakšali izradu svih sledećih frejmova.


Rezultat ce izgledati ovako i to je ujedno i naš prvi frejm koji sacuvamo file-SAVE AS-koji mora imati ekstenziju ufo.


2. za izradu svih sledećim frejmova (2,3,4,…5,6,7…) priložicu prikaz na osnovu kojeg možete najbolje vidjeti kako pisemo slova.
Naravno obavezno voditi računa i podsjetiti se kako rukom pisemo slova da bi animacija imala što realniji ispis na samom kraju..ovo je ispis slova” f”


Zavisno od slova sami odlučujemo koliko će nam biti potrebno frejmova da bi ga iscrtali .
Napomena: obratiti pažnju da svaki frejm završava sa perom na zadnjem potezu koji je istovremeno i početni za sledeći potez…

Primjer slova “m”nam pokazuje da za ovo slovo korišteno je 5 frejmova,kao prvi frejm je pocetni polozaj na slovu m (gore lijevo),zatim slijede sledeća 4 frejma:




Kompletna animacija sadrži 55 frejmova u primjeru…
3. Naš završni frejm će izgledati ovako:



jer je to naš prvi dio ispisa koji koristim za objasnjavanje…kada odradimo sve frejmove,naravno svaki sacuvamo kao ufo.fajl slijedi upotreba programa “Ulead gif animator ”u kome će mo slagati frejmove zato je vrlo važno da ih prilikom kreiranja posložimo po brojevima…

KREIRANJE ANIMACIJE

Otvorimo program “Ulead gif animator 5”… i potvrdimo da nam treba

ili file/Animation Wizard
u drugom koraku podesimo size (u našem primjeru je bila 400x300) idemo na next dodamo naše frejmove na add image možemo ih sve odjednom selektovati ako nam je lakše da bi bili sigurnio da su svi ubačeni po redosljedu,kad smo završili idemo na next ,ostavimo delay time na 25…idemo na next i finish.
Time smo ubacili sve naše frejmove i sada možemo pogledati naše djelo…na prewiev ili na samom dnu play animation .ako smo zadovoljni rezultatom fajl sacuvamo file-SAVE AS-gif file,damo mu ime I time je naša prva animacija završena.

Napomena:

1.Ako nismo zadovoljni brzinom animacije podešavanja su ( desnim klikom na “frejm” u oblasti na samom dnu play animation) kliknemo na frame properties i podesimo na 150



Selektujemo sve frejmove po želji i promjenimo delay

2. Ostala podešavanja vezana za optimizaciju slike i kompresiju imamo na meniju


“optimize “, i ako ste zadovoljni idete na save.

3.Dodatna podešavanja imate na meniju možda na “preset” da izaberete “line art 32”


Naša finalna animacija sad izgleda ovako:


Корисников грб
dragica zdralic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1519
Придружен: 01 Авг 2007, 14:29
Место: Novi Sad
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

animacija-ispis perom

Порукаод dragica zdralic » 06 Дец 2008, 20:47

Sve nedoumice vezane za prethodnu temu,dodatna objašnjenja ,kao i skidanje pomenutog “ufo.fajla”





"...čudno je, kako nam malo treba da budemo srećni

a još čudnije kako nam baš to malo i nedostaje..."

Корисников грб
dragica zdralic
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1519
Придружен: 01 Авг 2007, 14:29
Место: Novi Sad
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод dragica zdralic » 14 Дец 2008, 18:17

pitanje:

Voljela bih da naučim kako se postavlja tekst a da se ne izgubi gif funkcija- tog teksta?

odgovor:

U programu "Ulead gif animator" može da se uradi “aktiv na neaktiv”,
aktivan tekst na neaktivnu pozadinu.
stranica za download


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Kreiranje animacije:
Link za”reflet” program( izrada gif animacija ) –voda,talasanje


Kako:
Zip fajl,otpakujete,instalirate i prosto koristite njegove opcije, klik na “open” ubacujete sliku koju zelite,”animation”-program sam pravi animaciju,i na kraju” export”-sacuvate kao gif.
(oslikanu poeziju je napr. potrebno prethodno oslikati)

Na istoj ovoj adresi moze da se download-uje i program”pain shop pro”
a ovdje i tutorijale za taj program ,na srpskom:

a evo i linka



::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::



A evo i jedan link «kako da uradite razne stvari» zavisno od toga,šta je polje vaših interesovanja




"...čudno je, kako nam malo treba da budemo srećni

a još čudnije kako nam baš to malo i nedostaje..."

Корисников грб
Imhotep
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1513
Придружен: 09 Јул 2007, 22:14
Место: Staza sudbine
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Imhotep » 29 Јан 2009, 14:30


Argus
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 4
Придружен: 04 Јан 2009, 20:35
Место: Kragujevac
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Argus » 29 Јан 2009, 18:51

Verba volant scripta manent!!!

Корисников грб
Zvoncica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 4271
Придружен: 19 Феб 2007, 16:07
Место: Nedodjija
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Zvoncica » 29 Јан 2009, 20:38

Ne mogu da se postave ponovo.

Moze da se udje samo preko windows task menagera

Nema nista, prazna strana sa slikom windowsa :roll: jedino sto smo pre toga radili je update winows security :mah

Argus
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 4
Придружен: 04 Јан 2009, 20:35
Место: Kragujevac
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Argus » 29 Јан 2009, 21:19

Verba volant scripta manent!!!


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable