Preminuo Slobodan Milošević

Корисников грб
Maestro
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3126
Придружен: 28 Сеп 2004, 03:54
Место: Swiss
Контакт:

Preminuo Slobodan Milošević

Порукаод Maestro » 12 Мар 2006, 06:50

  Preminuo Slobodan Milošević

  11. mart 2006. | 12:58 -> 01:39 | Izvor: B92

  Hag -- Bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je danas u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.
  Слика

U Haškom tribunalu je zvanično potvrđeno da je jutros nađeno beživotno telo Slobodana Miloševića. Telo je nađeno u njegovoj ćeliji u pritvoru u Sheveningenu, a straža je potom pozvala osoblje pritvorske jedinice i dežurnog lekara, koji je potvrdio Miloševićevu smrt. Moguće je da će Milošević, po želji Mire Marković, biti sahranjen u Moskvi.

Potvrđeno je da je Milošević poslednji put viđen živ sinoć, a da nadzor i kontrola zatvorenika, koji se uvode ako za to ima potrebe, ako je zatvorenik psihički labilan, nisu bili uvedeni u Miloševićevom slučaju. U slučaju Milana Babića stražar je proveravao stanje u ćeliji na svakih 30 minuta. U saopštenju Tribunala stoji da su naređeni autopsija i toksikološki pregled Miloševićevog tela. Predsednik Haškog tribunala je naredio punu istragu. U saopštenju stoji i da je o smrti Miloševića obaveštena njegova porodica, bez navođenja detalja o kojim se članovima porodice tačno radi.

Kako prenosi CNN, supruga i deca Slodana Miloševića planiraju da se uskoro sastanu u Moskvi, a moguće je i da će bivši predsednik Srbije i Jugoslavije biti sahranjen u Rusiji. Pozivajući se na svoje izvore, CNN je naveo da je moguće da će Mirjana Marković tražiti posebnu odbukciju tela svog supruga, kao i da ona želi da Milošević bude sahranjen u Moskvi.

Tribunal je odbio da obdukcija bude izvršena u Moskvi, ali je prihvatio zahtev advokata Zdenka Tomanovića da joj prisustvuju moskovski patolozi. Tribunal je saglasan s tim da patolozi Vojno-medicinske akademije u Beogradu prisustvuju obdukciji, a o tome je danas predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić razgovarao s registratorom Haškog suda Hancom Hoilcijusom. Ljajić sutra s patolozima VMA putuje u Hag, a s Holcijusom će nastaviti razgovore o svim detaljima vezanim za smrt Slobodana Miloševića i o preuzimanju njegovih posmrtnih ostataka.

Tomanović je ranije specijalnom izveštaču B92 u Hagu Milošu Miliću izjavio da je Miloševića živog video poslednji put juče u 16.30 i da mu je Milošević tada rekao kako sumnja da ga truju u zatvoru. Portparolka Tužilaštva Tribunala Florans Artman kaže da je tvrdnja da je Milošević trovan u pritvoru besmislena. "Informacije o zdravstvenom stanju optuženih u pritvoru su poverljive i ne znam na osnovu čega Miloševićev savetnik to tvrdi", rekla je ona.

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je danas da duboko žali zbog smrti Slobodana Miloševića. "Duboko žalim zbog toga što se dogodilo jer smo se bližili kraju suđenja, početkom leta. Miloševićeva smrt je za žaljenje i zbog svih svedoka, preživelih i žrtava, koji su čekali pravdu. Čekamo rezultat autopsije kako bismo saznali koji je bio uzrok Miloševićeve smrti. Situacija će nam biti jasnija tokom narednih dana", rekla je Karla del Ponte. On je saopštila je da je smrt Slobodana Miloševića, nekoliko sedmica pre završetka suđenja, omela zadovoljenje pravde u tom slučaju. "Ipak, zločini za koje je Milošević bio optužen, uključujući genocid, ne mogu ostati nekažnjeni, a ostali optuženi za te zločine, njih šest, i dalje je na slobodi. Međunarodna zajednica i Tribunal odgovorni su pred žrtvama tih zločina za dovođenje optuženih pred lice pravce, što se naročito odnosi Radovana Karadžića i Ratka Mladića", navodi Karla del Ponte.

Slovenačka TV POP prenosi izjavu portparola Haškog suda, koji odbacuje kritike o odgovornosti za smrt Miloševića. Kristian Šartije je izjavio da taj sud optuženicima posvećuje izuzetnu pažnju, da ju je posebno posvećivao Miloševiću i da nije kriv.

Sve svetske i domaće TV stanice prenele su vest o smrti Slobodana Miloševića pozivajući se, prekidajući redovni program, na informaciju koju je prvi objavio B92.

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je saučešće povodom smrti Slobodana Miloševića. Tadić je saučešće uputio porodici Milošević i Socijalističkoj partiji Srbije, saopštio je Kabinet predsednika Srbije.

U kuću Slobodana Miloševića i Mire Marković u Požarevcu dolaze bivši saradnici kako bi izjavili saučešće. Novinari su pozvonili na vrata porodice Milošević, ali im niko nije otvorio vrata.

Ministarstvo inostranih poslova Holandije nagovestilo je da bi moglo dati vizu Mirjani Marković, ako ona bude želela da preuzme telo svog supruga.  Milošević bolovao od hipertrofije srčane pretkomore

Slobodan Milošević godinama je bolovao od srčanih tegoba. Kako prenosi Beta, on je bolovao od hipertrofije leve srčane pretkomore, što je za posledicu imalo česte skokove krvnog pritiska. U proteklih nekoliko meseci njegovo zdravlje se pogoršalo, zbog čega je prvo u novembru prošle godine tražio šestonedeljni prekid suđenja, a potom i odlazak na lečenje u Rusiju.

Od početka suđenja pred Haškim tribunalom, 12. februara 2002, proces je prekidan više od 15 puta, najčešće zbog Miloševićevog krvnog pritiska. Poslednjih meseci, Milošević se sudijama Haškog tribunala često žalio na glavobolje i pritisak u ušima i očima.

Početkom novembra prošle godine, Miloševića je, na njegov zahtev, pregledalo troje specijalista koje se sam izabrao, kardiolog Florans Lekler iz Francuske, specijalista za krvne sudove Margarita Sumilina iz Rusije i otorinolaringolog iz Beograda Vukašin Andrić, koji je na suđenju ranije bio svedok Miloševićeve odbrane. Lekarski tim je tražio šestonedeljni prekid suđenja kako bi se Milošević odmorio i podvrgao detaljnijim pregledima van pritvora. Zahtevu se početkom decembra pridružila i ruska Duma. Tom zahtevu, međutim, nije udovoljeno.
Milošević se žalio na tretman lekara pritvorske jedinice u Sheveningenu Paulusa Falkea, koji je, prema njegovim rečima, dva meseca ignorisao njegove srčane tegobe i dijagnostikovao mu iscrpljenost.

Sudsko veće Haškog tribunala odbilo je krajem februara ove godine zahtev Miloševića da ga privremeno iz sudskog pritvora pusti u Moskvu na lečenje.

U obrazloženju odluke, veće predsedavajućeg Patrika Robinsona navelo je da Milošević nije dokazao da je medicinski centar Bakuljev u Moskvi jedino mesto na kom on može biti lečen i da, uprkos garancijama Rusije, nije izvesno da bi se vratio na kraj suđenja, budući da je optužen za teške zločine i da mu preti duga zatvorska kazna.
Слика ... Volimo se jer su nam slabosti iste...

Корисников грб
Maestro
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3126
Придружен: 28 Сеп 2004, 03:54
Место: Swiss
Контакт:

Порукаод Maestro » 12 Мар 2006, 07:04

  Ko je bio Slobodan Milošević . . . Слика

Slobodan Milošević i njegova porodica nalazili su se na spisku ličnosti kojima je zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije. Za njega se vezuje promena politike u Srbiji od kraja 80-ih godina prošlog veka, naročito od čuvenog govora na Gazimestanu, kao i 8. sednice CK SK Srbije.

Povezivan je sa ubistvom Ivana Stambolića i četvorostrukim ubistvom na Ibarskoj magistrali, ali i sa direktnim ili indirektnim uticajem na dešavanja na svim ratištima u bivšoj Jugoslaviji, naročito sa događajima poputa masovnog ubistva u Srebrenici, događajima u Vukovaru i slično. On je pred Haškim sudom optužen za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Slobodan Milošević je rođen 20. avgusta 1941. godine u Požarevcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Pravni fakultet u Beogradu 1964. Bio je član SKJ od 15. januara 1959. godine.

Radio je u Univerzitetskom komitetu SK Beograda od 1963. do 1966. godine kao sekretar za ideološko-politički rad i predsednik Ideološke komisije, potom je tri godine obavljao poslove savetnika predsednika Skupštine grada Beograda za privredna pitanja, a kasnije rukovodioca gradske Službe za informacioni sistem.

Od 1969. do 1973. je bio zamenik generalnog direktora u "Tehnogasu", a zatim pet godina generalni direktor. Nakon toga postaje predsednik Udružene Beogradske banke i ovu funkciju obavlja do kraja 1983. godine.

Za predsednika Centralnog komiteta Saveza kominista Srbije izabran je 1986. na zalaganje Ivana Stambolića. 1990. osniva Socijalističku partiju Srbije, koja u decembru iste godine pobeđuje na prvim višestranačkim izborima. Ta partija je nastala ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije.

Na prvim višestranačkim predsedničkim izborima u Srbiji, decembra 1990. godine, kao kandidat SPS dobio je 65,34 odsto glasova i postao prvi predsednik Republike Srbije. Na narednim izborima 20. decembra 1992., nakon raspada bivše Jugoslavije, ponovo je izabran na tu dužnost kada je osvojio 53,24 odsto glasova birača.


  Слика

Slobodan Milošević bio je jedan od tri potpisnika, 1995, Dejtonskog sporazuma. Druga dva potpisnika, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, takođe su preminuli.

Za predsednika SR Jugoslavije izabran je 25. jula 1997. godine.

U maju 1999, u jeku bombardovanja Jugoslavije, Luiz Arbur, tadašnja tužiteljka Haškog tribunala, saopštava da je pokrenut postupak protiv Slobodana Miloševića zbog ratnih zločina. Te godine, 10. juna, objavljujući kraj bombardovanja, Milošević čestita mir, najavljuje obnovu zemlje i obećava objavljivanje imena svih poginulih.

U julu 2000. raspisuje redovne savezne i prevremene predsedničke izbore za 24. septembar. Petog oktobra 2000. demonstranti zauzimaju Saveznu skupštinu i zgradu Radio-televizije Srbije, a 6. oktobra Milošević priznaje izborni poraz posle posredovanja Igora Ivanova, ministra inostranih poslova Rusije, i čestita pobedu Vojislavu Koštunici. Na tim izborima Milošević je dobio 37,15 odsto glasova birača. Za predsednika SRJ tada je izabran kandidat Demokratske opozicije Srbije (DOS), lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica sa 50,24 odsto glasova birača.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine, posle dvodnevnog odbijanja da se odazove sudskom pozivu, preteći čak i oružanim otporom, zbog zloupotrebe službenog položaja kada mu je određen jednomesečni pritvor, koji je potom produžen za još dva meseca.

Na osnovu Uredbe Vlade Srbije izručen je Tribunalu u Hagu 28. juna 2001. pred kojim je 27. maja 1999. optužen zajedno sa još četvoricom visokih funkcionera SRJ i Srbije za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu. Novu optužnicu protiv Miloševića Haški tribunal podigao je 9. oktobra 2001. za ratne zločine u Hrvatskoj, a 23. novembra za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u BiH.

Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. februara 2002. izvođenjem dokaza za zločine na Kosovu i završeno je 11. septembra te godine. Izvođenje dokaza po optužnicama za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i genocid tokom rata u BiH trajalo je od 26. septembra 2002. do 25. februara 2004. Postupak odbrane Miloševića počeo je 31. avgusta 2004.

Bio je rezervni kapetan JNA i nosilac Ordena rada sa srebrnim vencem i Ordena rada s crvenom zastavom, a 1994. je dobio i Orden Republike Srpske sa ogrlicom, Medalju Rige od Fere i Orden srpskog ratnika Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918.

Bio je autor knjige Godine raspleta, prevedene na nekoliko stanih jezika. Iz braka sa suprugom Mirom Marković, predsednicom JUL-a, ima kćerku Mariju i sina Marka.
Слика ... Volimo se jer su nam slabosti iste...

Корисников грб
Maestro
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3126
Придружен: 28 Сеп 2004, 03:54
Место: Swiss
Контакт:

Порукаод Maestro » 12 Мар 2006, 07:08

Četvrti smrtni slučaj

Slobodan Milošević je četvrti optuženik koji je umro u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala. Prošle nedelje Milan Babić je izvršio samoubistvo, u junu 1998. samoubistvo je izvršio Slavko Dokmanović, takođe Srbin iz Hrvatske, a iste godine u avgustu prirodnom smrću umro je Srbin iz BiH Milan Kovačević.

SRS traži aboliciju

Srpska radikalna stranka traži aboliranje članova porodice Milošević kako bi mogli da se vrate u Srbiju i prisustvuju sahrani Slobodana Miloševića. Zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić rekao je da su krivična dela za koja se oni terete minorna i da su optužnice služile da ih spreče da se vrate u Srbiju. Protiv Mire Marković, udovice Slobodana Miloševića, na snazi je poternica, dok je protiv njihovog sina Marka Miloševića poternica povučena.

Kako B92 saznaje u Interpolu Srbije, prema zakonu, zahtev za ukidanje međunarodne Interpolove poternice raspisane za Mirom Marković može da izda sud koji je poternicu i raspisao. Poternica može biti ukinuta i ako predsednik države na osnovu svojih ustavnih ovlašćenja izvrši aboliciju. Mira Marković teretila se za podstrekavanje na izvršenje krivičnog dela, u slučaju dodele stana dadilji njenog unuka.

Interpolova poternica za Markom Miloševićem je povučena pošto se posle promene iskaza Zorana Milovanovića odustalo od postupka. Milovanović je prvobitno tvrdio da mu je Marko Milošević pretio da će ga iseći motornom testerom i baciti u Moravu, ali je u avgustu prošle godine iznenada povukao tužbu.


Peščane dine, Sinatra i kafa

Slobodan Milošević je umro u zatvorskoj sobi veličine tri puta pet metara, u kojoj je slušao diskove Frenka Sinatre i gledao televiziju. Soba je bila smeštena u zatvorskom kompleksu, okruženom visokim betonskim zidovima, na peščanim dinama u okolini Sheveningena. Miloševićeva soba imala je toalet, kadu i tuš-kabinu, sto i stolice, garderobni plakar, aparat za kafu, televizor i krevet.

  Слика


izvor: B92
Слика ... Volimo se jer su nam slabosti iste...

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 29565
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 12 Мар 2006, 21:54

Kako god...Neka mu je laka.
Слика

Корисников грб
Anne Maria
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 338
Придружен: 07 Нов 2005, 05:15
Место: Vilin grad

Порукаод Anne Maria » 13 Мар 2006, 04:35

Laka mu zemlja. I jos bih nesto dodala makar mi svi od reda zamerili.
Meni je pomalo i zao, mislim da niko ne zasluzuje nasilnu smrt ma kako
los covek bio.

Корисников грб
PjescaniSat
Čuvar grada
Čuvar grada
Поруке: 3003
Придружен: 15 Сеп 2005, 08:50

Порукаод PjescaniSat » 13 Мар 2006, 09:58

Svaka smrt izaziva tugu, pa tako i ova... Titova kopija je, po meni, bio, onako teroristicki smio, no vremena su drugacija... ipak tuzna sam bila kad su ga ko zvjerku lovili i ulovili, a mi to dozvolili, narod ko narod, ...nekome milo nekome krivo, nekima cak i zao, iz ovih ili onih razloga, meni ipak zao zbog takvog kraja, divila sam se njegovoj intelignciji i umu, bio je LICNOST ... ovdje smo svi gresnici i sapatnici i po ZADATKU... pa i ON:sad:
Izmiču dani kao zrnca pješčanog sata, svi znamo da ponovnog okretanja nema... gradimo i ostavimo tragove za nama

Корисников грб
Maestro
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3126
Придружен: 28 Сеп 2004, 03:54
Место: Swiss
Контакт:

Порукаод Maestro » 14 Мар 2006, 17:51

"Sud znao za Miloševićeve lekove"

14. mart 2006. | 14:09 -> 14:38 | Izvor: B92

Hag -- Haški tribunal je bio obaveštavan da je Slobodan Milošević imao redovan pristup lekovima koji mu nisu prepisani i alkoholu.

Kako je agenciji AP izjavio jedan zvaničnik Haškog tribunala, lekovi i alkohol su bili prošvercovani u Miloševićevu zatvorsku ćeliju. Zbog toga je upravnik pritvorske jedinice obavestio Sud da ne može garantovati za Miloševićevo zdravlje, ali na to upozorenje nije dobio nikakav odgovor, rekao je izvor agencije AP, koji je zahtevao anonimnost zbog strogih pravila suda.

Zvaničnik Tribunala koji ima pristup poverljivoj zdravstvenoj dokumentaciji o Miloševicu, rekao je da su dva doktora zaključila da je Milošević namerno uzimao lekove koji su poništavali dejstvo preisanih lekova za ishranu srca.

U medicinskim izveštajima iz avgusta 2004. navodi se da Milošević nije poštovao naloge lekara i da je koristio lekove koji mu nisu prepisani, pokazuju traskripti Tribunala.

Iz snimaka suđenja može se videti da su sudije naložile da čuvari nadgledaju Miloševićevo uzimanje lekova, nakon što su medicinski izveštaji ukazali na nepravilnosti.

Mogao je biti spasen da je bio pregledan

Vrhunski ruski kardiolog Lav Bokeria izjavio je da je život Slobodana Miloševića mogao biti spasen da je bio pregledan na adekvatan način, javlja danas AP.

"Velika je šteta što nisu poslušali naše brojne zahteve za pregledom. Suština je da čovek koji je patio od kompleksnih srčanih i vaskularnih obolenja nije pregledan adekvatno i zato, naravno, nije ni mogao biti izlečen. Da je izvršena koronarna arteriografija, naravno da bi tada bio ugradjen bajpas ili izvedena neka druga operacija i bio bi živ", rekao je Bokerija uoči dolaska u Hag.

"Lekovi se uzimaju pod nadzorom"

Portparolka Haškog tribunala Aleksandra Milenov kaže da pritvorenici Tribunala koji su bolesni lekove koje im prepiše lekar uzimaju pod nadzorom medicinskog osoblja i stražara u pritvoru, u skladu s pravilima suda i pritvorske jedinice. Na pitanje da li je bilo moguće da Miloševiću neko u pritvor Tribunala donese lekove koji mu nisu bili prepisani, ona je odgovorila da pri posetama stražari ne pretresaju posetioce, ali da svi pritvorenici bivaju pretreseni pre i posle posete. "Takođe, kao i u svakom pritvoru, čuvari redovno pregledaju ćelije pritvorenika", kaže Aleksandra Milenov.
Слика ... Volimo se jer su nam slabosti iste...

Корисников грб
Maestro
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3126
Придружен: 28 Сеп 2004, 03:54
Место: Swiss
Контакт:

Порукаод Maestro » 14 Мар 2006, 17:55

СПЕКУЛАЦИЈЕ ИЛИ ИСТИНЕ О ЛЕКУ ЗА ЛЕПРУ


Антибиотик обарао
ефикасност лекова за срце?Лек познат као најјачи индуктор ензима јетре, који у чак 65 одсто утиче на метаболизам свих узетих лекова, објашњава проф, др Милица Простран, шеф Катедре за клиничку фармакологију

За лавину спекулација или нових истина је, изгледа, увек довољна и једна грудва: да ли је то у овом случају изјава адвоката преминулог бившег председника да је Милошевић у Хашком трибуналу можда био трован!? Ово би, наравно, могло дати неку потпуно нову димензију у склапању загонетног мозаика око Милошевићеве смрти.

Кардиолози су Милошевићу поставили дијагнозу хипетрофије леве срчане коморе, а реч је о стању које је изазвано високим крвним притиском, који достиже вредности од чак 200 милиметара живиног стуба за систолни (горњи) и вредности од 130 mmHg дијастолног (доњег) притиска. Претпоставља се да је такав висок крвни притисак последица стреса којем је Милошевић био изложен током суђења. Исто тако је познато да код особа старијих од 60 година тако високе вредности крвног притиска представљају увек претећи високи ризик за напрасну смрт, односно за мождани удар или инфаркт срца, што се према првим налазима обдукције потврдило.

Болест какву је Милошевић имао није се могла симулирати. Он није могао да одглуми или сам код себе изазове вредности крвног притиска од 200 mmHg. Да ли су тога били довољно свесни и лекари у Хагу?

Детаљ који је, међутим, „испливао” рекло би се ни из чега јесте могућност да је покојни Милошевић узимао антибиотик „рифампицин”. Истина, често је Милошевић током трајања суђења добијао „боловања” због грипа и исцрпљености, али никада није саопштено којим лековима и како је тада Милошевић лечен.

Шеф катедре за постдипломску наставу из фармакологије и клиничке фармакологије на Медицинском факултету у Београду, професор др Милица Простран, клинички фармаколог по специјалности, за „Политику” каже да може да објасни само о каквом се леку ради, али да нема ниједну информацију да ли је покојни Милошевић заиста овај лек и добијао, како се спекулише у медијима. По речима др Простран, заиста је реч о антибиотику који је један од најјачих индуктора ензима јетре и који у чак 65 одсто утиче на метаболизам свих лекова. Британци овај лек дају, а њих помињемо, јер се наша медицина држи њихове медицинске доктрине, за лечење туберкулозе, бруцелозе, легионарске болести, ендокардитиса, за профилаксу менингитиса и, заиста, за лечење лепре.

– Овај антибиотик је познат по томе што има изразито јаке интеракције са осталим лековима и, још важније, због тога што делује на ензиме јетре у чак 65 одсто случајева. Узимањем различитих лекова при том смањује њихову терапијску ефикасност. За почетак дејства лека потребно је најмање два до четири дана, максимално до две недеље, а по престанку узимања лекова још најмање две седмице метаболизам је убрзан, а терапијско дејство других лекова је смањено – објаснила је професорка Простран.

Лаичку јавност је највише збунио податак да се овај лек користи и за лечење лепре, болести које у Србији нема већ деценијама, а и у многим другим земљама је послата у историју медицине. Откуд сада нека тамо лепра ?! Лепра је, подсећамо, инфективна болест, коју изазива микобактерија лепре. Микобактерија изазива промене на кожи, које се некада завршавају страшним унакажењима оболелог, некрозама, односно труљењем ткива. У прошлим вековима лепрозни болесници или губавци, како су их називали у нашем народу, били су потпуно изоловани и смештани у лепрозаријуме. Наравно, лепра се данас лечи успешно антибиотицима.

Много успешније него са лепром у прошлом, у овом веку лекари се хватају у коштац са срчаним обољењем које је Милошевић доказано имао, али никада нећемо сазнати зашто је у његовом случају медицина била немоћна. Хипертрофија леве срчане коморе је очекивана и нормална последица нерегулисаног крвног притиска, која указује да је болест узнапредовала. Хипертрофија или задебљање је фаза болести иза које следи најтеже оштећење срца због високог притиска – дилатација, односно проширење леве срчане коморе. Док се код хипертрофије још може штошта учинити и срце вратити у стање нормалног рада, код дилатације долази до дефинитивних, неповратних оштећења срца.

За лечење хипетрофије срчане коморе најбитнија је добра комбинација лекова, за коју наши лекари претпостављају да сигурно Милошевићу није ускраћена. Такође, сигурно је добијао и одговарајућу храну – не масна, зачињена или преслана јела, али спорно је остало колико је било могуће елиминисати фактор стреса. Бројни клинички фармаколози које смо јуче контактирали потврдили су да у овом часу чак постоје усавршени лекови за хипертензију, који су могли да снижавају високи крвни притисак чак и упркос изложености сталном и хроничном стресу.

Данас је тешко рећи шта је био Милошевићев главни стрес и отежавајући фактор: да ли то што ради или колико времена ради, да ли одвојеност од породице, за коју је био веома везан, или је реч о кобним међуреакцијама лекова које је примао.


Оливера Поповић

Politika
Слика ... Volimo se jer su nam slabosti iste...

Корисников грб
vuk
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 6424
Придружен: 11 Сеп 2005, 12:53
Место: nigdina

Порукаод vuk » 17 Мар 2006, 13:04

Слика

Корисников грб
Simonnn
~ vredan ucesnik ~
~ vredan ucesnik ~
Поруке: 578
Придружен: 06 Дец 2005, 18:23

Порукаод Simonnn » 17 Мар 2006, 20:15

Ima u današnjoj Politici jedna druga čitulja.

Корисников грб
vuk
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 6424
Придружен: 11 Сеп 2005, 12:53
Место: nigdina

Порукаод vuk » 18 Мар 2006, 12:37

Je li ova?

Слика

Корисников грб
Simonnn
~ vredan ucesnik ~
~ vredan ucesnik ~
Поруке: 578
Придружен: 06 Дец 2005, 18:23

Порукаод Simonnn » 18 Мар 2006, 12:59

Baš ta.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 29565
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 18 Мар 2006, 13:52

Dobrica Erić

PRKOSNA PESMA


Ja
rab Božji
Srbin
sa prosedom bradom
izjavljujem dragovoljno
kroz lance i žicu
pred svedocima
Silom, Mukom i Nepravdom
da sam kriv i da priznajem krivicu!

Kriv sam što sam neko
a ne niko i netko
Kriv sam što u doba opšteg srbobrsta
idem u pravoslavnu crkvu
doduše poretko
i što se krstim ovako
s tri prsta!

Kriv sam što jesam
a treba da nisam
Kriv sam odavno
što stojim uspravno
i gledam u nebo, umesto u travu
Kriv sam što se drznuh protiv krivde
kriv sam
što opet slavim svoju krsnu slavu!

Kriv sam što pišem i čitam ćirilicom
Kriv sam što pevam, smejem se i psujem
a ponekad i lajem
Kriv sam i priznajem
da ne znam što znam i da znam što ne znam

Kriv sam, i da završim
s najvećom krivicom
(pre nego što se zacenem od smeha),
kriv sam tvrdoglavac
što sam Pravoslavac
i Svetosavac i što ne verujem
u sveti zločin i oproštaj greha!

Kriv sam i grešan
dakle
što postojim
i kad već postojim i još drsko stojim
što bar ne priznam da ne postojim!

Ako to priznam
da sačuvam glavu
izgubiću časni krst i krsnu slavu
Ako ne priznam
crno mi se piše
ceo svet će na moju Zemlju da kidiše

Rulje bivših ljudi
lopova i golja
čopori robota i drugih monstruma
kidisaće na moje voćnjake i polja
i na moju belu kuću pored druma
oko koje kao najlepše odive
cvetaju trešnje, jabuke i šljive.

Pa evo
priznajem i to
za spas roda
Ja više ne postojim
skinite me s liste
Ja sam od sad samo
vazduh, svetlost i voda
tri elementa koja vam koriste
A ovo što pred vama govori i hoda
to je ono što vi od mene stvoriste!

Moja ružna slika
ozverena lika
koju umnožavate u večeri i jutra
to je slika vaše svesti i podsvesti
to nisam ja, spolja
to ste vi - iznutra!

Moj dušmanine sa hiljadu ruku
s hiljadu slugu i sluškinja laži
ubrao si mi sunce ko jabuku
i radost čistu ko bulka u raži
Moji će potomci piti jed i čemer
a tvoji već piju gorku medovinu
za krvav novac kojim puniš ćemer
rasprodajući moju đedovinu
Usud će ti ludačku košulju obući
i tada će se malo razdaniti
ili će planeta od sramote pući
i sve nas u isti ambis sahraniti!

Mnogo ste važne
Zemljo moja mila
Ti i Tvoje sestre
Istina i Pravda
čim se na vas digla ovolika sila
čim su na vas zinule
krivda i nepravda.

Rulje bivših ljudi
ubica i golja
čopori robota i drugih monstruma
palacaju na tvoje voćnjake i polja
i na moju belu kuću pored druma
oko koje kao najlepše odive
cvetaju lipe, jabuke i šljive.

Šta će ovde džihadlije
krstaši, farmeri
koji Ti čereče sinove i kćeri
Mora da su čule belosvetske bande
da imaju zlatna srca
pa ih vade
da ih presade u sopstvene grudi
ne bi li i oni tako bili ljudi.

Gospodo tužioci
suci i dželati
ispisali ste mi svoje zapovesti
po zenicama
najfinijem staklu
što teže živim, lakše ću umreti
Zašli ste mnogo u noć poodmaklu
ali uzalud ćete linčovati
najgostoljubiviji narod na planeti
(zbog čega ćete goreti u paklu)
jer Ljudsko Srce
čudo nad čudima
neće da se primi u vašim grudima!

Mi se ne plašimo smrti
crne vuge
već ropskog života i bolesti duge
Smrt je česta pojava međ nama Srbima
kao što su proleće, leto, jesen, zima
I nije strašnija
pogotovu danju
od suše, poplave, zemljotresa, mraza
kad je čovek sretne na svome imanju
okađene duše i svetla obraza.

Zlonamernici
siti i maniti
sve mi zabraniste u rođenoj kući
al ne može mi niko zabraniti
da pevam i da se smejem umirući
a to se vama više ne događa
ni kad svadbujete
ni kad vam se rađa!

Poštedite me koca i konopca
i razapnite me na vrhu planina
ko vaši praoci što su mog Praoca
Isusa Hrista Nazarećanina.

Ja ću da gledam
a vi zažmurite
inače će vam se oči rasprsnuti
od sjaja mog lica
Samo, požurite
što pre me razapnete
pre ću vaskrsnuti!

Слика

Корисников грб
hogar sa medaka
Noćni čuvar grada
Noćni čuvar grada
Поруке: 1063
Придружен: 16 Јан 2005, 18:31
Место: beogradski pashaluk
Контакт:

Порукаод hogar sa medaka » 19 Мар 2006, 00:16

Zlonamernici
siti i maniti
sve mi zabraniste u rođenoj kući
al ne može mi niko zabraniti
da pevam i da se smejem umirući
a to se vama više ne događa
ni kad svadbujete
ni kad vam se rađa!


Možda bi danas baš ovi stihovi ponajbolje mogli da ilustruju neke "nove" Srbe i neku "novu" Srbiju, jer...
Ne pamtim (a dugo sam živ...) da su Srbi ikada likovali na nekim sahranama i komemoracijama, a danas sam bio tome svedok u Beogradu.
Tužno... Evropo, hvala ti.
A onim potpisnicima čitulje koji "pamte" neke Dubrovnike, Vukovare, i sl. treba opet osvežiti pamćenje. Sve te nesreće počele su u Sloveniji, pa neka se obrate gospodi iz tadašnjeg Predsedništva SFRJ, nekim Kučanima, Mesićima i sličnima.
Ni ja nisam voleo Slobu, ali imam bar toliko ljudskog dostojanstva da ga kao čoveka ispoštujem i ispratim ćuteći.


:?
Ovaj život ne treba preterano ozbiljno shvatati. Ionako se niko iz njega nije izvukao živ.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 29565
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 19 Мар 2006, 00:35

Potpisujem sve sto si rekao Hogi!
Ja sam (nazalost), sa toga tamo podrucja i *ebem svakoga ko mi kaze da mi je Slobo kriv za ono sto mi je Franjo uradio!!! :?
Слика