Ogledalce, ogledalce...

Opustite se, zaboga!

Уредник: Moderatori

Корисников грб
Sky Seeker
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 20436
Придружен: 26 Сеп 2004, 23:50
Место: Beograd
Контакт:

Ogledalce, ogledalce...

Порукаод Sky Seeker » 06 Феб 2007, 17:28

Iako je jedna od prvih priča u kojoj se tematizuje fenomen ogledanja vezana za muškarca, budući da je ispričana u okviru antičkog mita o prelepom mladiću Narcisu, koji, pošto je ugledao svoj lik u vodi, umire opčinjen soptvenom lepotom, ogledalo je postalo neizostavni pribor u ženskoj torbi. Kao, uostalom, i fenomen narcizma, koji se zbog Frojda vezuje za žene, što potvrđuje i epizoda sa oholom maćehom u čuvenoj bajci o Snežani i sedam patuljaka.
Ogledanje je bilo jedan od najstarijih fenomena koji se dovodio u najbližu vezu sa magijskim moćima, koje su se, opet, pripisivale fantazmu dvojnika. Odrazne površine, od vode, do stakla i kasnije ogledala, uvele su kao temu zastrašujuću ideju drugog Ja, koje se pojavljuje i nestaje, predstavljajući, u neku ruku, materijalizovanu sliku duše, to jest onog dela čoveka koji je bio u dosluhu sa nedokučivim svetom moćnih sila.
I mada su istočnjačke kulture - kineska, japanska, indijska ili islamska - ogledalo simbolički dovodile u vezu s najuzvišenijim konceptima Istine, Božanstva, Otkrovenja ili Mudrosti, inkorporirajući ovaj predmet u samo središte kako svojih hramova tako i svoje filozofije, zapadnoevropski svet je, uplašen idejom o iskušavanju kojim đavo preti smrtniku, kontakt sa ogledalom, prepuštao samo posvećenima.
Tako, dok su žene Istoka usvojile ogledalo kao deo svoje opreme, što je rezultiralo dugom kozmetičkom i zavodničkom tradicijom u okviru ovih kultura, dotle su njihove vršnjakinje, Evropljanke za svoju lepotu mogle još jedino da veruju na reč aktuelnim udvaračima.
Razvoj trgovine, koji je omogućio slobodnu konkurenciju i cirkulaciju kapitala, naporedo sa pomaljanjem prosvetiteljskih ideja, uslovio je rađanje individue, koja je, prirodno, shvativši da se razlikuje od drugih, poželela i da vidi na koji način se razlikuje. Tako su ogledala, nekada rezervisana samo za kuće plemstva ili bogataša, počela da ulaze u domove običnog sveta, postajući ne samo ukras enterijera nego i privatni predmet, nezaobilazno pomagalo u građenju ličnog identiteta.
Kako je lep izgled prepušten ženama, ogledalo, na koje se bacao poslednji pogled pred izlazak napolje, u umanjenoj verziji, u srebrnom ili zlatnom ramu, katkad optočeno i dragim kamenjem ili ukrašeno monogramom, prešlo je u žensku tašnicu.
Iako je ovaj tipično ženski predmet, koji se danas nalazi na poklopcima pudera, senki ili rumenila za obraze, u najdirektnijoj vezi sa razvojem kozmetičke industrije koja je obavezivala žene da našminkaju usta i da povremeno poprave šminku, ima indicija da se može tretirati i kao svojevrsni test-predmet.
Naime, sve žene je mogućno podeliti na dve grupe: na one koje nose ogledalce u torbi i na one koje nemaju tu naviku. Kao što pretpostavljate, za ove druge bi psiholozi rekli da imaju veći stepen samopouzdanja. Izgleda, međutim, da se prve, sklone erotskom popravljanju ruža na javnom mestu, uz pomoć ogledalca, više dopadaju muškarcima. Očigledno iz oba razloga.

Zorica Tomić

Корисников грб
leklerk
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1244
Придружен: 04 Мар 2006, 11:14
Место: nigdina

Порукаод leklerk » 06 Феб 2007, 18:00

ona druga grupa...
valjda zbog nedostatka nekog hormona, sminkam se reeeeeeeeeeetko...
..pa..sad..bit ce da je to zbog uticaja bajki na razvojni put bore snajdera :D

Корисников грб
Pandora
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 4071
Придружен: 28 Мај 2006, 20:08

Порукаод Pandora » 06 Феб 2007, 20:35

Elem... Lepo je to.. Ali ogledalo drzati pred nosem ceo dan....Tesko :)
Видим.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30422
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 07 Феб 2007, 19:59

"Ako budes gledao u ogledalo puna dva sata videces imbecila, jer stvarno treba
da budes imbecil da bi gledao dva sata u ogledalo.
"

Grafit koji najbolje oslikava osobe opsednute ogledalom(bez obzira na pol).
Слика

Корисников грб
Pandora
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 4071
Придружен: 28 Мај 2006, 20:08

Порукаод Pandora » 23 Феб 2007, 15:26

Sad sam poslala sms-om grafit drugarici sad ce me likvidirati :D
Видим.

Корисников грб
TORD
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1911
Придружен: 01 Мај 2006, 10:58
Место: SVUDA

Порукаод TORD » 24 Феб 2007, 00:57

Ogledalo najviše govori o osobi kada stane pred njega a izvora svetlosti nema.
Ogledalo ti ništa neće reći.
-------------------------------
Ogledalo ti ništa nije reklo.

Корисников грб
trebamisvakidan
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1701
Придружен: 26 Мар 2006, 04:34
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод trebamisvakidan » 24 Феб 2007, 11:28

moj deda je biser :D jednom je rekao - ....i tako sam se pogledao u ogledalo, kad ono - ne znam jesam li to ja ili moj otac.....
Kada bismo hteli biti samo srećni, to bismo lako postigli. Ali mi želimo biti srećniji od drugih, a to je uvek teško, jer smatramo druge srećnijima nego što jesu

Корисников грб
kaena
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1652
Придружен: 04 Дец 2006, 11:32

Порукаод kaena » 24 Феб 2007, 14:52

Ja ni torbu ne nosim. Osim kada je neizbežno, ali opet, i kada se ogledalo nađe u njemu ne setim se da se pogledam.
Mislim da taj po koji put kada ga ponesem sa sobom jeste samo realizacija izreke :Videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla noge' :D
Deda je genije
:D :D :D :D
Tamo gde blista površnost,
mudri se na vreme povlače u svoje senke.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30422
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 04 Апр 2007, 20:50

Predmet koji nas kroz život vodi od objektivnog odraza stvarnosti do narcizma

Iako je ogledalo naizgled samo predmet za svakodnevnu upotrebu, svojstva koja mu se pripisuju ukazuju na njegovu mnogo kompleksniju ulogu u našim životima. Reflektujući objektivni odraz bića i stvari koja se natkriljuju nad njom, ova staklena površina uporedo formira i naše predstave, pa i predrasude o sebi i drugima. Zbog toga je ogledalo oduvek imalo neku vrstu vlasti nad nama. Ranije se to strahopoštovanje baziralo na verovanju u njegova prognostička i magijska svojstva, a time i na pretpostavljenu kontrolu lične i kolektivne sudbine.

Danas ogledalo sve više upravlja našim estetskim i vrednosnim kriterijumima. Opsesivno kontrolisanje sopstvenog lika u ogledalu stvara nas dobrovoljnim zatočenicima želje da se, nekad i po svaku cenu, unapredi lični odraz u njemu. “Preteča” ovog univerzalnog ljudskog fenomena, i ujedno najpoznatija žrtva preteranog samoljublja je čuveni mitski lik Narcis (grčki Narkissos, latinski Narcissus). Po antičkoj legendi, sin rečnog boga Kefisa i nimfe Laurione, prelepi Narcis, bio je toliko ohol, uobražen i samodovoljan da je dostojnim ljubavi smatrao samo sebe, a prezirao društvo svih drugih ljudi, čak i natprirodnih sila. Zbog toga su bogovi odlučili da ga surovo kazne. Naveli su ga da se zaljubi u samog sebe, tačnije u svoju sliku koju je ugledao na mirnoj površini šumskog jezera.

Legenda dalje kaže da je Narcis toliko uživao u liku koji je bez prestanka gledao, da se, u želji da ga poljubi, u jednom momentu nagao nad njim, i tada shvatio svoju tragediju - nikada neće moći ostvariti svoju ljubav. Umro je od ljubavne patnje na obali jezera, a od njegovog predivnog tela nastao je mirisni cvet sa šest žuto-belih latica - narcis. Ime Narcis je u naučnu terminologiju ušlo kao oznaka patološkog samoljublja i zagledanosti u sebe (tzv. narcizam, narcisizam). I današnja, umnogome narcistička, kultura funkcioniše po principu prioriteta spoljašnjeg izraza pojedinca. Moderno društvo kao da se boji starosti i ružnoće, a samopoštovanje glavni oslonac traži u lepoti i mladosti.

Motiv ogledala, sa sličnim prethodnim značenjem, nalazi se i u likovnoj umetnosti i književnosti, naročito dečijoj. Tako u jednoj od najpopularnijih bajki svih vremena “Snežana i sedam patuljaka” ogledalo simbolizuje “prozor u budućnost”, ali i važnost lepote, posebno ženske. Čuveno pitanje koje zla maćeha postavlja ogledalu odnosi se na verovanje da ovaj predmet poseduje nadnaravna svojstva, uz pomoć kojih se može odgonetnuti svoja i tudja sudbina, prozreti budućnost, videti i izmeniti lepota.

Simbolika ogledala dovodi se, generalno, skoro uvek i u vezu sa ljubavlju - razbijeno ogledalo “znači” sedam godina nesreće u ljubavi. I u ljubavnoj magiji je ogledalo neizostavno saznajno sredstvo. Naime, pod određenim okolnostima se, kako se verovalo, mogao ocrtati lik budućeg izabranika/ce. Popularni ritual sa ogledalom se izvodio obavezno pri svetlosti mladog Meseca. Uz pomoć ogledala Mesec se zarobljavao, to jest simbolično skidao sa neba, a njegov odraz u ogledalu reflektovao je slike koje su tumačene na odgovarajuci način. Najdetaljnije otkrivanje budućnosti moguće je prilikom pomračenja Meseca i njegovog delimičnog odraza u ogledalu. Osim budućih događaja, uz pomoć ogledala se nastojala razrešititi i nepoznata prošlost (otkrivanje dokaza o nečijoj krivici i sl.). Kao prolaz između dva sveta, ovostranog i onostranog, nisu služila samo ogledala stvorena ljudskom rukom, već i sve druge pojave i podloge u prirodi koje odbijaju svetlosne zrake i na taj način reflektuju slike (površina vode, fatamorgana i dr.).

I u sanovnicima se ogledalu pripisuju gotovo istovetna značenja. Snovi o njima se uglavnom tumače kao nepovoljna predskazanja. Tako ogledati se znači: neprijatnost (mada nekima ogledalo može imati i suprotno značenje: radost, venčanje);
razbiti ogledalo: neostvarene želje, opreznost;
razbijeno ogledalo: nesreća, bolest.

Ipak, kako god da se tumači simbolika ogledala, život bez njega je nezamisliv. Iako više ne “zarobljavamo tuđe obrise u ogledalu”, pristali smo na sopstveno robovanje ovom predmetu i stalnu procenu sopstvenog i tuđeg odraza u njemu.

Piše: mr Lidija Vujačić
Слика

ka5an
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 8376
Придружен: 21 Феб 2007, 21:29

Порукаод ka5an » 04 Апр 2007, 20:54

Kada ga ne bih imao,slupao bih se... :cool:

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30422
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 02 Мај 2007, 21:42

Слика

Za*ebano neko ogledalo :roll:
Слика

Корисников грб
trebamisvakidan
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1701
Придружен: 26 Мар 2006, 04:34
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод trebamisvakidan » 04 Мај 2007, 00:05

Dugo već pokušavam da shvatim šta je to virtuelna stvarnost. Znam da je to nešto što nije sasvim stvarno. Nešto kao lik u ogledalu. Vidiš nešto u ogledalu i izgleda ti kao da je stvarno, a nije. Nije to ni iluzija ili nedajbože halucinacija. To što ti vidiš u ogledalu jeste stvarnost, ali ne stvarna već virtuelna. Virtuelno bi trebalo da znači nešto kao mogućnost, dakle, nešto što još nije stvarnost, ali već je mogućnost. Ali to, ipak nije tako. Virtuelna stvarnost nije samo u svetu budućnosti. Ona je tu, među nama već, mada nije realna. Nije realna a jeste stvarana. Čudno, ali je tako.......

.......Jutros, dok sam se brijao, uhvatih sebe da sam se, u jednom trenutku, poistovetio sa svojim likom u ogledalu. To me je jako iznenadilo i navelo da razmišljam o prirodi virtuelne stvarnosti i o njenim granicama. Znamo svi da lik u ogledalu nije realan, jer tamo, gde nam se čini da vidimo lik nekog predmeta, stvarno nema ništa. Ali, taj lik nije prosta optička varka, jer ga može videti svaki čovek koji se nalazi sa nama pred tim ogledalom. On se može čak i fotografisati, pošto ga i fotokamera registruje. Lik u ogledalu, dakle, nije realan ali jeste stvaran. Dogovorili smo se da tu pojavu nazivamo virtuelnom stvarnošću. To je dosta jasno i ne izaziva velike nedoumice. Ali, pitanje granice između te virtuelne stvarnosti i realne stvarnosti već nije tako jednostavno......

milorad stanković
Kada bismo hteli biti samo srećni, to bismo lako postigli. Ali mi želimo biti srećniji od drugih, a to je uvek teško, jer smatramo druge srećnijima nego što jesu

Корисников грб
Daca
~ moderator ~
~ moderator ~
Поруке: 6453
Придружен: 28 Апр 2007, 14:45
Место: Srbija

Ogledalce,ogledalce

Порукаод Daca » 07 Мај 2007, 18:03

* Penzioneri vide promene samo u ogledalu.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30422
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 14 Мај 2007, 15:25

Mogu i ogledalo da razbijem!
I onako se najlepse vidim u njegovim ocima
Слика

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30422
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 04 Јун 2007, 17:57

‘’Užas, ovo je katastrofa’’, gunđalo je zrno peska posmatrajući svoj odraz u ogledalu, ‘’Opet sam se ugojio!’’
Слика