Sta ce nam ostati od jezika

Корисников грб
gresnica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3819
Придружен: 30 Окт 2007, 22:23
Место: cekam otacastva

Sta ce nam ostati od jezika

Порукаод gresnica » 12 Апр 2011, 00:29

Марко Луковић
ШТА ЋЕ НАМ ОСТАТИ ОД ЈЕЗИКА


Каем ти, матори, скино се јуче са шљаке и запалио гајби да одкунтам лома, тек извалим на станици да ми рикнуле слушке :’( а смара ме, брате, кад останем без зике у џи-ес-пи-ју, пукне ме нека депра и лош вајб кад се возим без мјузе Штани, реко, преживећу, сео у троли, сморио се ко пушка, кад банули неки клинци, капирам кибнули из школе... Два ртаћа у максицама и неке цице, заболи ту до мене. Посе контам, из каке, брате, школе кад ни једно не носи ни торбу ни свеску...

Глеам их, торима, слушам, не могу брате да скапирам о чему је чапри… То су aкције, то су неке муње, контам да сам матор, брате, ништа не разумем шта спикају, вугла почела да ме либо :?
Кае ова ликуша једна није требало да пале са часа, нешто из фазона разредна ће да их нагази – изгледа се неки батица избахатио па шибао хемичарку, избила фркица у школи, нисам све сконтао... Нешто у фазону да је и она забола њега, цимали се око дневника. Тек, малој није добар трип што су фурнули. Ал ајде, каже, хендловаће ситуацију... То је, братори, што сам на једно уво похватао, каем ти, пола тог сленга не разумем, као да су из неког кићблоа са Новог Бегеа.

Цимала ме после Мајчи на моб, сморила се, спрема дипломски на књижевности, треба у септембру да крене на праксу за профанку у некој гимназији. Шибнула ми СМС, каже „Бани д0 м3не гајби мат0ри, и пазари неко ћ3пи, даћу ти кинту кад д0ђеш. М0рам мал0 да искулирам и п0пиј3м н3шт0, ц30 дан гиљам стар0сл0в3нски”. Тако да сам лапо вечри проблејао код ње, и могу ти рећи да јој стварно лош спид – замиси да цело лето висиш у соби затрпан књигама и речницима. ((

У неко доба јавио се Кум, изакцијао журку на води па као да улетимо и исталимо се за кеш... Спуцао се на неке коктеле, ту је с цицом и њеним ортакињама па се ваљда џекирао мало преко црте. А зна да ми иде на ганглије кад глуми лудило и брзило пред екипом, а после ми кука као нема репа за море и нове тике. Ништа, изакцијали се до сплава некако, ал је била забод журка па нисмо дуго заблејали... Тезгарио неки бенд, брате, много су им бедак звуци. Кум остао, посе ми причао да су упали мурјаци – као прегласна зика

Нисам стигао, btw, да ти пишем раније, а не знам ни да ли чекираш „Фејсбук”. Мене је инбокс зезао једно време кад се улогујем, тако да, ако ти нисам одговорио, знај да те не кулирам намерно. Шибнућу ти риплај кад ми форвардују заостале мејлове. Право да ти каем, најлакше ми овако преко „Фејса”. Ђасви ми се фора што су га апдејтовали на српски, па могу да куцкам на ћирилици ко човек :) Кад се сетим оних клинаца из троле, брате, опако се истрипујем шта ће нам остати од језика... Срећом, код нас на послу шљакају опасни лектори, па сам набријао да водим рачуна о изражавању...

Поз. матори, и пошаљи цури ружу @-->--
Луки <3

Марко Луковић
објављено: 29/07/2009

Извор: http://www.politika.rs/rubrike/uvodnik/ ... ka.sr.html

Корисников грб
Sky Seeker
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 20429
Придружен: 26 Сеп 2004, 23:50
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод Sky Seeker » 01 Феб 2012, 16:55

Слика

Корисников грб
Viktorija Vi
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 2964
Придружен: 09 Окт 2004, 10:20
Место: Beograd
Контакт:

Re: Sta ce nam ostati od jezika

Порукаод Viktorija Vi » 21 Феб 2019, 12:06

Дан матерњег језика
Прилози
mudrolija-jezici.jpg
mudrolija-jezici.jpg (73.46 KiB) Прегледано 405 пута
Dan maternjeg jezika.jpg
Dan maternjeg jezika.jpg (61.11 KiB) Прегледано 410 пута

Корисников грб
Viktorija Vi
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 2964
Придружен: 09 Окт 2004, 10:20
Место: Beograd
Контакт:

Re: Sta ce nam ostati od jezika

Порукаод Viktorija Vi » 21 Феб 2019, 12:08

Негујемо ли довољно српски језик?

Међународни дан матерњег језика обележава се од 1999. године у целом свету 21. фебруара. Установио га је УНЕСКО да би се подигла свест о значају матерњег језика сваког народа.

У свету се доскора говорило, према неким подацима, око 6000 језика, али се лингвисти прибојавају да ће чак и две трећине језика напросто нестати до краја XXI века. Матерњи језик родитељи (то јест мајке, по чему и носи назив) преносе деци, а основно је то да мора имати писмо на којем се пишу књиге, новине и часописи, да се њим говори и пише у медијима и да се негује у школама и јавном животу.

Док у многим европским земљама деца имају и до девет часова матерњег језика недељно, у Србији је то знатно мање. Код нас је изгледа довољно изучавати српски језик на четири часа недељно, у основним школама на пет, а то свакако не доприноси развоју језичке културе.

Одавно сам схватила да се људи у Србији изражавају веома једноставно и штуро, да се лоше говори и још горе пише, посебно на друштвеним мрежама, и да се много пута поновљене језичке грешке претварају у правило. Зато сам од новембра 2012. године свакодневно почела да постављам на свој профил на Фејсбуку кратке језичке причице – цртице. Пошто су постале врло популарне, сакупила сам их и објавила у три књиге: „365 језичких цртица“, „366 језичких цртица“ и „367 језичких цртица“. Оне су намењене свима онима који желе да говоре и пишу правилно, па били они у Србији или живели у дијаспори, у Америци, Немачкој, Канади. Трудила сам се да у тим језичким цртицама на занимљив начин и духовито приближим свима који то желе правописна, граматичка и акценатска правила, као и значења речи и израза српског језика. Примере уопште нисам морала да измишљам! Свака је цртица настала од грађе коју сам добијала успут – чула понешто у градском превозу, на улици, у радњама. Писала сам о ономе што сам видела или прочитала у медијима, на билбордима, у рекламама или на друштвеним мрежама, па чак и у књигама великих издавачких кућа. Језичких проблема има толико да их, нажалост, још годинама могу решавати.

Приметила сам да се на сваком кораку сусрећемо с погрешном употребом глаголских времена, да се повратни глаголи губе необично брзо, а да непрелазни постају прелазни, да императив добија нове облике које сви с радошћу усвајају, а који су доскора били неправилни, као и да се гласовне промене многима не допадају или им нису ни познате (мада се уче од петог разреда основне школе) и да акценат који слушамо на телевизији понекад може баш да нас запањи. Више се не зна ко је образован, а ко није. Као да сви помало греше. Многи не пишу исправно – да ли што не знају или што не желе – а ретко ко се и сети да погледа о чему се говори у важећем Правопису Матице српске.

Надам се да ће овогодишњи Међународни дан матерњег језика подстаћи бар неке од оних који брину о језику у Србији да размисле о томе да се уведе предмет Граматика у наше средње школе, то јест да се раздвоје књижевност и језик. Питање је да ли основци могу да разумеју и запамте сва граматичка правила у том узрасту, а морамо признати – одувек се граматика темељно изучава једино у основној школи. А ако се тада не научи, никада се више и неће научити.

Брз живот, нове технологије, све мање читања, друштвене мреже и медији без лектора велики су кривци за кварење српског језика. Можда би на данашњи Дан матерњег језика неко од вас могао да зада себи да свакога дана ове године прочита бар по једну моју језичку цртицу (а има их више од 1100), па да уз забаву научи понешто што ће унапредити његово писање и знање граматике, побољшати разумевање значења речи и израза, а самим тим и сопствени говор.

Аутор: Виолета Бабић, лектор у издавачкој кући Креативни центар

http://zelenaucionica.com/danas-je-medjunarodni-dan-maternjeg-jezika-negujemo-li-dovoljno-srpski-jezik/?fbclid=IwAR0H-j2dZAw74h53cwR3jmhCOKn_2tVQV6GVY-3H4V82Sf2g8qScly21PLE