Retka pojava na nebu - prolazak Venere ispred Sunca

Уредник: koen

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30112
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Retka pojava na nebu - prolazak Venere ispred Sunca

Порукаод Mustra » 26 Мај 2012, 17:45

Venera će 6. juna proči između Zemlje i Sunca i ta retka astronomska pojava moći će ponovo da se vidi tek za 105 godina.

Prizor prelaska Venere ispred Sunca, odnosno položaj u kome su SUnce, Venera i Zemlja u jednoj liniji, jedan je od najiščekivanijih astronomskih fenomena.

U Srbiji će tranzit Venere moći da se vidi u sredu, 6. juna oko jedan sat nakon izlaska sunca, a naučnici i ovoga puta upozoravaju na opasnost od gledanja u sunce bez odgovarajuće zaštite.

Tokom tranzita, Venera prolazi između Zemlje i Sunca, poput male crne tačke koja će se tokom šest i po sati videti na sunčevom blistavom disku.

Ceo tranzit će biti vidljiv iz istočne Azije i zapadnog Pacifika, dok će Evropljani i stanovnici Bliskog istoka i Južne Azije moći da posmatraju sam kraj ovog fenomena 6. juna, tokom izlaska sunca.

Dosad je registrovano svega šest Venerinih tranzita i to iz razloga što pre proračuna nemačkog matematičara iz 17. veka Johana Keplera, niko nije znao gde treba da gleda, niti je imao za to neophodna sočiva.

Tranziti se događaju u, kako astronomi kažu, "uvrnutim" kombinacijama: u junu ili decembru, i to u parovima u razmaku od osam godina. A zatim nastupa dugo čekanje. Nakon decembarskih, dolaze junski tranziti, ali 105 godina kasnije. Junski tranziti, pak, smenjuju decembarske 121 i po godinu kasnije.

Na primer, nakon tranzita u decembru 1882, usledio je tranzit u junu 2004, a osam godina kasnije, tj. 6. juna 2012. moći ćemo da vidimo reprizu. Zatim će astronomi morati da budu veoma strpljivi sve do decembra 2117, odnosno decembra 2125. kada će se tranzit ponoviti. A onda opet duga pauza.
Слика

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30112
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 05 Јун 2012, 17:03

http://www.exploratorium.edu/venus/

Pratite kompletan prenos ove retke astronomske pojave uživo
Слика