Kontracepcija

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
trebamisvakidan
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1701
Придружен: 26 Мар 2006, 04:34
Место: Beograd
Контакт:

Kontracepcija

Порукаод trebamisvakidan » 29 Окт 2006, 22:39

Istine i predrasude o najpopularnijoj hormonskoj kontracepciji

Zablude o pilulama za kontracepciju

Uprkos tome što milioni žena širom sveta koriste već petu generaciju oralnih kontraceptivnih pilula, u mnogim sredinama kolaju glasine o debelim i dlakavim stvorenjima u koja se pretvaraju dame koje su „nasele“ na hormonske preparate zaštite od trudnoće. Koliko istine ima u predrasudama vezanim za kontraceptivne tablete?

1. Pilule su štetne za zdravlje žene

Hormonska kontracepcija višestruko deluje na organizam. Uostalom, hormonski preparati se ne prepisuju ženama samo radi sprečavanja trudnoće, već i kao terapija za određena stanja. Iste hormonske tablete kod jednih žena izazivaju velike tegobe, dok drugima nimalo ne smetaju. Drugim rečima, u svakom konkretnom slučaju treba staviti na jedan tas eventualni rizik od neželjenog dejstva, a na drugi praktično stoprocentnu zaštitu od neželjene trudnoće. Ovaj drugi gotovo uvek odnese prevagu.

2. Hormonske pilule ne smeju da piju devojke mlađe od 20 godina

Pilule mogu da koriste i sasvim mlade devojke.

3. Posle primene pilula dugo ne može da se zatrudni

Upravo suprotno. Već prvog meseca posle prestanka uzimanja pilula verovatnoća da će žena da zatrudni naglo raste. Statistika čak pokazuje da se za jedan i po do dva puta povećava verovatnoća da će se roditi dvojke ili trojke. Određene forme neplodnosti upravo se i leče tako što se ženi prepisuju hormonske pilule na tri do četiri meseca da bi posle lakše ostala u drugom stanju.

4. Na svakih šest meseci uzimanja pilula treba praviti pauzu od mesec dana

Pogrešno. Pauza u uzimanju pilula ne utiče na učestalost komplikacija, niti na kasniju sposobnost rađanja. Ukoliko lekar ustanovi da ne postoje smetnje za uzimanje pilula, žena može da ih pije dugi niz godina.

5. Pilule goje

Kod nekih žena koje počnu da piju pilule dolazi do pojačanog, a kod nekih do smanjenog apetita. Unapred se ne zna kako će vaš organizam reagovati. Za povećanje telesne mase „odgovorni“ su gestageni, koji ulaze u sastav kontraceptivnih tableta. U slučaju da se žena goji, lekar će joj prepisati pilule s niskom koncentracijom tog sastojka.

6. Od hormonske kontracepcije nastaju bubuljice

Naprotiv: neke kontraceptivne pilule se koriste upravo za lečenje akni.

7. Kontraceptivne pilule izazivaju maljavost po telu

Taj nedostatak su zaista imali preparati prve dve generacije. Sadašnje kontraceptivne pilule ne samo što ne doprinose rastu malja po telu nego ga usporavaju i istanjuju dlaku.

8. Kontraceptivne pilule povećavaju rizik od nastanka raka dojke i jajnika

Istraživanja kanadskih naučnika pokazala su da redovno uzimanje oralnih kontraceptivnih pilula smanjuje rizik od nastanka raka jajnika za 40 do 60 odsto. Na učestalost raka dojke kontraceptivne pilule ni na koji način ne utiču.

9. Kao rezultat uzimanja pilula, menstruacije postaju neredovne, a ponekad mogu potpuno da prestanu

To nije tačno. Stručnjaci ističu da hormonska kontracepcija reguliše neredovan menstrualni ciklus, smanjuje obilna krvarenja i otklanjaju bolove.

Nakon prekida uzimanja oralnih kontraceptivnih sredstava, kod dva odsto žena dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa. Ali, po pravilu, to je posledica problema koji je postojao pre uzimanja pilula, a ne rezultat oralne hormonske kontracepcije.

10. Kontraceptivne pilule štite od seksualno prenosivih bolesti

Nažalost, nikakva potvrda za tako nešto ne postoji. Pilule mogu samo da smanje rizik od upale organa karlice, verovatno zato što doprinose zgušnjavanju sluzokože grlića materice, a time se usporava prodor infekcije. Ali vas pilule ni u kom slučaju neće zaštiti od polnih bolesti.
Kada bismo hteli biti samo srećni, to bismo lako postigli. Ali mi želimo biti srećniji od drugih, a to je uvek teško, jer smatramo druge srećnijima nego što jesu

Корисников грб
trebamisvakidan
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1701
Придружен: 26 Мар 2006, 04:34
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод trebamisvakidan » 28 Апр 2007, 10:53

Zbog sintetičkog estrogena u kanalizaciji, iz urina žena koje koriste antibebi pilule, mužjaci pojedinih vrsta riba počeli su da proizvode jaja. Kakve još efekte izaziva najkontroverznija pilula na svetu? Mada u Srbiji nije popularna, ispostavilo se da ona zapravo bitno poboljšava zdravlje žene, a leči i – rak.

Kontrola rađanja u Srbiji još uvek je konzervativna i pretežno se ostvaruje primenom tradicionalne kontracepcije koju koristi približno 80 odsto žena. Sa kontraceptivnom pilulom iskustva ima tek 2 do 3 odsto ženskih osoba u Srbiji. Ovaj podatak ukazuje na nizak nivo opšte i seksualne kulture našeg stanovništva, u poređenju sa drugim evropskim zemljama, u kojima skoro polovina žena trudnoće planira primenom oralne kontracepcije.

Na osnovu zvaničnih podataka Agencije za lekove i medicinska sredstva za 2005. godinu, broj ukupno prodatih pilula za jutro posle je 60.000 pakovanja, a kontraceptivnih pilula oko 400.000 pakovanja. To je neuporedivo manje nego u zapadnim zemljama i može se reći da Srbija u ovom smislu nije mnogo napredovala od šezdesetih godina XX veka, otkad se taj kontraceptiv proširio u svetu.
S druge strane, Srbija je među rekorderima u broju abortusa. Da li je rasprostranjeni strah od antibebi pilula iole opravdan ili je u pitanju samo zabluda koja je potekla od konzervativne propagande?

Đavolja rabota

Ispostavilo se da za lansiranje kontraceptivne pilule boljeg "tajminga" od šezdesetih godina nije moglo biti. Pre svega, kao efikasnija od bilo kog dotadašnjeg metoda za sprečavanje neželjenog začeća, pružila je ženama kontrolu nad njihovom plodnošću, što je čin bez presedana.
Drugi “novitet” je taj da je njena upotreba bila odvojena od čina snošaja, te nije zahtevala neke posebne pripreme tokom seksualne aktivnosti, što je doprinelo spontanosti i prirodnosti prilikom vođenja ljubavi.
Kako se odmah pokazala efikasnom i vrlo brzo postala dostupna širom sveta, “pilula” je, neizbežno, doprinela raspravama o moralnim i zdravstvenim konsekvencama predbračnog seksa i promiskuiteta.
Nikada ranije seksualna aktivnost nije bila toliko odvojena od procesa reprodukcije, iako je isto mišljenje važilo i za prethodne kontraceptive koji su imali visoku stopu neuspeha i koji su se našli u upotrebi kod, doduše, manjeg broja korisnika/ca.

Kod žena sa patogenom mutacijom BRCA1 gena rizik da tokom života dobiju karcinom jajnika je 45 odsto

Talas oralnih kontraceptiva koji je zahvatio skoro čitav svet neizbežno je postao i tema mnogih ličnosti i institucija iz religijskog sektora, koje su naširoko raspravljale o ulozi seksualnosti i o njenoj vezi sa rađanjem/stvaranjem.
Rimska katolička crkva je 1968. godine, nakon izučavanja fenomena oralnih kontraceptiva, ponovo naglasila ispravnost tradicionalnog katoličkog učenja u vezi sa kontrolom rađanja, a to je – svaki neprirodan način kontracepcije izobličava prirodu i svrhu seksualnog čina.

Jači udar na oralni kontraceptiv zbio se početkom i sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, kada su se pojavili izveštaji i spekulacije koje “pilulu” povezuju sa rakom dojke. Sve do tada, mnoge žene iz feminističkog pokreta su klicale “piluli”, kao “izjednačiteljici”, nečemu što im je omogućilo seksualne slobode jednake onima koje su tradicionalno uživali muškarci.
Novonastali razvoj događaja, međutim, naterao je mnoge od njih da oralne kontraceptive proglase “muškim izumom” stvorenim da muškarcu olakšaju seksualnu slobodu po cenu zdravlja koju plaća – žena. Istovremeno, društvo je počelo da beleži promene koje je “pilula” unela u tradicionalne rodne uloge. Žene više nisu morale da biraju između veze i karijere.

Mužjaci sa bebama

Kao i kod svih lekova, zaista postoje neki neželjeni efekti koje pilile i danas izazivaju. Međutim, nuspojave hormonske oralne kontracepcije su najčešće blage i zavise od reakcije na određeni hormon koji se nalazi u sastavu pilule.
Mučnina, napetost dojki i poremećaj pigmentacije, na primer, uklanjaju se smanjenjem doze estrogena. Debljanje, hirzutizam, depresija i umor, pak, ublažavaju se smanjenjem doze progestagena. Kod blažih poremećaja krvarenja treba povećati dozu estrogena, a smanjiti dozu progestagena, kod težih krvarenja suprotno.
Naročito je zanimljiva jedna neočekivana posledica koje pilula izaziva u životnoj sredini. Ethinylestradiol, sintetički estrogen koji je najčešće zastupljen u hormonalnim kontraceptivima, luči se kroz urin. Te materije kanalizacijom dospevaju u vodne sisteme.
Dokazano je da to svojevrsno “zagađenje”, između ostalih, proizvodi i reproduktivne efekte kod vodenih organizama, uključujući ribe, žabe i zooplanktone. Kod mužjaka riba, na primer, feminizacija je stigla čak dotle da su u stanju da proizvode jaja. Međutim, svi ovi efekti su zanemarljivi, naročito ako se pogledaju sve prednosti koje donose moderne antibebi pilule.

Doza hormona

Pilula za kontracepciju smatra se jednim od najispitivanijih lekova otkad postoji, a takođe i jednim od najčešće "progutanih" proizvoda u farmaceutskoj industriji.
Otkad je u upotrebi, desile su se značajne promene koje su velikoj meri popravile njenu podnošljivost, a tiču se smanjenja ukupne hormonske doze u jednoj piluli.
Ovo je bilo moguće samo sintezom novih, boljih progestina koji su omogućili da se doza estrogena u piluli smanji, a da se pri tom ne umanji kontraceptivna efikasnost .
Pilule koje su najčešće u upotrebi pripadaju grupi takozvanih kombinovanih monofaznih pilula, što znači da svaka od 21 pilule u pakovanju sadrži istu količinu estrogena i progestina.
U savremenim preparatima doza hormona je izuzetno niska. Zahvaljujući tome što su sintetski hormoni veoma slični hormonima koje proizvode jajnici, čak i ta mala količina hormona koja se nalazi u sastavu „pilule“ može da spreči sazrevanje jajne ćelije ili ovulaciju. Istovremeno, sporedni efekti (napetost u dojkama, mučnina, blaga glavobolja) su u modernim formulama „pilula“ izuzetno blagi i obično prolaze posle nekoliko prvih ciklusa upotrebe.

U pravcu strelica

Sa prvom kutijom počinje se od prvog dana menstrualnog ciklusa tako što se odabere pilula označena danom u nedelji koji je tog dana i piju se svaki dan u približno isto vreme a u pravcu strelica. Ovaj metod konzumiranja je efikasan jer korisnici omogućava da uoči eventualno propuštanje pilule.
Nakon toga sledi pauza od sedam dana u tokom koje traje mesečno krvarenje, da bi se sa novom kutijom počelo osmog dana (više se, dakle, ne vezuje za prvi dan ciklusa, čak i ako krvarenje još uvek traje).
Na taj način, sa svakom kutijom se počinje istog dana u mesecu, a one rasejanije/uposlenije dame ne moraju da brinu o tome da li su preskočile dozu.
Mehanizam delovanja je sledeći: s obzirom na to da su u trudnoći koncentracije estrogena i progesterona visoke, takve visoke koncentracije daju signal hipofizi da ne izaziva ovulaciju u žutom telu jajnika. Ukoliko te visoke koncentracije estrogena i progestagena žena uzme spolja, u obliku tableta, hipofiza dobija lažan signal da je nastupila trudnoća i ne izaziva ovulaciju putem FSH. Tada, u stvari, nastupa stanje hormonalne trudnoće.
Mifepristone je jedino farmakološko sredstvo koje je prokleo papa Jovan Pavle II
Delotvornost hormonalnih kontraceptiva iznosi od 97 do 99,99 odsto i jedna je od najvećih u farmakologiji. Osim monofaznih kombinovanih pilula postoje i takozvane sekvencijalne kombinovane pilule.
Kod njih se razlikuje sadržaj estrogena i progestina među pilulama u istom pakovanju. Postoje i progestinske pilule (koje nemaju estrogenu komponentu). Ni jedna ni druga grupa nisu zastupljene u našim apotekama.

Protiv raka

Osim zbog svoje primarne misije, “pilula” poslednjih godina postaje interesantna i zbog niza pozitivnih efekata koje uzrokuje – medicinskih i kozmetičkih. Još pre više decenija je utvrđeno da oralna kontracepcija ispoljava snažan protektivni efekat prema dve relativno česte maligne neoplazme reproduktivnog sistema žene, a to su karcinom ovarijuma i karcinom materične sluzokože.
Protektivni efekat prema ovim malignim neoplazmama ne zavisi od godina korisnice, niti od doze hormona u sastavu „pilule“, već od dužine korišćenja ovog vida kontracepcije. Stoga se danas preporučuje duža, višegodišnja upotreba ovog metoda kontracepcije.
Zaštitni efekat na sluzokožu materice se ostvaruje zahvaljujući dobro odmerenom odnosu sintetskih ženskih polnih hormona, koji se nalaze u sastavu „pilule“. Tako je kod korisnica ove vrste kontracepcije rizik za razvoj karcinoma materične sluzokože smanjen na polovinu (50 odsto) i taj protektivni efekat traje narednih 15 godina od prekida primene oralne kontracepcije.
Korišćenje oralne kontracepcije smanjuje i rizik za razvoj karcinoma ovarijuma. To se objašnjava privremenim snižavanjem aktivnosti jajnika, što ne samo da ima pomenuti protektivni efekat, već i povećava šanse za ostvarivanje začeća, kada žena bude poželela da realizuje materinstvo.
Pilula za kontracepciju je jedan od najispitivanijih lekova na svetu

Protektivni efekat, u zavisnosti od dužine primene „pilule“ iznosi od 40 do 80 odsto i traje najmanje deset godina po prekidu njene primene.

Zaštita koju oralna kontracepcija ispoljava prema karcinomu ovarijuma je posebno značajna kod žena koje su u povišenom riziku za nastanak ove vrste malignog procesa, a to su prvenstveno žene sa slučajevima karcinoma jajnika kod bliskih srodnika, najčešće uslovljenim patogenim mutacijama u genima BRCA1 i BRCA2. Naime, kod žena sa patogenom mutacijom BRCA1 gena rizik da tokom života dobiju karcinom ovarijuma je 45 odsto, a kod žena sa mutacijom BRCA2 gena 25 odsto.
Poznato je, takođe, da oralna kontracepcija sprečava nastanak cisti jajnika i time štiti njegovu funkciju. Stoga se savetuje svim ženama koje su imale cistične promene jajnika. Uz to, oralna kontracepcija ima povoljan efekat i na benigne promene u dojkama, koje se označavaju kao fibrocistična displazija.

Protiv krvarenja

Većina stručnjaka se slaže u oceni da „pilula“ pozitivno utiče na zdravlje, vitalnost i kvalitet života žena koje su u periodu menopauze.
Posle tridest pete godine života kod žena su ovulatorni ciklusi sve ređi, pa se razvija stanje relativnog viška estrogena. To povećava rizik za razvoj iregularnih krvarenja, karcinoma materične sluzokože i rast fibroma materice.
S obzirom na to da kontraceptivna „pilula“ sadrži oba ženska hormona, ona povoljno utiče na karakteristike krvarenja, koja postaju redovna, manje obilna i bezbolna, stabilizuje se materična sluzokoža i sprečava rast mioma.
U periodu između četrdesete i pedesete godine, hormoni pilula za kontracepciju mogu da spreče razne komplikacije koje se javljaju usled smanjene funkcije jajnika.
Jedna od važnih prednosti primene oralne kontracepcije između četrdesete i pedesete godine života jeste ta da ona sprečava nastanak osteoporoze, od koje, inače, pati oko 200 miliona žena širom sveta, a jedna od pet žena koje su slomile kuk umre u roku od godinu dana.

Protiv debljine i ružnog tena

Konačno, tu je i takozvani "kozmetički efekat" pilule koji se odražava na bubuljice, akne, masnu kožu, masnu kosu i perut, koji su obično izazvani viškom muških polnih hormona (androgena) u jajnicima.
Konzumiranjem oralnih kontraceptiva smanjuje se lučenje lojnih žlezda, ten postaje čistiji, a kosa se manje masti. Neki od preparata iz ove grupe ispoljavaju čak još snažniji antiandrogenski efekat, jer blokiraju delovanje muških hormona (koji se proizvode i u nadbubrežnim žlezdama) u perifernim tkivima.
Najnovija inovacija među progestinima je sinteza drospirenona (u piluli Yasmin), progestina koji, osim što ima kontraceptivno i antiandrogeno, ima i tzv. antimineralokortikoidno dejstvo - suprotstavlja se zadržavanju tečnosti u organizmu, čemu su neke devojke i žene sklone.
Iz tih razloga Yasmin je za kratko vreme postala pilula broj jedan u svetu jer rešava prvu, najčešću dilemu devojke, odnosno, žene koja razmišlja o kontracepciji, a to je ono čuveno “da li ću se ugojiti ako koristim pilulu”?

A „jutro posle“?

Mlađa „sestra“ kontraceptivne pilule, koja se popularno naziva pilula „jutro posle“ ne predstavlja zamenu za klasičnu pilulu i njena upotreba je ograničena samo na "urgentne" situacije. Iako ne izaziva neželjene efekte koji mogu trajno da naruše zdravlje, ako se koristi pod kontrolom ginekologa, „pilula za jutro posle” ima visok hormonski sadržaj koji dovodi do niza neželjenih efekata, a jedan od njih je i poremećaj ciklusa. Reč je o metodu kontracepcije koji treba primeniti samo kada se dogodi neuspeh sa redovnom kontracepcijom (npr. mehaničko oštećenje kondoma, zaboravljena „antibebi pilula“) ili ako polni odnos nije bio željen.
Manje je efikasna od kondoma ili oralne kontracepcije, i više košta. Ne treba je koristiti više od nekoliko puta godišnje. Ova pilula se primjenjuje u toku 72 sata nakon koitusa. Koriste se kombinacije estrogena i progestagena, sami progestagen ili antiprogesteronski preparat Ru 486 tj. mifepriston.

U prisutnosti progestagena mifepriston je snažni antagonist progestagenskih receptora, a samostalno je slabi progestagen. Ako znamo da je aktivnost progesterona neophodna za održavanje trudnoće, lako možemo zaključiti da mifepriston ima negativan učinak na trudnoću, prekida je i zapravo je postkoitalni kontraceptiv ili abortiv. Zanimljivo je da je mifepristone jedino farmakološko sredstvo koje je prokleo papa Jovan Pavle II. Koristi se za izazivanje bezbolnog i vrlo jednostavnog abortusa u prvom trimestru trudnoće.
Kada bismo hteli biti samo srećni, to bismo lako postigli. Ali mi želimo biti srećniji od drugih, a to je uvek teško, jer smatramo druge srećnijima nego što jesu

Корисников грб
Linda
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1287
Придружен: 02 Дец 2007, 03:13
Место: Zemun
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Linda » 02 Дец 2007, 17:05

Pročitam sve o pilulama i na upustvu,i dalje sam u zabludi i ne verujem,i bojim se.Moja najbolja drugarica ih je pila jako kratko,nosi pozitivno mišljenje.Želela bih da čujem i dobra i loša mišljenja osoba koje su ih koristile. :?:
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe

Корисников грб
Linda
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1287
Придружен: 02 Дец 2007, 03:13
Место: Zemun
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Linda » 11 Феб 2008, 18:06

Pilule koje štite jajnike

Zahvaljujuci kontraceptivnim pilulama,u poslednjih pedeset godina,više od sto hiljada žena je zašticeno od obolevanja od karcinoma jajnika,navodi britanski medicinski casopis Lanset.Do ovog zakljucka se došlo posle analize 45 epidemioloških studija koje su o raku jajnika objavljene u 21 zemlji.Tim strucnjaka s Oksfordskog univerziteta tvrdi da bi bez korišcenja kontraceptivne pilule u poslednjih pola stoleca 200.000 žena dobilo rak jajnika,a da bi polovina njih umrlo od te bolesti.Tokom 2002.godine u svetu je 120 miliona žena uzimalo pilulu,a od toga je 80 miliona živelo u zemljama u razvoju,sa srednjim ili niskim primanjima.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 22 Феб 2008, 18:34

Šta je to kontracepcija ?

kontracepcija - zaštita od neželjene trudnoće

kontracepcija je pojam koji se koristi za razne metode i sredstva koji se koriste kao zaštiita od neželjene trudnoće. Ako se kontraceptivna sredstva i metode ne koriste prilikom seksualnog odnosa, i do trudnće ipak dođe, a ne postoje uslovi za rađanje deteta, krajnji izlaz je prekid trudnoće- abortus.
kontracepcija i abortus (kao krajnji izlaz iz neželjene situacije koji treba smanjiti na najmanju meru pravilnom upotrebom kontracepcije) su načini PLANIRANJA PORODICE, a ovaj pojam predstavlja pravo ljudi da

* rađaju decu onda kada ih zaista žele i imaju mogućnost da im pruže zdrav život ispunjen ljubavlju
* da prave vremenske razmake između dva porođaja koji su u interesu zdravlja žene i oporavka njenog organizma od prethodne trudnoće i porođaja (oko 1,5 - 2 godine)
* da rode onoliko dece koliko žele i mogu da podignu
* da rađaju zdravu decu (bez poremećaja gena i organskih poremećaja)
* da žene rađaju decu u odgovarajućoj životnoj dobi i onda kada nisu bolesne od nekih bolesti koje bi ugrozile njihov život i zdravlje tokom trudnoće ili na porođaju

kontracepcija NIJE TEMA O KOJOJ SAMO ŽENA TREBA DA MISLI, NEGO OBA PARTNERA, NAJBOLJE ZAJEDNIČKOM ODLUKOM NAKON SAVETA GINEKOLOGA

Izbor kontraceptivne metode ili sredstva zavisi od mnogih stvari i veoma je dobro posavetovati se sa svojim ginekologom pre odluke koje će se sredstvo koristiti.
Ginekolog će prilikom razgovora sa devojkom ili ženom ustanoviti koliko ona ima godina i u kakvom je zdravstvenom stanju, da li je bolovala od nekih bolesti i kakvih, da li sada boluje i da li uzima stalno neke lekove. Važno je uzeti i podatke o ginekološkom stanju - da li su menstrualni ciklusi uredni (svakih 28 + - 4 dana), da li su obilni i bolni, da li je bilo porođaja, abortusa, spontanih ili namernih, da li je bilo ginekoloških oboljenja- upale polnih organa, mioma (dobroćudnih izraštaja mišićnog tkiva materice), ciste jajnika, vanmaterične trudnoće, operacije na polnim organima. Sastavni deo razgovora su i pitanja o seksualnom životu para koji želi kontracepciju. Pitanje je koliko su česti seksualni odnosi, da li je to samo sa jednim partnerom, da li žena ili devojka ima stalnog partnera ili ima povremene odnose sa različitim partnerima.
Ginekološkim pregledom se ustanovljava trenutno stanje polnih organa, što je naročito važno prilikom preporučivanja nekih kontraceptivnih sredstava (detaljnije objašnjeno kasnije kod pojedinih vrsta kontraceptivnih sredstava). Preporuka za ginekologe je da devojke koje prvi put dolaze na savetovanje za kontracepciju, ne treba odmah pregledati, nego tek na kontroli, jer je dokazano da je ginekološki pregled u prvom susretu sa ginekologom vrlo često stresogeno iskustvo koje će mnoge devojke odbiti od daljih poseta ginekologu.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 22 Феб 2008, 18:42

Metode kontracepcije.

PRIRODNE I TRADICIONALNE METODE KONTRACEPCIJE

* ritmične metode
* temperaturne metode
* ovulatorna metoda- cervikalna sluz
* simptotermalne metode ( kombinacija prethodne dve)
* dojenje
* prekinuti odnos (lat. coitus interruptus)
* produženi odnos (lat. coitus reservatus)

BARIJERNE (MEHANIČKE) METODE

* kondom (prezervativ)-muški i ženski
* dijafragma
* cervikalna kapa

SPERMICIDI- HEMIJSKA SREDSTVA

* vaginalne kreme, paste, gelovi, vaginalete
* film
* sunđer natopljen spremicidnim sredstvom

"SPIRALA" (IUU intrauterini uložak)

* nemedicirane - plastične
* medicirane - sa metalima (bakar, srebro, zlato)
- sa hormonom Progesteronom

Слика
Spirala u materici

HORMONSKA SREDSTVA

* hormonske kontraceptivne tablete - kombinovane, sa estrogenom i Progesteronom
- samo sa Progesteronom - "mini pilule"
* Progesteronske injekcije - Depo provera
* Progesteronski implantati (Norplant i Implanon)
* hormonski vaginalni prstenovi - sa dva hormona ili samo sa Progesteronom
* hormonski flasteri
"PILULA ZA JUTRO POSLE" - postkoitalna, tj. urgentna kontracepcija

HIRURSKE METODE - STERILIZACIJA jajovoda žene

kontracepcija ZA MUSKARCE - vazektomija

kontracepcija ZA MLADE

KONTRACEPCIJE ZA STARIJE OD 40 GODINA

PRIRODNE I TRADICIONALNE METODE KONTRACEPCIJE

Kod žena koje imaju uredan menstrualni ciklus (28+-4 dana, računajući od prvog dana jedne do prvog dana sledeće menstruacije), uredan rad hormona i zdrave polne organe, skoro svakog meseca (što je žena starija sve ređe i ređe) se oslobađa jajna ćelija iz jajnika što označavamo ovulacijom. Jajna ćelija zatim ulazi u jajovod i "čeka" spermatozoid da dođe do nje kroz grlić materice i materičnu šupljinu do istog jajovoda i oplodi je. Jajna ćelija je živa ako se ne oplodi 12-24h (sprematozoid živi do 48h), a ako se ne oplodi, biva izbačena iz organizma žene. Ovulacija se dešava obično na sredini ciklusa, odnosno 14 dana pre sledeće menstruacije, ali se isto tako može desiti i na početku, na kraju i tokom samog odnosa. Opisane su i dve ovulacije tokom istog ciklusa.

Autor: Ass Dr Aleksandra Kapamadžija

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 22 Феб 2008, 18:43

Prirodne metode kontracepcije

Ritmična metoda- (Ogino-Knausova metoda) se zasniva na računanju "plodnih i neplodnih dana", i određuje "neplodne, sigurne" dane, od 10-17-og dana ciklusa, na osnovu verovatnog termina ovulacije i života jajne ćelije i spermatozoida. Nije pouzdana metoda, jer ciklusi vrlo često variraju, a kao što je već rečeno, ovulacija se može desiti i u neko drugo vreme
Слика
Temperaturna metoda se zasniva na merenju "bazalne" temperature tela žene, tj. jutarnje temperature odmah nakon spavanja, a pre ustajanja. Zbog rada hormona Progesterona u drugoj fazi menstrualnog ciklusa, nakon ovulacije, telesna temperatura žene postaje viša bar za 0,3 C stepena. Da bi se ustanovile ovulacije kod žene, bilo bi potrebno merenje ove temperature i zapisivanje u specijalnu listu bar 3 meseca, da bi se otprilike utvrdilo kada se ovulacije dešavaju, a siguran period je nakon povišenja temperature. Danas se prave specijalni termometri koji pokazuju zeleno i crveno svetlo kada se mogu imati odnosi i kada ne. Ova metoda nije sasvim pouzdana i ograničava odnose na određene dane.

Ovulatorna metoda - metoda cervikalne sluzi - u danima ovulacije primećuju se promene na sluzi koja izlazi iz grlića (cerviksa) materice, ona postaje providna i vrlo rastegljiva, neki je upoređuju sa nekuvanim belancetom. Pod mikroskopom se vidi razgranatost, kao paprat. Kod nas je korišcena metoda "Maybe baby", ali se pokazalo da žene nisu umele najbolje da protumače ovaj test.

Simptotermalna metoda = temperaturna + ovulatorna metoda - od svih prethodno navedenih metoda najbolja je kombinacija merenja bazalne temperature i opažanje promena cervikalne sluzi, jer će najverovatnije tačno odrediti ovulaciju. U Americi postoje specijalni instruktori koji podučavaju par kako da pravilno koristi ovu metodu i ako se potpuno pridržavaju uputstava, pouzdanost metode je 90-98% da žena neće zatrudneti. Obrnuto, ukoliko žena želi da zatrudni, takođe se može koristiti ova metoda da se utvrdi vreme ovulacije.

Dojenje - za vreme dojenja bebe, obično nema menstruacije, nema ovulacija i nema jajne ćelije, te ovu metodu koristi mnogo žena trećeg sveta koje doje i po dve godine da ne bi zatrudnele. Međutim, u ovo se nikako ne sme pouzdati, jer prva ovulacija se dešava pre menstruacije, te se može zatrudneti i dok nema menstruacija. Za vreme perioda dojenja, ženi se preporučuje da koristi kondom kao zaštitu od trudnoće

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 22 Феб 2008, 18:44

TRADICIONALNE METODE KONTRACEPCIJE

Prekinuti odnos - (coitus interruptus) je tradicionalna, često korišćena metoda koja znači vađenje muškog polnog organa (penis) iz ženskog (vagine) pre izbacivanja sperme (ejakulacija). Nije sigurna metoda, jer i pre ejakulacije može neki spermatozoid izaći iz mokraćovoda i dospeti u matericu, a remeti normalan tok seksualnog odnosa i kod muškarca i kod žene.
Produženi odnos (coitus reservatus) znači da muškarac zadržava izbacivanje sperme, ejakulaciju, do koje uopšte ne dolazi. Na taj način ne dolazi do njegovog seksualnog zadovoljenja, a ako se ova metoda stalno koristi, može doći do oboljenja prostate i bolova u testisima.

Sve napred nabrojane metode nisu sasvim pouzdane metode zaštite od neželjene trudnoće, a naročito se ne preporučuju adolescentima, mladim devojkama koje su na početku seksualnog života.
Nijedna od ovih metoda nije zaštita od seksualno prenosivih bolesti (hlamidije, herpes, šiljati KONDILOMI, trihomonas, gljivice, bakterijske vaginoze, AIDS, gonoreja i druge), jer su polni organi u direktnom kontaktu.

BARIJERNE (MEHANIČKE) METODE KONTRACEPCIJE

Kondom- muški - je jedno od najpoznatijih metoda kontracepcije i ako se pravilno i redovno koristi, pouzdana je metoda zaštite i od trudnoće i od seksualno prenosivih bolesti. U praksi, međutim, ako se ne koristi tokom celog odnosa, ako spadne ili prsne u toku seksualnog odnosa, do trudnoće ipak može doći, pa zato ne spada u najsigurnija sredstva kontracepcije, ali je najpreporučljiviji za one koji nemaju stalnog partnera ili redovne odnose i veoma je preporučljiv za mlade. Ukoliko se dese greške pri upotrebi, ranije navedene, žena ili devojka treba da se odmah obrati ginekologu radi uzimanja "pilule za jutro posle", tj. urgentne kontracepcije (videti poglavlje o urgentnoj kontracepciji). Danas se prave sve tanji kondomi, ali nepropusni za bakterije i viruse. Ukoliko se koriste sa nekim kremama na bazi ulja, smanjuje im se elasticitet i može im opasti moć zaštite.
Kondom- ženski- još uvek ga nema kod nas, a dobar je, jer zavisi od žene i takođe je potpuna zaštita kako od trudnoće, tako i od virusa i bakterija koje se prenose polnim putem. Potpuno pokriva grlić i sve vaginalne zidove, ali je potrebno naučiti ženu kako da ga postavi.

Cervikalna kapa- prekriva samo grlić materice, ženu mora ginekolog naučiti gde se nalazi grlić i kako da je postavi, ona nije kompletna zaštita od polnih bolesti, jer su zidovi vagine neprekriveni, mora se staviti pre odnosa, i ostaviti da stoji najmanje 8 sati nakon odnosa- da bi bilo sigurno da nema više živih spermatozoida u vagini. Može stajati i dva dana u vagini, i koristiti se za nekoliko odnosa. Nema je kod nas.

Dijafragma - ranije je bila popularnija, kod nas se teže nađe. Ovo je takođe sredstvo zaštite koje žena stavlja, uz prethodnu obuku kod ginekologa, tako da prekriva i grlić i deo prednjeg zida vagine. Mora se postaviti u vaginu bar dva sata pre seksualnog odnosa i premazati spermicidnom kremom, a nakon odnosa mora ostati bar 8 sati na mestu. Ne može stajati duže, a nakon svake upotrebe se mora dobro oprati, natalkovati i staviti u odgovarajuću kutiju.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 22 Феб 2008, 18:45

SPERMICIDI- HEMIJSKA SREDSTVA

Još u davna vremena su razni narodi koristili prirodne materije kao spermicide- materije koje ubijaju spermatozoide. Tako su stari Egipćani koristili med, akaciju, pa čak i krokodilski izmet, Japanci loptice bambusovog papira, muslimanke vrbino lišce, a žene sa Pacifičkih ostrva morski korov. Spominju se i druga sredstva, između ostalih i sunđerčići natopljeni limunovim sokom.
Danas se koriste u drugim oblicima.

Vaginalne kreme, paste, gelovi i tablete (tj. vaginalete) sadrže spermicidnu hemijsku materiju nonoxinol 9 koja ubija spermatozoide. Stavljaju se u vaginu pre odnosa, same ili još bolje u kombinaciji sa kondomom ili dijafragmom, ili sa metodom računanja plodnih dana, a nakon odnosa se žena ne sme vaginalno ispirati. Ne pružaju zaštitu od polnih bolesti, a nisu sasvim pozdani , naročito ako se koriste bez dodatnih metoda.

ABFilm je tanka folija koja se savije i 15 minuta pre odnosa stavi u vaginu, tako da prekrije grlić materice. Tu se rastapa i deluje spermicidno-ubija spermatozoide. Vrlo često postoji problem pravilnog postavljanja ovog sredstva, te nije pouzdana metoda zaštite od neželjene trudnoće, a ni od polnih bolesti.

Sunđer natopljen spermicidnim sredstvom postoji u nekim zemljama, ali ne kod nas. Kupuje se u apoteci i postavlja neposredno pre odnosa ili nekoliko sati pre odnosa.Predstavlja mali sundjer koji sadrži spermicidno sredstvo nonoxinol 9 i istovremeno je i mehanička i hemijska barijera za prodor spermatozoida u matericu. Mora ostati u vagini najmanje 6 sati nakon odnosa, ukupno može ostati u vagini najduže 30 sati, a pruža zaštitu tokom 24 sata i mogu se ponavljti odnosi tokom tog perioda.

"SPIRALA" (IUU-INTRAUTERINI ULOŽAK)

Kod nas se ovo sredstvo kontracepcije popularno zove spirala zbog prvobitnog oblika plastičnih, nemediciranih spirala koje su počele da se koriste 60-tih godina ovog veka. Ove spirale danas ginekolozi više ne preporučuju, nego se koriste medicirane spirale.

Medicirane spirale - su intrauterini ulošci koje sadrže metale (bakar,srebro ili zlato) ili hormon progestin (sintetski napravljen hormon koji odgovara drugom ženskom hormonu, Progesteronu). Kao i kontraceptivne tablete, spirale su najpouzdanija zaštita od neželjene trudnoće, ne ugrožavaju spontanost seksualnih odnosa, ali ne samo da nisu zaštita od polno prenosivih bolesti, nego u nekim slučajevima mogu pogodovati širenju infekcije u polne organe žene- matericu, jajovode, jajnike, pa čak i u malu karicu. Iz ovih razloga-povećana mogućnost infekcije polnih organa, spirale ne treba da koriste mlade devojke koje nisu rađale decu (zbog mogućnosti infekcije i steriliteta kao posledice upale), žene koje imaju više seksualnih partnera, koje nemaju redovne odnose, koje imaju neredovne menstrualne cikluse, koje su imale upale u maloj karlici. Dugotrajnom praksom se pokazalo da spiralu mogu da koriste i žene koje su imale carski rez- jedan ili dva (posle trećeg postoji mogućnost sterilizacije-podvezivanja jajovoda ukoliko žena to želi), bez ikakvih problema i komplikacija, mada su ginekolozi ranije smatrali suprotno. Ove žene i posle višegodišnje upotrebe spirala, pa čak i nekoliko spirala za redom, nisu imale nikakvih problema povezanih sa prethodnom operacijom. Metalne spirale ne smeju koristiti one žene koje imaju više od 40 godina, koje imaju obilne menstruacije ili miome na materici (dobroćudni izraštaji mišićnog tkiva materice). Za ova poslednja tri slučaja se preporučuju spirale sa hormonom progestinom ne samo kao pogodna kontracepcija, nego i kao lek. Naime, hormon Progesteron dovodi do stanjivanja matericne sluzokože, i smanjivanja mioma, a količina menstrualnog krvarenja sa ovom spiralom je izuzetno oskudna. Progesteronska spirala Mirena- Levonorgestrel može ostati u materici 5 godina, a metalne spirale 3-5 godina. U Engleskoj i Austriji ginekolozi ostavljaju bakarne spirale i po 7-8 godina u materici žene. Za to vreme žena mora dolaziti redovno na kontrole kod ginekologa, jednom do dva puta godišnje, a u slučaju pojačanog vaginalnog sekreta (neke žena ga zovu "belo pranje") odmah je potrebno javiti se na kontrolu i lečenje.
Pre stavljanja spirale potrebno je proveriti da ne postoji infekcija u vagini i grliću materice, pa ginekolog uzima potrebne briseve koji se šalju na analizu.
Nakon vađenja spirale, materična sluzokoža se odmah oporavlja i žena može ponovo ostati trudna, bez opasnosti po sledeće trudnoće.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 22 Феб 2008, 18:45

HORMONSKA SREDSTVA KONTRACEPCIJE

Kod nas postoje samo kombinovane hormonske kontraceptivne tablete, sa dva hormona koji odgovaraju ženskim hormonima estrogenu i Progesteronu , dok u nekim zemljama postoje i pilule samo sa homonom progestinom ("mini pilule"). One su skoro 100% sigurna zaštita od trudnoće (ali ne i od polno prenosivih bolesti), ako se pravilno uzimaju. Kod nas postoje velike predrasude i otpor prema uzimanju ovih tableta (govorimo o kombinovanim tabletama), zbog straha od "hormona i mogućih posledica - brade, gojenja, raka i drugih". Istina je drugačija. Danas se proizvode tablete sa minimalnim dozama novijih vrsta hormona koji vrlo retko imaju nuspojave, ali zato imaju mnoga blagotvorna dejstva osim kontraceptivnih- menstrualna krvarenja nisu obilna, nema bolnih menstruacija ni predmenstrualnog sindroma (PMS), često nestaju bubuljice sa lica ako ih ima, one "čuvaju" jajnike i matericu od cista i raka, a dobro deluju i na dobroćudne promene u grudima, naročito kada su one posledica neravnomernog dejstva hormona. Preporučuju se mladim devojkama i ženama do 40 godine (u svetu se ženama preporučuje njihovo korišćenje čak i do 50-te godine). Nema potrebe praviti pauze prilikom uzimanja ovih tableta, nego se mogu stalno koristiti čak i do ukupno 15 godina. Ne utiču negativno na plodnost žene. Postoji malo stanja u kojima žene ne smeju uzimati kontraceptivne tablete - bolesti jetre i bolesti krvnih sudova i srca, pojačano zgrušavanje krvi sa infarktom ili "šlogom" i još neka o kojima će ginekolog ispitati ženu pre prepisivanja ove vrste kontracepcije. Ne smeju ih uzimati žene koje puše, jer se u tom slučaju povećava zgrušavanje krvi i može doći do komplikacija začepljenja krvnih sudova. Važno je da se uzimaju redovno, po 1 svaki dan, tokom 21 dana, a zatim 7 dana pauze, pa se opet počinje sa novom kutijom. One sprečavaju ovulaciju, tj razvoj jajne ćelije samo u tom ciklusu u kojem se uzimaju, a nakon prestanka uzimanja tableta, jajne ćelije će se ponovo razvijati.

Hormonske injekcije -( Depo provera) su injekcije hormona progestina koji se daju u mišić jednom u tri meseca. Vrlo su pouzdana zaštita od trudnoće, ali ne i od polno prenosivih bolesti. Mogu da izazovu neuredna, probojna, oskudna-tačkasta krvarenja i da malo poremete menstrualne cikluse. I ovde postoje neka stanja kada ih žene ne smeju koristiti, a za vreme dojenja se smeju koristiti. Nekada ih je bilo na našem tržištu, ali ni njih trenutno nema u redovnoj upotrebi.
Injekcije dva hormona- (Lunelle) kombinacije hormona koji odgovaraju estrogenu i Progesteronu koje se daju jednom mesečno i nema ih kod nas.

Implantati sa progestinom- (Norplant i Implanon) - još uvek ih nema kod nas. Veoma sigurna i veoma pogodna metoda kontracepcije, naročito za mlade devojke, mada nije zaštita od polno prenosivih bolesti. Radi se o jednom štapiću veličine šibice koji se ugrađuje u unutrašnju stranu nadlaktice, ispod kože, a sadrži hormon progestin koji se otpušta sa tog mesta tokom 5 godina. Ukoliko žena koja ga koristi želi ranije da zatrudni, dovoljno je da ga malom hirurškom intervencijom ginekolog odstrani.

"PILULA ZA JUTRO POSLE" - URGENTNA (HITNA) kontracepcija

U slučaju da se desi seksualni odnos bez zaštite ili ako kondom pri odnosu prsne ili spadne, još uvek nije sve izgubljeno. Postoji način da se moguća trudnoća spreči, ali zato ipak treba otići kod ginekologa. Ako se u roku od 72h uzmu tablete koje ginekolog preporuči, u 95-98% slučajeva do trudnoće neće doći. Kod nas se mogu dobiti tablete "Postinor" (koje sadrže progestin Levonorgestrel) koje se uzimaju jedna u roku od 72 h nakon odnosa i druga nakon 12h od uzimanja prve. One neće izazvati krvarenje, a sledeća menstruacija će se javiti na vreme kada je i trebalo da se javi. Ovu metodu ne treba zloupotrebiti i koristiti kao redovnu kontracepciju, nego zaista samo u specijalnim i "hitnim" slučajevima.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 22 Феб 2008, 18:46

HIRURŠKE METODE- STERILIZACIJA JAJOVODA

Naziv "sterilizacija" bi trebalo da označava da je mogućnost začeća potpuno onemogućena, ali ni ova metoda nije uvek 100% sigurna, mada se najviše približava ovoj cifri. Ona podrazumeva nekoliko različitih metoda koje se sve odnose na onemogućavanje prolaza jajne ćelije i spermatozoida kroz kanale materice- jajovode. Jajovodi, levi i desni, se nastavljaju na materičnu šupljinu, a njihov drugi kraj je otvoren u trbušnu duplju iznad jajnika i kroz taj kraj prolazi jajna ćelija prilikom ovulacije- oslobađanja iz jajnika. Jajna ćelija zatim putuje ovim kanalom, jajovodom, prema materičnoj šupljini.Na tom putu može biti oplođena. Ako je prekinut taj put, jajna ćelija i spermatozoid se neće sresti i do oplodnje neće doći.
Intervencija se može uraditi prilikom neke druge ginekološke operacije ili laparoskopski (pomoću instrumenata koji se uvode u trbuh bez otvaranja trbušnog zida). Jajovodi će postati neprohodni tako što će ih ginekolog samo podvezati, podvezati i preseći ili će staviti male klipseve- štipaljke ili silikonske prstenove kojima će ih stegnuti. Prilikom korišćenja ove dve metode sa klipsevima i prstenovima, postoji mogućnost, ukoliko se žena predomisli kasnije i želi još dece, da se oni hirurški uklone i da kanali ponovo postanu prohodni. Kod nas se žena može odlučiti na ovu metodu ukoliko ima više od 35 godina i bar dvoje dece ili kada je njeno zdravstveno stanje ugroženo sledećim trudnoćama ili porođajima (teža oboljenja ili nakon tri carska reza). Žene često misle da ova intervencija utiče na njihovu ženstvenost, ali podvezivanje jajovoda nema nikakve veze ni sa jajnicima koji luče hormone, ni sa polnim odnosima (tj.vaginom), pa se u ženinom oraganizmu ne menja ništa, osim što više ne može zatrudneti

MUŠKA kontracepcija- VAZEKTOMIJA

Za muškarce, osim kondoma, nije dosada pronađena nijedna metoda kontracepcije.
Vazektomija je metoda za koju se odlučuju muškarci koji već imaju željeni broj dece. Princip je sličan kao kod ženske sterilizacije- presecaju se kanali kojima spermatozoidi putuju od testisa do mokaćovoda. Urolog, lekar-hirurg koji se bavi bolestima muških polnih organa, će napraviti male proreze na koži iza testisa i izvući te kanale (vas deferens) i preseći ih, tako da spermatozoidi više ne mogu da prođu do penisa i izađu pri ejakulaciji, mada se i dalje proizvode u testisu. Muški hormon, testosteron se i dalje luči normalno, pa nema nikakvih promena muškosti, ni promena polnih odnosa i seksualne želje. Pri izbacivanju sperme (ejakulacija) izbacuje se uobičajena tečnost, ali bez spermatozoida. Ova metoda je široko rasprostanjena u Indiji i Kini.

kontracepcija ZA MLADE

Mladi- adolescenti- tinejdžeri- (13-19 godina) u periodu odrastanja i buđenja seksualnosti, postaju seksualno aktivni u više od 50%. Ovu činjenicu treba da prihvatimo, da otvoreno pričamo sa njima o temama seksualnosti i da ih naučimo da pravilno koriste metode zaštite od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti. Zbog specifičnosti njihovog organizma koji je još u rastu, zbog specifičnosti seksualnih odnosa u ovom uzrastu koji su uglavnom retki, povremeni, a ne retko i sa više partnera, zbog mogućnosti infekcije, i kontracepcija za ovaj uzrast je specifična.
Kondom (naravno, muški) je veoma dobra i preporučljiva metoda za mlade, jer je istovremeno zaštita i od trudnoće i od upalnih, seksualno prenosivih, polnih bolesti. Naravno, najbolja je zaštita ako se koristi uvek, pri svakom odnosu i za vreme celog odnosa.
Kontraceptivne hormonske tablete su zaista dobra i preporučljiva metoda za mlade devojke, koje imaju redovne menstrualne cikluse, zdrave su i ne puše, imaju stalnog partnera i redovne seksualne odnose i odgovorne su prema sebi u smislu redovne posete ginekologu i kontrola koje su potrebne povremeno da se urade i u smislu redovnosti uzimanja tableta.
(Hormonski implantati i hormonske injekcije nisu dostupne kod nas, ali su takode preporučljive mladim devojkama)
Postkoitalnu kontracepciju treba koristiti uz savet ginekologa, u slučajevima kada je zaista došlo do "nezgode", do spadanja ili pucanja kondoma, a ne kao redovnu metodu kontracepcije.

KONTRACEPCIJE ZA ŽENE STARIJE OD 40 GODINA

Žene preko 40 godina se približavaju periodu života koji se naziva klimakterijum, u kome će rad hormona postati povremeno neujednačen, a broj ovulacija i jajnih ćelija koje se oslobađaju će dramatično opadati da bi, u proseku sa 50 godina, menstruacije prestale. Mogućnost oplodnje u ovom periodu života žene i mogućnost trudnoće se smanjuju, ali ipak postoje, sve do konačnog prestanka menstruacije. Zbog ovih specifičnosti, zaštita od trudnoće je takođe neophodna, ali ima svoje specifičnosti.
Progesteronska spirala je veoma dobra metoda za žene preko 40 godina. Hormon progestin koji se oslobađa iz ove spirale čuva materičnu sluzokožu žene od preteranog bujanja pod uticajem hormona estrogena koji može odjednom da skoči u ovom dobu i da izazove obilna krvarenja za vreme menstruacije ili između menstruacija. Upotrebom ove vrste spirale krvarenja postaju izuzetno oskudna što sprečava nastanak malokrvnosti i promene na materičnoj sluznici koje mogu ponekad dovesti do malignih promena. Žena u ovom dobu je verovatno manje sklona čestim promenama seksualnih partnera, pa je na taj način smanjena i mogućnost infekcije polno prenosivim bolestima.
Kondom je takođe dobra metoda zaštite u ovom periodu, kao i dijafragma.

Sterilizacija se može preporučiti, ako je žena završila sa rađanjem dece, pa je sterilizacijom potpuno rešila problem moguće neželjene trudnoće u budućnosti.

Autor: Ass Dr Aleksandra Kapamadžija


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable