Zdravlje iz Bozje apoteke

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
gresnica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3822
Придружен: 30 Окт 2007, 22:23
Место: cekam otacastva
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Zdravlje iz Bozje apoteke

Порукаод gresnica » 19 Јун 2009, 01:58

Марија Требен

Здравље из Божје апотеке

Савети и искуства у лечењу лековитим биљкама

ПРЕДГОВОР

Из Светог писма, Сирах 38, стих 4: Господ од земље прави лекове, а разуман човек их не одбацује!

Упркос многобројним нападима, са разних страна, на моју личност и моје савете у брошури Здравље из Божје апотеке, многа писма, пуна одушевљења, од здравих и болесних, од лекара и медицинских стручњака из земље и иностранства, подстакла су ме да своје знање и најновија искуства и надаље стављам на располагање човечанству, и то у једном побољшаном и проширеном издању тзв. брошуре.
У време у којем се велики део човечанства веома удаљио од природног начина живота и у којем је изложен опасностима да оболи због свог погрешног става према животу, поново би требало да нађемо пут до наших лековитих биљака, које нам Господ својом добротом поклања од прастарих времена. Парох Кнајп /1/ (Кnеiрр) у својим књигама говори о томе да је за сваку болест израсла нека биљка! Свако може да допринесе свом здрављу ако ради превентиве и благовремено скупља биљке и траве из Божје апотеке, те их у облику чаја пије свакодневно или по потреби, затим ако користи екстракте за утрљавање или за топле облоге, као додатак води за купање итд. Ако се већ одлучите да користите лековите биљке, ваљало би да почнете са онима које прочишћавају крв, као што су сремуш, коприва, вероника, маслачак и боквица. Овакве куре, примењене тачно по упутству, никада не могу да нашкоде. Ако вам оне не помогну и не донесу олакшање или је њихово дејство слабо, могуће је да у подручју где станујете или радите постоје геопатске зоне. У вези са овим требало би да консултујете искусног радиестезисту како би вам нашао места на којима нема зрачења.
Код озбиљног обољења, грознице или других недвосмислених симптома болести, неопходно је, ипак, благовремено потражити лекара који ће поставити дијагнозу и којег ћете упитати за савет. Такође се подразумева да лекару треба препустити праћење тока тешке болести и савесну контролу процеса оздрављења.
Постепено окретање школске медицине према лечењу биљкама почиње још од 25. међународног конгреса лекарских комора Немачке и Аустрије, на којем је учествовало равно 1500 лекара, а који је одржан у марту 1980. у Бадгаштајну (Ваdgаstеin, округ Salzburg).
Професор др Карл Алкен (Саrl Аlкеn) са Универзитета Сарске области образложио је интензивније окретање школске медицине према лековитим моћима природе овим речима: "После Другог светског рата лекари су били практично немоћни пред, на пример, туберкулозом или пред обољењем отказивања функције бубрега. А онда се догодио велики преокрет увођењем антибиотика - па се данас већ суочавамо и са многим негативним последицама употребе ове благодети, што због прекомерне, што због погрешне употребе. Једна од последица је нагли раст броја гљивичних обољења изазваних нарушавањем нормалне биолошке равнотеже, прекомерном употребом медикамената и разним еколошким факторима."
Већ годинама пратим лекарска заседања и конгресе о чијим се резултатима пише у дневној штампи. Многи савесни и одговорни лекари упозоравају на опасност од прекомерне употребе разних таблета. Посебно указују на то колико опасна могу да буду средства против болова. Безброј људи их узима без икаквог лекарског надзора при чему она могу да изазову тешка органска обољења. На пример, средства против повишеног крвног притиска која се узимају током дужег временског периода могу да подстакну појаву рака дојке код жена, како су утврдиле три групе истраживача независне једне од других, у Бостону, Бристолу и у Хелсинкију.
Својим искуствима из последње две и по године, а то је од објављивања брошуре "Здравље из Божје апотеке", желим да болесним људима учиним приступачним лековиту моћ и дејство важних биљака и помогнем им да поново буду здрави. Људски је узвишено тражити излаз из безнађа боловања, и то сопственом снагом и вољом а уз Божју помоћ и помоћ наших лековитих биљака. Сношење одговорности за сопствено оздрављење у толикој мери уздиже људско достојанство да се болесник већ налази на половини пута који води из без излаза његовог болесног живљења.
Увек ме изнова питају откуд ми знање о лековитом биљу. На то не могу прецизно да одговорим. Као дете, школске ферије сам проводила у породици једног вишег шумарског надзорника. Ту сам могла да осетим и доживим природу и односе који владају у њој далеко више него што је то, тада, било примерено мојим годинама. Тако сам већ као дете разликовала све биљке, познавала сваку поименице; ипак, њихов значај у погледу лековитости није ми био познат. Моја мајка, страствени Кнајпов следбеник, настојала је да нас, децу, подиже не користећи хемијска средства која би негативно утицала на нас.
Као млада девојка имала сам два доживљаја која су ми се дубоко урезала у памћење. Једна удовица четрдесетих година, мајка троје деце, била се разболела одлеукемије и из болнице сује отпустили као неизлечиву. Лекари сујој давали још три дана живота. Њена сестра, забринута због тога што би за болесницом остало троје сирочади, узела је мокраћу оболеле и отпутовала у место близу Карлових Вари (Karlsbad), код једне траварке, Иако је ова уплашено узвикнула: "Тек сада долазите са овом мртвачком водом!", помогле су биљке које је дала. После десет дана, клиничким прегледом је утврђено да код удовице нема ни трага од леукемије.
Сличан случај збио се у исто време са једном 38-годишњом мајком четворо деце. И овде је била реч о леукемији и лекари нису давали никакве наде у оздрављење. Жена се обратила такође једној траварки и од ње добила савет и одговарајуће биљке. Од биљака је свакодневно припремала себи неколико бокала биљног чаја. Пролазећи поред њих, сваки пут би попила добар гутљај. "Ако ми не помогне, сигурно ми неће ни шкодити", мислила је. Преглед после десет дана је показао: леукемије уопште нема!
На овим примерима се може спознати да је веома важнода се код наизглед неизлечивих болести током дана пије много чаја. Од тада, ја сам уверена да лековито биље може да помогне чак и када је реч о злоћудним болестима.
На Сретење 1961. године умрла је моја добра мајка. Од тада сам имала одређен осећај да продирем у науку о лековитим биљкама. Уз то су долазила и нова искуства, па сам, постепено, са једним осећањем сигурности у свету лековитих биљака, коначно ушла у Божју апотеку. Било је то као да мноме управља нека виша сила, пре свега Мајка Божја, велика помагачица свих болесних, као да ће ми она показати прави пут. Поверење и вера у ЊУ, поштовање и молитва пред једном старом дивном сликом Мајке Божје, која је на чудноват начин доспела у моје руке а тиме и у мој посед, помогли су ми сваки пут када сам била у недоумици.
Зато настојим да људима укажем не само на лековите биљке него, пре свега, на свемоћ Створитеља, у чијим је рукама наш живот спокојан и који управља њиме. Код ЊЕГА ми тражимо помоћ и утеху, а у ЊЕГОВОЈ апотеци, понизно и уз молитву, биљке за тешке болести. На ЊЕМУ је да нас води и дарује, да нашим животом управља према СВОЈОЈ вољи.
За крај бих још нагласила да сам се на све начине трудила да сва своја искуства додатно уградим у прерађену Брошуру како бих је човечанству приредила тако да му она помогне. Знатно проширење материје повезујем са једном молбом: немојте ме позивати телефоном и немојте ми писати! Пошто се не бавим праксом траварке, не примам ни посете. Веома прецизан регистар стручних термина указаће вам на прави пут, на употребу одговарајућих лековитих биљака. Такође бих вам указала на моју брошуру Успеси Марије Требен у лечењу ("Мaria Тreben's Heilerfolge" - писма и извештаји о успесима у лечењу), која је објављена код истог издавача.
Гризкирхен (Greiskirchen), маја 1980.
МАРИЈА ТРЕБЕН (Maria Treben)

_______________________________________
/1/ Себастијан Кнајп (1821-1867) свештеник из Верисхофена (Worishofen), лекар природњак, заговорник лечења на природан начин и, нарочито, лечења хидротерапијом, прим. преводиоца.

Корисников грб
gresnica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3822
Придружен: 30 Окт 2007, 22:23
Место: cekam otacastva
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод gresnica » 19 Јун 2009, 02:01


Корисников грб
gresnica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3822
Придружен: 30 Окт 2007, 22:23
Место: cekam otacastva
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод gresnica » 19 Јун 2009, 02:05

Начини припремања - ПРИПРЕМАЊЕ ЧАЈА

Попаривање или преливање врућом водом: прописану количину свеже убраних биљака иситнити и ставити у стаклену или неку другу посуду која није од метала. Воду оставити да се загрева до кључања, склонити је са ватре и њоме попарити (прелити) припремљене биљке. Ако су свеже, оставити их само кратко време у врелој води (довољно је и пола минута)! Чај треба да је сасвим светле боје, светложуте или светлозелене. Осушене биљке оставити нешто дуже (један до два минута). Овако припремљени чај много је издашнији а и пријатнији за око/3/.
Корен у наведеној количини ставите у хладну воду коју ћете постепено загрејати. Нека вода проври, а потом суд склоните са ватре и оставите да стоји три минута.
Дневну количину чаја ставите у термос-боцу и према упутству га током дана пијте гутљај по гутљај. Уобичајеноје да се узме једна пуна мала кашика биљака на четврт литре воде (= једна шоља) или онолико колико је прописано код појединих биљака.
Хладни екстракт: неке биљке (на пример црни слез, имела и иђирот) не смеју се преливати врућом водом јер ће се под утицајем топлоте уништити њихово лековито дејство. Код оваквих биљака чај се припрема од хладног екстракта. Количине прописане за поједине биљке ставе се у хладну воду и у њој се натапају 8-12 сати (углавном преко ноћи), потом се водени екстракт само мало угреје (тек толико да се може пити), а потребна дневна количина чува се у термосу који је претходно испран врућом водом. Хладни екстракт помешан са чајем од попарених биљака сматра се, ипак, најбољим обликом коришћења лековитих бињака: оне се у половини наведене количине хладне воде оставе натопљене преко ноћи, а ујутро се процеде. Оно што је од биљке преостало, прелије се другом половином количине овога пута вреле воде и опет се процеди. Екстракт и чај се помешају. Овим начином припреме остају у чају активне материје које се растварају или само у хладној или само у врућој води.

ТИНКТУРА (ЕСЕНЦИЈА)

Тинктуре су такође екстракти који се добијају додавањем ракије од жита или воћне ракије јачине 38-40%. Боца или друга посуда која може херметички да се затвори, растресито се до грлића напуни одређеним биљкама и прелије ракијом од жита или од неког воћа. Потом се, добро затворена, боца остави на топлом месту (око 20 степени Целзијусових) 14 дана или нешто дуже. Повремено се промућка. Најзад се процеди, а чврсти остаци се изгњече и добијена течност дода се оној првој. Тинктуре се за унутрашњу употребу користе тако што се у капима додају води и пију као чај, док се споља користе за облоге, или се утрљавају.

СВЕЖИ СОК

Свежи сокови од биљака погодни су за пијење у облику капи или за пребрисавање болних места. Добијају се помоћу соковника који се користе у домаћинству тако што се биљке ставе у соковник, а из њега одмах излази свеж сок. Сокови се свакодневно припремају и пију свежи. Ако се ставе у мале боце и добро затворе, у фижидеру могу да се чувају неколико месеци.

КАША ОД БИЉАКА

Стабљике и листови се оклагијом изгњече у кашу. Њоме се премаже памучна тканина која се, потом, стави на болно место и превије другом тканином. Овај облог од каше може да остане и преко ноћи.

ПАРНИ ОБЛОЗИ ОД ЛЕКОВИТИХ БИЉАКА

У лонцу воду угрејати до кључања, преко њега ставити сито у којем су свеже или осушене биљке, а сито поклопити. После извесног времена извадити размекшане вруће биљке, ставити их у газу и њоме обложити оболело место. Све то покрити топлом марамом и повезати. Том приликом не сме да настане осећај хладноће. Веома добро дејство имају и врући (парни) облози од раставића. Парни облози се држе два сата или се оставе да делују преко ноћи.
/З/Нвке мешавине биљака - од разних делова биљака, на пример од осушених листова, цветова, корена и сл. - понекад трвба попарене и поклопљене држати дуже, чак неколико сати, прим. ред.

ПРИПРЕМАЊЕ МАСТИ И УЉА

Две пуне прегршти иситњених биљака ставити у 500 г свињске масти која се претходно загреје тако као да ће се у њој пећи шницле. Пустити да маст баци два-три кључа, промешати, а онда суд склонити са штедњака, поклопити га и преко ноћи оставити на хладно место. Следећег дана све то загрејати, процедити кроз памучну тканину и још топлом машћу напунити припремљене стаклене тегле или тегле за маст.
Припремање уља се одвија на следећи начин: цветовима или зељем лековитих биљака растресито се до грлића напуни боца, прелије хладно цеђеним маслиновим уљем тако да оно за два прста буде преко биљака и остави на сунцу или у близини грејног тела отприлике 14 дана.

КУПКЕ ОД ЛЕКОВИТИХ БИЉАКА

Потпуна купка: одговарајуће биљке потопити у хладну воду и оставити их у њој преко ноћи. За једну купку потребна је кофа (6-8 литара) свежих или 200 г осушених биљака. Следећег дана се све загреје и процеди, па се дода води за купање. Купање треба да траје 20 минута. Срце при том мора да буде изван воде. После купања се немојте обрисати него се умотајте у фротирски пешкир или баде-мантил, па се у кревету парите још један сат.
Седећа купка: за седећу купку узима се само пола кофе свежих или 100 г осушених биљака. Даљи поступак је као код потпуне купке. Вода у којој се купате треба да вам буде изнад бубрега. Придржавајте се упутстава која се односе на одређену биљку!
И од једне и од друге купке вода (поново загрејана) може да се користи још двапут.

ОБЛОЗИ ОД ШВЕДСКЕ ГРАНЧИЦЕ (ОБЛОЗИ СА ШВЕДЕН БИТЕРОМ)

Зависно од величине оболелог места, узме се мањи или већи комад вате или газе, овлажи се шведен битером и стави на оболело место. Оно претходно обавезно мора да се намаже свињском машћу или машћу од невена како алкохол не би извукао масноћу из коже. Преко тога се може ставити нешто већи комад пластичне фолије да се одећа не би запрљала и тек потом се све обмота топлом марамом, а може да се употреби и газа. Облог се остави да делује два до четири сата, што зависи од обољења и подношљивости пацијента. Ако болесник то подноси, облог може остати и преко ноћи. Када се облог скине, оболело место се заспе пудером. Ако се код осетљивих особа упркос свему појави црвенило, облог се држи краће време Или се извесно време уопште не користи. Они који су по природи алергични не треба да ставе пластичну фолију него само комаде тканине. Никако се не сме заборавити мазање коже машћу пре стављања облога! Ако би се појавила копривњача, кожу треба намазати машћу од невена.
Са овим облозима није обавезно лежање у кревету. Добро учвршћени облози омогућавају кретање по кући или седење.

Корисников грб
gresnica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3822
Придружен: 30 Окт 2007, 22:23
Место: cekam otacastva
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод gresnica » 19 Јун 2009, 18:36


Корисников грб
gresnica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3822
Придружен: 30 Окт 2007, 22:23
Место: cekam otacastva
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод gresnica » 25 Јун 2009, 20:36


Корисников грб
gresnica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3822
Придружен: 30 Окт 2007, 22:23
Место: cekam otacastva
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод gresnica » 05 Јул 2009, 14:10


Корисников грб
gresnica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3822
Придружен: 30 Окт 2007, 22:23
Место: cekam otacastva
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод gresnica » 18 Јул 2009, 01:13

Слика

К О П Р И В А (Urtica dioica)

Један лекар је приликом предавања које је преносио радио указао на то да је коприва једна од најбољих лековитих биљака које имамо и да човек, када би знао колико је она лековита, не би гајио ништа друго осим коприве. На жалост, ово је познато само малом броју људи.
Коприва је, почев од корена па преко стабљике и листова све до цвета, дакле у целости, лековита. Још је у стара времена уживала велики углед. Албрехт Дирер (Albrecht Durer, 1471-1528) насликао је анђела који са копривом у руци лети према престолу Свевишњег. Швајцарски парох Кинцле у својим списима указује на то да би коприва већ одавно била искорењена да није заштићена својом особином да жари.
Једном сам саветовала мајку седморо деце, која је од последњег порођаја непрестано патила од екцема, да пије чај од коприве. Убрзо су екцеми нестали, а престале су и главобоље које је од оног времена такође имала. Помислила сам да је код ове жене реч о поремећају рада бубрега до којег је дошло након последњег порођаја, па сам јој саветовала да пије чај од коприве пошто коприва спречава стварање песка у бубрезима и бешици. Са бубрежним обољењима често подруку иде и главобоља. И заиста, за веома кратко време нестали су и екцеми и главобоља. С обзиром на то да је појава екцема последица неког унутрашњег поремећаја, њихово лечење мора да крене изнутра, и то лековитим биљкама које прочишћавају крв.
Коприва је наша најбоља лековита биљка за прочишћавање крви од које истовремено расте и број црвених крвних зрнаца. Пошто она повољно утиче и на гуштерачу, чајем од коприве се скида и ниво шећера у крви. Њоме се лече и обољења и упале мокраћних путева, као и патолошки застој мокраће. Посебно се препоручује за пролећну куру с обзиром да чисти и црева.
Откако ми је познато колико је коприва лековита, увела сам себи обичај да сваког пролећа, користећи младе изданке, и сваке јесени после друге косидбе, када млади изданци опет посвуда никну, направим четворонедељну куру са чајем од коприве. Ујутро га пијем наташте, и то једну шољу пола сата пре доручка и једну до две шоље у току дана, полако, гутљај по гутљај. И ујутро чај треба пити полако како би његово дејство било што изразитије. После једне такве куре осећам се неописиво добро и сваки пут имам осећај да могу радити три пута више него обично. Моја породица ија годинама не користимо никакве лекове а ја се осећам гипка и млада.Уосталом, укус овог чаја и није тако лош. Треба га пити без шећера. Они осетљивији могу да му поправе укус додавањем камилице или нане. У народној медицини се вишенедељна кура чајем од коприве препоручује против обољења јетре, жучи и слезине, па чак и у случају тумора овог органа, затим код катара желуца, обољења дисајних органа, желудачних грчева и чирева, чира на дванаестопалачном цреву и код плућних обољења I7I. Да би активне материје остале очуване, коприва се никада не кува него се само попари. Превентивно се чај од коприве пије само једном дневно али током целе једне године. Одличан је и за лечење болести изазваних вирусима и бактеријама.
Почев од извесних година у организму се смањује количина гвожђа. Због тога долази до стања замора и исцрпљености, човек се осећа старим и мање способним. У овом случају се топло препоручује свежа коприва. Она садржи гвожђе и зато се употребљава са успехом. После куре копривом човек се физички релативно брзо осећа много боље, враћају му се енергија и стваралачка снага те наоко изгледа као да је процветао.
Једном приликом је млада жена на повратку с одмора свратила код мене. Била је малокрвна и имала је тегобе са желуцем и са жучи. Мучиле су је и главобоље које су се јављале као пропратна појава. Саветовала сам јој да пије чај од коприве. После извесног времена случајно сам је срела. Сва пресрећна, рекла ми је како јој је коприва брзо помогла, као и то да је цела њена породица почела да користи ову лековиту биљку.
Код водене болести (едема) коприва помаже извлачењем велике количине воде из организма. Посредством активних материја које јачају крв помаже код бледила, малокрвности, анемије и код тешких болести крви. Заједно с другим лековитим биљкама коприва се успешно примењује и код леукемије (види чланак под насловом Леукемија). Ако је реч о неком алергијском обољењу (и поленска, односно сенска кијавица спада овамо) треба током дужег временског периода пити чај од коприве.
Коприва смањује склоност ка прехлади и помаже код гихта и реуматских обољења. Једна госпођа из Ајхштета (Eichstatt) се код лекара три године лечила од болног ишијаса. Од шест купки са по 200 г коприве, њени болови су нестали у року од пола године.
Пре извесног времена упознала сам једну жену педесетих година чија је коса била тако ретка да је морала носити перику. Да ју је носила и даље, и последњи корен косе био би јој уништен. Саветовала сам јој да главу пере чајем од свеже коприве и додатно још са екстрактом (уварком) од корена коприве. Послушала је мој савет и могло се из недеље у недељу приметити како јој коса расте и постаје све гушћа. Посебно благотворно на сваку косу утиче тинктура од коприве коју лако можете да направите сами од корена коприве који ћете у пролеће или у јесен извадити из земље (види одељак Начини употребе: Прање косе и Тинктура од коприве). И сама овом тинктуром свакодневно масирам кожу главе, чак је носим са собом када путујем и идем на предавања. Успех је видљив: кожа главе је без перути, коса лепршава, густа и глатка са лепим сјајем.
И код сужења крвних судова ("пушачких ногу") коприва изванредно помаже. Неки људи који пате од ове болести могли би да буду поштеђени ампутације ноге када би благовремено почели да примењују купке од корена коприве (види одељак Начини употребе).
Сваки грч у нози, без обзира на порекло, указује на поремећај циркулације крви. У овим случајевима се препоручују купке са уварком (екстрактом) од коприве. То се посебно односи на сужење крвних судова срца. Треба да се нагнемо над каду и млаким уварком од коприве пропирамо кожу изнад подручја срца, уз истовремену примену благе масаже.

_________________________________________________________________
/7/Овдe се кура спроводи кореном коприве да би се избегло додатно стварање црвених крвних зрнаца, како не би дошло до јвнања еритроцитозе која већ иначе постоји због мањка кисеоника, прим. ред.

Корисников грб
gresnica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3822
Придружен: 30 Окт 2007, 22:23
Место: cekam otacastva
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод gresnica » 18 Јул 2009, 01:13

Једна 51-годишња жена из Баварске 28 година је патила од фистуле и све то време имала неописиве тегобе. Професор из лекарског тима је сматрао да би операција фистуле била опасна јер се налазила на лицу, и то на јагодици образа. Несрећна жена се 1978. обратила једном травару који је према њој показао велико разумевање. Преписао јој је сирову храну, инхалације и психокибернетику. Њено стање је постало подношљивије, али до излечења није дошло. У марту 1979. почела је да скупља прве свеже коприве и да свакога дана пије по три шоље чаја помешаног са малом кашиком шведен битера. Она је написала: "После тачно 14 дана фистула на мом образу била је залечена и више нисам имала болове. Тако је и данас" (28.11.1979. године).
Увек се радујем када чујем да су људи на сопственом телу осетили лековиту моћ коприве. Тако ми је једна жена недавно писала да је месецима свакодневно пила чај од коприве. Не само да упркос свакодневном тешком раду није више осећала умор и исцрпљеност него је нестало и загнојеног курјег ока који је проузроковао болове све до бутина а које од преоптерећености пословима није стигла да лечи.Такође су нестале и гљивице које су биле захватиле један нокат који је у болници требало да јој буде отклоњен оперативним путем а она се на то није могла одлучити. Да, тако може да помогне добра стара коприва која чисти и обнавља крв а на коју човек не може довољно често да укаже. Једна друга жена ми је писала да је копривом излечила екцем који ју је мучио више година. Таква писма представљају тренутке утехе у мом животу. Она ми показују да наше лековите биљке поуздано помажу ма како да се употребе.
Једном је неки старији човек плачући дошао код мене. Три године пре тога био се разболео од грипа. Отада је његова мокраћа била тамносмеђа и патио је од несносних главобоља. Нису му помогле ни многобројне таблете које му је лекар преписивао ни инјекције (последњи пут биле су му убризгане у регион главе). Напротив, главобоље су постале још жешћедако да је човек био све ближе помисли да оконча самоубиством. Охрабрила сам га и саветовала му да користи свежу коприву, да пије по 2,5 литре чаја дневно распоређено на цео дан. После четири дана ме је телефоном обавестио да више уопште нема главобољу. Нешто касније ми је по једној жени поручио да се осећа здравији него пре грипа. И ви треба да користите младе свеже изданке коприве, нарочито у пролеће, и да њоме спроводите куре чишћења црева! Изненадиће вас њено повољно дејство.
Једна часна сестра из Реда свете Јелисавете из Клагенфурта такође је поступила по мојим саветима и била изненађена резултатом. Мрље на стомаку и на крстима, праћене сврабом, које никако није могла да излечи, за кратко време су нестале пошто је пила чај од коприве и држала дијету за јетру. Код једног сличног случаја брзо је помогао само чај од коприве.
Из једног писма из Делаха (Dellach) у Корушкој издвојићу следеће редове: "Бог нека Вам врати то што сте ми неизрециво много помогли својим саветима. У току своје болести која је трајала 19 година боравила сам у многим лечилиштима широм целе Аустрије. Ниједан лекар није умео да ми каже шта ми заправо фали, а да о некој помоћи и не говорим. Недељу дана сам пила чај од коприве и болест је као чудом нестала, као да је никада нисам имала." Из наведених чињеница види се колико брзо наше лековите биљке могу да излече. Међутим, једна шоља чаја на дан не може да помогне; код тежих обољења треба пити најмање две литре чаја дневно, и то полако, гутљај по гутљај.
Нека пословна жена ми је испричала да на излете и службена путовања увек носи са собом, у термосу, чај од коприве. Куне се да јој он много помаже. Не само да најбоље гаси жеђ него и освежава и отклања осећај умора.
Да посебно укажем и на ово: код ишијаса, крстобоље са пробадањем и код упале живаца руку и ногу свежу коприву треба с а с в и м л а к о утрљати у болно место. Код ишијаса, на пример, трљање свежом копривом треба да крене од глежња (чланка) спољном страном све до кука, а одатле да се настави унутрашњом страном ноге све до пете. Ово ваља поновити два пута и завршити превлачењем од кука усправно преко стражњице. Слично поступите и када је реч о другим болним местима. После тога кожу напудеришите.
Зар не треба Богу да захвалимо за милост што поседујемо овако чудотворне лековите биљке? У наше време, када се брзо живи, људи и не обраћају пажњу на њих и пре ће посегнути за средствима која ублажавају бол а која се данас пију у прекомерним количинама. Међутим, често заиста могу да помогну само наше добре лековите биљке које су, на жалост, пале у заборав.
На крају бих поменула само још један доживљај који је на мене оставио снажан утисак. У нашем малом граду упознала сам старицу која ми је испричала да је лекар констатовао да је код ње рак желуца веома узнапредовао, али да због својих година не може бити подвргнута операцији. Тада јој је неко саветовао да пије чај од коприве. Свакога дана је ишла у башту где је коприва расла дуж плота и одакле је сваки пут у кућу донела пуну шаку. Када је после извесног времена посетила свог лекара, овај је изненађено питао: "Зар сте се ипак оперисали? Не види се никакав ожиљак!" Злоћудне израслине су се у потпуности повукле и старица је још могла да ужива у здрављу предвечерја свог живота. Не смемо, међутим, да дозволимо да дотле дође. Никада се злоћудни тумор неће развити ако нашу добру коприву не само поштујемо него у облику чаја узмемо и њену чудесну снагу.

Корисников грб
gresnica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3822
Придружен: 30 Окт 2007, 22:23
Место: cekam otacastva
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод gresnica » 18 Јул 2009, 01:15[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable