M E N O P A U Z A

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
crna udovica
~ vredan ucesnik ~
~ vredan ucesnik ~
Поруке: 684
Придружен: 14 Окт 2008, 23:25
Место: KOSMOS
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

M E N O P A U Z A

Порукаод crna udovica » 19 Окт 2008, 12:03

S CaliVitom lakše u menopauzu i klimakterij

Menopauza ili prestanak menstruacijskih krvarenja označava završetak reprodukcijskog ciklusa žene, koji se uobičajeno javlja između 45. - 55. godine života. Menopauza može nastupiti i između 40. - 60. godine, ali i ranije kao posljedica operacije ili bolesti. Može se pojaviti i kod mladih djevojaka usljed bolesti i pretjeranog gladovanaja –meopauza precox..Pojam menopauza često se rabi za opis cijelog razdoblja koje prethodi (premenopauza) i koje slijedi po prestanku menstruacijskih krvarenja (postmenopauza). Pojam perimenopauza ili prijelazno razdoblje (prijelaz) obuhvaća kratko razdoblje prije, menopauzu i kratko razdoblje nakon zadnje menstruacije. Ako ciklus traje kraće od 26 dana, menopauza nastupa nešto ranije (49 godina); ako ciklus traje duže od 33 dana, menopauza nastupa nešto kasnije (51,5 god). Kod žena koje puše menopauza nastupa godinu - dvije ranije, nego kod žena koje ne puše. Ovo se objašnjava hipoksičnim efektima na jajnike, ili destrukcijom folikula u jajnicima policikličnim hidrokarbonima iz dima cigarete. Uzrok menopauze je postupno iscrpljivanje funkcije jajnika s naposljetku potpunim prestankom sinteze ne samo ženskih spolnih hormona - estrogena i progesterona, nego i muških spolnih hormona androgena - testosterona i DHEAS. Veliki broj žena gaji neispravne predodžbe o prirodi i učincima menopauze. U kulturama koje s manje bojazni prilaze menopauzi, simptomi zapravo ne postoje, a menopauza se dočekuje tek kao prijelaz u sigurnije i mudrije razdoblje života.Ovisno o stupnju uspjeha ili zamišljenog uspjeha u životu, žena se može zateći u krizi koja nije toliko fiziološka koliko je razvojna. Kako će riješiti tu krizu, djelovat će na njezino zdravlje na svim razinama kako bude prolazila kroz menopauzu. Sve ukupno dobro zdravlje žene tokom menopauze ovisi ne samo o razini estrogena i progesterona, već i o razini muških spolnih hormona - androgena kao što su DHEA i testosteron. Razina androgena povezuje se sa seksualnom reakcijom i spolnom željom, kao i općim zdravstvenim stanjem. Androgeni se kod žena proizvode osim u jajnicima prije svega u nadbubrežnim žlijezdama, potom u koži, masnom tkivu, žlijezdama lojnicama, mišićima, mozgu i hipofizi. Postupni prijelaz je otuda izuzetno ovisan o uravnoteženoj funkciji nadbubrežnih žlijezda, koje preuzimaju * stvaranje hormona. Ovdje svakako treba napomenuti utjecaj emocionalne iscrpljenosti i iscrpljenosti zbog loše prehrane na optimalnu funkciju nadbubrežnih žlijezda.

* U ovakvim uvjetima će vjerojatno biti potrebna kako hormonska, tako i prehrambena, emocionalna i druge potpore tijekom ovog perioda, sve do uspostavljanja ravnoteže žlijezda s unutrašnjim lučenjem. Što jedna žena doživljava tijekom ovog razdoblja ovisi o mnoštvu faktora - od nasljednih osobina, preko očekivanja, kulturne sredine iz koje potječemo do vlastitog vrednovanja i prehrane. Ipak, većina žena u suvremenoj kulturi proživljava neku nelagodu i neke problematične simptome u menopauzi. Danas postoje široke terapijske mogućnosti za liječenje ovih simptoma - od prirodnih hormona, preko homeopatije do hormonskog nadomjesnog liječenja. Idealan put kroz perimenopauzu jest odabrati i koristiti ono najbolje što pruža suvremena medicinska znanost za metabolizam hormona, gustoću kostiju i zdravlje srca u kombinaciji s komplementarnim metodama Istoka - od meditacije do akupunkture i ljekovitog bilja, sve s ciljem omogućiti optimalni individualni tretman.

MENOPAUSAL FORMULA je idealan nadomjesni preparat za žene ove životne dobi, te je sam dovoljan ako nema teže izraženih promjena u smislu učestalih valunga(30 puta na dan, srčanih smetnji, izražene osteoporoze itd.) kad je neophodno uzimanje dodatnih preparata.

Multivitaminski preparat koji sadrži i ljekovito bilje, čiji sastav je usklađen sa promjenjenim potrebama za vitaminima i mineralnim materijama. Njegovi sastojci doprinose optimalnom metabolizmu i ublažavaju neprijatne simptome menopauze.Unos kalcijuma i vitamina D3 može biti od posebne važnosti za odbranu zdravlja koštanog sistema, utoliko prije što ove dvije materije često nedostaju u ishrani žena. Takođe, od ključnog značaja je i doziranje magnezijuma, bora, hroma i cinka. Antioksidanti koji štite ćelije - vitamini A, C i E, beta-karotin i selen - jačaju otpornu sposobnost organizma prema bolestima. Rastavić djeluje kao diuretik, a kineska anđelika ojačava muskulaturu materice. Sibirski ženšen stimuliše umnu i fizičku snagu i ublažava simptome koji potiču od nedostatka ženskih polnih hormona. Slatki korijen pomaže u savladavanju depresija i štiti imuni sistem i jetru. Protiv problema u vezi sa nervnim sistemom efikasan je korijen crnog kohoča. Blaženi čkalj prečišćava krv i jača želudac. Kostrika stimuliše stvaranje progesterona.

AMENOREJA I POREMEĆAJI KRVARENJA

Najočigledniji simptom prekida redovne ciklične funkcije jajnika je dugotrajna amenoreja. Prestanak menstrualnog ciklusa ukazuje da količina estrogena koju proizvode jajnici nije dovoljna da pokrene endometrijalnu proliferaciju. Veoma čest problem menopauze su disfunkcionalna krvarenja koja ne reaguju na hormonsku terapiju,miomatosni uterus,sekundrarne anemije. Takva žena bude podvrgnuta operativnom zahvatu histerectomiji.

Shark Aid

Samljevena čista ajkulina hrskavica sa bjelačevinama i ugljenim hidratima, u interesu efikasnog funkcionisanja imunog sistema, kao jačanja zglobne hrskavice i antiinflamatornog djelovanja.Sadrži bjelančevine koje sprečavaju razvoj mreže krvnih sudova kojima se tumori snadbjevaju hranjivim materijama, te na taj način sprečavaju rast tumora, posebno ako su upitanju manji miomi.

VAZOMOTORNI SIMPTOMI

Manifestuju se u vidu valunga, noćnog preznojavanja i palpitacija i oni predstavljaju najkarakterističnije simptome klimakterijuma.Valunzi su periodičan simptom, i opisuju se kao trenutan period znojenja, napad toplote, često praćen lupanjem srca, osjećajem uznemirenosti i ponekad praćen hladnoćom. Cijela ova epizoda ne traje duže od 2 do 3 minuta, a može se ponavljati i 30 puta u toku dana. Valunzi se javljaju kod polovine ukupnog broja žena kod kojih je nastupila menopauza. Tokom valunga raste serumska koncentracija adrenalina koja uslovljava palpitacije, ubrzan puls.Poslije 30 sekundi, opada serumska koncentracija noradrenalina, uslovljavajući dilataciju krvnih sudova i povećanja krvnog protoka. Vazodilatacija obuhvata krvne sudove kože lica, nadlaktica i šaka, i dolazi do povećanja temperature.Kod učestalih valunga neophodno je da se pored menopausal formule uzima dodatno selen.

Selen igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja i usporava starenje tkiva. Njegovo uzimanje se posebno preporučuje ženama u periodu menopauze, jer ublažuje toplotne valunge poboljšava opšte osjećanje. Selen i vitamin E, uzajamno jačajući dejstvo (sinergija), potpomažu zdravo funkcionisanje srca i stvaranje antitjela.

POREMEĆAJI SNA I PSIHIČKI POREMEĆAJI

Promene u spavanju dešavaju se sa godinama kod oba pola. Međutim kod početka menopauze žene imaju velikih problema sa spavanjem i nesanicom koje su povezane sa nedostatkom endogenih estrogena. Insomnija je čest problem kod žena u perimenopauzi i postmenopauzi. Endogeni estrogeni imaju veliku ulogu u emotivnom stanju, pošto utiču na aktivnost centralnih neurotransmitera, posebno serotonina.Alfa - receptori za estrogene (ER) preovlađuju u ventramedijalnom hipotalamusu, a betareceptori (ER) jesu gušći u paraventrikularnom i supraoptičkom delu, hipokampusu. Sa starenjem, u menopauzi dolazi do pada vrednosti neurotransmitera (dopamin. neuropeptidY-NPY) i neuromodulatora (neurosteroidi, prostaglandini i katehoestrogeni). Istovremeno imamo porast vrijednosti norepinefrina i somatostatina.Najčešći psihički poremećaji su depresija, anksioznost, gubitak koncentracije, razdražljivost i gubitak libida. Primjećeno je da žene koje su dugo pod supstitucionalnom terapijom ređe obolevaju od Alchajmerove bolesti, koja je najčešći uzrok demencije. Postepeni gubitak pamćenja je prva klinička manifestacija.Dugogodišnja ispitivanja su pokazala da je acetil-holin izuzetno značajan u procesu zapažanja i pamćenja, pa je zato dat izuzetan značaj acetil-holinskom neurotransmitorskom sistemu kao terapijski postupak kod Alchajmerove bolesti.

Rhodiola rosea raste na planinama Sibira, na nadmorskoj visini od oko 3000 metara. Rhodiola rosea posjeduje sljedeća naučno dokazana svojstva:
• Adaptogena i imunoprotektivna svojstva.
• Kardioprotektivna svojstva (zaštita od kardiovaskularnih tegoba).
• Antistresno i antidepresivno dejstvo.
• Povećanje mentalnih funkcija (povećava sintezu acetil-holina).
• Poboljšanje prokrvljenosti mozga i mišića.
• Doprinosi poboljšanju opšteg stanja i mentalne budnosti, kao i boljoj memoriji.
• Jača seksualnu energiju.
• Doprinosi stvaranju insulina, kao i poboljšavanju osjetljivosti na insulin.
• Zaštita od smetnji i tegoba vezanih za starost.

KOŽA, SLUZNICE I KOSA U MENOPAUZI

Kako koža sadrži estrogene receptore, zbog toga trpi promjene kad dođe do pada nivoa estrogena.Promjene na koži se javljaju oko četrdesetihih, pedesetihih godina života. Sa postepenim istanjenjem, atrofijom epiderma, naročito u dijelovima koji su izloženi svjetlosti, dolazi do vidljivog starenja kože. Imamo degeneraciju kolagenih i elastičnih vlakana. Atrofija kože je suva, sa svrabom i lako se traumatizuje. Dlakavost se povećava u predelu lica, a smanjuje u predelima oko pubisa, aksila i tjemena.Suhoća rodnice je dosta neugodno stanje. Uobičajeni su simptomi svrbež, bolnost, nadraženost i bol tijekom spolnoga odnosa (dispareunija). Većina žena ne zna da se ti simptomi, koje objedinjuje medicinski naziv atrofični vaginitis, pojavljuju zbog smanjenih razina estrogena tokom menopauze. Rastući nedostatak estrogena odgovoran je za gubitak elastičnosti sluznice rodnice i dovodi do bolnih simptoma te često do opetovanih infekcija mokraćnoga sistema.
Žene često ne vole s liječnikom govoriti o temi suhoće rodnice i s njome povezanim spolnim problemima. Nasuprot erektilnoj disfunkciji u muškaraca, spolno zadovoljstvo žene i dalje je tabu. Ono se često dobro ne razumije i odbacuje kao tek psihološki problem. Ipak, žene ne moraju s time živjeti: vaginalna se suhoća može liječiti uz pomoć lokalno primijenjenih estrogena.U žena s pretežno vaginalnim simptomima nedostatka estrogena treba dati prednost lokalnom liječenju niskom dozom estrogena.

KARDIOVASKULARNI SISTEM

Ove bolesti zajedno su uzrok smrti, kod žena starijih od 50 godina, preko 50%. Utvrđeno je da estrogeni na nejasan način smanjuju opasnost od ateroskleroze. U prilog takvoj pretpostavci ide i činjenica da su kardiovaskularne bolesti čak 6-7 puta rjeđe kod žena nego kod muškaraca tih godina. U postmenopauzi nedostatak estrogena, učestalost kardiovaskularnih oboljenja raste, jer jako brzo napreduje ateroskleroza.Zato kod žena u pedesetim godinama života postoji oko 46% šansi da se u daljem životu pojavi koronarno oboljenje, a vjerovatnoća da će od nje umrjeti je oko 30%. U menopauzi vjerovatnoća za nastajanje moždanog udara je oko 20% i 8% da će od njega umreti. Većina studija je potvrdila da se u postmenopauzi smanjuje opasnost od kardiovaskularnih oboljenja u oko 50–60% primjenom adekvatnih preventivnih mjera u mladosti( prestanak pušenja, fizička aktivnost,kontrola tjelesne težine, kontrola holesterola u krvi, uzimanje dodataka ishrani ).

Super Soya Lecithin

Lecitin je prirodna materija koja se nalazi u namirnicama biljnog porijekla, na primjer, u soji. Ispoljava pozitivna dejstva na nivo holesterola na taj način što holesterol i druge masti pretvara u smjesu sa vodom, koja se potom izbacuje iz organizma. Čisti zidove krvnih sudova i jača srčanu muskulaturu.

KOŠTANI SISTEM I OSTEOPOROZA

Osteoporoza nastaje kad kosti gube mineralnu gustoću zbog smanjene razine estrogena u tijelu žene i posljedica je menopauze. Kosti postaju tanje i lomnije. Stoga je gotovo 80 posto bolesnika od osteoporoze ženskoga spola. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, gubitak od 1 posto koštane mase godišnje prihvaćen je i unutar normalna raspona u procesu starenja tijela, no u otprilike trećine žena gubitak je kosti veći od 5 posto godišnje. Svjetska zdravstvena organizacija svrstava osteoporozu među deset najvažnijih bolesti. U Europi jedna od tri žene starije od 80 godina doživi prijelom kuka prouzročen osteoporozom. Očekuje se kako će broj prijeloma kuka zbog osteoporoze porasti širom svijeta trostruko sredinom ovoga stoljeća, sa 1,7 milijuna u 1990. na 6,3 milijuna u 2050.Žena poslije 35-te godine trebala bi početi preventivno uzimati preparate kalcijuma i magnezijuma u malim količinama, dok kod žena u menopauzi sa izraženom osteoporozom neophodno je uzimanje ovih preparata.

Strong Bones

Kapsule kalcijuma i magnezijuma koje sadrže ove dvije minenalne materije u idealnoj srazmeri (2:1). Njihovi sastojci predstavljaju efikasnu pomoć u prevenciji osteoporoze i očuvanju zdravih kostiju. Helatna veza obezbeđuje efikasnu apsorpciju. Mogu ih koristiti i osobe sklone nastanku bubrežnog kamenca. Potrebe žena za kalcijumom su relativno veće, a ta potreba se dalje povećava u menopauzi.

ZAŠTITA OD ZAČEĆA I KLIMAKTERIJ

Ne dajte da vas neredoviti ciklusi prevare. U posljednjim godinama prije menopauze (posljednje menstruacije) ne dolazi, doduše, do ovulacije u svakom ciklusu, ali i dalje postoji mogućnost da zatrudnite. I dalje biste se trebali koristiti nekom od sigurnih metoda zaštite od začeća. Ginekolog će vam preporučiti najprimjereniju metodu. Nakon što godinu dana više ne dolazi do mjesečnoga krvarenja, ginekolog može ustanoviti jeste li još plodni.

SEKSUALNOST I KLIMAKTERIJ

Klimakterij je vrijeme promjena. Nemojte si uskratiti seksualne užitke. Otvoreno porazgovarajte s vašim partnerom o novonastaloj situaciji. U iskrenom ćete razgovoru doći do zaključka da su se promijenile vaše potrebe, ali i potrebe vašeg partnera. Kod vas zbog suhoće vaginalne sluznice može doći do bolova prilikom odnosa, dok će vaš partner vjerojatno zapaziti da sporije dolazi do uzbuđenja.Klimakterij vam pruža mogućnost da ponovo otkrijete sebe i partnera i tako doživite odnos koji će biti drukčiji, opušteniji od nestrpljiva odnosa ranih godina. Ukoliko ipak imate jake bolove za vrijeme odnosa, posavjetujte se s ginekologom liječnikom, jer za liječenje suhoće sluznice na raspolaganju vam je pripravak za vaginalnu (lokalnu) primjenu.

MUŠKI KLIMAKTERIJ-ANDROPAUZA

Stanje uzrokovano hormonskim promjenama prvenstveno niskom razinom testosterona. Javlja se u periodu 40-50 godina, sa odstupanjem +- 5. I muškarci kao i žene trpe promjene ovog životnog doba. Simptomi: valunzi kod 1/3, opterećenje, manjak motivacije, manjak životnog elana, zamor,opadanje želje za održavanjem dotad aktivnog spolnog života, nesanica, ćelavost, depresija, povećan rizik od srčanih bolesti, strah od starosti.

VitalMan

Jačaju fizičku sposobnost, adaptogenu i antistresnu moć muškaraca. Sibirski ženšen na primjer, povećava sposobnost organizma za prilagođavanje (adaptogenost) i podnošenje stresa, izgrađuje ćelije i utiče na poboljšanje raspoloženja i opšteg stanja. Katuaba stimuliše centralni nervni sistem. Damiana je afrodizijak i osim što djeluje na poboljšanje raspoloženja, poznata je i kao antidepresiv.

Preporuka: 1-2 tbl dnevno.

Mega Zinc

Savremene tablete koje sadrže organski spoj cinka. Helatna veza obezbjeđuje potpunu apsorpciju i iskorištenje. Posebno se preporučuje muškarcima, mlađe životne dobi, kao i onima u andropauzi sa problemima održavanja seksualnog života.

Pošto je cink potreban za normalnu prozvodnju testosterona i sperme, neki slučajevi poremećaja potencije mogu se objasniti nedostatkom cinka. Nije slučajno što je ostriga kao afrodizijak (sredstvo za pojačanje polnog nagona) neobično popularna, jer ona sadrži veliku količinu cinka.

Preporuka: 1 tbl dnevno.

Omega 3

Želatinske kapsule napravljene iz ribljeg ulja, sadrže masne kiseline omega-3, koje obezbjeđuju nezasićene masne kiseline potrebne za očuvanje zdravlja, a koje nedostaju u našoj ishrani. One smanjuju povišen nivo holesterola i triglicerida, pomažu u spriječavanju sljepljivanja krvnih pločica u ugruške i tako smanjuju rizik od začepljenja krvnih sudova i nastanka srčanog infarkta.
Preporuka: 3x1 tbl dnevno.

[/u]

waleedijaz
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 2
Придружен: 28 Апр 2016, 07:27
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод waleedijaz » 28 Апр 2016, 07:28

Želatinske kapsule napravljene iz ribljeg ulja, sadrže masne kiseline omega-3, koje obezbjeđuju nezasićene masne kiseline potrebne za očuvanje zdravlja, a koje nedostaju u našoj ishrani. One smanjuju povišen nivo holesterola i triglicerida, pomažu u spriječavanju sljepljivanja krvnih pločica u ugruške i tako smanjuju rizik od začepljenja krvnih sudova i nastanka srčanog infarkta.
Preporuka: 3x1 tbl dnevno.

waleedijaz
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 2
Придружен: 28 Апр 2016, 07:27
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод waleedijaz » 30 Мај 2016, 11:37

Želatinske kapsule napravljene iz ribljeg ulja, sadrže masne kiseline omega-3, koje obezbjeđuju nezasićene masne kiseline potrebne za očuvanje zdravlja, a koje nedostaju u našoj ishrani. One smanjuju povišen nivo holesterola i triglicerida, pomažu u spriječavanju sljepljivanja krvnih pločica u ugruške i tako smanjuju rizik od začepljenja krvnih sudova i nastanka srčanog infarkta.
Preporuka: 3x1 tbl dnevno.=== ===


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable