Zdravlje muškaraca

Уредници: nevenkagaragic, Moderatori

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Zdravlje muškaraca

Порукаод El » 16 Јан 2008, 08:47

Pregled urina


Biohemijske analize telesnih tečnosti danas se svrstavaju u red dijagnostičkih postupaka koji su dostupni svakom. Redovna kontrola ovih parametara je jedan od preduslova za očuvanje zdravlja.

Nedovoljno obraćamo pažnju na značenje rutinskih pregleda urina, jednostavnih i uglavnom jeftinih analiza koje pružaju dragocene informacije o našem organizmu.

Urin je tečnost preko koje se iz organizma izbacuju produkti metabolizma koji su rastvorljivi u vodi, a čije zadržavanje u telu može da naruši ravnotežu zdravlja. Rutinska analiza mokraće sastoji se iz opisivanja fizičkih i fizičko-hemijskih karakteristika (prozračnost, boja, miris, kiselost – pH vrednost, relativna gustina), hemijskih analiza (ispitivanje usmereno na detekciju jedinjenja kojih nema u urinu zdravih osoba) i mikroskopskog pregleda sedimenta posle centrifugiranja.

Kako izgleda normalan urin?


Urin zdravih osoba je obično bistar i ima bledo žutu ili nijansu žuto-narandžaste boje (potiče od pigmenata koji se izbacuju putem bubrega). Normalan svež urin ima karakterističan miris, sličan mirisu goveđe supe, i može biti blago kiseo ili blago bazan (pH vrednost između 4,5 i 8, najčešće između 5 i 6). Relativna gustina urina značajno varira, u zavisnosti od njegove količine i količine vode u organizmu, spoljašnje temperature i drugih faktora, a kreće se u intervalu između 1,010 i 1,025. Ova vrednost pokazuje stanje tzv. koncentracione moći bubrega, koja je jedan od važnih parametara u proceni stanja ovog parnog organa.

Što se hemijske strukture urina tiče, analize su usmerene na kvalitativno i kvantitativno određivanje nekoliko vrsta jedinjenja. To su belančevine (do 0,1 g/L), glukoza (do 0,8 mmol/L), ketonska tela (kod zdravih osoba koncentracija metilketona je nemerljiva), žučne boje (urobilinogen – 7-17 ìmol/L, bilirubin kod zdravih je nemerljiv), crvena krvna zrnca (do 3x106 eritrocita u litru), hemoglobin, bela krvna zrnca (do 5x106 leukocita u litru, signaliziraju upalni proces) i nitriti (indikator prisustva bakterija u urinarnom traktu, ne postoji kod zdravih). Sediment mokraće može biti neorganizovan (razne soli) i organizovan (cilindri, epitelne ćelije, leukociti, eritrociti, spermatozoidi, mikroorganizmi).
Kada je potreban oprez?

Količina proteina u urinu (proteinurija) može da varira u zavisnosti od većeg broja faktora (fizički napor, dugo stajanje), ali kada ona pređe vrednost od 200 mg za 24h, treba se obratiti lekaru, jer postoji mogućnost da je došlo do oštećenja bubrega (glomerula ili, ređe, tubula) ili da se belančevine pojačano proizvode u krvi (kod nekih malignih bolesti). Oprez i konsultacija stručnjaka neophodni su i kod hematurije – prisustva krvi, odnosno crvenih krvnih zrnaca u mokraći (eritrociturija). Ovaj nalaz može da se javi posle teškog fizičkog rada, povrede, kod kalkuloze i infekcija urinarnih puteva i kod oboljenja bubrega. Analizom kvaliteta eritrocita moguće je proceniti na kom nivou je došlo do krvarenja.Bubreg- Osnovna funkcija bubrega je da ukloni nepotrebne i potencijalno toksične materije iz krvotoka organizma. Procesom ultrafiltracije u glomerulima stvara se tzv. primarna mokraća, koja se prolaskom kroz nefrone dalje prerađuje, koncentriše i pretvara u konačnu mokraću. Bubrezi imaju ulogu u važnim, procesima kao što su uklanjanje toksičnih materija i otpadnih produkata metabolizma, regulacija ravnoteže vode i soli (održavanje osmotske ravnoteže između krvi i tkiva) i regulacija acidobazne ravnoteže.

Mokraća- Mokraća (urin) je tčènost kojom se iz organizma izlučuju otpadni produkti metabolizma i strane štetne materije. Zdrav čovek dnevno izlučuje oko 1-2 litra mokraće, prosečno oko 1,5 L. Količina izlučene mokraće (diureza) u pojedinim bolestima može jako da varira. Izlučivanje može biti nedovoljno (oligurija), recimo kod bubrežnih i srčanih bolesti. S druge strane, potpuna nemogućnost mokrenja i zadržavanje (retencija) mokraće, npr. zbog opstipacije mokraćnih puteva, zove se anurija. Izlučivanje abnormalno velikih količina mokraće (poliurija) nalazi se obično kod obolelih od šećerne bolesti i insipidnog dijabetesa (hormonsko oboljenje koje remeti ravnotežu vode u organizmu).
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод El » 20 Јан 2008, 19:19

"Plamena pilula" protiv impotencije
Seksualnost, iako bitan deo života,
i pored velikog napretka medicine ostaje veoma kontraverzna tema kako za nas lekare, tako i za ostalu populaciju.
S obzirom da od 20. do 70. godine starosti čovek u proseku provede punih mesec dana upražnjavajući seks,
jako je važno da kvalitet odnosa bude zadovoljavajući. Ukoliko nema dovoljno dobre erekcije, dolazi do frustracije oba partnera,
čime se na duže staze narušavaju samopouzdanje muškarca i kvalitet emotivnog odnosaDa li erektilna disfunkcija zavisi od godina?

Kako postaju stariji, muškarci često primećuju da im je potrebno duže vreme za postizanje erekcije, da erekcija nije tako čvrsta kao što je bila ranije ili da im treba više vremena za postizanje orgazma. Te normalne promene, povezane sa starenjem, ne treba mešati sa erektilnom disfunkcijom (ED). Pod erektilnom disfunkcijom (ED) se po definiciji smatra trajna ili ponovljena nemogućnost muškarca da postgne i/ili održi erekciju penisa neophodnu za zadovoljavajuću seksualnu aktivnost. Pritom je važno istaknuti da ED nije neizbežan i sastavni deo starenja – ona se većinom može lečiti.

Danas oko 155 miliona muškaraca pati od erektilne disfunkcije (ED) i procene su da će 2025. taj broj biti duplo veći. Iako je u 95 odsto slučajeva ED moguće otkloniti, nažalost samo 15 odsto muškaraca priznaje da je ima i traži način da to prevaziđe. Neki muškarci misle da je erektilna disfunkcija neizbežan i sastavni deo starenja. Na sreću, to nije istina. Erektilnu disfunkciju obično uzrokuju druga medicinska stanja, lekovi ili navike koje utiču na proticanje krvi. Neka od tih medicinskih stanja češće se javljaju kod starijih muškaraca – ali starost sama po sebi nije uzrok erektilne disfunkcije.Šta dovodi do erektilne disfunkcije?

Uzroke ED možemo podeliti na organske (kao komplikacija neke druge bolesti), psihogene (usled psihogenih problema) i mešovite (nastaju kao kombinacija organskih i psihogenih uzroka). U većini slučajeva 80 odsto. Između 35 odsto i 50 odsto muškaraca s dijabetesom pati od ED, kod ostalih s hroničnim bolestima su vrlo slični rezultati (bubrežne bolesti, hronični alkoholizam, MS, ateroskleroza i druge bolesti srca i krvnih sudova).


Lek koji rešava ovaj problem

U zavisnosti od uzroka, danas postoje brojne terapijske mogućnosti za lečenje ED, kako invanzivnim, tako i neinvanzivnim postupcima. Među neinvanzivnim postupcima najznačajnije mesto zauzimaju lekovi, PDE 5 inhibitori, gde spada i Bayerov lek Levitra, popularno nazvan ''plamena pilula''. Plamena pilula je tableta koja se koristi u lečenju erektilne disfunkcije. Ona je visoko selektivna i veoma potentna. Može pomoći mnogim muškarcima koji imaju problem da postignu i održe erekciju u toku seksualnog uzbuđenja. Da bi Plamena pilula bila efikasna, neophodna je seksualna stimulacija. Kada je muškarac seksualno uzbuđen, ova pilula pomaže dotok krvi u tkivo penisa neophodan za erekciju. Kod nekih muškaraca deluje već za 10 minuta, kod većine za 25 minuta. Preporučena doza je 10 mg, uzima se po potrebi i može se povećati na 20 mg. Uzima se po jedna tableta dnevno. Može se uzimati sa ili bez hrane, čak i uz umerene količine alkohola. Početak dejstva može biti odložen ukoliko se tableta uzima posle vrlo masnog obroka.


Erektilna disfunkcija nije tabu

Nakon svega, važno je napomenuti da o ovom problemu treba da se priča kako bi se razbio tabu koji važi među muškarcima. Svakome može da se desi ovaj problem i zato ne treba ćutati i povlačiti se u sebe, već u dogovu sa lekarom rešiti problem.


Dr Aleksandar Drašković
Spec. urologije VMA
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод El » 21 Јан 2008, 15:21

Perut - uporan neprijatelj muškog imidža


Nakupljane ćelija kože koje orožavaju u vidu veće ili manje količine ljuskica označava se terminom skvama, za razliku od fiziološkog fenomena nevidljive deskvamacije orožalog sloja kože. Obnavljanje ćelija epidermalnog sloja je dinamičan proces koj podrazumeva da se u normalnim uslovima ovaj sloj u potpunosti zameni za 27 dana. Krajnji rezultat orožavanja je formiranje orožalog sloja, sa ćelijama koje nemaju jedro, a međusobno su povezane filamentnim proteinima. Ako se u orožalom sloju nađu ćelije sa jedrom proces nazivamo parakeratozom koja je tipična za psorijatične lezije, a rezultat je formiranje skvame. Lokalizovano zadebljavanje orožalog sloja takođe može uzrokovati nastajanje skvame.Vidljiva deskvamacija se za razliku od fiziološke nevidljive deskvamacije smatra patološkim gubitkom ćelija orožalog sloja. Postoje različiti tipovi deskvamacija sa formiranjem skvama i peruti različitih karakteristike od tanke, mekinjaste, lamelarne do velikih lisnatih i onih sa znatnom količinom orožalih masa. Izgled i karakteristike skvama su parametar koji bliže karakteriše određenu dermatozu.


Kada se u žargonskom rečniku govori o peruti prvenstveno se razmišlja o pitirijaziformnoj deskvamaciji koja može biti prisutna na mestima inflamacije kože lica tela i poglavine, pa do masnih skvama peruti obično lokalizovanih u kapilicijumu.
Perut je problem zbog koga je neophodno otići lekaru

U slučaju prisustva peruti u kapilicijumu diferencijalno dijagnostički razmatramo seboroični dermatitis, neurodertmitis, pytiriasis sicca, psorijatične lezije, te dermatoze uzrokovane gljivicama. U predelu lica deskvamacija bez drugog kliničkog nalaza može biti znak zapaljenja alergijske ili nealergijske prirode, seboroičnog, iritativnog, atopijskog dermatitisa ili opšte suvoće kože, te gljivičnih dermatoza. Deskvamacija na stopalima i šakama može biti znak dishidrotičnog ekcema, iritativnog, kontaktnog, atopijskog dermatitisa ili je u kombinaciji sa drugim kliničkim znacima prisustva eritema, eritematoznih makula, papula i plakova propratni klinički znak. Beličaste, krte, nekoherentne naslage peruti se sreću kod psorijaze. Kod ekcema se skvama skidaju u vidu sitnih lamelarnih naslaga. Kod kseroze i ihtiaziformnih dermatoza skvame su poput krljušti. Ogrličaste skvame po periferiji eritematoznih plakova se sreću kod pityriasis rosee. Folikularne skvame se sreću poput čepa na izvodnom kanalu dlačnog folikula.
Skvame se takođe razlikuju i po boji koja može da bude srebrnkasta, srebrno-bela, žuta i zagasito žuta. Skvama koja je prožeta plazmom, krvlju ili gnojem ima posebna obeležja boje.
Uporan problem


Najčešći razlog javljanja pacijenata dermatologu kada je u pitanju perut je suvoća kože koja je povezana sa atopijskom konstitucijom, opštom suvoćom kože i sluznica u menopauzi i senijumu, potom seboroični dermatitis lica, presternalne regije i poglavine, pityriasis versicolor u oba svoja varijeteta, psorijaza i sve više iritativni dermatitisi šaka.
Perutanje kože kod seboroičnog dermatitisa je posledica inflamacije i vrlo često se sreće, kao prva mera samomedikacije, primena masnih kremova koji naravno pogoršavaju kliničko stanje i povećavaju sekretornu aktivnost žlezda lojnica.
Lečenje i terapija

U slučaju suvoće kože kod atopičara i u menopauzi i senijumu, primena masnih preparata sa neokluzivnim uljima i prirodnim uljima sa visokim koncentracijama nezasićenih masnih kiselina, fitosterola, fosfolipida i ceramida predstavlja terapiju izbora. Često lokalno nanošenje ovih preparata treba upotpuniti primenom blage abrazije kože koja uklanja loše stratifikovan površni sloj epiderma kao i uljne kupke sa uljima istih osobina. Kod iritativnog dermatitisa šaka najbolja preventivna mera je primena kremova sa visokim procentom silikona koji formira zaštitnu „rukavicu“. Takvi preparati su po pravilu obogaćeni nezasićenim masnim kiselinama, provitaminom vitamina A – retinolom, vitaminom E, pantenolom, prirodnim faktorima vlaženja koji se nalaze inkorporirani u hipoalergijske farmaceutske podloge. Trend savremene kozmetologije je pojava krema za ruke za dan, koje imaju opisani zaštitni efekat i krema za ruke za noć, koje sadrže hranljive vitaminske sastojke u većoj koncentraciji rastvorene u masnijoj hipoalergijskoj podlozi.
Dakle, pojava peruti može biti definisana kao estetski problem koji se tretira na nivou primene odgovarajuće dermokozmetike ili klinički znak i simptom različitih dermatoza koja podrazumevaju ozbiljan dermatološki tretman.Dr Jasmina Kozarev
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод El » 21 Јан 2008, 16:06

Često vas boli stomak, a ne znate zašto?


Skup simptoma u kojima dominiraju poremećaj u radu
motorike celog digestivnog trakta uz promene u ritmu stolice kao i bolovi u
trbuhu, a bez mogućnosti dokaza bilo koje poznate organske bolesti,
zovemo sindrom iritabilnog kolona (SIK) ili sindrom iritabilnog creva.
Ostali nazivi su iritabilni kolon, nervozni ili spastični kolon, mukozni ili spastični kolitis.
Šta može biti uzrok ne razjašnjenog bola?

Kad se govori o uzrocima, spominju se mnogi
faktori, od konstitucionalnih i psihosomatskih do neurohumoralnih,
endokrinih i drugih.
Konstitucija se spominje kao mogući uzrok,
jer se isti poremećaj često ponavlja u nekoliko generacija iste porodice.
Stres povećava aktivnost creva uz spazme i učestale stolice, a kod depresije se javljaju lenja creva uz usporene kontrakcije.
Povezanost hrane i gastrointestinalnih hormona (holecistokinina,
VIP-a, glukagona, sekretina i dr.)
takođe može znatno uticati na rad creva.
Treba misliti i na uticaj lekova, ako ih bolesnik uzima (npr. antibiotici ili holinergici i antiholinergici).
Moderan način života i način ishrane (brza, konzervirana hrana,
preosetljivost na aditive,
konzervanse ili druge sastojke hrane) verovatno jako utiču na pojavu bolesti.
Šta osećate kod sindroma iratibilnog kolona

Simptomi se javljaju između 35. i 50. godine.
Sindrom iritabilnog kolona se ispoljava u tri oblika:
bol i zatvor (spastični kolon), intermitentni ili stalni proliv (funkcionalni proliv) i naizmenični zatvor i proliv.

Bol je najčešće lokalizovan u levom donjem kvadrantu trbuha,
pojačava se posle obroka, a smanjuje posle praženjenja creva.
Bol nikada ne budi bolesnika iz sna.
Zatvor se ispoljava objektivno-s manje od tri stolice nedeljno, i/ili subjektivno-kao otežana, često nepotpuna i bolna pražnjenja.
Stolice su često uske kao olovka ili male što je posledica spazma.
Proliv se ispoljava u vidu ređih stolica male zapremine, ispoljava se ujutro ili posle obroka.
Prvo pražnjenje se obično sastoji od stolice normalne konzistencije, a zatim sledi nekoliko manjih pražnjenja neformirane stolice.
Često se javljaju i nadimanje trbuha i mukus u stolici.

Od ostalih gastrointestinalnih simptoma mogu da se ispolje:
dispepsija, gorušica, mučnina i povraćanje.
Česti su i poremećaji autonomne inervacije (glavobolja, palpitacije-lupanje srca, znojenje, umor, poremećaji mokrenja i menstrualnog ciklusa).
Uprkos svim navedenim simptomima, ponekad vrlo intenzivno izraženim, opšte stanje bolesnika je dobro.

Simptomi sindroma iritabilnog kolona se karakteristično ispoljavaju ili
pogoršavaju za vreme ili
posle perioda stresa i emocionalne napetosti.
Ako imate ove simptome, šta dalje uraditi

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike,
povezivanjem simptomatskih epizoda sa periodima životnog stresa i
emocionalne napetosti i isključivanjem drugih bolesti
koje mogu da se ispolje istim ili sličnim simptomima.
Rade se rektosigmoidoskopija, pregled stolice, mokraće i krvi, kolonoskopija.I kako se lečiti

Ishrana sa dodatkom vlaknastih supstanci (mekinje, seme psilijuma) široko je prihvaćena u lečenju SIK.
Pažljivo preispitivanje načina ishrane može da otkrije one faktore koji
pogoršavaju simptome (kafa, mleko, leguminoze, masna hrana).
Bol može povoljno da reaguje na primenu antiholinergika.
Spazmolitici (mebeverin pred obroke i spavanje) bitno pomažu nekim bolesnicima s bolom.
U izraženim fazama proliva mogu se koristiti kodein fosfat ili loperamid.
Emocionalna potpora je veoma bitna. Ako postoji psihijatrijski poremećaj, treba ga lečiti odgovarajućim lekovima.
dr Bojan Jovanović
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод El » 22 Јан 2008, 10:47

Umetnost udvaranja


Čini se da priroda sa nama ima tačno određene ciljeve. Najvažniji je, izgleda, produženje života i vrste. U tu svrhu obezbedila nas je posebnom vrstom podstrekača koju nazivamo nagonima. Oni se staraju da cilj bude ostvaren. Kao i kod svakog ostvarenja cilja mora se odnekle početi.

Prvi korak u ovom, od prirode postavljenom zadatku je naravno - naći odgovarajućeg partnera. Zato i nije čudno ako se kaže da je udvaranje univerzalni fenomen i da je prisutan u svim kulturama i vremenskim periodima. Razlikuju se samo načini na koji se ostvaruje.
Određeni dokazi da se, kada govorimo o udvaranju, radi o nečem što možemo smatrati i delom naše nagonske prirode, leže u činjenici da se i u životinjskom svetu može opservirati ponašanje koje predhodi parenju, a slično je onom što kod čoveka nazivamo udvaranjem. Recimo, poznat je "ples" pauna koji podrazumeva "šepurenje", isticanje grudnog koša i široko otvaranje svog predivnog, šarenog repa. Miševi međusobno trljaju nosiće dok, recimo, delfini između ostalog "pevaju" prilikom "udvaranja". Neke životinje menjaju svoju boju ili luče određene supstance kako bi privukle partnera.
Kod ljudi je to ipak malo drugačije. Nagonska priroda je dopunjena i nekim drugim momentima. Uglavnom se radi o socio-kulturalnim uplivima i normama. Naravno, ne treba zaboraviti i naše individualne razlike koje potiču od same ličnosti i vaspitanja.


Udvaranje se razlikovalo i u zavisnosti od vremena u kome se odvijalo. Recimo, u 19. veku, odnosno u Viktorijanskom periodu, postojali su tačno određeni kodeksi ponašanja prilokom udvaranja. Svako drugačije ponašanje se smatralo nepristojnim i bilo je socijalno sankcionisano. Mlade dame su od najmlađih dana podučavane kako treba da se ponašaju. Mesta susretanja su uglavnom bila tokom balova ili crkvenih ručkova. Ako bi gospodin želeo da odpleše sa mladom damom, morao bi da joj bude predhodno predstavljen. To nije automatski značilo da može da joj se nakon toga obrati u bilo kojoj drugoj situaciji. Ako bi želeo pravo poznanstvo, morao je da to učini uz pomoć zajednčkih prijatelja koji bi ga preporučili dami. Nakon zvaničnog upoznavanja, gospodin je mogao da ponudi mladoj dami da je , recimo, otprati kući, šaljući joj poruku u kojoj je moli da bude njen pratioc. Mlada dama odlučuje ko joj se najviše dopao i čiju će ponudu prihvatiti, i naravano pisanim putem, šalje svoj odgovor.


Viktorijanski sastanci su bili uvek na neki način nadgledani. Dama nikada nije izlazila sa džentlmenom van kuće u kasnim večernjim satima. Smatralo se nepristojnim čak i ako bi se muškarac zadržao do večernjih sati u poseti dami. Mogao je da joj se obrati i poseti samo sa njenom predhodnom dozvolom.
Jedna od najromantičnijih aspekta viktorijanskog udvaranja bila je pisana reč. Dame su obično imale svoj dnevnik, a uobičajna je bila i razmena romantičnih pisama.
I pored ovakvih strogih kodeksa, ono što je ipak bilo dozvoljeno u socijalnim kontaktima je bio flert. Flert se odigravao na veoma suptilan način i uz pomoć dodatnih elemenata poput lepeze, suncobrana, rukavica. Zavisno od njihovog položaja, džentlemi su primali neverbalne poruke zainteresovanosti ili nezainteresovanosti dame. Recimo, ako dama sporo zamahuje lepezom znači da je zauzeta ili udata, dok je brzo zamahivanje značilo da je slobodna. Lepeza u desnoj ruci postavljena ispred lica je značila poziv da se dama sledi. Ako je želela da pošalje poruku ljubavi široko bi otvorila lepezu, a potražila bi poljubac otvaranjem i zatvaranjem lepeze. Lepeza prislonjena na desni obraz značila je "da", a na levi "ne".
Danas je udvaranje pilično drugačije, otvorenije i socijalno prihvatljivije. Svakako i danas postoje razlike u stavovima naročito među "puritanskim" kulturama poput one u Velikoj Britaniji ili Severnoj Americi, gde se flert doživljava sa negativnim predznakom.Flert

Flertovanje je mnogo više no obična zabava. Najčešće ima za cilj približavanje partneru, ali se u današnje vreme koristi i u neke druge svrhe, recimo za pridobijanje bolje i brže usluge u restoranu, prodavnicama, boljeg položaja kod kolega i pretpostavljenih i sl. Naravno, u poslednjem slučaju ima prizvuk manipulativnog i najčešće naučenog ponašanja, što se za kontakt sa potencijalnim partnerom uglavnom ne može reći. Poslednja tvrdnja je inspirisana brojnim istraživanjima naučnika o ponašanju partnera tokom flertovanja, tokom kojih je utvrđeno da postoji čitav niz pokreta koji su slični u svim kulturama (uz sličnost sa ponašanjem u životinjskom svetu), i izgleda imaju ishodište u duboku usađenim, filogenetski nasleđenim, nagonskim zapisima. Kada nam se neka osoba svidi javljaju se određene pojave koje su van naše kontrole i samim tim nemoguće ih je upotrebiti u manipulativne svrhe. Recimo, zenice se široko otvore, a suzne žlezde počinju da luče dodatne količine suza, tako da sloj suza koji tom prilikom prekriva očne jabučice, daje očima poseban sjaj i izgled. Pogled se mnogo duže nego što je to uobičajeno zadržava na partneru. I još jedna veoma interesantna pojava. Kada zapazimo nekog ko nas privlači, dolazi do pojačanog dotoka krvi u usne te one postaju blago uvećane i rumenije. Smatra se da je ova činjenica bila inspiracija izumiteljima karmina, koji je napravljen pre više od 1000 godina, kako bi imitirali navedenu pojavu. Tokom flertovanja se može uočiti i povećan tonus mišića, grudni koš se širi, stomak uvlači, čak i bore ispod očiju postaju manje.


Govor tela

Rezultati istraživanja pokazuju da većina muškaraca smatra da je umetnost flertovanja u nalaženju i izboru pravih reči i fraza koje se upute partnerki. Sa druge strane, vrlo je dobro poznato da se naša komunikacija sa drugim osobama ostvaruje na dva nivoa. Ono što želimo da prenesemo drugima možemo iskazati rečima (verbalna komunikacija), i putem "govora tela", odnosno držanjem, pokretima, mimikom, načinom na koji nešto iskažemo (neverbalna komunikacija). Utvrđeno je i da, dok komuniciramo, samo 7% informacija "šaljemo" verbalnim putem, odnosno sadržajem našeg govora. Ostalih 93% potiče od neverbalne komunikacije i to 55% od telesne ekspresije ili "govora tela" i 38% od stila na koji nešto kažemo. Nije isto ako kažemo "Drago mi je što smo se upoznali" sa osmehom na licu, namršteni ili bez bilo kakve mimike. Naš govor tela mnogo više kazuje o našim namerama i osećanjima, te je valjda i razumljivo što često pre poverujemo našim "osećajima" o nekoj osobi nego li onome što ona kaže.

I kod flerta "govor tela" ima ogromnu ulogu. Izgleda da muškarci i žene nemaju podjednake "znake" koje koriste tokom flerta.
Kada ugledaju za njih privlačnu ženu, muškarci počinju da se ponašaju drugačije - doteruju frizuru, popravljaju kravatu ili kragnu, otkopčavaju ili zakopčavaju jaknu. Nešto "agresivniji" nastup se smatra kada zakače palac za pojas ili kajš, okrenu se telom prema partnerki i približe korak napred. Pogled zadrže na partnerki nešto duže no obično. Alternativni položaj je kada se podboče, stavljajući jednu ili obe ruke na bokove. Ako sede ili su prislonjeni uz zid, najčešće ćete primetiti kako blago isprave ili rašire noge.
Sa druge strane, kada pripadnice nežnijeg pola ugledaju za njih privlačnu osobu najčešće počinju da zabacuju kosu i to sa jedne strane na drugu, preko ramena ili je udaljuju od lica. Smatra se da originalni impuls potiče iz potrebe da otkriju oči, mada se ovaj gest može videti i kod osoba sa kratkom kosom. Pogled je uglanom sa poluzatvorenim očima, koji je dovoljno dug da ga mučkarac primeti, ali i dovoljno kratak da dobija prizvuk virenja (što daje posebnu draž). Pojedina istraživanja govore da posebno jak signal za muškarce predstavlja pogled žene preko ramena. Kada se pogledi susretnu, ako je zainteresovana za muškarca žena obično spusti stidljivo pogled i usmeri ga u stranu. Ako, međutim, nakon susreta pogleda samo skrene pogled i nastavi živo da gleda po gomili, znak je da je njena zainteresovanost za dotičnog partnera veoma mala. U repertuaru žene se često mogu naći i grickanje usne i diskretno oblizivanje. Prekrštene noge i usmerene ka određenoj osobi takođe pokazuju zainteresovanost.
Svakako, postoje i znaci koje govore suprotno. Recimo, izbegavanje pogleda, prekrštene ruke, ruke u džepovima, namršteno lice, zevanje, telo okrenuto u stranu, čišćenje noktiju bi bili primeri ponašanja koje "govori" - "Nisam zainteresovan ili zainteresovana, dalje od mene!"
Ko pre devojci..........ili malo drugačije

Postoji kulturalno verovanje ili mit da je muškarac skoro uvek taj koji je inicijator prvog kontakta. Medjutim, izgleda da baš to i nije tako! Prema Cary-u (1976), Morre-u (1985) i Perper-u (1985), žena je ta koja povlači prvi potez. Doduše, na početku šalje veoma subtilne signale, koji se ne mogu odmah protumačiti kao zainteresovanost. Tek nakon što muškarac započne igru zavođenja, primenjuje otvorenije i jasnije signale flertovanja. Ono što je još veoma važno znati je da se ljudi pribojavaju odbacivanja, te neće napraviti korak ka vama ako im ne pošaljete ispravne signale. Dokazano je da i najatraktivnija žena koja ne flertuje, neće imati šanse kod muškaraca, pored one koja naveliko flertuje. Jednostavno, muškarci joj neće prići jer procenjuju da nije potencijalno zainteresovana za njih.
Pa, drage moje dame i gospodo, flertujte svim srcem. Imajte na umu da osnovna stavka u flertovanju NIJE da se dokažemo i impresioniramo druge, već da im pokažemo da nam se sviđaju. Za to nije potrebno mnogo - dovoljno je da ste nasmejani, opušteni, pomalo detinjasti - ostalo će već sve sama priroda da razreši. Uživajte u čarima drugih!Ass. dr. Olivera Žikić
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод El » 25 Јан 2008, 15:27

Erektilna disfunkcija


Слика


Prema definiciji evropske urološke asocijacije (EAU), erektilna disfunkcija (ED) kod muškaraca predstavlja trajnu nemogućnost postizanja i održanja erekcije dovoljne da obezbedi zadovoljavajuću seksualnu aktivnost. ED može biti minimalna, umerena i kompletna. Većina autora slaže se u tome da se dijagnoza ED može postaviti ukoliko ovo stanje traje najmanje tri meseca.Koliko je česta?

U današnje vreme, širom sveta beleži se porast broja pacijenata kojima je potrebno lečenje zbog ED. Najnovije studije pokazale su da u populaciji muškaraca dobne grupe 30 do 80 godina, učestalost ED kreće se do 20%. Broj novih pacijenata na 1000 stanovnika kreće se od 26 do 65 godišnje (EAU Guidelines 2006). Dokazano je da povećana fizička aktivnost i smanjenje telesne mase umanjuju rizik od nastanka ED. Pozitivni trend rasta broja registrovanih pacijenata danas ne može se tumačiti samo stvarnim povećanjem tog broja. Napredak u oblasti dijagnostike i terapije ovog oboljenja, kao i benevolentni odnos društva i medija prema ovom problemu predstavljaju ohrabrenje za pacijente da se jave se lekaru.Zbog čega nastaje erektilna disfunkcija?

Sama erekcija predstavlja složen psihofizički proces, koji uključuje psihološke, nervne, hormonske i vaskularne komponente. Erekcija može biti psihogena i refleksogena. Psihogena erekcija nastaje zbog erotskih stimulusa, koji mogu biti čulni, taktilni, vizuelni, mirisni i imaginativni. Refleksogena erekcija nastaje zbog direktne stimulacije genitalnih organa. Psihogena i refleksogena erekcija deluju sinergistički, tako da psihogeni stimulusi pojačavaju reakciju na refleksogene i obratno. U suštini, erekcija je vaskularni događaj i nastaje pojačanim dotokom krvi u kavernozna tela penisa, relaksacijom glatkih mišića intrakavernoznih sinusa i usporenom venskom drenažom. Erekcija je pod neurofiziološkom koordinacijom mozga koji je najvažniji seksualni organ. U delu mozga koji se zove hipotalamus, seksualni nadražaji se integrišu i kao erektilne i antierektilne poruke šalju u penis kroz kičmenu moždinu i sakralni erekcioni centar. Periferna kontrola erekcije zavisi od ravnoteže neuronalnih i lokalnih faktora. U odnosu na uzrok nastanka, ED može biti organska i psihogena. Najnovija saznanja koja proizlaze iz boljeg razumevanja mehanizama erekcije ukazuju na to, da su organska i psihogena komponenta najčešće u kombinaciji i tada se radi o mešovitoj ED.Podela erektilne disfunkcije

Po patofiziološkom poreklu, ED može biti vaskulogena, neurogena, anatomska (bolesti i anomalije penisa), hormonalna, jatrogena (medikamenti; radioterapija; pelvična hirurgija) i psihogena. U posebne uzroke za ED spadaju: starost, diabetes mellitus i hronična bubrežna slabost. Među organskim uzrocima dominira vaskulogeni (kardiovaskularne bolesti, arterijska hipertenzija, hiperlipidemija, pušenje, prethodne hirurške intervencije ili radioterapija karlice).

Vaskulogena ED može nastati iz dva razloga:

zbog smanjenog arterijskog dotoka krvi u penis,
zbog povećanog venskog odliva iz penisa.

Psihogena ED može biti primarna i sekundarna. Uzroci za primarnu ED su sadržani u prošlosti pacijenta (seksualno zlostavljanje, niži socijalni status, edukacija itd). Sekundarna psihogena ED nastaje zbog straha, depresije i problema u vezi sa partnerom.

Neurogena ED može nastati zbog poremećaja centralnih i perifernih kontrolnih mehanizama. Tako postoji supraspinalna, spinalna i periferna neurogena ED. Uzroci mogu biti: povrede kičmenog stuba, Alchajmerova bolest, povrede karlice, razne vrste neuropatija, sclerosis multiplex, itd.

Anatomska ED posledica je mnogih bolesti i stanja, među kojima važno mesto zauzimaju mikropenis, hipospadija, epispadija, kongenitalne kurvature penisa, induratio penis plastica (Peyronijeva bolest), frakture penisa, itd.

Hormonalna ED najčešće nastaje zbog hipogonadizma, hiperprolaktinemije, hiper- ili hipotireoidizma.

Jatrogena ED nastaje zbog:

-Hirurških intervencija npr. radikalna operacija prostate, operacija mokraćne bešike ili operacija rektuma; operacija prijapizma, Peyronijeve bolesti i uretre.
-Medikamenata kao što su antihipertenzivi, hormoni, H2 agonisti, sedativi, psihotropni lekovi
-Radioterapije karličnih organa

Ispitivanja koja treba uraditi

Dijagnostički postupak za ED sadrži
osnovna ispitivanja
specijalna ispitivanja
Osnovna ispitivanja uključuju anamnezu, fizikalni pregled (urološki, neurološki, endokrinološki, vaskularni), laboratorijska ispitivanja (posebno glukoza, lipidni profil, hormonalni status, PSA), popunjavanje posebnih upitnika za medicinsko, socijalno i seksualno sagledavanje.

Specijalna ispitivanja podrazumevaju farmakološke testove (test sa intrakavernoznim injekcijama PgE1), Kolor Doppler (CDI) krvnih sudova penisa, arteriografiju i infuzionu kavernozometriju i kavernozografiju, specijalna psihijatrijska, endokrinološka, urološka i neurološka ispitivanja.
Prihvatanje problema je prvi korak ka uspešnom lečenju

Da bi lečenje ED bilo adekvatno potrebno je najpre odrediti pravi uzrok oboljenja. Kod pojedinih vrsta ED (psihogena, posttraumatska arteriogena, hormonalna) lečenjem se može postići i izlečenje, dok kod pojedinih nije moguće postići trajno izlečenje, ali se mogu uspešno lečiti. Za većinu pacijenata neophodna je promena načina života i eliminacija faktora rizika za ED čime se poboljšava i opšte stanje zdravlja. Dokazano je da u mnogim slučajevima medikamentna terapija u kombinaciji sa promenom pojedinih životnih navika daje povoljne terapijske rezultate.

Postoje sledeće terapijske opcije za ED:

* Oralna farmakoterapija
* Topična farmakoterapija
* Intrauretralna farmakoterapija
* Vakuum pumpe
* Intrakavernozne injekcije
* Kombinovana terapija
* Penilne proteze1. Prva linija terapije je oralna farmakoterapija inhibitorima fosfodiesteraze 5 (PDE5). Ovi preparati deluju u kavernoznom telu penisa povećavajući arterijski protok, relaksaciju glatkih mišića i vazodilataciju i tako potpomažu erekciju. Najpoznatiji preparati iz ove grupe su sildenafil, tadalafil i vardenafil. Oni nisi inicijatori erekcije, već deluju samo uz seksualnu stimulaciju. Kod većine pacijenata navedeni preparati daju povoljne terapijske efekte, ali zbog kontraindikacija (kardiovaskularna oboljenja i korišćenje nitrata) moraju se koristiti samo uz preporuku i savet lekara.


2. U drugu vrstu preparata za oralnu farmakoterapiju spada apomorfin. On deluje u centralnom nervnom sistemu tako što pojačava prirodne centralne erektilne signale koji normalno nastaju tokom seksualne stimulacije. Prednost ovog preparata u odnosu na PDE5 inhibitore je u tome što ima manji broj kontraindikacija za primenu, tj. bezbedniji je. Zbog toga je posebno koristan kod onih pacijenata koji imaju neku od kontraindikacija za primenu inhibitora PDE5. Bez obzira na to i ovaj preparat može se koristiti samo uz savet i preporuku lekara. U ostale preparate za oralnu farmakoterapiju ED spadaju johimbin, delekvamin, trazodon, limaprost, i dr. Gotovo svi navedeni preparati pokazuju veoma slab efekat u lečenju ED sličan placebu kod pacijenata sa organskim uzrokom za ED. Zbog toga su u današnje vreme oni gotovo napušteni.


3. Mnoge vazoaktivne supstance mogu se aplikovati u tkivo penisa u formi topične farmakoterapije (utrljavanjem). Radi poboljšanja apsorpcije, takvim supstancama se dodaju pojedine supstance koje povećavaju apsorpciju. Poznata vazoaktivna supstanca za topičnu primenu je alprostadil gel. Komplikacije koje izaziva primena topične terapije odnose se uglavnom na kožne i alergijske reakcije, kao i na neželjene efekte kod partnera. Zbog apsorpcije gela iz vagine može nastati glavobolja, hipotenzija i sl. Zvanično, topična farmakoterapija nije odobrena za upotrebu.


4. Aplikacijom pojedinih supstanci (alprostadil) u uretru dolazi do njihove penetracije u kavernozna tela i na taj način se stimuliše erekcija. Ovakva vrsta terapije je u zvaničnoj upotrebi. Neželjeni efekti su infekcija urinarnog traktai krvarenje iz uretre. U ozbiljnije komplikacije spadaju prijapizam i fibroza penisa.


5. Korišćenje vakuum pumpe predstavlja izazivanje erekcije nefiziološkim putem. Naime, dolazi do pasivnog istezanja kavernoznih tela, dok se zadržavanje krvi u penisu obezbeđuje korišćenjem specijalnog prstena koji se plasira oko korena penisa. Ovakvu vrstu terapije obično koriste stariji pacijenti, pre svega zbog mnoštva faktora rizika za medikamentnu terapiju. Komplikacije pri korišćenju vakuum pumpe su bol, nemogućnost ejakulacije, dok u ozbiljnijim slučajevima može nastati i nekroza kože. Apsolutne kontraindikacije za korišćenje vakuum pumpe su antikoagulantna terapija i poremećaji u vidu krvarenja.


6. Intrakavernozne injekcije vazoaktivnih supstanci (alprostadil) predstavljale su prvu liniju terapije sve do nedavno, kada je započela nova era terapijom PDE5 inhibitora. Ovakva forma aplikacije vazoaktivnih supstanci veoma je korisna prilikom hirurških zahvata na penisu. U terapijskom smislu, rezultati su jako zadovoljavajući. Nedostaci ovakve terapije su pre svega sadržani u činjenici da je nekomforna, da zahteva veoma razumnog partnera, često je bolna, itd. Komplikacije su: bol, produžena erekcija, fibroza i prijapizam. Kontraindikacije su: poremećaji krvarenja, preosetljivost na alprostadil i rizik od prijapizma.


7. Ovakva vrsta terapije predstavlja kombinaciju raznih vidova intrakavernoznih injekcija sa ili bez oralne farmakoterapije. Međutim, potreban je veoma strog odabir pacijenata zbog izraženih sporednih efekata. Obično se koriste kombinacije papaverina i fentolamina, sa ili bez alprostadila, sa dodatkom sildenafila.


8. Kod onih pacijenata kod kojih prethodno opisane vrste terapije ne daju zadovoljavajuće rezultate, kao i kod onih pacijenata koji žele trajno da reše svoj problem, indikovana je hirurška implantacija penilne proteze. Postoje dve vrste penilnih proteza: maleabilne (semirigidne) i inflatabilne (dvokomponentne i trokomponentne). Adekvatno implantirana proteza obezbeđuje veliku satisfakciju pacijentu. Glavne komplikacije su infekcija i mehaničke komplikacije.Otkrićem i uvođenjem PDE5 inhibitora u rutinsku kliničku praksu, napravljen je veliki korak napred u terapiji ED. Istovremeno povećan je i broj pacijenata koji se obraćaju za pomoć. Da bi problem erektilne disfunkcije bio rešen, suštinski je važna adekvatna informisanost pacijenata, njihovo prihvatanje problema i spremnost na promenu životnih navika. Primena terapijskih mera i postupaka u lečenju ED mora se obavljati isključivo pod lekarskom kontrolom zbog mogućih neželjenih efekata i komplikacija.Dr Dragoslav Bašić
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод El » 31 Јан 2008, 10:40

Apstinencijalni sindrom kod pušača"Psihoaktivna supstanca je svaka supstanca, koja unesena u organizam može da modifikuje jednu ili više funkcija". Ovu definiciju za psihoaktivne supstane dala je Svetska zdravstvena organizacija. To su supstance ili smeše supstanci koje deluju na centralni nervni sistem (mozak) i izazivaju promene u doživljavanju i ponašanju. Uskraćivanjem te supstance koja je modifikovala funkcije, pojavljuje se grupa raznih simptoma koji se definišu kao “simptomi apstinencijalne krize” ili apstinencijalni sindrom”.

"Psihoaktivna supstanca je svaka supstanca, koja unesena u organizam može da modifikuje jednu ili više funkcija". Ovu definiciju za psihoaktivne supstane dala je Svetska zdravstvena organizacija. To su supstance ili smeše supstanci koje deluju na centralni nervni sistem (mozak) i izazivaju promene u doživljavanju i ponašanju. Uskraćivanjem te supstance koja je modifikovala funkcije, pojavljuje se grupa raznih simptoma koji se definišu kao “simptomi apstinencijalne krize” ili apstinencijalni sindrom”.


Za razliku od drugih supstanci, na duvan se u javnosti (populaciji) gleda drugačije

Pušenje duvana nije samo rizični faktor i uzročnih plućnih i srčanih bolesti, već je on sam po sebi bolest. Duvanska zavisnost je priznata kao bolest u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti SZO (ICD-10) i Američkog psihijatriskog udruženja za dijagnostiku i statistiku (DSM-IV). Većina pušača su do izvesne granice zavisnici od duvana, mada jačina zavisnosti može da varira uveliko. “Zavisnik” podrazumeva pušače kada im je potrebna cigareta bez obzira na situaciju i kada je njihovo ponašanje uslovljeno sadržajem cigarete i ne mogu da se odupru pušenju, čak kad znaju da ono može da nanese štetu. Nemoguće je za pušače da ostave pušenje, bez poteškoća, pa iako žele da to urade i znaju da je to vitalno za zaštitu njihovog zdravlja i zdravlja najbližih u okolini. Ovo se javlja zato što postoji duvanska zavisnost, a nikotin je supstanca koja je sadržana u duvanu i koja prouzokuje zavisnost. Zavisnost (koja isto tako može da bude prouzrokovana nikotinom kod u životinja u eksperimentalnim uslovima) nastaje zahvaljujući dejstvu nikotina na nikotinske receptore u centralnom nervnom sistemu. Efekti nikotina na centralni nervni sistem se pojavljuju ili deluju na isti mehanizam kao droge, kao što su heroin ili kokain koji prouzrokuju modifikaciju nekih telesnih funkcija. Može da ubrza mentalne procese, uzrokuje pravu anksioznost, da poboljšaju fizičko funkcionisanje kao i stvaranje prijatnih osećanja. Svi ovi simptomi kod pušača prouzrokuju da on traži nikotin ponovo i ponovo, sve češće i češće.


Pušenje duvana je najefektivniji način da se nikotin učini dostupan ljudskom mozgu

Nikotinu iz dima je potrebno samo nekoliko sekundi da dođe do mozga.
Simptomi nikotinske zavisnosti postaju mnogo češći pošto se broj popušenih cigareta tokom dana povećava. Uzimanje nikotina dovodi do tolerancije većine ali ne i svih njegovih efekata. Ovi efekti uključuju “gornju regulaciju” takozvane nikotinske acetilholinergične receptore. Tako se broj nikotinskih receptora povećava pošto se izloženost drogi povećava. Ti efekti “zarobljavaju” pušača.Apstinencijalna kriza

Zavisnost za nikotinom i sindrom (simptomi) koji se pojavljuje kada nedostaje nikotin (sindrom apstinencijalne krize) su prepreke za odvikavanje od pušenja. Kada pušači prestanu da puše oni izgube “pozitivne” efekte nikotina koje su osećali, a sada imaju “bolne” efekte njegovog nedostatka. To je razlog, zašto se pušenje duvana ne može da smatra kao dobrovoljna odluka konzumenata i zašto se duvansko tržište ne može smatrati slobodnim. Pritisnuto agresivnim marketingom duvanske industrije, korišćenje duvana se proširilo u svim zapadnim zemljama i širi se ubrzano širom sveta.
Cigarete nemaju osobenosti, emocije ili pripadnost socijalnoj klasi . One predstavljaju štapić duvana, papir, lepak i otrovne hemikalije. U njima nema ništa što je korisno za ljudski organizam. Cigarete su samo lako dostupan proizvod kreiran da bi proizveo zavisnost i koji na kraju ubija polovinu svojih redovnih korisnika.
Mada samo jedna supstanca iz duvana“vezuje” pušača za cigaretu skoro od samog početka pušenja, a to je taj “opasni” nikotin, postoje kriterijumi kao priroda navikavanja na duvanski dim.

Kriterijumi za zavisnost :

Visoko kontrolisano ili impulsivno uzimanje
Psihoaktivni efekti
Drogom – podstaknuto ponašanje
Stereotipno uzimanje
Uzimanje uprkos štetnim efektima
Relaps posle apstinencije
Tolerancija
Fizička zavisnost
Prijatni/euforični efektiPušači se klasifikuju kao “zavisnik” kad:

• imaju potrebu za cigaretom bez obzira na situaciju
• ponašanje je uslovljeno sa nikotinom
• ne mogu da se odupru pušenju, čak i kada znaju da ono prouzrokuje oštećenjeEfekti koji prouzrokuju da pušači traže nikotin ponovo:

• modifikacija nekih funkcija u telu
• ubrzanje nekih mentalnih procesa
• potiskovanje anksioznosti (zabrinutost)
• poboljšanje fizičkih sposobnosti za obavljanje posla
• generisanje (podsticanje) prijatnih osećanjaSledeće činjenice ukazuju da je pušenje duvana hronična bolest i treba je rešavati organizovano sa ozbiljnim pristupom:

• Pušenje duvana je glavni preventabilini uzročnik smrtnosti i bolesti kao posledica respiratornih bolesti širom sveta.
• Pušenje duvana zahteva stalnu brigu sa stručnim savetima, podrškom i medicinskim tretmanom.
• Većina pušača je zavisna od duvana do izvesne mere, mada jačina zavisnosti može da varira.
• Nikotinska zavisnost može da učini da pušači veoma teško ostave duvan.
• Simptomi nikotinske zavisnosti postaju mnogo frekventniji sa porastom broja cigareta koje se popuše u toku jednog dana.
Ono što olakšava proces odvikavanja i ublažava apstinencijalnu krizu, prouzrokovanu uskraćivanjem nikotina iz duvana, su sredstva supstitucije nikotinom (Nicotine replacement therapy- NRT). Za sada to su jedina, sa nikotinom, zvanično odobrena sredstva za tu namenu.
NRT uključuje :
• Nikotin u formi flastera, žvaka, lozengi, nazalnog spreja, inhalera i mikrotableta.
• Ovaj tretman ima za cilj da zameni nikotin iz cigareta i smanji apstinencijale krize koji prate proces odvikavanja od pušenja. On pomaže pušačima da se odupru žudnji da puše.
• Neke NRT u svetu su dostupni u slobodnoj prodaji dok su drugi samo dostupni na recept.
• U nas NRT su dostupne u slobodnoj prodaji u obliku flastera od 15mg, 10mg, 5mg i u obliku žvaka od 4mg i 2mg.


Pušačima je skoro nemoguće da ostave pušenje, bez poteškoća, čak i kada žele da to urade, s obzirom na ugroženost, odnosno zaštitu njihovog i zdravlja najbližih u okolini. Ovo se javlja zato što postoji duvanska zavisnost, a nikotin je supstanca koja je sadržana u duvanu i koja prouzokuje zavisnost."Stetoskopinfo"
*tekst objavljen zahvaljujući saradnji sa bbsoft.co.yu
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
Linda
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1287
Придружен: 02 Дец 2007, 03:13
Место: Zemun
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Linda » 13 Феб 2008, 10:35

Tamno pivo čisti organizam

Jačanjem koncetracije ksantohumola,novootkrivrkog sastojka hmelja,moglo bi da se dobije pivo koje ima antikancerogeno dejstvo.Ksantohumol je enzim koji može da pomogne organizmu da se oslobodi kancerogenih ćelija,objasnio je Verner Bek,stručnjak za tehnologiju piva na tehničkom univerzitetu u Minhenu.Za pivo važi pravilo-što je tamnije,to ima jače antioksidantno dejstvo.
:cinn
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe

Корисников грб
Linda
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1287
Придружен: 02 Дец 2007, 03:13
Место: Zemun
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод Linda » 24 Феб 2008, 18:32

Ako želite da zaštite lice od štetnih uticaja,neophodno je da mu pružite kompletnu negu.
*Da biste kožu pripremili pre brijanja koristite antioksidativni gel,na bazi vitamina i pantenola koji maksimalno hidrira kožu,dubinski je cisti i cini je mekšom.
*Posle brijanja na lice nanesite losion na bazi biljnih ekstrakta koji osvežava kožu i cini je blistavijom.
*Kako biste umirili crvenilo posle brijanja,nanesite hidrantnu kremu za zaštitu kože na bazi aloje i kamilice,koja je regeneriše i hrani,i štiti od UV zraka.

Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод El » 25 Феб 2008, 12:46

Gorušica - vatra u grlu

Gotovo da nema čoveka koji u toku života nije imao iskustvo sa pojavom gorušice. Gorušica ili osećaj pečenja u grudima javlja se zbog vraćanja (refluksa) želudačne kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponovljenih epizoda gorušice naziva se bolest gastroezofagealnog refluksa ili skraćeno GERB. Ta bolest je obično posledica slabosti mišića, donjeg ezofagealnog sfinktera (DES). DES okružuje u obliku prstena donji deo jednjaka. Kod gutanja DES se otvara, omogućavajući prolaz hrane u želudac. Inače, DES mora biti zatvoren kako se kiselina iz želuca ne bi vraćala u jednjak, a ako se to desi javlja se osećaj pečenja. Sama bolest krije mnoge opasnosti, jer kod endoskopskog pregled, čak iako neko ima gorušicu, u 55 % slučajeva nema promena na jednjaku, dok se one registruju u oko 45 % slučajeva i to može dalje dovesti i do težih oštećenja, takozvanog Baretovog ezofagusa, koji je zapravo predkancerozno stanje, u kojem dolazi do metaplazije i pojave želudačnog epitela u jednjaku.Uzrok nastanka
Mnogi uzroci izazivaju opuštanje DES-a: pojedini lekovi, određena hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje nakon jela. Čak i kad je DES čvrst, gorušica se može pojaviti kao posledica pritiska na mišić od preteranog jela, tesne odeće, trudnoće ili debljine.

Klinička slika
Glavni simptom je bolni osećaj pečenja u grudima. Ponekad je bol jaka kao kod infarkta miokarda (ponekad osobe s infarktom misle da imaju gorušicu). Oba stanja izazivaju bolove u grudima. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela.
Lečenje

Gorušica se leči tzv. antacidima - lekovima koji neutrališu želudačnu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje u grudima. Gelusil® Lac pokazao je odlične rezultate u terapiji gorušice. Ovaj antacid efikasno neutrališe višak želudačne kiseline i brzo otklanja bol, gorušicu i druge tegobe koje prate prekomerno lučenje želudačne kiseline. Gelusil® Lac stvara i zaštitni sloj koji štiti sluzokožu želuca i duodenuma. U skorije vreme za terapiju prekomernog lučenja želudačne kiseline i ulkusa (čira) sve više se upotrebljavaju H2 blokatori, kao što je Ranitidin u šumećim tabletama. Lekari ga rado preporučuju jer deluje već nakon 15 minuta na smanjenje sekrecije želudačne kiseline, a pritom ne remeti sekreciju zaštitne sluzi i enzima u procesu varenja. Ubrzava zarastanje i ublažava tegobe kod peptičkog ulkusa.Savremena terapija sprovodi se uz primenu nove generacije lekova iz grupe takozvanih "inhibitora protonske pumpe" (pantoprazol, a to je Controloc), ti preparati deluju sprečavajući stvaranje kiseline u želucu. Većina bolesnika dobro reaguje na terapiju koja traje 4-8 nedelja, tako što se jedna tableta uzima ujutru, pre jela i u dozi od 40 mg, međutim, kada se prestane sa terapijom simptomi bolesti se veoma često vraćaju i zato veliki broj bolesnika mora da bude na, takozvanoj, terapiji održavanja, tačnije, da dnevno uzima neki iz ove grupe lekova u dozi od 20-40 mg i to – godinama.Prevencija

Prevencija je najbolji način borbe protiv gorušice. Uz nekoliko jednostavnih pravila možete izbeći ovaj neprijatan problem i u miru uživati u svim blagodetima odmora. Dok jedete, opustite se. Stres povećava proizvodnju želudačne kiseline. Sedite i jedite polako. Uživajte u svakom zalogaju. Slušajte opuštajuću muziku. Ne preterujte u količini hrane. Pokušajte da jedete četiri ili pet manjih obroka umesto tri velika. Izbegavajte ljutu hranu. Verovatno niste znali da neka hrana pojačava izlučivanje želudačne kiseline: agrumi, beli luk, gazirana pića, začinjena hrana i hrana na bazi paradajza. Neka hrana izaziva otpuštanje jedinjenja sličnih hormonima koji opuštaju DES: masna hrana, čokolada, čaj, kafa i alkohol. Nemojte se ispružiti odmah nakon jela. Prvo šetnja, a onda idite na spavanje. Ako vas gorušica muči tokom noći, nemojte jesti nekoliko sati pre odlaska na spavanje. Oslabite. Prevelika težina pojačava pritisak na želudac i može proterati kiselinu u jednjak. Zbog toga je gorušica tako česta kod trudnica. Otpustite kaiš. Tesna odeća povećava pritisak na želudac. Žvaćite gume za žvakanje. One pojačavaju stvaranje pljuvačke, koja može da ublaži pečenje u jednjaku i vraća kiselinu nazad u želudac.


dr Milan Jovanović
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод El » 25 Феб 2008, 12:48

Zdravlje muškarca i seks


Da biste bili mladoliki i da biste bili u stanju da vodite zdrav seksualni život, važno je da promenite način života. Bilo da ste mladi ili stariji, važno je kako se ponašate i kako razmišljate. Važno je ići redovno na lekarske kontrole, razmišljati na pozitvan način, redovno se baviti sportom i hraniti se zdravo.

Pod zdravom ishranom podrazumeva se da ne jedete jako začinjenu hranu, da unosite puno voća, povrća, izbegavate masno, gazirano i puno kafe. Da biste se osećali bolje, aktivnije i mlađe, važne su tri stvari: sport, bogat seksualni život i bogat društveni život.

Jako je bitno da ste poslovno aktivni. Uspeh u poslu izuzetno je jak stimulans koji može pozitivno da se odrazi na vaš seksualni život. Ukoliko zarađujete dosta, zadovoljstvo samim sobom pomoći će vam da se osećate sigurnije, a samim tim i poželjnije.

Jedite i spavajte uvek u isto vreme. Organizam ima svoj ritam koji treba pratiti. Ukoliko konstantno menjate vreme jela i spavanja, to na organizam može delovati pogubno.

Kada vam je potreban afrodizijak, jedite kukuruz. Ova namirnica je sjajan i jeftin afrodizijak: održava nizak nivo serotonina - najvećeg neutroprenosioca želje za platonskom ljubavlju. Serotonin smiruje i može da uguši eros. Jedite kačamak (od kukuruznog brašna), jer će vas potpuno razbuditi. Naučnici tvrde da kukuruz doprinosi stvaranju neograničene seksualne želje.

U redu afrodizijaka nalaze se: med, orasi, čokolada, ostrige...

Veoma je bitna i atmosfera koju ćete stvoriti za sebe i partnera (partnerku).

Pokušajte da uvek vodite ljubav na drugačiji način i na drugačijem mestu. Dajte mašti slobodu.

Ne zaboravite - redovan seks veoma je bitan za zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno.
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод El » 17 Мар 2008, 13:20

"Mrtav konj" u krevetu

U pogledu problema nasleđenosti i stečenosti seksualne inteligencije analogija sa racionalnom inteligencijom je skoro potpuna. Kao i kod racionalne inteligencije tako se i kod seksualne inteligencije nasleđuje potencijal za razvoj ove vrste “pameti". U kojoj meri će doći do njihovog punog razvoja zavisi kako od stanja naslednih "kvaliteta mozga" u prvom slučaju i "hormonske aktivnosti" u drugom slučaju, tako i od okolinskih uslova.

Ako izolujemo "ljudski mozak" lišavajući ga stimulacije u kritičkom periodu razvoja ili ga "peremo" bobmardujući ga iz političkih ili nekih drugih razloga ograničenim informacijama, čovek postaje"glup kod pameti". Ako, s druge strane, iz političkih, teokratskih ili nekih drugih razloga zapretimo seksualnost kao nemoralnu, prljavu i grešnu rabotu, ako društvo neguje različite društvene i seksualne uloge muškaraca i žena, ako se osobama u razvoju uskrate informacije o prirodi seksualnosti počev od anatomije do rada seksualnih organa, ako se zaplašuju opasnostima od masturbacije, pornografije, neuobičajenih seksualnih snova i fantazama, veliki broj ljudi neće razviti zadovoljavajuću seksualnu inteligenciju. Nije bezazleno. Jednima će taj nedostatak onemogućiti puno uživanje u seksu, drugima može prouzrokovati seksualne poremećaje počev od impotencije do frigidnosti. Uostalom, nedostatak inteligencije plaća se glupošću.
Mi smo najbolji ljubavnici?Nacionalne mitologije bave se pretežno pitanjima seksualne superiornosti sopstvene nacije u odnosu na druge. Nijedna ne postavlja pitanje "seksualne inteligencije". Sve kulture razvijene i manje razvijene, bogatije i manje bogate, one koje znaju za pismo i one ne poznaju pismo imaju sa biološke tačke gledišta podjednak potencijal za razvoj seksualne inteligencije. U kojoj meri će društvo biti sposobno da omogući razvoj seksualne intiligencije svojim članovima zavisi od ustrojstva društva. Sa seksualno psihološke tačke gledišta sva društva uslovno se mogu svrstati u kontinumu od "nagonskih" na jednom do "cerebralnih" na drugom polu. Između su prelazi u kojima su zastupljeni u većoj ili manjoj meri oba kvaliteta. Može se reći da mozak stvari komplikuje, nagoni se jednostavno zadovoljavaju.Došlo je dakle čudno vreme kada sve što u seksu smatralo nenormalnim danas je normalno, sve što se ranije smatralo normalnim, postaje slovno nenormalno. Do skoro se smatralo da je biti glup mana u životu, ali prednost u seksu. Više nije tako. Nauka tvrdi da je danas za seks važnije šta čovek ima u glavi, nego šta nosi među nogama.

Seksualna asertivnost
Seksualna vremena se menjaju. Reči čuvene spisateljice Džejn Ostin, izrečene pre skoro dva veka, da je seks veoma bitna stvar o kojoj nije uputno otvoreno razgovarati, danas zvuče anahrono. Danas se o seksu, bar kada je javna reč u pitanju, u većoj meri razgovara, nego što se upražnjava u krevetu. Paradoksalna je činjenica, ipak, da u eri demokratizacije seksa najveći broj muškaraca i žena ne poseduje seksualnu asertivnost odnosno samopotvrdno ponašanje u seksu. To jednostavno znači da ne iskazuju sposobnost da drugoj osobi u paru bez straha od odbacivanja, etiketiranja i osećanja krivice iskažu sopstvene seksualne stavove, seksualne želje i potrebe kao i sposobnost da izgovore "da" onom "seksu" koji im odgovara i "ne" onoj vrsti "vođenja ljubavi" prema kojoj osećaju averziju. Drugim rečima, nisu u stanju da brane svoja legalna seksualna prava. Nije slučajno i nije svejedno!Nije slučajno jer je za ovakvo stanje seksualne svesti "kriva" i biologija koja je odredila precizne seksualne uloge muškaraca i žena, i društvo koje je, vekovima, zbog kolosalne važnosti seksa u reprodukciji strogo kontrolisalo seksualno ponašanje ljudi zabranama, kažnjavanjem, etiketiranjem i eventualnim izopštenjem iz društva.Nije svejedno, jer je seks, zbog svoje jake motivacione uloge, veoma moćno manipulativno sredstvo, koje za krajnji cilj ima potčinjavanje i dominaciju nad partnerom ili partnerkom. Drugim rečima, osoba koja ne poseduje seksualnu asertivnost lako biva manipulisana od strane partnera ili partnerke širokom skalom jednostavnih manevara. Neopravdana kritika i ispostavljanje nerealnih seksualnih zahteva, seksualna eksploatacija i agresija su najčešći manipulacioni manevri koji se koriste u cilju ispoljavanja nadmoći nad seksualnim partnerom ili partnerkom. Nemogućnost odbrane svojih legalnih seksualnih prava u ovakvim situacijama dovodi do brojnih psiholoških i socijalnih posledica."Mrtav konj u krevetu”Uopštena kritika seksualnog ponašanja partnera ili partnerke je najčešći oblik seksualne ali i sveukupne kontrole seksualno neasertivne osobe. Izrazi kao što su "hladan(a) si kao led", "nezainteresovan(a] si za seks", "ležiš kao klada", "uvek se izgovaraš glavoboljom ili premorenošću" su tipični obrazci ovakve kontrole. Da je reč o manipulaciji, vidljivo je zbog činjenice da izostaju precizni detalji koji bi otkrili argumente za ovakvu kritiku. Kako i kada, dakle?Slična situacija se dešava i u slučajevima kada se osobi u paru ispostavljaju nerealni seksuaini zahtevi koji drugoj osobi ne prijaju. Takvi zahtevi odnose se na razne forme seksualnog ponašanja kao su, na primer, zahtevi jedne osobe u paru za upražnjavanjem oralnog ili analnog seksa, uživanju u međusobnoj masturbaciji, zahtevi za učešćem u grupnim seksualnim "hepeninzima" ili postupaka koje daju naznaku sadomazohističkog ponašanja.Agresivnost je, s druge strane, najizraženiji vid instrumentalizacije seksa u neke druge ciljeve. Pri tome treba imati u vidu da je empirijski dokazano da blaga agresivnost muškarca tokom seksualne igre podstiče seksualno uzbuđenje žene, dok agresivnost žene sputava uzbuđenje muškaraca. I u krevetu i van kreveta, u ovom smislu, bitno se razlikuje ljubavni i seksualni vokabular žene i muškarca. Dok jezik žene, u najvećem broju slučajeva, izražava suptilna nežna i pozitivna osećanja, jezik muškarca je, uglavnom, mešavina izraza ljubavi i dominacije. Dok je ženski vokabular u odnosu na muškarca prepunjen rečima kao što su "dušo", "srce" i "ljubavi", muškarac partnerku često verbalnim porukama izjednačava sa omiljenom životinjom kao što su "kuca" i "maca", preti da će je pojesti koristeći izraze kao što su "jabuka" ili "trešnja" ili joj opasno nagoveštava da će tokom seksa "rasturiti". Ovakve "normalne" oblike komunikacije ne treba izjednačavati sa manipulativnim agresivnim verbalnim porukama koje imaju za cilj instrumentalizaciju seksa.Manipulacija seksom neasertivne osobe odvija se preko mnogobrojnih poruka u rasponu od otvoreno naredbodavnih i optužujućih preko pedagoških i interpretirajućih do relativizirajućih i udvoričkih. Evo nekih od tih manipulativnih poruka. Primeri manipulativne seksualne komunikacije1. Naredbodavni:"Dosta izgovora. Večeras vodimo ijubav".2. Upozoravajući: "Ako i večeras pokušaš da izbegneš da vodimo ijubav, moram da odlučim o daljoj sudbini naše veze".3. Pedagoški: " Dobri odnosi i zdravlje jako zavise od redovnih seksualnih odnosa".4. Kritički:" U krevetu se ponašaš kao mrtav konj.5. Interpretirajći: " Kad god treba da vodimo Ijubav, ti si umoran/na.6. Ironični: "Dabome da nisi za seks kada trošiš snagu na sve strane".7. Optužujući: " Umoran si za te stvari jer prethodno moraš da zadovljis tvoje kurve".8. Kategorični: " Lažeš da uživaš u seksu.9. Pseudopsihoanalitički: " Vezan si za majku(oca). To je glavni razlog da zakazuješ u seksu".10. Udvorički: " Ne brini zbog problema sa potencijom. Ta stvar se svakom dešava".11. Revitalizirajući:"imam utisak da na različite načine doživijavamo seks".Odgovori na ove manipulativne poruke slikaju profile seksualno neasertivne i seksualno asertivne osobe. Seksualno neasertivna osoba će se, u principu, na ovakve poruke povlačiti ili reagovati kontraagresivno, dok će se seksualno asertivna osoba otvoriti, izraziti sopstvena osećanja i tražiti umesto uopštenih, precizne argumente za manipulativne tvrdnje.


stetoskop.info
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 17 Мар 2008, 21:23

Muškarci nerado odlaze doktoru, osim zbog glave slupane u tuči ili saobraćajke - tada pristaju na susret sa momcima u belom. Sve se menja posle pedesete, jer je dokazano da su muškarci veliki hipohondri. Ako se ne računa vreme dok ih je mama vodila "čika lekaru" kad su imali anginu ili kada su polomili nogu udarivši biciklom u zid, muškarci sa neopisivim zadovoljstvom izjavljuju u svakoj prilici i u svakom društvu kako ih posete lekaru ne zanimaju.

Ponosni su što nigde nemaju zdravstveni karton, što deset godina nisu bili na kontrolu... Onda ga prvi infarkt "zvizne" u četrdeset drugoj godini, ili zakači probleme sa bubrezima, pa ne može da se izleči mesecima i svi se pitaju kako je to moguće kada je uvek bio zdrav kao dren - i nikada nije išao lekaru!

U razvijenom svetu, mladi poslovni čovek koji jedva da se približio četrdesetoj ima svog zubara, kardiologa, urologa, lekara sa kojim će popričati o seksualnim tegobama, ponekad i dermatologa, a ne stidi se ni da potraži pomoć psihijatra.

Naravno, još smo daleko od takvog načina razmišljanja, a ne postoji ni sistem privatnog zdravstvenog osiguranja, koje bi muškarca nateralo da smanji broj popušenih cigareta i ispijenih čašica i višak kilograma ili da snizi holesterol, jer bi zbog toga morao da plaća mnogo veću premiju. Ovako, naš čovek ide lekaru samo kad ga na to natera viša sila. Pored povreda u tučama, jedini razlog koji bi mogao da ga natera lekaru jeste nagovor ili ucena partnerke, kada je očigledno da bi valjalo proveriti neki simptom.

Zanimljivo je da je treći razlog vijagra, pre čije upotrebe morate detaljno proveriti svoje zdravstveno stanje. Tada se otkrivaju nelečeni krvni pritisak, dijabetes, visok holesterol, ali i problemi sa alkoholom ili depresijom, a sve to može da bude problem samo za sebe.

Znaci dragi moji vreme je da posetite lekara, ako ni za sta drugo a ono sto vam je možda neko od njih prijatelj.

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод El » 18 Мар 2008, 15:48

Ublažite mamurluk

Ako već ne možete da se držite izreke da je najbolji lek za mamurluk to da ne pijete alkohol uopšte, onda morate pronaći neki drugi način da sebi olakšate jutro posle propijene noći. Dakle, pre nego što krenete u provod, popijte dve čaše vode. Jedan od glavnih uzroka mamurluka je dehidracija, pa se unapred napunite tečnošću. Zatim pojedite hamburger ili ćevape. Iako nije baš neko zdravo jelo, masni hamburger ili ćevapi pre zabave ostaće u želucu daleko duže nego neko drugo jelo koje nije u tolikoj meri bogato proteinima.

E, kada ste se već tako dobro pripremili, možete početi da naručujete piće. Ako ste počeli s jednom bojom alkohola, držite se te boje čitave večeri. Najbolje će biti da pijete "bezbojne" tekućine. Tamne rakije kao što su brendi ili viski sadrže više toksina koji će sutradan izazvati tutnjavu u vašoj glavi i mučninu. Izbegavajte napitke koji su "pojačani" kofeinom, kao što je red bul. Kofein će samo pospešiti dehidraciju organizma. Po povratku kući, obavezno pojedite nešto pre nego što legnete. Zalogaj prepun ugljenih hidrata - komad vegetarijanske pice ili integralnog ili ražanog hleba sprečiće snižavanje šećera u krvi, što može dodatno da pogorša simptome mamurluka.

Naravno, ni mamurluk ne podnosimo svi na isti način, kao što i alkohol različito udara na svakog od nas. Ukoliko ne vodite računa o tome kako ćete pobediti mamurluk, ništa strašno, neće vam biti ni prvi ni poslednji, ali imajte na umu da s godinama i mamurluk postaje teži jer funkcije organizma slabe i usporavaju se. Zbog toga možda ne bi bilo loše da se na vreme pripremite i naučite sebe kako da najbolje podnesete situaciju kada se posle pijanog noćnog provoda ujutru probudite s osećajem da vam je glava od kamena.
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод El » 31 Мар 2008, 11:24

Bez masnih krema


Muška koža na licu deblja je od ženske i proizvodi dvostruko više masti. Kako neke statistike pokazuju, 60 odsto muškaraca ima mešani tip kože, a ostatak ima masnu. Upravo zato se muškarcima, naročito onim mlađim, posle brijanja ne preporučuje upotreba masnih krema za lice, nego samo onih blagih i hidratantnih.

Dovoljno će biti da svakog jutra samo malom količinom kreme namažete lice i da odmah osetite njene blagotvorne efekte: koža odmah postaje glatka, nežna, elastična i diskretno mirišljava. Pored toga, krema za lice štiti kožu od aerozagađenja i daje joj blistav i zdrav izgled. Ukoliko ste prešli tridesetu i već brinete zbog prvih bora, nabavite kremu koja efikasno podmlađuje kožu i koja ujedno smanjuje njenu opuštenost.

Koža lica biće još lepša i čistija ukoliko jednom mesečno odvojite po jedan čas za dubinsko čišćenje u kozmetičkom salonu ili kod kuće po dobro poznatom principu "uradi sam". Ukoliko niste dovoljno vešti u tome, potražite savet svoje lepše polovine. Žene vole da pomognu u takvim situacijama, ako ništa drugo, onda zbog toga da bi vam dokazale da sav njihov trud, koji vam nekada deluje smešan dok se satima uređuju - nije besmislen.

Ako niste znali, kompletan tretman kože podrazumeva dubinsko čišćenje, piling i revitalizovanje kože uz pomoć maski. Ukoliko pak sami čistite lice, uz pomoć piling kreme najpre skinite nečistoću, a zatim zatvorite vrata kupatila i na lice nanesite debeo sloj maske (na primer, od zelene gline), napunite kadu i opustite se desetak minuta u toploj kupki. Kada se maska na licu osuši, isperite lice i stavite tanak sloj hidratantne kreme. Budite ubeđeni da će vam vaša koža biti zahvalna i da će umeti da ceni svu pažnju koju ste joj poklonili bez obzira na predrasude da je nega kože samo ženska briga.
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable