Odličan intervju. Pročitajte.
Ispraznost je na sceni
Vukica STRUGAR, 2. novembar 2006 Večernje novosti
PROJEKCIJOM filma "Strogo kontrolisani vozovi", za koji je još 1966. godine (na samom početku karijere) dobio "Oskara" - danas počinje druženje studenata, umetnika, ali i brojnih poštovalaca Jiržija Mencla sa ovim izuzetnim filmskim i pozorišnim rediteljem. Majstor češkog novog talasa, stvaralac gorko - humornog senzibiliteta, "deklarisani" tradicionalista (koji je za sobom ostavio i tridesetak uspešnih glumačkih zadataka) gost je nacionalnog teatra: prvi put Mencl će režirati na srpskoj sceni. I to Šekspira - "Vesele žene vindzorske".
- Odlučio sam se za ovaj komad na predlog Drame Narodnog pozorišta. ogledao sam gotovo sve njihove predstave, procenio mogućnost ansambla i prve probe planiram za početak sledeće godine - kaže ugledni gost u ekskluzivnom razgovoru za naš list. - Šekspir je napisao dobar tekst, odlične dramske situacije i žive likove, a to je dovoljno da glumcima i publici podari veliku radost.
SLOBODA
KAKO ćete mladim ljudima, u današnjem instant vremenu, Šekspira učiniti bliskim?
- Pre svega tako što ću im ponuditi nešto što nije depresivno, za razliku od većine savremenih dramskih komada! Ljudi nemaju više poštovanja prema životu. Iako sam, lično, ateista, verujem da su ovo posledice gubljenja vere u Boga, u vrednosti, u ispravan red stvari... Problem je u pogrešnom shvatanju reči "sloboda". Čovek mora da zna šta može i šta sme. Mladi ljudi misle da im je sve dozvoljeno. Tako se moja sloboda završava tamo gde počinje sloboda drugog.
Stvarali ste iza gvozdene zavese, ipak, čini se da su u izvesnom smislu umetnici bili kreativniji i originalniji onda nego danas?
- Naravno, uvek postoje neke granice. Danas su odnosi drugačiji. Stavaralaštvo se nastavlja uprkos društvenim promenama. Ima više anarhije, dobar tretman dobijaju besmislene i nesadržajne stvari. Ispraznost je zauzela svoje mesto u umetnosti.
Odražava li se to i na čuvenu Prašku akademiju?
- Sada su to neke sasvim druge škole, preovladava teorija, a praktičan deo nastave se polako gubi. Umetnost je sa velikim "u", ali bez pravog smisla - umetnost radi umetnosti.
Koje teme danas interesuju češku publiku?
- Savremene komedije. To je valjda i razumljivo jer nemamo dovoljnu distancu u odnosu na stvarnost, živimo u ubrzanom vremenu. Globalizam? Ne znam šta znači ta reč... Robne kuće na Tajlandu iste su kao u Pragu. Nudi se isti hleb, sir, salama. A i kad uključite televizor vidite - iste gluposti.
Može li se Evropa vratiti sebi?
- Nikada se ništa ne vraća na početak. Od kada je sveta i veka, ljudi razmišljaju o smislu postojanja. Za tim tragaju i religija i filozofija. Traži se smisao bitisanja, ali sada kao da se od toga odustaje. Pogledi su isključivo materijalistički: nije bitno zašto živimo, najvažnije je da uživamo. Nestaju i sva pravila ljudskog postojanja.
Da li to znači da odgovor na pitanje "kad će biti bolje" glasi - "bolje je već bilo"?
- Kad pustite čoveka iz zatvora on misli da je sloboda u tome da prestane da radi ono što je radio iza rešetaka i da se okrene drugim stvarima. Na primer, da uživa drogu. A ne zna da je u svemu što su mu zabranjivali, bilo i nečeg dobrog... Represivne ideologije stimulišu umetnike, pa oni traže i otkrivaju slobode.
EFEKTI
NE volite reditelje poput Tarantina i Dejvida Linča. Kažete da što su, možda, imali nesrećno detinjstvo ne treba da se odražava na njihovo delo niti da se svih nas, ostalih, suviše tiče?
- Uf, to je užasno komplikovano. Jasno je da se danas brže živi, da smo izloženi velikom broju informacija i da nemamo vremena za razmišljanje, što je, na primer, sadržaj pozorišnog komada. Potrebni su nam samo efekti. Nije bitna ni tema ni suština. Važno je samo da se režiser prezentira.
A vi i dalje verujete da su predstava ili film dobri samo ako je umetnik "nevidljiv"?
- Mislim da publika treba da zaboravi ko je to režirao. Kao kada vidite dobro odevenog čoveka: primećujete lepu pojavu ali vam ne pada na pamet da je to zasluga krojača. E pa, danas živimo u vremenu kada odelo i nije važno već njegova etiketa. Nije ni bitno da bude u funkciji već da skreće pažnju.
Baš ste pesimista. Ne mislite da ima lepote koje će, ipak, spasiti svet?
- Mislim da je to stvar svakog pojedinačnog čoveka, njegove savesti. I svesti da traži smisao. Ima, naravno, među nama takvih ljudi. Samo oni nisu nametljivi.
LENjOST I NOVAC
NEDAVNO ste završili još jedan film - "Služio sam engleskog kralja". Posle svega što ste uradili i dalje tvrdite da ste lenj čovek?
- Na osnovu Hrabalovog romana napisao sam scenario i režirao ovaj film. Trenutno je u fazi postprodukcije. Ne, ništa drugo trenutno ne nameravam da radim. I jesam lenj čovek. Prestajem to da budem tek kad mi ponestane novca.
U GLEDALIŠTU
ČEŠKI reditelj, ozbiljno i savesno, do sada je u Narodnom pozorištu odgledao "Gospođu ministarku"; "Kovače", "Sabirni centar", "Lažu i paralažu", "Ženidbu", "Ribarske svađe", "Uobraženog bolesnika"... Polako "skicira" podelu za svog Šekspira i priprema se za prve probe. Direktor Drame Božidar Đurović (i sam praški đak) u "ulozi" je i prevodioca, iako se Mencl snalazi i sa srpskim. Premijera predstave "Vesele žene vindzorske" planirana je za 28. mart. Danas će mu biti uručeno i priznanje Jugoslovenske kinoteke, "Zlatni pečat", a posle toga organizovan je i okrugli sto.
Jirži Mencl - Ispraznost na sceni
Уредник: Moderatori
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable