UNESCO-vi spomenici u Hrvatskoj

Уредник: Moderatori

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
luna
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3837
Придружен: 02 Јун 2005, 18:48
Место: Dežela
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

UNESCO-vi spomenici u Hrvatskoj

Порукаод luna » 30 Сеп 2006, 09:00

SVJETSKA BAŠTINA

UNESCO-vi spomenici u Hrvatskoj

Organizacija UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) osnovana je 16. studenog 1945. godine. Riječ je o specijaliziranom odjelu Ujedinjenih naroda kojemu izgradnja škola u ratom uništenim područjima nije jedina misija. Njihov je cilj daleko ambiciozniji: postizanje međukulturalnog dijaloga u svrhu očuvanja mira, razumijevanja i tolerancije

Слика

Danas UNESCO, kao jedno od glavnih izvorišta ljudskih ideja, određuje univerzalno primjenjive standarde koji pomažu rješavanju pitanja etničke raznolikosti, s ciljem uspostavljanja humanog dijaloga koji bi svakoj kulturi, svakom narodu omogućio osjećaj samopoštovanja i civilizacijske vrijednosti.

Jedna je do glavnih aktivnosti ove organizacije zaštita spomenika i lokaliteta pojedinih zemalja koje se moraju obvezati da će ih štititi prema kriterijima utvrđenima od strane UNESCO-vog odbora.


Konvencija o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine

Prihvaćena je na zasjedanju Glavne skupštine UNESCO-a 1972. godine te su joj do 1995. pristupile 134 zemlje svijeta, uključujući i Hrvatsku, 1979. godine. Svrha konvencije jest odrediti prirodnu i kulturnu baštinu od svjetske važnosti te popis lokaliteta i spomenika čiji je značaj i univerzalna vrijednost toliko velika da je njihova zaštita dužnost cijelog čovječanstva.

Konvencija stoga ističe potrebu suradnje između svih naroda i zemalja kako bi zaštita bila što djelotvornija. Na taj način Popis svjetske baštine danas predstavlja ono sto je sedam svjetskih čuda predstavljalo za antički svijet.

Слика
Lubenice na Cresu nalaze se na listi čekanja

Odbor je razradio i detaljne kriterije za nominaciju. Kulturni se spomenik tako mora ili odlikovati autentičnošću te imati kulturni i razvojni utjecaj u određenom razdoblju, ili biti jedinstvenim primjerom određenog stila, biti povezan s idejama i vjerovanjima od općeg značaja, ili pak biti primjer tradicionalnog načina života karakterističnog za neku kulturu.

Prirodna baština također može biti uvrštena u Popis ako je primjer za razvoj Zemlje ili života na Zemlji ili ako je obitavalište ugroženih životinjskih vrsta ili rezervat divljih životinja. Ponekad je i iznimna ljepota mjesta dovoljna da bi se lokalitet našao na Popisu.

Ovi se kriteriji primjenjuju kako Popis ne bi postao predugačak i kako bi se države članice spriječilo da predlažu i upisuju sve svoje lokalitete.

Na Popisu ugrožene svjetske baštine može se naći i lokalitet ili spomenik kojemu prijeti ozbiljna opasnost od uništenja. U Hrvatskoj je to slučaj s Dubrovnikom i Plitvičkim jezerima, koji su dva od ukupno šest hrvatskih lokaliteta i spomenika uvrštenih na Popis svjetske baštine.

Слика
Pulska Arena nije zaštićena jer je na njoj vršeno previše zahvata koji nisu u skladu s originalom

Kako pri upisivanju spomenika na UNESCO-vu listu spomeničke baštine izuzetna vrijednost spomenika nije jedini kriterij, neki od hrvatskih spomenika još nisu uspjeli ući u elitno UNESCO-vo društvo.

Povijesna jezgra Varaždina, antička Pula i osječka Tvrđa imali su izrađene dosjee, koji su bili u proceduri, ali nisu prihvaćeni. Komisija, naime, nije pozitivno ocijenila tadašnje stanje Arene, jer je tijekom godina na spomeniku bilo previše zahvata koji nisu bili u skladu s originalom.

Na trenutnoj listi čekanja trenutno se nalaze se: Zadar, Ston, dvorac Veliki Tabor, Lonjsko polje, Velebit, Stari grad na Hvaru te Lubenice na Cresu. U svakom slučaju, listu hrvatskih želja treba staviti u stvarne okvire u kojima će najvažnija biti briga o spomenicima i simbioza zajednice s tim čuvarima identiteta.

Слика

1. Split: Dioklecijanova palača (uvrštena 1979. godine)

Jezgra današnjeg grada Splita u kojoj je rimski imperator Dioklecijan proveo posljednje godine svojeg života. Ova najbolje očuvana antička građevina u Hrvatskoj, izgrađena od bračkog kamena, spaja elemente antičke vile i utvrđenog dvorca.

Kako su stoljeća prolazila, originalna arhitektura palače se promijenila. Tijekom 5. i 6. stoljeća palača postaje stambeni objekt, a krajem 19. st. u 280 kuća unutar nje živi preko 2.600 ljudi. Tako se unutar rimskih zidina i razvio harmoničan grad.

I danas prolaznici s oduševljenjem promatraju ljepotu njezinog peristila, Dioklecijanovog mauzoleja, Jupiterovog hrama, kolonada uzduž ulica, ranokršćanskih crkvica, romaničkih kuća, vrata Andrije Buvine i arhitektonskih djela Jurja Dalmatinca.

Podrumi palače pretvoreni su u izložbene prostore, a otvoreni trgovi monumentalnog zdanja postali su atraktivne ljetne pozornice za kulturna događanja.


2. Dubrovnik (uvršten 1979. godine)

Svijet je prepoznao Dubrovnik, 'biser Jadranskog mora', kao grad iznimnih kulturno-povijesnih spomenika, pa je cijelu staru gradsku jezgru UNESCO proglasio zaštićenom svjetskom baštinom.

Слика

Grad osnovan u 7. stoljeću okružuju dvokilometarske zidine, koje se ubrajaju među najmasivnija obrambena zdanja u Europi. Visoke do 25 metara i debele do šest metara, zidine zajedno s kulama, utvrdama i tvrđavama okružuju prelijepe ulice čija pročelja rese zgrade i palače iz svih razdoblja povijesti slavne Dubrovačke Republike.

U 13. je stoljeću Dubrovnik postao moćna morska velesila, a iako ga je 1667. godine pogodio strašan potres, većina gotičkih, renesansnih i baroknih crkava, manastira i palača ostala je sačuvana.

Godine 1990. grad je bio žrtvom ratnih razaranja te je otada u središtu UNESCO-vog restauratorskog programa .


3. Plitvička jezera (uvrštena 1979. godine)

Nacionalni park Plitvička jezera, smješten u šumovitim brdima između planina Kapele i Plješivice, UNESCO je evidentirao kao svjetsku prirodnu baštinu. Kompleks se sastoji od 16 terasastih jezera u dolomitima i vapnencu povezanih slapovima i kaskadama.

Слика
Plitvičke kaskade

Duljina gornjih i donjih jezera iznosi ukupno osam kilometara, a jedinstven fenomen ovih zelenih ljepotica izuzetna je prozirnost vode koja na najvećem jezeru Kozjak iznosi čak 8,2 metra.

Ovaj čarobni prirodni lokalitet stanište je mnogih zaštićenih životinjskih vrsta kao što su medvjedi, vukovi i rijetke ptičje vrste.


4. Poreč: Eufrazijeva bazilika (uvrštena 1997. godine)


Слика
Pogled na unutrašnjost Eufrazijane

Bazilika čija je gradnja počela u 6. stoljeću do danas je doživjela niz promjena, pa na izvornom zdanju iz ranokršćanskog perioda stoji treća crkva u gotičkom stilu.

Iako su samu zgradu oštetili potresi, ratovi i požari, autentični podni mozaici iz 5. stoljeća ostali su sačuvani i reprezentativan su primjerak ranokršćanskog slikarstva.

Prikaz Krista te likovi mučenika i mučenica, kao i fascinantna kompozicija Bogorodice na prijestolju, zadivljuju izradom filigranske finoće. Najstariji, pak, fragmenti mozaika datiraju iz 3. stoljeća.

Bazilika je na Popis zaštićenih spomenika uvrštena jer ispunjava tri važna kriterija: riječ je o spomeniku koji odražava temeljne vrijednosti područja na kojem je nastala, koji predstavlja jedinstveno svjedočanstvo kulture i tradicije civilizacije koja ju je izgradila te je, naravno, relevantna kao izniman arhitektonski i graditeljski primjerak.


5. Trogir (uvršten 1997. godine)

Слика
Palača u Trogiru

Stara je jezgra iz 13. stoljeća upisana na UNESCO-ov popis kao vrhunac kamenoklesarsko-kiparskog umijeća.

Grad se sastoji od dva dijela, istočnog i zapadnog, a opasuju ih zajedničke zidine s kulama, unutar kojih svaka kuća ima svoj grb i natpis.

Gradski trg i Katedrala podignuta na mjestu antičkog hrama te njezin čuveni portal iz 13. stoljeća, djelo majstora Radovana, a prikazuje scene iz evanđelja, samo su dio virtuozno isklesanih skulptura i reljefa koji ulice ovog grada pretvaraju u spomenik ljudskom majstorstvu. Trogir je primjer srednjovjekovnog grada, usklađen sa svojim grčkim i rimskim, zadivljujuće dobro očuvanim temeljima u kojima su, s druge strane, tragovi kulturalnog i sociološkog napretka i razvoja grada itekako vidljivi.


6. Šibenska katedrala (uvrštena 2000. godine)

Слика

Šibenska Katedrala svetog Jakova najznačajniji je arhitektonski spomenik renesanse u Hrvatskoj. Gradnja crkve izgrađene od vapnenca i bračkog mramora započeta 1431. godine traje do 1536. Gotovo je 15 desetljeća prošlo od trenutka kada je donesena odluka o gradnji katedrale 1402. do njenog posvećivanja 1555. godine.

Kamen za gradnju donosio se s Korčule, Suska, Brača, Raba i Krka. Posljednju fazu izgradnje nadgledaju majstori Juraj Dalmatinac i kasnije Nikola Firentinac, za kojih Katedrala dobiva monumentalan izgled.

Riječ je o trobrodnoj bazilici s tri apside i kupolom (visina unutrašnjosti je 32 metra). Konstrukcija je započeta u venecijanskom gotičkom stilu, ali je dovršena u stilu toskanske renesanse. Vanjski friz crkve urešuju 72 renesansna portreta istaknutih pojedinaca iz onog vremena koja su vrhunskim umijećem svojih majstora zaslužila uvrštavanje u popis svjetske spomeničke baštine UNESCO-a.
.. ja malena, suknjica šarena,
vetar piri pa mi suknju širi ..Слика

Корисников грб
leklerk
~ pocasni gradjanin ~
~ pocasni gradjanin ~
Поруке: 1244
Придружен: 04 Мар 2006, 11:14
Место: nigdina
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод leklerk » 04 Окт 2006, 23:52

eto, i ja sam zivila na lokalitetu sa liste :)


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable