Ludi, pijani i talentirani

Уредник: Moderatori

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
luna
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3837
Придружен: 02 Јун 2005, 18:48
Место: Dežela
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Ludi, pijani i talentirani

Порукаод luna » 30 Сеп 2006, 08:54

Ludi, pijani i talentirani

Gotovo je postalo pravilo da umjetnici moraju biti pijanice, narkomani ili jednostavno 'iskrivljenog' pogleda na svijet. U ovom slučaju nećemo osporavati to pravilo niti tražiti iznimke, nego naprotiv, potkrijepit ćemo ga primjerima. Od Nerona do Jimija Hendrixa - izbor nije malen

Veliki se umovi, osim djelima, moraju nečime izdvajati iz gomile. Rijetko čujemo za velikog umjetnika ili znanstvenika koji vodi 'normalan', povučen, obiteljski život i pritom stvara čuda. 'Normala' je rezervirana za 'obične' ljude, a slava za one po nečemu posebne. Ako nisu u pitanju prirodni i sintetički stimulansi, onda je svakako stvar u psihičkom ili mentalnom odmaku od onoga što psiholozi, doktori i svi ostali koji se takvima osjećaju vole zvati 'normalnim'.
.. ja malena, suknjica šarena,
vetar piri pa mi suknju širi ..Слика

Корисников грб
luna
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3837
Придружен: 02 Јун 2005, 18:48
Место: Dežela
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод luna » 30 Сеп 2006, 08:54

Слика
Charles Bukowski

Charles Bukowski


Pjesnik i pripovjedač prostog i surovog jezika, iako nikad direktno povezan s Kerouacom ili Ginsbergom, zbog neformalnog i nekonvencionalnog stila većinu publike pronašao je u ljubiteljima beat generacije. Jedan je kritičar njegovu fikciju opisao kao 'detaljan opis muške fantazije: nesputani neženja, nedruštveni slinavac i potpuno slobodan'.

Osim toga, Bukowski je bio kronični alkoholičar. Kao adolescent imao je nevjerojatnih problema s tenom, lice i ramena bili su mu prekriveni aknama da je jedan od doktora, koje je redovito pohodio, konstatirao da nikad nije vidio takve acne vulgaris. Tad ga je to, naravno, tjeralo na asocijalnost, a pratilo ga je cijelog života – nikad ih se nije riješio.

Navodno je imao takvu tremu da bi prije svakog predavanja popio litru alkohola i još bi jednu bocu ponio sa sobom, tako da bi predavanje o književnosti i pisanju redovito završavalo vrijeđanjem i tučom.

Virginia Woolf

Слика

Vjerojatno najvažnija autorica londonske, ali i svjetske književne scene između dva rata, Adeline Virginia Stephen, udana Woolf, svoj prvi roman objavila je 1915. Zbog uvođenja eksperimentiranja s takozvanim modelom 'struje svijesti', smatra se jednim od najvećih inovatora u engleskom jeziku.

U razmaku od nekoliko godina kad je bila tinejdžerica umrli su joj majka, otac, polusestra i brat, da bi nakon svih tih događaja do 1905. sa 23 godine doživjela čak tri živčana sloma. Kao dijete je bila seksualno zlostavljana, a ličnost joj je bila spojena od dvije dominantne karakteristike – sramežljivosti i energičnosti. Takva kontradiktornost vjerojatno ju je dovela do stanja manične depresije i nervnih ispada.

28. ožujka 1941. napunila je džepove teškim kamenjem i utopila se u rijeci Ouse. Mužu je ostavila poruku: 'Sigurna sam da ponovo ludim: osjećam da ne možemo podnijeti još jedan onakav period. A ovog se puta neću oporaviti. Čujem glasove i ne mogu se koncentrirati...'

Henri de Toulouse-Lautrec

Слика

Toulouse-Lautrec rodio se u aristokratskoj obitelji 1864. Otac mu je, grof Alphonse, bio ekscentrik i izazivao je sablazan javnosti time što bi na rijeci prao čarape, nosio neobične kostime i jednostavno nestajao na duže vrijeme. Mali Henri učio je od najboljega.

Njegova prva nesreća bila je genetska bolest zbog koje mu kosti nisu mogle zarasti normalno. Kad je imao 12 godina slomio je lijevu, a sa 14 desnu nogu, nakon čega su mu obje noge prestale rasti, dok je ostatak tijela rastao normalno. U zreloj dobi bio je visok svega 1,40 metara. Zbog fizičkog nedostatka posvetio se samo slikanju, ali i alkoholizmu.

Nakon fakulteta prepustio se boemskom načinu života i pijančevanju. Počeo je s vinom, prešao na viski i brendi, da bi završio s apsintom. Umro je rano, sa 36 godina, a neposredno prije smrti zbog alkohola i poremećenog psihičkog stanja bio je hospitaliziran.

Oscar Wilde

Omiljeni dječji pisac, cijenjeni teoretičar književnosti, proživio je 45 godina u kojima se kao nitko dotad usudio suprotstaviti licemjerju svoga doba, da bi zbog toga bio, slikovito rečen, razapet od strane zakona.

Слика
Oscar Wilde suočio se s mukotrpnim sudskim procesom nakon što je bio optužen za sodomiju


Njegove biseksualne i homoseksualne sklonosti, posebno prema mlađim dječacima, zapravo su bile dobro poznate, nešto kao javna tajna. 1891. započeo je vezu s lordom Alfredom Douglasom čiji je otac, kad je čuo za vezu, javno više puta napao i optužio Wildea za sodomiju. Wilde ga je tužio sudu, ali parnica se okrenula, da bi na kraju on sam bio optužen za 'jako nepristojne radnje s drugim muškarcem', što je zbilja smiješan eufemizam za homoseksualnu vezu.

Nakon što je odslužio dvogodišnju zatvorsku kaznu posljednje tri godine života proveo je u potpunoj bijedi i siromaštvu, odsječen od društvenog života i umjetničkih krugova. Umro je 1900. od meningitisa čiji se uzrok još uvijek ne zna. Život do suđenja provodio je relativno normalno, ali pritisak zatvora nije mogao podnijeti. Obolio je prvo psihički, a zatim i fizički.

Modest Petrovič Musorgski

Tijekom života Musorgski nije bio jako poznat, živio je relativno siromašno u iznajmljenim stanovima. Obiteljsko mu je stablo korijene vuklo iz cijenjene ruske vladajuće obitelji Rurik, pa su ga roditelji pripremili za vojnu karijeru. Modest je u vojsci proživio duhovnu i nervnu krizu te je odustao i pridružio se grupi kompozitora koji su promovirali rusku glazbu.

Слика

Međutim, prije tridesete je njegov javni i privatni život došao u sukob, tad je prvi put morao voditi borbu s alkoholizmom (to je vjerojatno bila reakcija na majčinu smrt), zbog čega je na poslu dobio otkaz. Sredio se kroz dvije godine i uspio je dovršiti povijesnu operu 'Boris Godunov'.

Nakon što je zbog alkohola po drugi put izgubio posao, doživio je živčani slom. Za njega, u teškom stanju i bolujući od alkoholne epilepsije, brinula se prijateljica, ali je u veljači 1881. prebačen u bolnicu, gdje je umro mjesec dana kasnije, u 42. godini života.

Vincent Willem van Gogh

Слика

Nizozemski slikar kojeg se smatra jednim od najvećih slikara u povijesti europske umjetnosti sva svoja djela (oko 900 slika i 1100 crteža) stvorio je u vremenskom roku od 10 godina prije nego je podlegao mentalnoj bolesti i počinio samoubojstvo.

Kao i mnogi drugi, tijekom života nije dobio zaslužena priznanja, a veliku je popularnost stekao tek nakon smrti. Jedina slika koju je za života prodao je 'The Red Vineyard' (Crveni vinograd), danas izložena u moskovskom muzeju.

U prosincu 1888. dolazi do svađe između njega i još jednog velikog slikara, Gauguina. Van Gogh mu prijeti nožem, da bi na kraju sebi odrezao komad uha. Zbog duboke depresije 1889. na vlastiti je zahtjev primljen u psihijatrijsku bolnicu u Francuskoj. Sljedeće godine puca si u prsa i ne shvaćajući ozbiljnost povrede odlazi kući gdje umire nakon dva dana. Brat Theo, koji je bio uz njega dok je umirao, prenio je njegove posljednje riječi: 'La tristesse durera toujours' (Tuga će trajati vječno).

Janko Polić Kamov

Слика

'Vitez crne psovke', kako su ga zvali, prvi je hrvatski pjesnik asfalta, dekadentna i kontroverzna ličnost. Odmalena je čitao sve što mu je palo pod ruku – od klasičnih pisaca do talijanskih revolucionara. Već u srednjoj školi profesori ga ocjenjuju kao senzibilnog i prerano sazrelog dječaka.

S nekolicinom prijatelja osniva Cefas, tajno literarno-političko udruženje i anarhističku organizaciju. Još kao srednjoškolac se preselio u Zagreb i zgražavao javnost neumjerenim pijančevanjem i čestim posjetima javnim kućama, da bi na kraju prekinuo školovanje.

Nakon smrti roditelja odlazi u Italiju, pa u Španjolsku. Živi na rubu egzistencije, uvijek u sukobu s okolinom, a sklonost alkoholu uzima sve više maha. Kamov je pravi avangardni pjesnik – nihilist, anarhist, osporavatelj postojećih struktura, antiesteticist. Umro je s nepune 24 godine u Barceloni, u bolnici za uboge i siromašne, psihički i fizički dotučen.
.. ja malena, suknjica šarena,

vetar piri pa mi suknju širi ..Слика

Корисников грб
luna
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3837
Придружен: 02 Јун 2005, 18:48
Место: Dežela
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод luna » 30 Сеп 2006, 08:55

Uvrnuta strana glazbene prošlosti


Iako možda na prvi pogled izgledaju bajno i romantično, teško je povjerovati da su životne priče velikih skladatelja minulih stoljeća monotone poput života nositelja bilo kojeg manje spektakularnog zanimanja


Слика

Genijalci su u pravilu isključeni iz skupine 'dosadnih', koliko zbog talenta koji je doveo do 'vječnih kompozicija', toliko i zbog često osebujnog karaktera koji ih je učinio metama tračeva i uvijek zahvalnim materijalom za popunjavanje stranica žute štampe. [/b]


SKLADATELJI U ALKOHOLNIM PARAMA

Osobina koja ujedinjuje većinu zaista velikih skladatelja je povelika ljubav prema alkoholu, iako ih to nužno ne odvaja od ostatka čovječanstva (alkoholičara bi se našlo i među računovođama, ali to je već sasvim druga priča).

Слика
Igor Stravinski u svojim alkoholnim pustolovinama nije zaobišao ni Bijelu kuću

Igor Stravinski je njegovao posebno prijateljstvo s čašicom, čak u toj mjeri da je sebe nerijetko nazivao i 'Straviski'. Naravno, budući da je često pretjeravao, postoji nekoliko priča koje opisuju na koje se sve načine osramotio u takvim situacijama.

Posebno je sočna ona koja tvrdi da se na svečanoj večeri u Bijeloj kući, priređenoj u njegovu čast, toliko napio da ga je sam predsjednik Kennedy otpratio u toalet prije no što ga je strpao u taksi. Ne govori se čemu je Kennedy prisustvovao u tom toaletu, ali prizor zasigurno nije bio ugodan.

U drugoj prigodi Stravinski je izbjegao sastanak na kojem je trebao dogovoriti suradnju s jednako slavnim Marcom Chagallom jer je bio toliko pijan da ga nitko nije mogao probuditi. S druge strane, u poslu koji se ticao isključivo skladanja, bio je veliki profesionalac, čak opsesivna cjepidlaka.

Njegove radne metode bile su sitničavo pedantne, a radni stol je uvijek držao (pre)urednim. Stoga se često postavlja pitanje je li žestina nekih njegovih uradaka proizašla iz redovitog priljeva alkohola u organizam, ili je nastala strogom i zauzdanom primjenom teorije…

AROGANTNI, PLAHI I JEZIČAVI

To nužno vodi do drugog pitanja i vječne nedoumice koju većina kritičara i teoretičara nastoji izbjeći – u kojoj je mjeri privatni život (pogotovo ukoliko je prilično razuzdan) utjecao na umjetničko stvaralaštvo pojedinog autora. Uvijek je primamljivo tražiti analogije između privatnog života umjetnika i glazbe koju stvara, pa iako su zaključci koji se izvode iz takvih proučavanja često neutemeljeni, teško se oteti sumnji da 'gdje ima dima, ima i vatre'.

Слика
Javni nastupi (prvenstveno dirigiranje) činili su Petra Iljiča Čajkovskog izrazito nervoznim

Gledano u tom kontekstu, Wagner je bio lud i arogantan poput glazbe koju je stvarao, ali je s druge strane teško zamisliti Čajkovskog, autora brojnih smjelih i slavnih skladbi kao uplašenog i unezvijerenog dirigenta koji je tijekom javnih nastupa bio toliko nervozan da je dolazio u napast da jednom rukom pridržava bradu kako mu glava ne bi klonula.

Jednako tako je teško predočiti Franza Schuberta, ogrezlog u piću, uvijek u društvu žena prilično slobodna ponašanja i morala (nije ni čudo da je u trideset i prvoj godini umro od sifilisa), kako sklada nešto tako čisto i nevino poput kvinteta za klavir, violinu, violu, violončelo i kontrabas nazvano jednostavno i neobično 'Pastrva'.

Слика
Nakon 'Wilhelma Tella' Gioacchino Rossini je četrdesetak godina besposličario i rugao se suvremenicima

Gioacchino Rossini bio je također poseban i uvrnut, a istovremeno i poprilično oštar na jeziku. Napisavši 'Wilhelma Tella', Rossini je zaradio toliko novaca da mu je egzistencija bila osigurana za cijeli život. Kako baš i nije izgarao od želje za stvaranjem, a slava i besmrtnost već su bili tu, dao je jeziku na volju i proveo ostatak života uživajući i povremeno smišljajući duhovitosti uperene u pravcu kolega skladatelja.

Upravo je Rossini rekao da je 'Wagner imao nekoliko lijepih trenutaka, ali i nekoliko strašnih četvrtina sata'. Narugao se Berliozovoj 'Fantastičnoj simfoniji', a vrhunac je bila izjava koja se odnosila na britanskog pijanista i skladatelja, Rossinijeva suvremenika: 'Upravo sam primio Stilton i kantatu od Cipriana Pottera. Sir je bio jako dobar.'

VELIKANI U STRAHU OD SMRTI I - SUPRUGA

Mrgodan izgled Gustava Mahlera i njegova opsesivna neuroza reflektirale su se i na njegovu glazbu.
Ako ništa drugo, Mahler nije želio napisati devetu simfoniju jer ju je smatrao opasnom budući da su Beethoven, Bruckner i Schubert umrli nakon što su se dotakli famoznog broja devet. Tako je nakon dovršene osme simfonije devetu nazvao 'The Song of the Earth’, a broj joj, naravno, nije pridao.

Međutim, prokletstvo devete ipak ga je dostiglo, možda upravo zbog paranoje koju je izazivala u njegovom nestabilnom duhu. Naime, deseta simfonija se, budući da prethodna nije imala broj, može smatrati i njegovom devetom. Ubrzo nakon nje je umro.

Određenu dozu ludosti posjedovao je i Richard Strauss, iako je njegova ludost za okolinu bila posve bezazlena. On je, naime, osim što je imao diskutabilno zadovoljavajuće odnose s nacistima (vjerojatno samo da bi sačuvao živu glavu pa mu se to ne može zamjeriti) bio i papučar teške kategorije.

Слика
Richarda Straussa najbolje je znala 'izdresirati' supruga Pauline

Slavni autor nemoralne 'Salome' i nacističke omiljene 'Tako je govorio Zaratustra' kod kuće je bio tipičan potlačeni muški primjerak. Između ostalog, poznato je da ga je supruga Pauline dresirala da prije ulaska u kuću triput obriše cipele – jednom u vlažni, drugi put u suhi i treći put u gumeni otirač. A ipak je Richard ostao vjeran i privržen, kako se čini, prilično dosadnom braku.

Iako grijesi za koje se optužuje velike skladatelje nisu strani ni običnim smrtnicima, nije nimalo neobično da se velikane zbog toga oštrije prozivalo i glasnije im se rugalo. Ipak se radilo o slavnim osobama minulih stoljeća, a gdje je slavna osoba, tu je i opasnost da se svaki njen postupak pretvori u kontroverzu!
.. ja malena, suknjica šarena,

vetar piri pa mi suknju širi ..Слика


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable