Ekshumacija Da Vinčijevih ostataka zbog rekonstrukcije lica

Уредник: Moderatori

Корисников грб
Sky Seeker
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 20429
Придружен: 26 Сеп 2004, 23:50
Место: Beograd
Контакт:

Ekshumacija Da Vinčijevih ostataka zbog rekonstrukcije lica

Порукаод Sky Seeker » 27 Јан 2010, 17:58

Ексхумација Да Винчијевих остатака ради реконструкције лица

Слика

Рим - Италијански стручњаци поднели су захтев за ексхумацију остатака славног ренесансног мајстора Леонарда да Винчија да би обавили реконструкцију његовог лица и утврде да ли се иза Мона Лиза уствари крије сликарев портрет.

Шпекулације око мистериозног идентитета Мона Лизе дуго су узбуђивале историчаре и уметнике. По једнима, ради се о Лизи Герардини, супрузи једног фирентинског трговца. По другима, могуће је да та Леонардова слика представља портрет његове мајке.

Међутим, већ неко време у научној заједници у Италији појавила се хипотеза по којој је Леонардо да Винчи због своје склоности ка енигмама на тој слици самог себе представио у женском лику.

Научници из нациналног одбора за културну баштину истичу да би проучавањем сликаревог скелета успели да реконструишу његово лице и тиме разреше мистерију око Мона Лизиног идентитета.

Силвано Винченти, који се налази на челу тима италијанских истраживача, каже да би прво требало да се утврди да ли су остаци за које се верује да су Леонардови, заиста његови.

Да би то установили, научници ће користити радиокабонски метод Ц14 и извршити поређење ДНК костију које пронађу у гробу са ДНК потомака породице Да Винчи.

Уколико Леонардов идентитет буде потврђен, стручњаци ће моћи да приступе реконструцкији његовог лица.

Захтев за ексхумацију сликаревих остатака тренутно разматрају надлежне власти у Француској где су остаци покопани. Италијански истраживачи требали би да добију коначно одобрење до почетка лета. (Танјуг)