Nobelona nagrada za književnost

Уредник: Moderatori

Корисников грб
Sky Seeker
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 20429
Придружен: 26 Сеп 2004, 23:50
Место: Beograd
Контакт:

Nobelona nagrada za književnost

Порукаод Sky Seeker » 09 Окт 2009, 10:16

Nobelova nagrada za književnost Herti Miler

Nobelova nagrada za književnost dodeljena je nemačkoj književnici rumunskog porekla Herti Miler, saopštio je Nobelov komitet Švedske kraljevske akademije...
Milerovoj je ovo prestižno priznanje dodeljeno za dela u kojima opisuje život u Rumuniji za vreme Čaušeskuovog režima.

Слика

Herta Miler je rođena 1953, u Ničidorfu, u rumunskoj županiji Timiš.
Studirala je nemački i rumunsku književnost na Univerzitetu u Temišvaru. Radila je kao prevodilac u kompaniji koja se bavi inženjeringom, ali je krajem sedamdesetih otpuštena, pošto je odbila da sarađuje sa rumunskom tajnom službom Sekurtitatea. Potom je radila u dečijim vrtićima, ali se izdržavala i privatno predavajući nemački jezik.
Prvu knjigu objavila je u Rumuniji, 1982, na nemačkom jeziku, ali se delo pojavilo samo u cenzurisanoj verziji, kako je u to vreme u Rumuniji bilo uobičajeno.
Herta Miler se sa mužem Ričardom Vagnerom, takođe piscem, seli u Nemačku 1987. Narednih godina radila je kao predavač na mnogim univerzitetima, kako u Nemačkoj, tako i u inostranstvu. Trenutno živi u Berlinu.
Herta Miler je 1995. primljena u Nemačku akademiju pisaca i pesnika, a dve godine kasnije povlači se iz nemačkog PEN centra, u znak protesta zbog ujedinjenja tadašnjih Zapadne Nemačke i Nemačke Demokratske Republike.
U julu 2008. piše kritičko otvoreno pismo predsedniku rumunskog Instituta za kulturu, kao reakciju na podršku koju je taj Istitut dao da dva bivša doušnika Sekutitatee postanu članovi rumunsko-nemačke Letnje škole.