"BEOGRAD IZ DIMENZIJE X" - Roman Nede Kovačević

Vaša proza...

Уредник: anaatanas

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

ZvezdarkaVrac
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 36
Придружен: 02 Окт 2010, 20:43
Контакт:

Порукаод ZvezdarkaVrac » 02 Апр 2011, 18:10

Слика

ZvezdarkaVrac
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 36
Придружен: 02 Окт 2010, 20:43
Контакт:

Порукаод ZvezdarkaVrac » 02 Апр 2011, 18:10

Удружење писаца „Поета“ објавило је нови роман Неде Ковачевић „Београд из Димензије X“.„Аутор романа, и сама Београђанин у правом смислу те речи, госпођа Неда Ковачевић, кроз призму једне породице, на изванредан и надасве објективан начин, сагледава и преноси читаоцу слику и дух једног града, који има способност да привуче и задржи сваког намерника који га посети. И да захваљујући својој топлини, оптимизму и љубави претраје све недаће које су га притискале.

„...Овај рукопис је и својеврсни ламент над Београдом кога више нема и његовим деловима који прете да то и постану. Зато се и јунаци овог дела, здружени и непоколебљиви у својој намери да га сачувају, боре за његове платане, кафане, шине, улице, старе фасаде... За све оно што је било и још траје у успоменама. И што ће трајати...“

„...Читајући овај рукопис сетио сам се чувеног питања Константина Философа, биографа деспота Стефана Лазаревића: "...И ко је кадар да писањем каже какав је положај, изглед и лепота (Београда)!". Можда не можемо одговорити у потпуности, али, за део описа његове лепоте, изгледа и љубави људи према њему, уистину можемо рећи - Неда Ковачевић!“

(Из рецензије Веселина Џелетовића)

Више о роману на:

http://poeta.5forum.info/t223-topic

http://www.poetabg.com/

ZvezdarkaVrac
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 36
Придружен: 02 Окт 2010, 20:43
Контакт:

Порукаод ZvezdarkaVrac » 02 Апр 2011, 18:12

I1.

-Џефе... Готово је. Хоћу развод!
Клак-плак.
Тупи сусрет хемијске што ми испада из руке и глатке храстовине радног стола.2.

Знају проћи дани да ме не загрли, чезнем за пољупцем.
Плане за ситницу, у жару љутње каже свашта. Обратим ли јој се док нешто ради, грубо одвраћа са: „шта је“, или "пусти ме, видиш да сам у послу".
А опет, воли ме много. Ја то врашки добро знам. По тренуцима кад нежност испољава. И по том како се брине кад се разболим, сва усплахирена, и својски се труди око мене. Зими, исто као и за нашег сина, проверава јесам ли топло одевен. Зна да ме изненади омиљеним јелом, да ми купи књигу коју дуго прижељкујем…
Нарочито су ми драги њени цртежи. Уме лепо да црта, и често ми нешто нарише, с надахнутом посветом, из које, премда срамежљиво, извирује нежност и љубав.
Зна да ми стави главу на раме, лагано, као кад пада птичје перо. Осећам читаву њу преливену у тај гест. Или ме ненадано обујми отпозади, наслони главу на моја леђа или раме, па остане тако.
Мислим да више воли да ми љубав испољи кад се не надам.
Носи некакав стид, и пред самом собом. Никад не дозвољава себи да се потпуно опусти.
Умишља како није вредна љубави. Сматра себе ружном и непривлачном. Сасвим безразложно. Не ретко, затекне ме питањем: „По чему сам ја толико тебе заслужила?“.
Због те несигурности, својевремено се не уписује ни на Ликовну академију. Закључује да је ипак већи таленат за језике. Ни до данас не успевам да је убедим да греши у погледу свог ликовног дара.
Њена плаховитост није од злоће, већ из несигурности у себе. Добра срца, али крхко, лако рањиво створење, попут кристалне чаше.
Али, и мимо воље, често се осећам повређеним. Остајем незадовољан, љут. Не успевам увек наћи оправдања за Дуњино понашање.


****
Увек постоји у односима између жене и мушкарца преломни тренутак, кад се веза још може спасти. Али онда дође тачка кад је ужасно тешко учинити нешто тако једноставно. Окренути се у постељи, побеђујући понос и љутњу, нежно помиловати и без речи загрлити онога другог, сапетог сличним чемером. Желите то. Али, повређена осећања и инат надвлађују.
Све више кривицу тражим на Дуњиној страни.
Говорим себи да је не требам толико правдати, тражити изговоре за неког ко не жели да се труди.
И тако временом постајемо све више туђи.
Следи оно најбаналније. Почињем тражити друге жене.
Ипак, бедно се осећам након што Дуњу први пут преварим. Згађен собом, понављам: „Ја волим Дуњу, ово се не сме поновити“.
Први пут замишљен над собом. То је прилика да ствари крену другачије. Али, изнова бежим од себе. Разочаран и неспособан да признам свој део кривице, ја бежим у неверства, Дуња у своје оклопе. Из зачараног круга не умемо наћи излаз.
И то постаје уобичајен део живота. Упркос свему, ни Дуња ни ја не размишљамо о разводу. Иако се наш брак заправо распада, не желимо коначни рез.
Убрзо престајем неверства крити од Дуње. Можда је то у ствари мој накарадни вапај: „Обрати пажњу на мене, забога!“.
Али кад схватим да Дуња зна, а ништа ми не говори, прелива ме нарочит чемер. Она, која и за ситницу пада у ватру. Знам и да управо прељубу сматра најтежим грехом. Значи ли то да јој је сад свеједно, да ме стварно не воли довољно? Можда јoј на неки начин то одговара. Осећам како је мрзим због тога.
Правим се да не примећујем њено преоптерећивање послом, очи црвене након мог касног доласка кући, кад избегава мој поглед. Пригушени јецај с друге стране постеље, који ме понекад ноћу пробуди.
Уместо да то узмем као реакцију, потрудим се Дуњи изнова прићи, размишљам: „Ако је то заиста погађа, што не каже отворено, што не реагује бурно, зашто се не бори?“. Истовремено, не чини дефинитивни раскид. Вођен апсурдним, слепим, на крају долазим до: „заслужила је, треба је казнити што ме не воли и не узвраћа довољно нежности“.
У ствари, негде у дубини се надам да Дуња развод не помиње и зато што ме ипак још увек воли, потајно се нада да ћу се променити. А повређени понос и инат јој не дозвољавају да то покаже.
Како год, као да обоје чекамо да онај други нешто учини, и настављамо тако, у мучно-трпељивом лимбу између небрака и неразвода.

ZvezdarkaVrac
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 36
Придружен: 02 Окт 2010, 20:43
Контакт:

Порукаод ZvezdarkaVrac » 10 Апр 2011, 15:22

3.

Да. Клак-плак...
Дижем главу, узалуд тражећи јој зене. Да ли стварно она ово изговара?
Дуњин поглед, некуд, у страну.
А она онда дубоко уздахне, врати очи на мене, и каже:
-Да... Знам да сам се понекад грубо понашала... Знала бити непријатна без правог разлога, нервозна преко мере... Али, никад те нисам... варала. Волела сам те. Увек само тебе. И надала се да ћеш се променити…
Нагло заћути. Победивши грч на лицу, наставља:
-Отац си мог сина... Али сад смо ту где смо... - оклева неколико тренутака. Сен бола јој прелети очима. Онда то одгурне од себе и настави, на италијанском:
-E andato in malora il nostro matrimonio...
Слушам је и гледам пажљиво док те речи изговара. Осећам у њеном гласу суспрегнут дрхтај.
На страном језику. Можда ипак, још увек није сасвим у себи пресекла. Али је јасно.
Мој се разум некако чудновато повинује.
Хватајући се за једини спас, избацим:
-Да… Тако је… Али и поред свега, остаје нам - Матеј! Њега ми нећеш узети! Једино моје дете...
-Зар после свих оних можеш бити сигуран да је једино?
Груба је, пуна жестоке ироније, више но икад пре.
Узрујаном до кости, рука ми сама пође к Дуњином образу, у жесток шамар.
Гледамо се неколико тренутака у тишини, обоје запрепашћени. За све ове године никада нисам ударио Дуњу.
Ошине ме очима пуним беса пошкропљеног сузама, направи покрет да пође. Схватајући шта сам урадио, ухватим је за руку и покушам да је загрлим. Осетим у њој дрхтај, колебање. У магновењу ме погледа нежно као што је некад знала. Али потом истргне се бесно из мојих руку.
Мало после, хладно и презирно, каже:
-Ето... И сад показујеш какав си. И какав си био, све време.
-Какав сам...? Ма, дај, шта причаш...? Дуња, ти си ми жена, толико тога смо заједно прошли, и тек треба да прођемо...
-Доста с глупостима! - прекине ме Дуња нестрпљиво - Рекли смо све што смо имали... Да ли разумеш кад ти се лепо каже? Који још језик да употребим? Finished. Koniec. Кањец. Wszystko zginielo.
Затрепери ми срце. Она је научила и те језике управо због мене. А ја француски и шпански нисам.
-Дуња... Зар можеш бити тако окрутна? Не... То заиста не мислиш... Зашто тако сурово?
Неколико тренутака се премишља, опет на час скреће поглед, стиди се, рекао бих. А онда се ипак реши да настави:
-А ти... Ти ниси био суров... све оне моје ноћи... Јастук мокар од суза, а тебе нигде, ко зна по чијим све креветима...
Каже мирно и тихо, с одблеском туге у очима. Али туге нечег прегореног. А ја је гледам, осећајући како у мени расте саосећање и нежност. И грижа савести. Помислим како то сад први пут каже, први пут за све ове године признаје. И тек ваљда сад први пут схватам колико је патила.
-Али Дуња, забога, још све може бити добро. Зар би толике године тако бацила…?
Дуња, већ као устаљеним гестом, скрене поглед. Онда га врати на мене, још увек ћутећи. У њему изнова читам одсев бола, и колебања. Али онда јој израз отврдне, и она одлучно, без дрхтаја у гласу, полако, изговара:
-Џефе... Немој мислити да је мени лако. Тачно, и сама сам крива. И ја сам те у то гурала, али... Да. Ово јесте моја дефинитивна одлука. Хоћу развод!
Опет то прелази преко њених усана. Гледам је у неверици, без речи, склапајући очи.
А онда ми се поново све то чини немогућим, тек некаквим ружним сном.
-Зашто о томе уопште разговарамо? Ма, какав развод... Дуња... - приђем јој.
Хоћу да је ухватим за руку и привучем к себи, али она се грубо отргне, и одгурне ме.
-Џефе... Доста! Колико пута да кажем...? Прекинимо о томе. Прекинимо… о било чему!
Кратко ме погледа и изиђе, треснувши вратима.

****
Враћати се у празан стан.
Данима и месецима, само пуста, нема соба. Зидови ми се ругају својом равнодушношћу.
Себи говорим: то је само привремено, ускоро ће се Дуња с Матејем вратити. Само ћу их једног дана опет овде затећи.
Седим тако, сам у соби, гледајући Дуњине цртеже посвећене мени, и одједном заплачем. Зашто сам ово допустио?
Не мирећи се с крајем, тражим Дуњу телефоном. Њена мајка ми, како кад, спушта слушалицу, учтиво ме шаље дођавола, или, нервозна, грди што узнемиравам. Отац пак, љубазан, одвраћа да Дуња није ту, увек завршавајући са „извини“. Имам утисак како се труди да не повреди ни Дуњину жељу да ми не одговори кад је ту, ни мене.
Једино са сином дуго разговарам.
Кад га доведем кући, озарен, каже:
-Ето, како је лепо овде код наше куће…
Поћути, тужан. Најзад, изговори:
-Тата… А зашто мама и ти више нисте заједно?
Дуго у тишини, сапета грла, пре но му одговорим.
-Не знам, сине… - спустим низ дубоки уздах - Али, не, то неће тако бити. Само привремено… мама је мало љута…
-Колико ја видим, мама је мнооого љута – одвраћа – А кад њу питам, неће ништа да каже, само оде, мора, као, да нешто ради…
Заћути, дубоко се замисли.
-Тата… ја бих да сам, с тобом, овде, и с мамом, па, ово је наш стан, а не оно тамо.
Не знам шта да му одговорим.
-И, бићеш… Вратићете се ви, видећеш…


****
А Дуња, каткад одмах спушта слушалицу кад чује мој глас, каткад пристаје на разговор. Тачније, слуша моје молбе, питања, грозничава преклињања да се врати, али их истрајно одбија, или, напросто, после свега тога, залупи слушалицу.

ZvezdarkaVrac
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 36
Придружен: 02 Окт 2010, 20:43
Контакт:

Порукаод ZvezdarkaVrac » 14 Апр 2011, 20:39

4.

Излазим из суда опхрван мислима, још увек у неверици да сам коначно разведен.
Баш бих да пређем улицу, кад ме препадне:
-'Ајде, мулац, овамо, упадај у кола!
Поврх свег клупка осећања, нове потке: изненађење и неверица.
Дуњин отац, Франо Мартинели.
У време нашег брака, моји односи с њим су: обострано поштовање, и повремене партије шаха уз лозовачу.
Свих тих година, он на неки чаробан начин успева одржати равнотежу између своје кћери и жене с једне, и мене с друге стране.
Мислим да нас обоје доживљава као своју децу. Тешко му падају наши сукоби, и на крају овај раскид, али не очекујем да баш овако нешто уради. Логичније би ваљда било да сачекује рођену кћер.
Да ли се сад та равнотежа овим нарушава, питам се. Али ништа не кажем. Нити хоћу, нити могу.
Вози. Ћутимо.
Тек кадкад његова тиха клетва због неког непажљивог возача, пешака или полуделог саобраћаја прекине тишину.
Живи с њима, али има и свој засебни сликарски атеље.
И тек кад стигнемо, а ја се стровалим у фотељу, каже:
-Лоза, наравно. Далматинска.
И одлази по њу.
Неизбежно, сећања.
Шалим се с њим кад каже да је Далматинац: откуд то, Далматинац, из Херцег –Новог? А он одговара да географски, историјски а делом и етнички, Бока Которска спада у Далмацију. И додаје, исто у шаљивом тону, да је он, уосталом, по националности - Београђанин, јер су ту помешане многе нације, као у његовој крви. Из мешовитог брака, мајке Србо-Хрватице, оца Итало-Хрвата југословенске оријентације. Левичар, ратни илегалац у Загребу, скојевац, започиње студије на загребачкој Вишој Умјетничкој школи, наставља, завршава и магистрира на београдској Ликовној Академији.

Испијање ракије у тишини. Као на сахрани. Само нам долива нове чашице.
Доноси потом и мезе.
Тишину нарушава само тихо крцкање крекера.
Коначно, после већ не знам које лозе, и парчета кобасице, уздахне дубоко, намрштен.
-Да... Тек си се сада, кад је губиш, „присјетио“ вољети Дуњу и чезнути за њоме. А све оне године...
На час у тишини.
-Погријешили сте – испаштајте.
Његова тиха љутња губи оштрицу. Остаје само сета и забринутост.
-Тако сте се... Као да се никад нисте познавали... Заправо… она...
Дуже ћути. Испија полако гутљај по гутљај лозе. Између сваког, по комадић кобасице, крекера. Коначно, каже:
-У ствари, Џефе, ја бих сада хтио испричати ти се.
Тек сад сам изненађен:
-Испричати се? Ви - мени? Због чега?
-Зато, што сам држао страну више њима него теби.
-Шта причате, чика Франо, па били сте увек према мени врло коректни.
Он ме погледа с благом самоиронијом.
-Ако си само „коректан” према ономе тко заслужује више, онда му заправо наносиш неправду.
Заустим да реагујем, али ме Франо предухитри:
-Ето... Размишљао сам пуно. Нарочито у послиједње вријеме. Да, ја сам те цијенио. Још од првих дана. Али, касније... Био склон осудити те, мислећи да је већа твоја кривња. Али, потом сам схватио да сам у криву. Да сам погријешио што сам на њиховој страни.
-То су Вам кћерка и жена. Немојте се с њима завађати... Због мене.
-Немам се што завађати. Само сам сада, коначно, на правој страни.
Сем изненађења, пробуди ми заинтересованост:
-А откуд знате да сам баш ја права страна?
-Самим тим, што је Дуња тебе оставила, што је раставу она потакла… Како год, ти си свакако – слабија страна. И то је већ довољно…
Поћути, замишљен.
-И… Зато што, напросто, умијем гледати. Ето. Ја само могу казати како стварно јест, и зато сам ти морао ово сад рећи. Нисам ти могао остати дужан.
Загледа се у чашицу испред себе. А онда опет дигне очи. Најзад, благо се осмехне и каже:
-Признат ћу ти... Заправо тек у задње вријеме почео сам више размишљати о њој, теби, и свему томе. Схватио сам да те посве разумијем... И сам сам често код Дуње наилазио на зид, пуно пута настајао је кратки спој, неразумијевање. Нормално, размишљао сам и колики је у свему томе мој удио кривње... И знао да није мали. А све ваљда има и неких коријена у давним данима, прије Дуњиног рођења. Тада, не више ни по годинама најмлађему, но и даље духом раштрканоме мулцу какав сам био, било ми је незамисливо уопће наћи се у тако, тада сам мислио, „прозаичној“ улози. Бити оцем, ја умјетник. Правдао сам то идејом да умјетници уопће не требају имати дјецу. А, у ствари, можда је нешто друго било горе: премда изненађен Ангелинином, тад је изгледало, наглом промјеном, и одлуком да крене проширивати обитељ, нисам се противио, дапаче, прихватих све као још једну њену – авантуру, истраживање у стилу „хај'мо сад видјет како је то бит мајком“. Она ће се, значи, тиме забављат, ја се у то ништа нећу мијешати, и даље ћу бит посвијећен умјетности, сликати неометано. Како будаласт резон. Но, како већ то иде, кад сам коначно схватио, и хтио ствари поправит, било је – прекасно.
-Ипак, чика Франо, Ви волите своју кћер. И она Вас.
-Волим. Одмах сам је много заволио, чим се родила. Не можеш не завољети то мало, копрцаво, вриштаво од среће или распекмежено створење, кад ти оном шачицом стисне, за њ џиновски, палац. Но, сем љубави, тако апстрактне и непрактичне, ничег другога нисам имао. Нити успио икада потом докучити што је то још све потребно за прави однос оца и кћери. А, нити она, са своје стране, такођер, није. Како год. Ето... Не би се могло рећ да сам баш пуно успјешан као отац.
Отпије ракије, уздахне. А ја кажем:
-Да, али ја сам много више крив према њој. И заслужујем замерке. Ја сам врло допринео што је таква. Можда је тај мој део пресудан. Не можда. Сигурно јесте.
-Е, мој Џефе... Схваћам да ти сад тако изгледа, и да себе кривиш. Питао си се што си то направио, говорио себи да си требао више учинити... Сигурно да јеси требао, и да има пуно твоје кривње. Увијек су обје стране криве. Али ипак... Ја ћу ти рећи да у тому претјерујеш. Заборавио си ти, Џефе. Чим се од ње удаљиш, заборављаш каква је она. Као и да те, напросто, није вољела довољно. А нити ти њу. Ето, ја мислим овако, а ти, како хоћеш.
Остајем дуго у тишини.
-Али, чика Франо... – кажем најзад - Ја знам да јесте. Волела ме је. И ужасно ми је криво што нисам схватио кад је требало.
-Ех, кајање, та накнадна памет... И уљепшавање ствари из далека. Заборавио си, сине мој, неке ствари, које, богати, чак и ја памтим.
Гледам га на час без речи, разнежен оним „сине мој”.
-Знам ја да није било идеално. Али знам и то да је код Дуње тешкоћа била како испољити осећања, а не да ли их има. Била је, и сад је, исувише стидљива, плаши се да се опусти.
Франо заврти главом:
-Ех, та оправдања... Ама, вријеме је, човјече, да јој се већ једном престане бацати ватрогасна платна! Читавога живота нетко ју брани. Џефе, размисли мало, и видјет ћеш. Знаш… Тешко ми је, као оцу. И страшно ми је жао што вас двоје нисте успјели...
Заћути, и поново се неко време само гледамо кроз чашице лозе. Осећам како између нас двојице расте, испуњава нас топлином, обострана симпатија, наклоност, и претвара се у пријатељство.

ZvezdarkaVrac
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 36
Придружен: 02 Окт 2010, 20:43
Контакт:

Порукаод ZvezdarkaVrac » 16 Апр 2011, 16:06

****
Након дугих трежњења, лежим безвољно. Само размишљам о дотадашњем животу, осећам се бедан, промашен. Ја, проклета будала, неспособан да пружим и примим љубав.
Мислим, некако ће ми бити лакше ако неке ствари из прошлости још једном претресем.


5.

Имам непуних двадесет.
Апсолвент полонистике и италијанистике на Универзитету Аталанта, Џорџија. Добијам стипендију Центра за проучавање страних језика и књижевности, у Италији, у Фиренци.
Сем специјализованог курса из своје струке, имам право на још један, почетни курс језика по избору.
Желим нешто егзотично. Одлучујем се за српскохрватски. Волим тадашњу Југославију, идем тамо на летовање.
Курсеве држе професори и студенти из матичних земаља. Курс српскохрватског води она, Дуња Мартинели, студенткиња генерације на другој години Филолошког факултета у Београду.
У почетку, не осећам ништа посебно према њој. Само је добар предавач.
На први поглед, ни нарочито лепа, ни привлачна у класичном смислу. Скромна у облачењу: стално смењује три пуловера, сукње дугачке до пола листа, и неколико летњих мајица.
Уопште се не шминка, сем што ставља лак за нокте.
Сувоњава, танка и ситна, наизглед крхке грађе.
Коса, изразито црна, с већ тад понеком седом, јој је најчешће лежерно скупљена у кратак, помало чупав реп, праменови често беже на чело.
Очи, ситне и живахне, као у миша, осмех непатворен, као у девојчице.
У стидљиве девојчице, закључим. Ван курсева се не дружи, иако је срдачна и учтива.
У том погледу много сам више заокупљен другим девојкама из група.
Имам већ доста искуства с женским светом, али ни не помишљам на трајнију везу.
Дуња је врло добар предавач, одлично зна да објасни тај тешки језик., Но, премда групе нису велике, тешко памти имена. Стално се мучи с тим, чак и кад курс поодмакне.
Али некако се случи да сам међу малобројним којима успева запамтити име. Не знам да ли то пресудно утиче да је почнем гледати другачије. Како год, изненађује ме, и некако почаствује тиме. Ваљда годи људској сујети кад упамте како се зовеш.
Најпре тихо, а затим све смелије, пада ми на ум како би било интересантно освојити баш овакву девојку. Затворену, стидљиву, непривлачну у класичном смислу.
Има то посебну драж. Као нека „вежба“, занимљива, лакомислена игра.
Искусан у тим стварима, добро знам „тактику“ како треба прићи којој врсти жена.
Дуња и ја почињемо се дружити и изван школе, уз изласке, разговоре.
Ипак, све је то још врло далеко и од пољупца.
Временом, ни не примећујем како наш однос постаје све дубљи. Откривамо пуно тога заједничког. Од љубави за филологију, мог интересовања за Југославију, Италију и италијанску културу. Обоје смо филмофили. А Дуња, као и ја, воли фудбал, кошарку, хокеј. Као ниједна моја ранија девојка.
Једног дана, док седимо у кафеу испијајући капучино, узме из торбе своју свеску, извади лист и стидљиво ми га пружи.
-Ово сам… једном, за време часа, док сте радили вежбу… - каже несигурно, оборивши поглед на час - и тако ти упамтила…
То је оловком нарисана моја фигура. У клупи, удубљен у папир, прстима подупирућу чело, с врхом оловке на ивици усана. Испод пише: „Џеф Спенсер, најмарљивији студент српскохрватског“.
Насмешим се, схватајући да ме облива нека до сад непозната ми топлина.
-Хвала… Баш лепо црташ. А ништа не причаш… Имаш ли тога још?
-Па, ето, нисам сигурна ваља ли то ишта. Имам. И читаву групу сам... И ведуте Фиренце…
Следећих дана ми показује своје цртеже. Пуну свеску. Веома су ми занимљиви, сатима их прегледам. Неки имају баш посебан поглед на свет. Дуомо међу облацима. Одраз неба у Арну као свод Сикстинске капеле… Микеланђело, у једној руци носи један, у другој други град, као заштитник. Тајна веза Фиренце и Рима.
Почиње и преда мном да црта. Тумачим то даљим отварањем.
Понекад је само посматрам, док лаким покретима исцртава обрисе неке зграде, или ужурбане пролазнике, радознале групе туриста. Чини ми се, и жамор Цветног града успева ухватити оловком.
Из дана у дан, гледам како ми се Дуња све више отвара, како се с ње отапа лед којим се окива.
А онда дође тренутак кад оценим да је могу позвати и на вечерњи излазак, у ресторан.
Вечерамо, шетамо, а затим, док пролазимо поред ресторана с музиком, предложим јој да одемо на плес. Најпре благо поцрвени, и спусти поглед. Након неколико тренутака подигне очи, те љупке окице мишје, које ми већ увелико буде симпатију и наклоност. Осмехне се срамежљиво, и најзад, тихо каже:
-Ја... ја не знам... Не умем да плешем.
Та детиња непатвореност сасвим ме истопи:
-Није ништа компликовано, видећеш. Само прати моје ноге. Ти си музикална, схватићеш брзо - осмехнем јој се охрабрујуће.
Оклева неколико секунди, а онда климне:
-Добро. Идемо.
И плешемо тад први пут, никада то нећу заборавити, на музику из филма „Кум 1", главна тема.
Осећам лагану струју по читавом телу док плешемо. Зауздавам жељу да мало јаче стегнем ту шаку, од треме благо и овлашно положену у мојој. Или да Дуњу привијем ближе к себи, осетим њен топли дах крај свог уха.
Слутим и у Дуњином додиру сличну борбу са собом. Стиди се то показати, и себи, и мени.

ZvezdarkaVrac
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 36
Придружен: 02 Окт 2010, 20:43
Контакт:

Порукаод ZvezdarkaVrac » 06 Мај 2011, 18:00


ZvezdarkaVrac
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 36
Придружен: 02 Окт 2010, 20:43
Контакт:

Порукаод ZvezdarkaVrac » 17 Мај 2011, 16:55

6.
Дуња ми дозвољава да виђам сина колико год хоћу. Али никад ми га она не доводи. Чини то њена мајка, или Франо. Кад се догоди да то мора бити баш Дуња, увек допрати Матеја само до моје улице, или пред зграду.
И обратно, унапред се обавештава кад се Матеј враћа, те је никад не затичем. Речју, труди се да ме на сваки начин избегне.
То ме чуди и вређа. Ако већ нисмо могли остати заједно, зашто бар не можемо да имамо коректан однос? Додуше, након свега, Дуња има право да ме мрзи. Али, толику искључивост не схватам. Може да се потруди, због сина.
Највише ме боли кад се након дана проведеног са мном тужан враћа кући. И кад ме пита зашто га не узмем к себи.
-Природније је да си код мајке, сине.
-Зашто природније, кад тебе више волим?
-Али, волиш и маму, сигурно, и она тебе.
Матеј се уозбиљи, на час и замисли. Али затим одлучно каже:
-Воли и она мене, знам... Али, ти више.
Замислим се. Јер, то и јесте тачно и није.
Све ове године Дуња га много воли. Нежна је и пожртвована мајка, понекад панично забринута ако му нешто фали. Но, каткад је нервоза надјачава, па је груба. Нарочито кад ради нешто своје, удубљена, ако је прекине и тражи јој штогод. Зна да плане, викне да је пусти на миру док не заврши, нарочито кад је упоран у своме. Али се Дуња у следећем часу покаје. Види јој се у очима да је на себе љута што тако реагује. И тад нежно привија сина у загрљај, као да тражи извињење, немајући храбрости да то искаже и речима.
Матеј то прихвата. На свој детиње-зрели начин разуме мајку, и много је воли. Али, као и у мени раније, дубоко у Матеју нагомилавају се трагови незадовољства.
Можда се кроза сав Дуњин однос према сину провлачи и сен њеног првотног одбијања да изнесе трудноћу. Можда, уза сву њену каснију љубав и труд, одјек тог осећања остаје негде дубоко запретен. Вероватно то крије и од себе саме. Али Матеј инстинктивно осећа.
Сем тога, постоји различитост приступа. Дуња је строжа. Ја му чешће попуштам. Дуњу, кад му једном каже „не“, ни смак света не би могао натерати да одлуку измени. Код мене успева извући што од Дуње никад не би.
Да ли се тако Дуњи на један начин подсвесно светим преко сина? Или купујем његову љубав тим попуштањем? Ваљда и зато је толико све време браним. Као и сад, кад одговорим сину:
-Али, сине, не може то да се мери, ко кога воли више.
-Како не може, кад ја тачно знам да хоћу да више будем с тобом? А ти, није ваљда да то не знаш?
Мирно каже, али прекорно.
-Хеј, Матејчићу! Знаш добро колико те волим, не морам ваљда то посебно доказивати.
Загрлим га нежно, и он се убрзо одљути. Одвојим га од себе.
-Знам ја, Матко, да ти је тешко што ниси код мене. И мени је. Али, твојој је мајци, све у свему, можда најтеже...
На трен, у тишини. Неразмрсиво клупко осећања...
-Уосталом - наставим - код мене можеш бити колико год хоћеш. Значи, није толико важно коме си формално „припао“.
Матеј ме погледа с пуно љубави, уздржане сете, али и чудновате зрелости. Разуме, и премда нерадо, мири се. А онда се опет замисли, па изговори:
-Добро... Разумем... Али, зар не би у свему најбоље било да смо сви троје заједно? Онда ништа од овог не би било. Ако ти волиш маму, а, мислим… да и она тебе, само, ето… И, ако обоје волите мене, зашто нисте заједно?
Уздахнем. Ћутим неко време. Најзад кажем:
-Ех, синко... Како да ти објасним? Некад, чак и кад се воле, људи не могу заједно да живе. За успешан заједнички живот треба и пуно умећа. А љубав према теби је друго. Ти си нам син, обома подједнако. И то остаје, без обзира на однос између маме и мене. Ми тебе и даље исто волимо.

ZvezdarkaVrac
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 36
Придружен: 02 Окт 2010, 20:43
Контакт:

Порукаод ZvezdarkaVrac » 30 Мај 2011, 16:28

****
Много пута себе ухватим у помисли: можда ово ипак није крај, можда можемо изнова... затим то сурово гушим. Али, једно сигурно знам: желим да је видим.
Кад завршим посао, одлазим до Дуњине учионице да је сачекам. Као некад, док смо били заједно.
Да је бар на минут опет пред мојим очима.
И даље знам на памет њен распоред часова. А она ме и даље упорно избегава.

****
Јануар.
Уходим је од факултета до куће. Тамо јој се обратим, а она ми грубо узврати:
-Остави ме на миру!
Постане ми још хладније. Колико је ова грубост Дуњина различита од негдашње.
-Пусти ме сад, немам времена!
Ошинувши ме погледом, журно се удаљи.
Гледам је без речи како одлази, и замиче у улазу.
Онда дижем очи ка добро знаном прозору на трећем спрату, и чекам да се упали светло у Дуњиној соби. У Матејевој већ гори.
Замишљам шта сад они тамо раде. Сећам се како овде проводимо нашу прву зиму, док не нађем стан. И кад се поново ту пресељавамо кад се рађа Матеј, такође у зиму.
Колико се важних ствари у мом животу везује за ово место.
Потом, у мешавини сумрака и првих градских светала, дуго гледам у трагове тих малих стопа, (за разлику од Ђолета, ја одлично знам), број 36.
Ни не примећујем да почиње падати снег. Ситан, тих, затим све гушћи. Зурим у те трагове, све док их не покрије. И моју главу без капе. А моје очи измаглица суза. Склапам капке чврсто, али оне упорно клизе низ образе.
Стојим тако, и желим да ме тај снег прекрије свог, да нестанем.
Једини спас је мисао на Матеја. Како он сада вечера. И са сетом мисли на мене. И обојици нам срце греје помисао да ћемо се за који дан видети.

ZvezdarkaVrac
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 36
Придружен: 02 Окт 2010, 20:43
Контакт:

Порукаод ZvezdarkaVrac » 14 Јун 2011, 21:31

7.
Франо ми доводи Матеја. Долази код мене.
Поштује моје молбе, па Дуњи ништа не пребацује, иако она и даље упорно настоји избећи сваки контакт са мном.
Франо ме зове да дођем код њега кући, али не идем. Састајемо се у његовом атељеу.
Извлачи ме из куће, у шетњу. Или у кафану. Не ретко, одабира оне с музиком, тамбурашима. Кад је мени до утапања у нешто као Сахрани ме покрај пута, Франо ме, неким својим чаробним начином, успева натерати да се веселим, уз Боље да ме прате тамбураши, него шором бабе с оченаши. Дешава се понекад да, као прави бећари, уз песму и пиће дочекамо јутро.

****
Води ме „стазама једнога мулца тек приспелога из провинције у метрополу“. Град, који га је прихватио широка срца, упио у се. Као и све што је друго примио и узео, у Београђанина претворио.
-Дошао сам у Београд с апсолвентском екскурзијом, и – остао заувијек. А, жвакао ме, жвакао дуго, и најзад прогутао. А да ли ме је и сварио, то ипак ни до данас не знам. Али ме трпи. Зна да је старији од свих нас. И трајнији. Ушла је у ме његова повијест, неосјетно. Знам му све мане и врлине. И он мени. Све закутке опаке и драге.

****
Води ме и на специфична „туристичка путовања“ по кафанама београдским. Садашњим, и бившим.
Каже, на пример, на углу Крунске и Београдске:
-Ево, видиш, овдје је „Барајево“.
-Где је? - одвраћам - па ово је обична вишеспратна зграда. Ја не видим…
-Али, видим - ја. А ако се будеш мало само напрегнуо, видјет ћеш је и ти. Без и капи лозе. Није обична никако.
-Ту, видиш – наставља, показујући другу високу зграду, на супротном углу - биле су тада приземне куће, сам живио као тек свршени студент Академије, подстанар… И данас кад станем на овај ћошак, а и не само ту, осјећам мирис и укус тих погачица, кифли, паштета…
-Кифли? У кафани…?
-Него што. Ту у сусједству, одмах уз кафану, ово до ње је пекара „Аца“, не видиш ни њу, знам, али угледат ћеш је, ако се потрудиш, не брини, из које су кћери власника каване у цик зоре, прије но пођу у школу, припремале пециво, а оно се служило у кавани уз пиће. Па онда, домаћа туршија, и врућа моча. Од непатворене, домаће свињске масти, спрам које је чак и маслиново уље пука петљарија. И, сјећам се, на примјер, у кавану је често навраћао „господин доктор Бог“, како су га звали, кад се појави сашаптавали се, упућени гости. Нарочито те 1972. Заправо, Коста Тодоровић, чувени љечник, знаш, онај што је и једини препознао Вариолу Веру.

ZvezdarkaVrac
~ clan ~
~ clan ~
Поруке: 36
Придружен: 02 Окт 2010, 20:43
Контакт:

Порукаод ZvezdarkaVrac » 07 Јул 2011, 20:21

8.

Једног дана, долази ми Матеј, с малим кофером, сав раздраган, и одмах с врата избаци:
-Тата, тата! Враћам се кући за увек, јупиии!
-Молим – у неверици сам најпре – шта то причаш, сине? Како?
-Па, лепо, мама је рекла… Само да покупим ствари најважније сада. И да пођем…Да треба да живим с тобом!
-Ма, немогуће, Матеју, зезаш!?
-Не зезам! Питај… Ако неће она сама да ти каже, деда Франо ће ти све лепо објаснити, рекао је да ће и он вечерас да нам сврати.
Још неколико часака стојим, не верујући.
А онда приђем Матеју, загрлим га чврсто. Топлина ми расте око срца. Радост ме прелива.
Али потом, и неки камен под грлом при помисли на Дуњу.
-А… да ли је рекла још штогод?
-Ништа. Само је одједанпута, док сам писао задатак, ушла у моју собу, и рекла ми ово, да кад завршим, спремим се и…

****
Али, зашто након Франиних прича остајем збуњен? Дуња очигледно пати.
Матеј јој много недостаје, и зна каткад дуго седети у његовој соби, гледајући фотографије, играчке, и друге ствари које није понео са собом. Понекад, седећи тако, заплаче. А потом, у зачараном кругу повређеног поноса, не жели окренути телефон да позове сина.


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable