Manastir Mileseva: Srbi se mole sa muslimanima

Уредник: koen

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
PNVidusa
~ vredan ucesnik ~
~ vredan ucesnik ~
Поруке: 648
Придружен: 21 Јул 2010, 02:11
Место: Canada
Контакт:

Manastir Mileseva: Srbi se mole sa muslimanima

Порукаод PNVidusa » 06 Јун 2011, 14:49У манастиру Милешеви . мај 2011. године- 28

zvor:


Ova tema po sadrzaju spada u Religiju, ali po istorijskoj nacionalno-vjerskom dogadjaju spada u istoriju i za forum Istorija.

Ovo je prvi put u istoriji Pravoslavlja da se pravoslavci u pravoslavnom hramu dobrovoljno mole sa muslimanima, prvi put u srbskoj istoriji da se Srbi u svom hramu mole skupa sa hodzama i prvi put u istoriji da se hodze dobrovoljno mole sa nemuslimanima.

Корисников грб
PNVidusa
~ vredan ucesnik ~
~ vredan ucesnik ~
Поруке: 648
Придружен: 21 Јул 2010, 02:11
Место: Canada
Контакт:

Порукаод PNVidusa » 06 Јун 2011, 17:09


Корисников грб
Regi
~ redovan clan ~
~ redovan clan ~
Поруке: 116
Придружен: 13 Сеп 2005, 00:14
Место: Plužine
Контакт:

Izdanje: 20-06-2012

Порукаод Regi » 20 Јун 2012, 22:39

MONOGRAFIJA „MANASTIR MILEŠEVA” UZ „DAN” NAŠLA PUT DO VJERNIH ČITALACA


Nebeski svjetionik svetosavske duhovnosti
Širom Crne Gore čitaoci su izrazili oduševljenje velikim izdavačkim poduhvatom koji nas, kako kažu, vraća našim istočnicima duhovnosti, vjeri i kulturi


Monografija o manastiru Mileševi, posljednja od deset knjiga o nemanjićkim svetinjama koje je objavila „Svetigora”, juče je uz „Dan” stigla do čitalaca u Crnoj Gori. Knjiga je izašla u izdanju „Svetigore” i vrlo je značajna jer širi saznanja o značajnom crkvenom središtu. Projekat „Nemanjićki manastiri” realizovan je sa blagoslovom mitropolita Amfilohija, a cijela edicija je zamišljena sa vrlo skladnim prelomom, sa uravnoteženim odnosom između teksta i ilustracija, koje su brojne. Djelo je namijenjeno širokom krugu čitalaca. Po usvojenoj metodologiji, kao i ostale knjige iz ove edicije i „Manastir Mileševa” sadrži vrlo opširan istorijski dio, zatim prikaz arhitektonskih, umjetničkih i drugih vrijednosti koje postoje u manastiru. Naglasak je, ipak, stavljen na istorijski dio koji je najpotpunije prikazan i izložen, sa osvrtom na mnoga zbivanja, događaje i ličnosti koje osvjetljavaju Mileševu, njen nastanak i njene vrijednosti. Mileševa se zove Savinim domom, ne samo zato što su tamo položene njegove mošti, nego i zato što je on učestvovao i savjetovao kralja Vladislava o gradnji ove zadužbine... Čitalac iz Mojkovca Bogić Jovanović, profesor, koji je ličnu biblioteku juče upotpunio ovim vrijednim djelom, podsjeća da su manastiri bili centri duhovnosti, rasadnici kulture i pismenosti.
- Upravo, manastir Mileševa je bio jedan od najznačajnijih izvora pismenosti sa čuvenom skriptorijom, a kasnije štamparijom. Ovaj centar svetosavske duhovnosti bio je i ostao nebeski svjetionik i pravi put naše vjere, molitve i nade - komentariše profesor filozofije Bogić Jovanović.
On je naglasio da je ova svetinja i zadužbina princa Vladislava s početka 13. vijeka bila počivalište moštiju Svetog Save, tako da se kasnije često i nazivao manastirom ovog oca naše vjere, kulture i pismenosti.
- Vječnu i nebesku Mileševu krasi najljepša hrišćanska freska „Bijeli anđeo” koji je u bijeloj odeždi vjesnik vječne istine Hristovog vaskrsnuća - iznosi svoj sud profesor Jovanović, izražavajući ujedno oduševljenje na velikom izdavačkom poduhvatu koji nas, kako je rekao, vraća našim istočnicima duhovnosti, vjeri, kulturi i smislu postajanja.
Pjesnik i publicista Draško Popović, iz Mojkovca, kaže da je zadužbina kralja Vladislava imala značajnu istorijsku ulogu. U njemu je iz Trnave preneseno i sahranjeno tijelo Svetog Save, u njemu se bosanski ban Tvrtko krunisao za kralja Srbije i Bosne.
- U manastiru su sačuvane freske iz različitih perioda, ali su po vrijednosti najznačajnije one kada je crkva sagrađena prije 1228. godine. Tu tehniku, koju su stvarali arhitekte i freskopisci, Evropa će upoznati tek 250 godina kasnije, kao dokaz da su nemanjićke zadužbine bez premca u svijetu. Dovoljno je samo spomenuti „Bijelog anđela” koji je dio kompozicije „Mironosnice na Hristovom grobu”, iz crkve Vaznesenja Hristovog, manastira Mileševe, i spada u najpoznatije freske Srbije, ali se ubraja i u velike domete evropskog slikarstva. Smatra se jednim od najljepših radova srpske i evropske umjetnosti srednjeg vijeka - kaže Popović.On ističe da su manastiri i crkve Nemanjića uspjele da opstanu i ostanu trajan oslonac u budućim vremenima.
- Njihov značaj i duhovnost žive u svim Srbima čije duše nijesu opterećene besmislom i zabludama sadašnjeg vremena - poručuje Popović.

Ekipa „DANA”

Mogućnost porudžbine

U susret 900. godišnjici rođenja u tadašnjoj Ribnici, današnjoj Podgorici, rodonačelnka svetorodne loze Nemanjića – Stefana Nemanje, potonjeg Sv. Simeona Mirotočivog, „Svetigora” je pokrenula novu, kapitalnu ediciju „Srpska kulturna i duhovna baština”. Prvo kolo od deset knjiga – monografija, na najkvalitetnijem papiru, u tvrdom povezu, posvećeno je nemanjićkim zadužbinama: „Manastir Dečani”. „Manastir Banjska”, „Manastir Gračanica”, „Manastir Svetih Arhanđela”, „Manastir Morača”, „Manastir Sopoćani”, „Manastir Studenica”, „Manastir Žiča”, „Manastir Hilandar” i „Manastir Mileševa”. Ukoliko ste propustili primjerke ili želite da poručite komplet sa svim knjigama možete se obratiti na telefone 041-234-222 ili 067-611-196.

Dragana Perović, iz Kotora:

- Knjiga je uvijek najbolji drug, a knjiga o svetim hramovima, koji čuvaju našu duhovnu baštinu, izuzetno su lijepo društvo u trenucima odmora, tišine, meditacije. Nikad nisam bila u Mileševi, a čitajući knjigu saznaću nešto više o tom pravoslavnom hramu, o ikonama, istoriji, vjerujem da ću tako imati motivaciju više da ga posjetim. Sa kulturnom baštinom se treba upoznati, a u svakom slučaju ova knjiga može doći kao lijep poklon.

Aleksandar Pavlović, iz Kotora:

- Obilazim svetinje u zavisnosti od slobodnog vremena i materijalnih mogućnosti, zato i volim da pročitam knjige sa temom o pravoslavnim hramovima, vrijednom kulturno-istorijskom, arhitektonskom, vjerskom nasljeđu. Lijepo je što je knjiga „Manastir Mileševa” dostupna čitaocima posredstvom dnevnih novina „Dan”, tako ću i ja moći da saznam nešto više o našoj kulturi. Tu je slika „Bijelog anđela”, najpoznatija freska u tom manastiru, o tome sam dosta čuo, ali nisam bio do sada. Želja mi je da ga posjetim i to ću da uradim u skoroj budućnosti. Poznato mi je da su tamo bile mošti Sv. Save, prije turske pohare, prisustvo moštiju potvrđuje da je jedna od najznačajnijih svetinja Srpske pravoslavne crkve. Monografija je lijepo dizajnirana, tvrd povez, sa divnim ilustracijama, te ću, kad je budem pročitao, knjigu rado ustupiti dragoj osobi na čitanje.

Vanja Mašković, iz Bijelog Polja:

- Ovo djelo je podsjetnik koliko je velika i značajna svetinja manastir Mileševa. Iako je ova velika svetinja blizu, na samo pedesetek kilometara udaljena, kod Prijepolja, prvog pograničnog grada sa Srbijom, rijetko kad imamo prilike da posjetimo. Zato je i ova knjiga pravi potez da saznamo nešto više o Mileševi, gdje je i najpoznatija freska u srpskom freskoslikarstvu – „Bijeli anđeo”. Znam da kad gledaš ovu fresku ili sliku prati te pogled sa nje ma gdje da se okreneš. I znam da je ova freska prva preko satelita iz Evrope stigla u Ameriku. I da je zadužbina Nemanjića.

Uroš Kojović, iz Bijelog Polja:

- Ovo je prilika da se podsjetimo i naučimo još po nešto o našoj istoriji. Moramo biti zadovoljni što zahvaljujući ovoj ediciji možemo saznati puno toga o nemanjićkim manastirima. Zahvaljujući ediciji „Svetigore” i „Danu” dostupni su nam vrijedni podaci iz istorije, koju, ne tako rijetko, mnogi zaboravljaju. Monografija „Manastir Mileševa” čuva od zaborava i mnoge ličnosti i događaje iz vremena koje moramo da pamtimo.

Desa Bušković, iz Budve:

- Potičem iz porodice Đuraškovića, koja je oduvijek čuvala svoju kulturu i istoriju i dobro je poznaje. I ja rado čitam i govorim o istoriji i našem srpskom porijeklu. Svi manastiri u Crnoj Gori su pripadali Zeti - zemlji ravnoj i sam kralj Nikola je bio Srbin. Strašno je što neki pokušavaju danas da nas uče drugačijoj istoriji. Imam puno knjiga o pravoslavlju i našim manastirima i crkvama i ovo je lijepa i vrijedna knjiga i treba je imati i sačuvati, kao sve što je srpsko nasljeđe.

Armin Memić, iz Budve:

- Tradicija se mora očuvati, bez obzira, bila ona vjerska ili kulturna i kakav god identitet ona oslikavala. Govoreći uopšteno, svi hramovi - manastiri, crkve, sinagoge, ili džamije, moraju biti očuvani. Mileševa je jedan od značajnih hramova i spomenika kulture. Istorija i uopšte kulturna vrijednost svakog naroda mora se njegovati i prenositi na mlađe generacije. Takođe, mislim da se njihov značaj može dodatno valorizovati kroz vjerski turizam. Dakle, ovo je korisna i zanimljiva edicija. Ja sam Bošnjak, ali ovu knjigu preporučujem svakom građaninu pravoslavne vjeroispovijesti.

Vasko Milošević, iz Bara:

- Sve što je vezano za Mileševu ima višu dimenziju i dublji smisao. Prva asocijacija mi je na „Bijelog anđela” i posljednja opomena za kompleksnu neobičnu tradicijom i duhovnošću optočenu knjigu zavještanja. Mileševa je potpuno vaskrsnuće i za svekoliku civilizaciju, za preplet uticaja ogromnih istorijskih zbivanja. Ne samo tu gdje je ponikao veliki dom, već i za prostor gdje su se te odaje čudnim hodom sudbine kasnije premještale i uzidale u velike carske dvorove. To što je „Svetigora” pokazala edicijom i na ovaj način najupečatljivija je poruka svakom revnosnom, ali i površnom tumaču, izuzetno velike duhovne tvorevine, koje, ma koliko se trudili, nismo dovoljno spoznali, pa tako ni dovoljno vrednovali.

Radonja Božović, iz Bara:

- Zaista je podsjećanje na manastire potreba za hodoljubljem kroz najbolji dio duhovnosti srpskog naroda. Utoliko je inspirativnije sresti sopstvenu vertikalu koju su Nemanjići vrlo vješto kao prosvjećenici i posvećenici ugradili u čitav niz svojih zadužbina, namjerno ih postavljajući tamo na prostorima koji su oduvijek bili ne samo geografski atraktivni, već i dušama bogougodni. Na ovaj način „Svetigorina” edicija je pravi dar za svakog čitaoca lista „Dan”, koji je u tom smislu, objavljujući izuzetna imena srpske književnosti, u značajnoj mjeri obnovio i podigao savremni duhovni centar za sve one kojima usljed svakodnevnice nedostaje znanja pohranjenog u velikim riznicama.

Beba Perović, sa Cetinja:

– Radim u trafici na kojoj se uz dnevnu novinu „Dan” prodaju i knjige, pa sam imala privilegiju da bez straha od toga da će nestati, nabavim sve knjige iz „Svetigorine” edicije. Ovo su vrlo tražene knjige jer predstavljaju dragulj u svakoj kućnoj biblioteci. U današnje vrijeme kada smo, rekla bih, prinuđeni da kroz život idemo trčeći, ovakva književna blaga nas podstiču da se makar na kratko zaustavimo i posvetimo knjizi, kao nečemu apsolutno nezamjenljivom.

Milena Stanojević, sa Cetinja:

– Iako je knjiga „Manastir Mileševa” na Cetinje danas došla sa zakašnjenjem, nije mi bilo teško da čekam. Ne mogu još da komentarišem sadržaj knjige, ali sudeći po prethodnima, jer sam kupila sve koje su objavljene, uvjerena sam da će i ona biti jako kvalitetna što po tekstovima što po ilustracijama koje prate svaki tekst. Mislim da bi zaista bilo šteta propustiti priliku da po ovako popularnim cijenama ne obogatimo svoje biblioteke vrijednim knjigama.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Ku ... duhovnosti


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable