Mira Adanja-Polak

Уредник: Moderatori

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Mira Adanja-Polak

Порукаод Mustra » 22 Нов 2008, 15:41

Слика

Mene ova zena fascinira.

Mira Adanja-Polak je međunarodno priznat novinar i producent, istraživač, saradnik i autor. Televizijski je urednik u Beogradu. Njen program pod nazivom "Mira Adanja-Polak i Vi" možete pratiti svake subote od 14:15 u autorskoj emisiji koja se emituje na Prvom programu iz studija RTS-a.

Kao domaćin emisije, Mira Adanja-Polak daje svoje viđenje određenih problema i aktuelnih nedeljnih događaja. Emisija ima široko gledalište svih uzrasta, a gosti su mnoge važne ličnosti iz sveta nauke, kulture, politike, umetnosti i biznisa. Mira Adanja-Polak poznata je i kao autor više od 200 dokumentarnih emisija pod nazivom "Ekskluzivno", koje se prikazuju jednom mesečno takođe na Prvom kanalu nacionalne televizije RTS.

Mira Adanja-Polak je i konsultant spoljnopolitičkog deska britanske televizije ITN - Chanel Four News. Tokom rata u Bosni obezbedila je jedini ekskluzivni intervju sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem koji je britanska televizija ITN emitovala u preko 60 zemalja sveta. Intervjui za ovu britansku televiziju sa generalom Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem u to vreme uključeni su u specijalne emisije o Srebrenici koje su ITN-u donele veliki broj prestižnih međunarodnih priznanja i nagrada.

Saradnik je za Dictionary of Art (London), u delu koji se odnosi na značajna umetnička dela u zemljama Istočne Evrope.

Ekskluzivni je novinar Royalty magazina, London.

Bila je konsultant američke TV mreže ABC za vreme Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984.

Lični je konsultant američkog novinara televizijske stanice ABC - Pjera Selindžera.

Mira Adanja-Polak upisana je u:

* Internacionalni zbornik Biografskog centra Kembridž
* Internacionalni zbornik ličnosti dostignuća 1991.
* Internacionalni Ko je ko među intelektualcima sveta 1992.
* Zbornik Britanske unije slobodnih novinara
* Ko je ko u Srbiji 1995, 1996.
* Ko je ko (Britanski zbornik, 2003)

Kao novinar, producent i istraživač, Mira Adanja-Polak je autor niza pisanih i dokumentarnih ostvarenja, veoma zapaženih kako u domaćim, tako i u inostranim medijima.

Mira Adanja-Polak ubraja se među retke novinare koji su uspeli da izmame ekskluzivne intervjue s izuzetno poznatim ličnostima iz sveta umetnosti, politike, biznisa i šou-biznisa, kao i s pripadnicima kraljevskih loza, u trenucima kada kada je to bilo gotovo neostvarljivo.

Na godišnjem skupu Y-peer programa Ujedinjenih nacija za kontinuiranu borbu protiv side i širenje znanja u vezi sa ovom bolešću Miri Adanji-Polak je u Kairu dodeljeno zvanje ambasadora za 2009. godinu.

O Miri Adanji-Polak pisali su:

* Dušan Slavković: Biti novinar, Naučna knjiga, Beograd, 1998.
* Branislav Kovač: 33 X kako postati novinar, Beograd, 1988.
* Srpska porodična enciklopedija (A-AR), Naučna knjiga i Politika, 2006.
* Povjesnica Milića od Mačve, 3. deo, Milićevo zdanje na Zvezdari, 1987.
* Monografija Slobodana Sotirova Prijatelji i modeli 1946-2007, portret Mire Adanje-Polak, strana 199, ulje na platnu
* Dr Branko Bokun, “Divili ste se, ali kome – svetske ličnosti izbliza“

Spremna da pomogne ugroženima i zaboravljenima, Mira Adanja-Polak ističe se i na polju humanitarnog rada.

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 22 Нов 2008, 15:42

Ekskluzivno razotkrivanje života

Nela Radičević, "Čačanski glas"

Novinar, producent i istraživač Mira Adanja-Polak, autor je brojnih pisanih i dokumentarnih ostvarenja, zapaženih ne samo u domaćim, već i u inostranim medijima. Ona je među retkim novinarima koji su uspeli da urade ekskluzivne intervjue, s najpoznatijim ličnostima iz sveta umetnosti, politike, biznisa i šou-biznisa, kao i s pripadnicima kraljevskih loza, i to u trenucima kada je bilo gotovo nemoguće. Reportažama posvećenim ugroženima i zaboravljenima, odnosno spajajući donatore sa pojedincima i ustanovama kojima je potrebna pomoć, istakla se i u humanitarnom radu.

Konsultant je spoljnopolitičkog deska britanske televizije ITN-Chanel Four News. Saradnik je Dictionary of Art, y oblasti koja se odnosi na značajna umetnička dela u zemljama Istočne Evrope. Ekskluzivni je novinar londonskog Royalty Magazina. Bila je konsultant američke TV mreže ABC za vreme Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Upisana je u Internacionalni zbornik "Biografskog centra Kembridž", Internacionalni zbornik ličnosti dostignuća 1991, Internacionalni "Ko je ko među intelektualcima sveta" 1992, Zbornik "Britanske unije slobodnih novinara", "Ko je ko u Srbiji" 1995, 1996, Britanski zbornik KKo je ko" 2003.

Njenu emisiju "Mira Adanja Polak i vi" možete pratiti u novom terminu, subotom u 14:15 na Prvom programu RTS-a, a reprize u 3:05 noću između subote i nedelje i u ponedeljak u 14:00. Poznata je i kao autor više od 200 dokumentarnih emisija pod nazivom "Ekskluzivno", koja se prikazuje jednom mesečno, takođe na Prvom kanalu nacionalne televizije RTS. Emisije govore o nesvakidašnjim pričama i sudbinama poznatih, ali i manje poznatih ljudi, razotkrivaju misterije života, nude autentične ispovesti i kazivanja. Teme njenih emisija nikada ne gube aktuelnost, jer je reč o životnim situacijama i događajima koji su obeležili epohu.
People Magazine, Royalty Magazin

Pored mnogobrojnih pisanih i dokumentarnih reportaža, izdvajaju se članci u njujorškom People Magazine o prvoj poseti princeze Jelisavete Karađorđević Jugoslaviji i prvom predstavljanju novoizabranog demokratskog predsednika Jugoslavije u Americi. Londonski Royalty Magazin takođe je objavio veliki broj njenih članaka o dinastiji Karađorđević i ruskoj dinastiji Romanov.
Intervju, njena specijalnost

Poznata je kao novinar sa velikim brojem ekskluzivnih intervjua sa poznatim ličnostima i pripadnicima kraljevskih porodica. Henri Kisindžer, Pjer Selindžer, princ Majkl Romanov, princeza Leonida Romanov, Sofija Loren, Karlo Ponti, Karl Malden, Jovanka Broz, Zoran Đinđić, princ Aleksandar Karađorđević, princeza Jelisaveta Karađorđević, Erika Jong, Orijana Falači, Indira Gandi, Gabrijel Garsija Markes, Danilo Kiš, Barbara Volters, Kirk Daglas... neke su od poznatih ličnosti koje su joj govorile i ono što ostalim novinarima nisu.

Poznati ste kao doajen srpskog novinarstva, a bili ste i stjuardesa. Da li Vam je i koliko taj poziv pomogao u pisanju?

Posao strjuardese i kasnije šefa stjuardesa, pomogao mi je u organizaciji vremena i shvatanju prioriteta u poslu i životu. Kada letite i vodite računa o velikom broju putnika, kada ste tu za slučaj opasnosti, da drugima pomognete, onda je obuka koju sam dobila bila od vitalnog značajna za posao novinara. Diplomirani sam psiholog, i to mi najviše pomaže da razumem ljude i objasnim njihova ponašanja, što je u novinarskom poslu vrlo važno.

Na Televiziji Beograd ste više od dve decenije. Kakav je bio Vaš početak?

Bio je težak jer se nisam uklapala u šeme, zahteve i koncepte mnogih urednika koji su se ređali. Ne pamtim ni jednog. Ništa dobro od njih nisam videla. Uvek su nametali neke svoje zahteve koje nisam umela, nisam razumela i nisam htela da ispunim, a nisam ni bila osoba koja bi im se približavala i sebe tumačila. Oduvek sam imala svoj način rada koji je bio dosta različit. I sada, a i tada sam razumela svakog ko nije delio moje mišljenje, i nemam gorčinu kada se setim tog perioda. Ja sam samo išla napred ka samo meni znanom cilju.

Šta je za Vas novnarstvo i šta je najvažnije za uspeh u ovoj profesiji?

Uspeh je da Vam kao novinaru veruju, a novinarstvo je za mene zanimanje koje sam odabrala, koje volim, jer nema većeg luksuza od togo da radiš ono što voliš.

Da li je neko uticao na razvoj Vaše karijere, u smislu da ste ga smatrali najboljim?

U novinarstvu je to Barbara Volters, koju još nisu dostigli u Americi. Ono ima dušu, inteligentna je, obrazovana, ume da razgovara i čuje. Srela sam je u Njujorku i bila zadivljena njenom profesionalnošću. Ali, ona nije uticala na moju karijeru, ona je samo primer novinara koga poštujem, i koji dugo traje i opstaje. Uticaj je imala porodica, iz koje je uvek izlazio najbolji mogući kvalitet obavljenog posla. A to niko ne može da vam oduzme.

Koje kolege najviše poštujete u domaćem novinarstvu, čije kritike ste uvek uvažavali?

Poštujem kolegu Boška Jakšića iz lista "Politika", koji je vrstan poznavalac Bliskog istoka, Olju Bećković koja svojim emisijama pokazuje kako se radi jedna vrlo specifična i originalna emisija, čiji je ona autor. A kritiku primam od gledalaca koje osluškujem, i znam da imaju pravo kada me kritikuju. Uvek čujem i to me "drži", jer uvek mogu bolje.

Autor ste brojnih ekskluzivnih intervjua, za mnoge neostvarljivih. Izjavili ste da Vam se dešavalo da na neke čekate i po nekoliko godina. Postoji li nešto zbog čega biste odustali?

Uvek kada moj intervju može nekoga da unesreći ili da mu nanese bol. Nijedna vest, niti intervju toliko ne vredi.

Šta Vam daje snagu kada radite emotivno teške priče?

To da je reč o priči koja mora biti ispričana, i koju treba svi da vide i čuju. To mi daje snagu da slušam dramatične ispovesti, da ih preživim sa onima koji mi se poveravaju, i da deo tih emocija prenesem na gledaoce. Kamera je neumoljiva, ona pokazuje sve, i novinara i onoga koji daje intervju. Ako sam uspela da deo neke atmosfere prenesem na gledaoce, onda sam stvarno zadovoljna.

Svi se sećamo početka osamdesetih kada ste se u Njujorku rukovali sa mladićem obolelim od side. Neke Vaše reakcije su razbijale tabue i ukorenjene predrasude?

To mi je i bila želja. O toj bolesti sam znala više od drugih. Tada je sida bila bauk u svetu. Poznavala sam lekare koji su me svojom stručnošću pripremili za razgovor sa parom homoseksualaca, sa kojima niko nije hteo da razgovara. Bila je to reportaža koju sam mnogo želela da uradim

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 22 Нов 2008, 15:44

Kao novinar, producent i istraživač, Mira Adanja-Polak je autor niza pisanih i dokumentarnih reportaža, istaknutih kako u domaćim, tako i u inostranim medijima.

Moja žrtva Stiven Spilberg

Mira Adanja-Polak, "Glorija"21.10.2008.

Naša modna stilistkinja, najčuvenije ime u toj oblasti, za muški magazin Vogue uradila je editorijal sa dvadeset sedam najvećih filmskih reditelja današnjice, a najslavniji od njih, trostruki oskarovac, oduševljeno je napisao: Vi imate svetlosti.

Na dogovoreni intervju Ruška Bergman je došla sa ogromnom torbom punom dokaznog materijala o sebi. Centralno mesto tu je zauzimao septembarski Vogue L’Uomo s čuvenim rediteljem Stivenom Spilbergom na naslovnoj strani. Na njoj je oskarovac s leptir kravatom, u Indijana Džons čizmama.

Vi imate svetlosti. Imao sam čast da se tokom snimanja, sa svim dobrim ljudima, utapam u nju.

Ovo je sadržaj pisma koje je Spilberg uputio Ruški po završetku foto-sešna. A i naša modna stilistkinja, po mnogima u svojoj profesiji najslavnija na svetu, oduševljena je saradnjom sa Stivenom Spilbergom.

- Kažu da je ono što radim stajling sa mozgom. Uvek se trudim da svaka osoba bude prikazana u skladu sa svojom ličnošću. Da sve bude krajnje jednostavno, ali moćno.

Šta sve treba uraditi da biste stilizovali nekog?

Evo, na primer, sa Spilbergom sam uspostavila kontakt preko njegovih agenata. Zatim sam odabrala fotografa. On mora da razume šta hoću da uradimo. Mora da sledi moje misli, da sluša šta mu kažem, jer tokom snimanja ja odlučujem kako sve treba da izgleda. Dosad sam radila s najvećim fotografima, poput Paola Roversija, Marka Ziglera, Majlsa Oldridža ili Frančeska Karocinija.

U glavi ste sigurno imali viziju kako Spilberg treba da izgleda na fotografijama?

Naravno. Pripremila sam modele kreatora koji se uklapaju u moj stajling, a to su Džil Sanders, Iv Sen Loran, Mark Džejkobs, Luj Viton, Dior, Guči, Prada, kao i naša zemljakinja Roksanda Ilinčić, koja je napravila veliku karijeru. I, naravno, Balensijaga, moja omiljena marka. Sakupim sve te lepe stvari, donesem ih u studio i onda oblačim svoje junake.

Kako reaguju zvezde na vaše zamisli?

To je uvek najdelikatniji momenat, jer najčešće ti ljudi sebe ne vide onako kako ih ja vidim. Sve sam pripremila u studiju, ali to nije značilo i da će se Stivenu Spilbergu svideti sve ono što sam zamislila da obuče. Sa njim sam, ipak, imala mnogo sreće, jer mu se ama baš sve dopalo. A dok smo snimali, upoznala sam i Harisona Forda...

Da li je on vaša sledeća žrtva?

Trenutno imam ponudu da sa rediteljem Dejvidom Linčom uradim petnaest strana editorijala za italijanski Vogue. Već sam dobila odgovor od Majkla Džeksona. Prihvatio je da se slika onako kako sam zamislila da treba da izgleda. Ali, on će morati da sačeka, najpre treba da završim serijal o muškim rediteljima.

Kako je došlo do toga da za Vogue radite Spilberga, Linča i ostale velike reditelje?

Glavna urednica italijanskog Voguea Franka Socani srela me je u hotelu Ritz u Parizu, i ponudila mi posao. Kad je videla kako sam odradila Spilberga i još dvadeset šest reditelja, oduševila se. I još nešto je neobično važno u ovom poslu. Treba obezbediti sve te ličnosti. Oni imaju takve rasporede da neprestano lete s jednog kraja sveta na drugi. Usred toga pojavim se ja i kažem: Moja je želja da Vas obučem... Ali, onaj ko pristane, mora i da me istrpi. Jer, kad me uhvati inspiracija, materijali samo lete ispod mene.

Sigurno pomno proučavate ličnost s kojom ćete raditi?

Svi mi imamo neki svoj ukus, ali na meni je da prepoznam karakter osobe i da stajling uskladim sa njenom ličnošću. To je vrlo osetljiva materija, isto tako i opasan teren, jer garderobom moramo reći sve o nekom čoveku. O njegovoj ličnosti, životu. Zato svi vrhunski svetski dizajneri imaju stiliste koji im pomažu u usmeravanju kreacija. Oni se zovu savetnici kreatora. To je prestižan i odlično plaćen posao.

Za samo šest godina rada u Njujorku Ruška Bergman je uspela da postane jedan od najcenjenijih stilista sveta. Proslavila se saradnjom s pevačicom Bjork, a sledile su Hilari Klinton, supruge Donalda Trampa, Sindi Kraford, Leni Kravic, Elizabet Džeger, Gvinet Paltrou, Nikol Kidman... Glavni je konsultant mnogim svetskim dizajnerima, a direktor njujorškog muzeja Gugenhajm moli je da nade vremena da postavi njihovu najnoviju izložbu skulptura.
Takovski koreni

Ruška Bergman je rođena u jednoj od najstarijih porodica Takova, i danas kaže da svu inspiraciju crpi iz besprekorne čistote prirode sa raskošnog imanja na kom je rasla.

- Moj deda je uvek govorio kako treba da kreneš sa vrha, i da se nikada ne spuštaš, jer onda ideš samo nadole. Zahvalna sam mu na tim recima, kao i mami Emi i ocu Raši Savkoviću, jer za sve što sam postigla najviše dugujem njima.

Objašnjava koliko je poreklo važno za njen sadašnji posao.

- Još od šeste godine interesovala me je moda, od osušenih listova pravila sam haljine. Osnovna inspiracija u mom radu je savršena jednostavnost i neizreciva lepota beskrajnih polja trave i kristalnog plavetnila neba. Uvek sam bila ponosna na svoje poreklo, jer je to osnovni preduslov za uspeh.

Ruška je završila Ekonomski fakultet u Beogradu, a posle toga je sa prvim mužem godinama živela u Africi gde je organizovala izložbe i modne revije. Nakon razvoda radila je u Londonu, a po povratku u Beograd 1996. dobila je posao u UN i otišla u Njujork gde se udala i postala gospođa Bergman. Istoriju umetnosti završila je na Univerzitetu lepih umetnosti u Njujorku i počela da se bavi stajlingom.

- Oduvek sam verovala u ostvarenje snova. Samo treba imati samopouzdanja i ne odustajati od njih. Izuzetnim uspehom smatram to što sam radila stajling za dvadeset sedam najvećih filmskih reditelja današnjice. To i po američkim merilima zvuči pomalo nestvarno, a možete da zamislite šta je to tek za mene, koja dolazim iz jedne male zemlje. Sad, kad je sve gotovo, rado se setim jedne anegdote. Reditelj Tim Barton, koji se proslavio filmovima Betmen i Planeta majmuna, maznuo mi je celu Prada kolekciju i nestao sa seta u Meksiku, gde se snimalo. Morala sam da zovem njegovog agenta, molila sam da mi vrati bar Pradine čizme jer su mu tri broja veće, pa nikako ne može da ih nosi. Jedva sam ih dobila nazad.

Слика


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable