Parada moći na Crvenom trgu

Уредник: Moderatori

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
El
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 22921
Придружен: 08 Авг 2007, 08:19
Место: Pančevo
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Parada moći na Crvenom trgu

Порукаод El » 10 Мај 2008, 15:03

U obeležavanju godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu učestvovalo
140 jedinica koje su pokazale svu vojnu moć preporođene ruske armijeMoskva, 9. maja – Velikom vojnom paradom na Crvenom trgu, Rusija je obeležila 63. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu, pobede koju je narod Sovjetskog Saveza platio strašnom cenom – do današnjeg dana se ne zna tačan broj poginulih, ali istoričari govore o čitavih 30 miliona ljudi. Takve žrtve istorija ne pamti.

Prva vojna parada na Crvenom trgu održana je 24. juna. 1945. godine. Komandovao je maršal Rokosovski, a raport od njega nije primio Staljin, kako se očekivalo, već maršal Žukov koji je sa svojom armijom ušao u Berlin. Taj trenutak ovekovečen je spomenikom, koji je posvećen Žukovu, ispred Istorijskog muzeja pred zidinama Kremlja.

Posle raspada Sovjetskog Saveza, taj dan se obeležavao skromnijim paradama nego ranije, sve dok Putin, pre dve godine, nije odlučio da veličanstveno proslavi šezdesetogodišnjicu pobede. Prethodno se Rusija u UN izborila da se 8. i 9. maj proglase danima pomirenja u svetu, a da se centralna proslava održi u Moskvi 9. maja. Tog dana se ispred Kremlja, senima Neznanog junaka poklonilo više od 50 šefova država i vlada, a Žak Širak je izjavio da ne bi bilo Francuske da je SSSR nije oslobodio, što su priznali gotovo svi svetski lideri.

Današnja parada razlikovala se od te, ali i od svih postsovjetskih, time što se na njoj prvi put pojavila vojna tehnika. Prvi put posle 17 godina, po kaldrmi Crvenog trga, prošlo je 140 jedinica koje su pokazale svu vojnu moć preporođene ruske armije. „Naša armija i flota postaju sve jače. One jačaju kao i sama Rusija. I u njihovoj današnjoj moći je istorijska slava ruskog oružja. U njoj su pobedničke tradicije i visoki duh naše armije”, rekao je predsednik Rusije Dmitrije Medvedev.

Novi ruski predsednik nazvao je Dan pobede simbolom nacionalnog jedinstva Rusije.

Parada je počela defileom pešadije, automobila, oklopnih transportera, potom je nastupila artiljerija, raketni sistemi S-300, „iskander” i „topolj-m”. Na nebu prvo su se pojavili helikopteri „mi-8”, a za njima leteli su teški transporter „an-124”, „ruslan” i lovci „su-27”. Potom su nad Crvenim trgom proleteli strateški bombarder „tu-160”, avioni „il-78” i „tu-95 ms”, a za njima bombarderi „tu-22M3” i „su-25”. Kraj su označili čuveni „ruski vitezovi” i „striži” (laste).

Parada pobede trajala je tačno 60 minuta. U njoj je učestvovalo 8.000 vojnika, studenata i učenika vojnih škola. Komandovao je komandant vojske Moskovskog vojnog okruga general armije Vladimir Bakin, koji je čitav sat, u stavu mirno, uz vojnički pozdrav, bio u otvorenom automobilu koji se lagano kretao po trgu. On je predao raport ministru Anatoliju Serdjukovu, a ovaj predsedniku Medvedevu, pored kojeg je stajao premijer Putin i čitav državni vrh.

Na tribinama su bile hiljade gostiju, a posebna pažnja bila je posvećena ratnim veteranima, koji su se posle svečanosti uputili na mesta gde se tradicionalno, svake godine, susreću – na Poklonu goru, park Gorkog, ispred Boljšog teatra... Tamo su bile postavljene bine, čula se patriotska muzika, pevalo se i igralo, a mladi su nosili crvene karanfile i poklanjali ih veteranima.

Veteranima se obratio i predsednik Medvedev: „Dragi veterani, mi se od vas učimo da živimo i pobeđujemo u ime svoje otadžbine. Da radimo tako da naša dela budu dostojna vaših velikih podviga. Da radimo tako da naša zemlja bude jaka, napredna i srećna”.

Manifestacije u čast Dana pobede održavaju se po celoj Rusiji. Čitave porodice, obavezno sa decom, polagale su cveće ispred memorijalnih centara i spomenika u gotovo četiri hiljade ruskih gradova.

Ruski TV programi danima su, pa i mesecima, pripremali narod za veliku proslavu. Na državnim kanalima emitovane su nove TV serije o ratnim obaveštajcima, sa najpoznatijim glumcima u glavnim ulogama, gotovo mesec dana na ulicama su se besplatno delile „georgijevske trake”, u žuto-crnoj boji, kakve se nalaze na Ordenu vojničke slave Rusije. Danas su one na reveru gotovo svih građana Rusije... Održani su brojni koncerti na kojima su pevane patriotske pesme, u izvođenju najvećih ruskih zvezda.

Već sutra će, ulicama kojima je prošla parada, proći stručnjaci da ocene koliko su oštećene. Za njihovu popravku izdvojeno je milijardu i 44 miliona rubalja.


Medvedev: Nema menjanja granica

Govoreći na paradi, novi ruski predsednik indirektno je odgovorio na često postavljano pitanje – kakav će biti njegov stav o Kosovu:

„Moramo krajnje ozbiljno da se odnosimo prema svakom pokušaju da se poseje rasno ili religiozno neprijateljstvo, prema širenju ideologije terora i ekstremizma, prema mešanju u stvari drugih država. Tim pre i u pokušaje preispitivanja granica. Ne smemo da dopustimo da se prenebregavaju norme međunarodnog prava, prava koje je krvlju izborila svetska zajednica. Prava bez kojeg je nemoguć bezbedan život i pravedan svetski poredak”, rekao je Medvedev dodavši da istorija svetskih ratova upozorava: „Oružani konflikti se ne rađaju sami od sebe, njih potpaljuju oni čije neodgovorne ambicije postaju važnije od interesa država i celih kontinenata, od interesa miliona ljudi. I zato moramo da pamtimo lekcije iz tog rata. Ali i svakog dana da radimo na tome da se takve tragedije ne ponavljaju”.


Izvor:"Politika"
"Ne zanosi se. Promeniti nešto na muškarcu možeš samo ako nosi pelene" ...

Корисников грб
gresnica
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 3822
Придружен: 30 Окт 2007, 22:23
Место: cekam otacastva
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод gresnica » 11 Мај 2008, 21:12

Представљено је:

1. руски Т90 тенк - кажу најбољи на свету;
2. Искандер најбољи противракетни систем који дежура око Москве (сличан, само неупоредиво слабијих перформанси, је амерички бледи покушај копије тог система Патриот;
3. Т160 - невидљиви и Т22 далеко најбољи бомбардери у свету у класи Б1 и Б2 америчких само 2 до 3 пута бољих карактеристика који патролирају поново од Августа 2007-ме земљином куглом. Имају промењиву геометрију крила што им омогућава велику маневрабилност на подзвучним брзинама.
4. Су 24, 34 - далеко најбољи на свету ловачки авиони (2 до 3 пута бољих карактеристика од америчких и израелских Фантома - у индијским симулацијама борбе на 3 Фантома пада један Су 24-34) као и Миг 31 - `далеки пресретач` и МИГ 29.

Представљени су такође и противавионски системи:

1. БУК - који не захтева сателитку подршку као и
2. С-300 који лови до 100 и руши до 12 у тренутку противничких авиона и још увек нема пандам у свету (толико је далеко испред света да су Грци упркос строгој НАТО забрани ушли у куповину овог не-НАТО система
3. И последњи, али не задњи Топол М које су на комплетни шок западних коментатора прокотрљали према Цркви.
Топол М је следећа генерација нуклеарних интерконтиненталних, покретних, са више глава, ракета која не само да својом маневрабилности и покретности, већ и имплементацији од подморничког дубинског испаљивања до испаљивања са `камиона` апсолутно нема пандам у свету. Процена је да садашњи планирани трилионски амерички штит не може да заустави застареле ракетне руске комплексе, поготову у хиљадама комада у следећих 50 година. Топол М је ракета за после тих 50 година коју Руси полако тестирају и већ имплементирају у своје дежурне нуклеарне јединице...


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable