Intervju sa Radomirom Smiljanićem

Уредник: Moderatori

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
Sky Seeker
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 20429
Придружен: 26 Сеп 2004, 23:50
Место: Beograd
Контакт:

Intervju sa Radomirom Smiljanićem

Порукаод Sky Seeker » 18 Апр 2008, 15:45

Разговарала: БИЉАНА ЖИВКОВИЋ

Публициста Радомир Смиљанић о себи, стваралаштву и свом јубилеју

Не могу бити родољуб, ако нисам правдољуб. Српски народ у својој основи воли правду, а ја сам део тог народа, има ли шта природније- пита се уважени писац.
Пола века провести уз списатељско перо, пишући дела чије су поруке знале у приличној мери да узбуркају јавност, разгневе властодршце , изузетна упорност у борби за човека, истину- све то непрекидно ходајући по трњу. Тако би се укратко могао окарактерисати стваралачки живот Радомира Смиљанића, писца , публицисте, који је објавио преко 40 дела, преведена на седам језика. Основао је удружења и асоцијације са мисијом да се заштити слободна писана реч, али и прошире видици. За свој допринос српској књижевности, поводом овог јубилеја, Смиљанић је добио два признања, Академије „Иво Андрић” и Удружења српско-руских клубова „ Путин”, чији је оснивач.
Када се осврнете после пола века, и 75 година живота, ако сте нешто урадили, били креативни, упорни, онда све то можете да посматрате са спокојним осмехом. Поготово , што је ту негде и залазак, као неминовност. Оно што сам до сада у свету писане речи урадио, није све. Приводим крају трилогију „ Пад нацизма” односно три романа: „Пад комунизма”, „Лажни тријумф ДОС-ове демократије” и „Завештање” које је у завршној фази. Трилогија временски обухвата нашу садашњицу, страдање српског народа и његову херојску борбу за опстанак. А, светлост у тунелу већ се назире – каже за „Правду ” Смиљанић говорећи о свом вишедеценијском стваралаштву.
На прослави, ваше колеге, књижевници, пријатељи су јединствени у једном- да сте ишли стазом правдољубља и богољубља?
– Мислите на српски патриотизам? Оно чему се данас ругају мондијалисти, који су , допустите, из мог угла, покондирене тикве!! Људи који бришу сопствене корене,ти изроди, посебно ме мотивишу да се и под старе дане латим списатељског пера. Због тога што им је реч морал- непознаница. За мене као писца основна морална категорија је божја љубав према свом народу. Не могу бити родољуб, ако нисам правдољуб. Српски народ у својој основи воли правду, а ја сам део тог народа. Има ли шта природније?
Ваша водиља родољубље повела вас је у неке светове, где сте се понекад борили са веретњчама?
– Врло рано као дечак, осетио сам шта је трагедија и тежина живота, па ако хоћете и неправда. Мој отац,а био је композитор, страдао је у Јасеновцу, у Другом светском рату. Упозао сам врло рано у НДХ-азији шта је то борба и страх за голи живот.Био сведок страдања читавих српских породица.Од тада почиње моја битка.И никад се стварајући нисам уплашио.

Када је било теже, у време када сте ви закорачили у књижевност, или данас?
– Данас је много горе и страшније време, него, рецимо, пре 50 година. Теже јер, немамо велику државу јужних Словена. Мислим да је штета што не постоји држава Срба, Хрвата и Словенаца, У Југославији смо утопили своје српско име. А нашу државу, разуме се, уништили су Ватикан и западне силе. То је, уједно и тема романа „Лажни тријумф ДОС-ове демократије”. Сада смо у свету сатанизовани! Уз то им бедно помажу „ јахачи српске апокалипсе” Сад је, наравно, много теже младим ствараоцима, јер морају сваког дана да се боре, да опстану. У овом режиму нису омиљени, ако воле истину и правду. Увек ће их негде, иза неког ћошка, сачекати западњачке слуге, одевене у разна „руха”. Понекад их је тешко и препознати! Пасја времена!!
Основали сте заједницу писаца „Запис” која је годинама објављивала дела дисидената. Као млад човек нарснули на једноумље комунистичког режима, који никоме није праштао, ни сопственој деци.
– Ми који смо основали „Запис” нисмо тада размишљали о цени. Уз Ивана Ивановића, Растка Закића, Лазића, Шејића, радило се неуморно и без страха. Свака објављена књига, за нас је била још један добијена битка. И Вука Драшковића смо кроз „Запис” промовисали као писца, аутора „ Судије”, Ножа” и да не набрајам. Нажалост, 1979. године „ Запис” је укинут, владали су велики притсици, удари на нас, поготово после објављивања књиге Хаџи Драгана Антића „ Гојко Ђого, за и против”. У то време била је велика хајка на Ђога, после његове чувене књиге „Вунена времена”. Он је тада директно ишао пером против Тита-„ црвеног фараона”. Неколико месеци смо у Удружењу књижевника организовали протесте, све док га нису пустили из затвора, а наш рад одмах су обуставили.

Које дело вам је најдраже?

– Дело са којом сам, у извесном смислу, стекао популарност у Србији, посебно у Немачкој, па и Европи је трилогија о Хегелу, односно књиге „Неко је оклеветао Хегела”, затим „У Андима Хегелово тело” и „ Беkство на Хелголан”. Романи у којим сам се борио против једноумља, болесног, намрешканог, који је као мач претећи стајао изнад многих слободољубивих глава. Сваки систем мора да има изражену слободну мисао, а не хапсити!!! То сам пишући ову трилогу поручио. И нисам се никада покајао, напротив, савака добијена битка,улива писцу још више снаге и храбрости.

И данас се борите?
– А ко не би.Не могу да седим скрштених руку и скрушено ћитим, када рецимо француски филозоф Анре Леви изјави да је имеђу Русије и Европе, непремостиви јаз. Како може Леви да избацuје Русију из Европе, ко му даје право, када су се баш на тој европској сцени играли „ Бели лабудови” Чајковског, када 10 изузетних европских писаца сада стварају драме у Чеховљевом маниру? Како може, када се зна да је Мајаковски творац европsког песничког футуризма. Подсећам на речи Албера Камија на додели Нобелове награде за књижевност. У беседи је рекао :„Не бих данас стајао пред вама, да није било Достојевског”!! Увек ћу иступати против неправде!

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable