Dogodilo se na današnji dan

Уредник: Moderatori

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30918
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Re: Dogodilo se na današnji dan

Порукаод Mustra » 15 Мар 2017, 14:21

na današnji dan, 15. mart

1. Rođen Branko Radičević
Слика
Na današnji 1824.godine rođen je srpski pisac Branko Radičević, najznačajniji pesnik srpskog romantizma. Oduševljen pristalica Karadžićeve jezičke reforme, pesničkim slobodama označio prodor u novu epohu srpske poezije. Umro u Beču 1853, a njegovi posmrtni ostaci 1883. preneti na Stražilovo kod Sremskih Karlovaca.

2. Beograd dobio prvu "telefonsku stanicu"
Слика
Beograd je 1883. godine dobio prvu "telefonsku stanicu", sedam godina posle pronalaska telefona, a prvi telefonski razgovor vodili ministar odbrane i kapetan palilulske žandarmerijske stanice. Koncesije za uvođenje telefona u Srbiji 1882. dobio Panta Mihajlović, prijatelj Nikole Tesle.

3. Preminuo Moša Pijade
Слика
Čuveni srpski političar, slikar i novinar Moša Pijade, predsednik Skupštine Jugoslavije preminuo je 1957. godine. Član Komunističke partije od 1920, imao značajnu ulogu u Narodnooslobodilačkom ratu od 1941. do 1945, a u posleratnoj Jugoslaviji bio u najužem partijskom i državnom rukovodstvu. U novembru 1943. u Jajcu organizovao Telegrafsku agenciju nove Jugoslavije, Tanjug. Umro u Parizu na povratku iz Velike Britanije, gde je predvodio jugoslovensku parlamentarnu delegaciju.

4. Abdicirao poslednji ruski car
Слика
Na današnji dan 1917. godine pod pritiskom revolucionara abdicirao poslednji ruski car Nikolaj II, čime je posle tri veka okončana vladavina dinastije Romanov. Car potom s porodicom interniran u Carsko Selo, pa u Tobolsk. Tokom Oktobarske revolucije carska porodica premeštena u Jekaterinburg i ubijena u julu 1918.

5. Kolumbo se vratio u Španiju
Слика
Godine 1493. Kristofor Kolumbo vratio se u Španiju nakon prvog novosvetskog putovanja. On je doveo sedam Indijanaca Aruak sa ostrva Hispanjola u Španiju. To su bili prvi stanovnici Novog sveta koji su kročili na Stari kontinent.
Слика

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30918
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Re: Dogodilo se na današnji dan

Порукаод Mustra » 16 Мар 2017, 13:40

na današnji dan, 16. mart

PREMINULA ANA FRANK

Слика

Na današnji dan 1945. godine preminula je Ana Frank, jedna od najpoznatijih žrtava holokausta. Rođena je 1929. godine u Nemačkoj, ali je veći deo života provela u Amsterdamu. Postala je poznata posle smrti, zahvaljujući dnevniku u kome je opisala svoj život tokom skrivanja za vreme nacističke okupacije. Nakon dvogodišnjeg skrivanja na osnovu dojave, skrovište je otkriveno i Ana je sa porodicom odvedena u logor, gde je sedam meseci kasnije preminula od tifusa.

ROĐEN SLAVNI REDITELJ BERNARDO BERTOLUČI

Слика

Na današnji dan 1941. godine rođen je italijanski filmski reditelj i scenarista Bernardo Bertoluči. Tvorac je kultnih ostvarenja "Konformista", "Dvadeseti vek", "Mali Buda", ali najveći uspeh stekao je kontroverznim filmom "Poslednji tango u Parizu", koji je zbog eksplicitnih scena bio zabranjen u njegovoj rodnoj Italiji.

MASAKR U MI LAJU U VIJETNAMU

Слика

Na današnji dan 1968. godine, tokom Vijetnamskog rata američki vojnici masakrirali su najmanje 347 civila (na spomeniku žrtvama masakra ispisano je 504 imena) u selu Mi Laj. Nenaoružane žrtve su bile starosti od jedne do 82 godine. Ovaj događaj je doveo do omasovljenja antiratnog pokreta koji je zahtevao hitno povlačenje vojske iz Vijetnama.

JOSIP BROZ TITO U PRVOJ POSETI UJEDINJENOM KRALJEVSTVU

Слика

Na današnji dan 1953. godine Josip Broz Tito doputovao je u Ujedinjeno Kraljevstvo, što je bila prva poseta šefa jugoslovenske države jednoj zapadnoj zemlji posle Drugog svetskog rata. Broz je svoju mirnodopsku i nesvrstanu politiku sprovodio u čestim kontaktima sa mnogim državnicima, koje je primao u goste ili ih je sam posećivao. Te posete su se popularno zvale "putevi mira".

PREMINUO DANILO BATA STOJKOVIĆ

Слика

Na današnji dan 2002.godine preminuo je legendarni srpski filmski i pozorišni glumac Danilo Bata Stojković. Stojković je iza sebe ostavio neprevaziđene uloge koje publika i dalje pamti. Bio je agent uhoda Luka Laban u "Profesionalcu", nervozni Laki u "Maratoncima", paranoični Ilija Čvorović u filmu "Balkanski špijun". Pored mnogih kultnih citata, navešćemo jedan koji opisuje njegov život i delo: "Mene, ako se sete na Dan bezbednosti, sete se, ako se ne sete, nikom ništa, to je bila moja dužnost, da radim".
Слика

Корисников грб
Viktorija Vi
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 2766
Придружен: 09 Окт 2004, 10:20
Место: Beograd
Контакт:

Re: Dogodilo se na današnji dan

Порукаод Viktorija Vi » 02 Дец 2018, 14:58

2. децембар

На данашњи дан 2. децембар 1914. аустроугарска војска је у Првом светском рату окупирала Београд, али је убрзо била принуђена да га напусти после великог пораза које су јој српске трупе нанеле у Колубарској бици.

1805. - Француска војска под командом Наполеона Бонапарте је поразила руску и аустријску војску у бици код Аустерлица
1823. — Председник САД Џејмс Монро у Конгресу САД објавио Монроову доктрину, којим је проглашена изолационистичка политика САД.
1852. — Проглашено Друго царство с царем Наполеоном III Бонапартом.
1942. — На Универзитету у Чикагу, где су нуклеарни физичари предвођени Енриком Фермијем радили на тајном пројекту израде атомске бомбе, први пут је демонстрирана нуклеарна ланчана фисија.
1950. — Одлуком Уједињених нација бивша италијанска колонија Еритреја ушла је у састав Етиопије као аутономна област.
1971. — Од шест емирата у Персијском заливу, Абу Дабија, Дубаија, Шарџе, Аџмана, Ум ел Кајвејна и Фуџајре основана је федерација Уједињених Арапских Емирата.
1982. — Хирург Вилијам де Врис на клиници Универзитета Јуте у америчком граду Солт Лејк Ситију је применио прво вештачко срце од полиуретана.