„Pametne kuće"

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

„Pametne kuće"

Порукаод Mustra » 17 Феб 2009, 15:49

Najnovija tehnologija i moderna arhitektura odlike su „pametne kuće", koja olakšava dnevne obaveze poput čišćenja ili podešavanja grejanja

Слика

Najvažniji faktor je sigurnost ukućana... Kuća budućnosti je opremljena i najnovijim sigurnosnim sistemima
Kuća koja sama čisti, pegla, podešava grejanje ili rasvetu ili vas posle posla dočeka sa kafom možda deluje bajkovito, ali je sa razvojem tehnologije čak i to postalo moguće. „Pametne kuće" su svakim danom sve prisutnije i na našem području.
Inteligentni tehnološki sistemi oduševljavaju svojim mogućnostima, a finansijski faktor je taj koji će odrediti mogućnosti koje će vašu kuću učiniti pametnom. „Pametna kuća" preuzeće određene funkcije i rasteretiti vas, a kako to praktično izgleda, pokušajte da zamislite.
Jutarnje buđenje započinje uz automatsko dizanje roletni i laganu muziku. Aparat za kafu priprema topli jutarnji napitak. Grejanje je podešeno na unapred programiranu temperaturu, tako da je svuda prijatno i toplo. Jutarnje tuširanje obavljate uz muziku i specijalno regulisanu jačinu rasvete. Na posao krećete apsolutno kontrolišući grejanje, hlađenje, ventilaciju, rasvetu, sigurnosni sistem i audio-vizuelne uređaje, kompjuterskim sistemom s kojim ste povezani i na poslu. Telefonskim pozivom u mogućnosti ste da aktivirate ili zaustavite određene funkcije.
Kućni poslovi u takvom životnom prostoru više nisu gnjavaža. Usisavanje će, uz primenu odgovarajućeg aparata, preuzeti inteligentni sistem kuće, a vi ćete ga nadgledati uz obavljanje neke druge aktivnosti i zaustaviti postupak kada je potrebno.
Takođe, igra svetlom, prirodnim ili veštačkim, potpuno je pod vašom kontrolom i prilagođena ličnim željama. Automatsko podizanje roletni ili povlačenje zavesa daje vam mogućnost regulisanja ulaska dnevne svetlosti iz bilo koje pozicije u kući ili izvan nje. Slično se događa i s veštačkom rasvetom, čijom regulacijom možete da stvarate različitu atmosferu u kući.
Слика
Koliko para, toliko muzike... Finansijski faktor odeređuje mogućnosti koje će vašu kuću učiniti pametnom

Корисников грб
Mustra
~ administrator ~
~ administrator ~
Поруке: 30309
Придружен: 26 Сеп 2005, 14:52
Контакт:

Порукаод Mustra » 17 Феб 2009, 15:51

Kuća brine o deci
Pametne kuće olakšavaju i brigu oko dece. Preko kompjutera na poslu ili nekom drugom mestu povezani ste s kamerama u kući i možete da kontrolišete, na primer, pravovremeni dolazak ili odlazak dece u školu. Ako u kući imate bazen i malo dete koje mu se previše približilo, glas će vas upozoriti na to i moći ćete da reagujete na eventualno opasnu situaciju. Osim toga, prijatan muški ili ženski glas obaveštavaće vas o brojnim pojedinostima koje svakodnevno pratite ili će vas podsećati na obaveze.


Ovakva kuća pruža raznolike oblike zabave, od kućnog bioskopa, koji će vas dočekati s vašim omiljenim filmom, do muzike dobrodošlice, s mogućnošću odabira različite vrste i jačine muzike u pojedinim prostorijama.
Kontrola potrošnje energije i mogućnost njene maksimalne uštede takođe su prednosti koje pruža ovakva kuća. Energetski sistemi su najčešće dopunjeni solarnim sistemima za proizvodnju električne i toplotne energije, pa koriste besplatnu sunčevu energiju. Kuća je opremljena i najnovijim sigurnosnim sistemima, pa zadovoljava jedan od najvažnijih faktora savremenog stanovanja - sigurnost.
Слика

Корисников грб
Control4Srbija
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 1
Придружен: 13 Сеп 2010, 14:29
Место: Beograd
Контакт:

Порукаод Control4Srbija » 13 Сеп 2010, 15:12

Kratko o ovoj temi:
Posedujete daljinski upravljac za sve uredjaje u kuci,ali niste u obavezi da odete do podruma,da ugasite svetlo,vec to mozete uraditi i sa sofe u dnevnoj sobi,drzeci daljinski u ruci.
Postoje ogranicenja:
Ukoliko imate nemirnu decu (razmazenu),ona ne mogu biti kontrolisana 100%,vec samo delimicno.Upalite im crtani film i ona su mirna 10min.,nakon toga morate da im upalite omiljenu igricu na Sony PlayStation-u,ili da ih vodite u park,a to ne moze Vasa pametna kuca.
Ozbiljno:
U prvom mahu,to Vam je nesto sto bi ste pokazali Vasim prijateljima,da bi ih zadiveli.A kasnije to postaje usteda energije,vremena (jednim klikom ulazite i izlazite iz Vaseg doma),spijuniranje (znate kada Vam se zena/muz vratila sa posla) ,bacite kartice iz video kluba,odmor za glavu (ne razmisljate da li ste zalili travu,nahranili ribice,zatvorili garazu,aktivirali alarm,ugasili svetlo u spajzu,...). :D :wink:

MilicaJovanovic1991
~ pocetnik ~
~ pocetnik ~
Поруке: 1
Придружен: 12 Јан 2016, 11:24
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Порукаод MilicaJovanovic1991 » 12 Јан 2016, 12:55

Ćaos,

Kao jedan od prezadovoljnih korisnika u nastavku ostavljam malo detaljniji opis sistema pametnog stana :). Ovaj sistem daje brojne pogodnosti i iz ličnog isustva mogu da kažem da živim dosta rasterećenije i jednostavnije :). I da, ukoliko želite neke detaljnije informacije savetujem vam da posetite sajt www.pametanstan.rs :)

Veliki pozdrav

ŠTA JE PAMETAN STAN ?
„Pametan stan” nije tačno definisan jednom rečenicom, ali možemo reći da je to stan koji svojom infrastrukturom omogućava različitim sistemima koji su postavljeni ili ugrađeni u stan da međusobno komuniciraju i razmenjuju podatke, kao i da na osnovu podataka izvršavaju unapred definisane radnje.
Svaka današnji dom poseduje centralno grejanje, alarmni sistem, protivpožarni sistem, kućni bioskop i mnoge druge uređaje koji obavljaju funkciju kojoj su namenjeni. “Povezivanjem” više takvih sistema u jedan centralni dobijamo više mogućnosti nego što su sami sistemi do tada nudili. Primera radi od alarmnog sistema možemo dobiti informaciju da li je neko prisutan u nekim prostorijama u stanu i na osnovu te informacije podešavati sistem centralnog grejanja, ili ventilacije.

KAKO PAMETAN STAN RADI ?
Kada u svom stanu pritisnete prekidač za svetlo on zatvori strujno kolo i upali sijalicu (ukoliko je sijalica ispravna, a jedini način da to saznate je da pokušate da je upalite). Menjanje funkcije tog prekidače je praktično nemoguće. Kada govorimo o pametnom stanu pritisak prekidača koji je povezan na centralni kontroler šalje informaciju kontroleru da je prekidač promenio stanje, a kontroler na osnovu predhodno definisanih funkcija obavlja jednu ili niz radnji (pali svetlo-menja temperaturu u toj prostoriji ..). Takođe ukoliko dodje do kvara na nekom od uređaja u sistemu (primera radi na sijalici) pametan stan će vas o tome obavestiti slanjem SMS poruke ili e-maila.

KOJE SU PREDNOSTI PAMETNOG STANA?

Kao prvu prednost možemo navesti pojednostavljenje svakodnevnih radnji koje obavljate. Neke stvari se same po sebi podrazumevaju, ali Vam je potreban sistem koji će to znati da zapamti i ponovi. Svaki put kada uđete u svoj stan sa posla morate podesiti klima uređaj na određenu temperaturu, upaliti svetlo u prostorijama u koje ulazite, preslušati telefonsku sekretaricu, pustiti vodu u kadu, podići roletne i tako dalje. Kada uđete u pametan stan, ukoliko ste ulazna vrata otvorili karticom ili otiskom prsta, stan “zna” da ste to vi i počinje da izvršava unapred definisane i određene funkcije. Redosled obavljanja funkcija i broj funkcija koje se izvršavaju definiše sam korisnik pametne kuće, odnosno sistema. Takođe u toku korišćenja moguće je dodavati funkcije ili cele nove sisteme, kao i menjati “ponašanje” stana u određenim situacijama.


[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable